:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 615
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

Непознатата Освободителна война

В Кавказ Османската империя успява предварително да се подготви за противодействие в тила на руската войска, като си осигурява достъп по море в Абхазия и подига въстание в Чечения и Дагестан
Превземането на Ардахан е първата голяма руска победа на Кавказкия фронт по време на Освободителната руско-турска война от 1877-1878 г. Разположен на Арменското плато (дн. Турция) във водосборния басейн на горното течение на р. Кура, по която повечето географи днес прокарват границата между Европа и Азия. Превземането на силно укрепената от османците крепост Ардахан открива пътя на руската войска както към Батуми на северозапад, така и към Карс на югозапад, а в крайна сметка - и към Ерзурум на югозапад. Крепостта е обсадена в края на април 1877 г. - скоро след начало на военните действия (вж. Карта във втората част на този текст), а превземането й е в резултат на последния щурм от 4-5 май. Гравюра на К. Крижановски в "Илюстрированная хроника войны", бр. 18; приложение към Всемирная иллюстрация, бр. 442; Санкт-Петербург, юни 1877 г
Предварително ще поискам прошка - и дано я получа - за личната история, с която ще започна; не е характерно за тая поредица да намесвам себе си в бурния ход на историческите събития, с които тук обичайно се занимаваме, освен когато от някое лично впечатление може да се извади исторически извод или поука. Та, преди време бях потърсен от семейство дипломати в едно много западно посолство в София за да им оценя покупките, направени на пазарите в Цариград дни преди това; такъв съвет се иска преди да платиш за антикварни стоки, а не впоследствие, ама нейсе. Накупеното за спомен и за подаръци на приятели се оказаха десетина най-обикновени домашни медни съдове без украса от първата половина на ХIХ в., предимно ибрици, чийто елегантно извити чучури очевидно бяха впечатлили западните дипломати. Естествено, цариградските търговци не бяха пропуснали златната възможност да одерат на живо купувачите - платеното бе до десетина пъти повече от това, което обичайно може да се вземе за подобни съдове.

Знае се какво у нас подразбираме, когато се споменат известните турски ибрици - иначе незабележими и практични хигиенни съдове за поливане, които в масовото съзнание у нас - не без основание - се асоциират само с едно-единствено от приложенията им, което никой от нас не би искал да си представя; същото си помислих докато разказвах на злощастните купувачи историята на този тип съдове, но без да се впускам ни най-малко в натуралистични подробности и разяснения - покупката вече беше направена, имаше ли смисъл да развалям съвсем настроението им. Наблегнах повече на керамичните предтечи на съдовете с чучури по нашите земи, добре известни още от разкопките на могила ХХХIII в Плиска като "чайници".

Ние обаче си знаем за какво се присетих, докато разглеждах старинните съдове - същото, за което и всички вие, често тук е ставало дума за съвременните ни ибрикчии. И те плащат, в крайна сметка, десеторно цената на ибриците, които чужди сили за стотинки им тикат в ръцете, особено от четвърт век насам. Обаче на нашите ибрикчии завишените цени не им правят впечатление, те си въобразяват, че са на печалба, а и още по-голяма е гаврата с тях - някои се гордеят, понеже си мислят, че изпълняват мисията на живота си. Вярно е, разбира се, че изпълняват мисия - оная, заради която Кириак Стефчов демонстративно "излазя" насред урока при Рада Госпожина.

И не, не ми е омръзнало често-често да се връщам към тия противни люде, понеже кириакстефчовците са оная капка катран сред народа ни, която вгорчава кацата с меда; само капка е, но е креслива, нагла, арогантна и безкрайно сребролюбива. Особено като настане време за честването на националния ни празник тая безродна сган винаги надига глава задължително; не ще да е случайно.

* * *

В навечерието на светлия ни Трети март този път ще е добре да обърнем кратък поглед на изток, към Кавказкия фронт в Освободителната руско-турска война от 1877-1878 г. И да, разбира се, че заглавието по-горе е малко подвеждащо - никак не е нито неизвестна, нито е зле проучена тая част на Освободителната война; просто ние по-рядко се присещаме за нея, вторачени в едновременните й героични битки на българска земя. И макар на Кавказкия фронт Русия в много по-голяма степен, отколкото на юг от Дунав, да решава свои вековни собствени задачи (обобщително на български език вж. Цветелина Харалампиева, Руската колонизация на Кавказ (1785-1864), дисертация под научното ръководство на доц. Дарина Григорова, С., 2016), значението на Кавказкия фронт в общия ход на войната едва ли някой може да отрече; замисълът на руския Генерален щаб всъщност е многопосочен, а задържането на значителна почти 60-хилядна османска войска в добавка към 25-хиляден башубозушки корпус на север от ез. Ван облекчава наистина действията на руската Дунавска войска в смелата й задача да стигне до Цариград.

Веднага ще трябва да се уточни, че Османската империя полага значително повече усилия да минимизира резултатите от очакваното руско настъпление по Северното и Източното черноморско крайбрежие и в Кавказ, отколкото на юг от Дунав; никак не е за пренебрегване, че в тази си задача тя решително е облекчена от народностния и религиозния състав на местното население; то в голяма степен е мюсюлманско и поради това таи особени тежнения към Османската империя. И трябва да се признае, че Цариград се възползва от тези дадености отлично.

Едва двайсетина дни след началото на Кавказката кампания (12 април 1877 г.*), на 30 април, около с. Гудаута (дн. неголям едноименен курортен град в Република Абхазия) османска флотилия стоварва около хиляда горци (обобщено название за всички народности, населяващи Кавказ; тук ще използваме това название за да облекчим текста); всички те са част от онези многобройни обитатели на Кавказ и на Източното Причерноморие, които забягват в Османската империя по време на Кавказките войни (до 1864 г.). Значителният отряд е ръководен, въоръжен и поддържан от османските власти, които съдействат всячески за щедрото раздаване на оръжие на местното население, в очакване то да се противопостави на властта на Русия по тия земи. По това време едва няколко малки руски отряда са разположени в Туапсе, Сухум и Поти, понеже абхазките земи са в дълбокия тил на руската войска (вж. Карта в продължението на този текст следващата седмица).

На следващия ден - 1 май - турската флотилия се приближава към Сухум; малкият руски отряд отчита невъзможността да се сражава с превъзхождащите го сили на противника и се оттегля от града. Скоро след това, след усърдни бомбардировки по абхазкото крайбрежие и нови тълпи горци, стоварвани там, целият черноморски бряг от п-в Адлер до р. Кодор се оказва под турски контрол. От средата на юни насетне няколко руски отряда притискат постепенно метежниците, въпреки подкрепата на турската корабна артилерия; на 19 август турците без бой напускат и Сухум, а вълненията на местното население скоро утихват. Действията на руския черноморски флот по кавказкото крайбрежие са крайно ограничени поради отсъствието на достатъчно плавателни средства, преобладаващият брой от които са насочени към бойните действия в западната половина на Черно море.

Още по-значителна е дейността на османските власти за подигане на въстание срещу руската власт на местното население в Чечения и Дагестан (вж. Свързани текстове); въстанието тук е обявено само няколко часа след началото на бойните действия на руската войска на Кавказкия фронт. Въстанието е начело с Алибек Хаджи Алдамов и при дейното участие на турските специални служби, с които той общува още от времето на завръщането си от Мека предната година. В нощта на 12 срещу 13 април Алибек Хаджи е обявен за имам и дава клетва за борба докрай за независимост на Кавказ.

Като непосредствена подготовка на въстанието и веднага след това започват да се разпространяват легенди с цел да бъде повдигнат въстанническият боен дух: за откриването на "свещен меч, изпратен от Аллах за изтребване на гяурите", с него новопровъзгласеният имам щял да поведе горците срещу неверниците; твърдяло се още, че руската войска по тия земи страдала от недостиг на войници, поради което във военни униформи се преобличали жени; един дагестански кумик бил облечен в разкошни дреха и бил представян за турски паша, изпратен от султана; скоро било обявено, че Тифлис (дн. Тбилиси) е превзет от турската войска, която с бой си пробивала бързо път на север за да помогне на въстаниците.

Въпреки усилената пропагандна кампания чеченците, дагестанците и останалите горци съвсем не масово се доверяват на въстаническите сили, като на много места отказват да им съдействат; първите сражения с руски военни отряди също не се оказват победни за новопровъзгласения имам.

Поради това след не твърде ожесточени сражения и сравнително леко, без да бързат, руските отряди възстановяват реда без особено напрежение. В началото на лятото въстаниците се оказват с неголеми сили, поради което преминават към партизанска тактика за водене на военните действия. След известно засилване и ограничени успехи на метежниците, въстанието е усмирено напълно в средата на ноември. Размирниците са изпратени в изгнание, а след многобройни заседания на военнополеви съд в Грозни, на 9 март 1878 г. на пазарния площад на града е изпълнена смъртната присъда на Алибек Хаджи и на най-близките му съратници.

* * *

Редовните военни действия на Кавказкия фронт започват на 12 април (вж. Карта в продължението на този текст), а първата по-значителна руска победа е превземането на стратегическата крепост Ардахан (вж. Изображениуето).



(следва)



__________

* Всички дати тук са по действащия в това време по нашите земи юлиански календар въпреки установената практика за Освободителната руско-турска война от 1877-1878 г.; което разглеждаме като път към възстановяването на историческата справедливост и облекчаване на възприемането на историческия разказ.



Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?issueid=3064§ionid=5&id=0001301

(Развод по кавказки)

http://www.segabg.com/article.php?sid=2009080600040001301

(Нужен ли е на Русия Кавказ?)

http://www.segabg.com/article.php?sid=2009081300040001301

(За Русия Кавказ остава най-романтичната част от историята й)





На утрешния ден:

Навършват се 139 години от освобождението на България от турско робство.

http://www.segabg.com/article.php?sid=2011030300040000701

(Санстефанска България остава част от националния ни идеал)

http://www.segabg.com/article.php?sid=2012030800040001301

("Българите се биха като лъвове")

http://www.segabg.com/article.php?id=688786

(Защо Русия започна Освободителната война?)

http://www.segabg.com/article.php?id=689921

("Европо, нямаш ли срам")

http://www.segabg.com/article.php?id=740496

("Пир за чудо и помен")

http://www.segabg.com/article.php?id=793790

(Българският летник или неочакван спомен за великото ни освобождение)

http://www.segabg.com/article.php?id=794479

("На попрището на честта и славата")

63
32127
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
63
 Видими 
01 Март 2017 20:10
И защо точно Горна Джумая избра? ?!!
01 Март 2017 20:26
Ги питай баща му и дедо му... Требало е да ги избира ли?
01 Март 2017 21:42
Котка -
Компанията -
----------------
Сайтът на Генек
01 Март 2017 21:44
Преди платените соросоиди тук да са започнали пак с монархиите в Африка, ми се иска някак си авторът да покаже величавостта на обсадата и падането на Карс, защото ми се струва, че това събитие се омаловажава у нас, оставайки в сянката на обсадата на Плевен. А падането на Карс е давало възможност на руснаците наистина да обезличат тихомълком османската империя. Без да се водят гръмки разговори за европейска Турция.
01 Март 2017 22:45
Иван Петрински
01 Март 2017 22:46
Генек
Компанията

01 Март 2017 22:50
Иван Петрински
Котка
Чакам продължението и заради Карс. Ходила съм по работа няколко пъти в района на езерото Ван и много ми харесва.
Държа да уточня, че нито една педя турска земя (в Източна Турция) не попада географски в Европа, понеже само Горна Кура е в Турция.
01 Март 2017 22:52
Кандило, объркАл си темата.В статията се обсъжда Кавказ. Нерде Кавказ, нерде Горна Джумая ...
01 Март 2017 22:58
величавостта на обсадата и падането на Карс
Да те са взели Карс - но след това тия земи се преостъпват на новата турска република. А болшевиките - ги въоръжават.
01 Март 2017 23:06
Мика 01 Март 2017 22:50
02 Март 2017 01:33
Класово-партийният подход
02 Март 2017 05:06
Трети март е натрапен от Граф Игнатиев ! А Граф Игнатиеф никак не е еднозначен ! Какъв празник - а Македония !??
02 Март 2017 05:32
ДОКУМЕНТ ПО СЛУЧАЯ ЗА АНТИБЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА НА ГРАФ ИГНАТИЕВ в оригинал на френски език и в превод на блгарски език.

ОРИГИНАЛ
157. – le 25. Janvier 1873.233
№ 30.
Péra, le 18/30 Janvier 1873
Monsieur le Chancelier,
Ainsi que le signale notre Consul Général à Roustchouk
l’affaire de la prétendue conspiration de Sophia a reçu une
solution satisfaisante. La Commission d’enquête envoyée de
Constantinople n’a réussi à découvrir que quelques malfaiteurs.
Elle a terminé ses travaux et doit revenir ici prochainement.
La situation intérieure des provinces bulgares reste néanmoins
précaire. Un mécontentement profond, provoqué par la
mauvaise administration du pays, règne parmi les populations.
Cet état des esprits contient en germe les éléments de plus
d’un complot.
Il est incontestable que l’heureuse issue de l’affaire de
Sophia est due à la modération du Grand Vizir qui cette fois
parait avoir suivi nos conseils. Au lieu de favoriser le jeu de
Midhat Pacha, en donnant aux circonstances une importance
exagérée, il a recommandé à la Commission de ne pas dépasser
le but en poussant ses investigations au delà du strict
nécessaire.
J’ai l’honneur d’être avec le plus profond respect,
Monsieur le Chancelier
de Votre Altesse,
le très humble et très
obéissant serviteur
N. Ignatiew

ПРЕВОД
Доклад на граф Игнатиев
157. - 25 януари 1873.
№ 30.
Пера, 18/30 януари 1873.
Господин Канцлер,
Както известява нашият Генерален консул в Русе, въпросът за предполагаемото Софийско съзаклятие е получил ЗАДОВОЛИТЕЛНО решение. Изпратената от Цариград Следствена комисия е успяла да открие само неколцина злосторници. Тя е приключила своята работа и трябва скоро да се върне тук.
Вътрешното положение в българските области, обаче, остава несигурно. Сред населението се шири дълбоко недоволство, предизвикано от лошото управление. Това състояние на духовете съдържа в зародиш елементите на не един заговор.
Безспорно е, че ЩАСТЛИВИЯ ИЗХОД от Софийската афера се дължи на умереността на Великия везир, който този път изглежда е последвал НАШИТЕ СЪВЕТИ. Вместо да
подпомага играта на Мидхат паша, придавайки на обстоя-
телствата преувеличено значение, той е препоръчал на
Комисията да не надхвърля целта, като тласне разследванията отвъд строго необходимото.

Имам чест да съм с най-дълбоко уважение
Господин Канцлер,на Ваше Височество,
най-смирен инай-покорен слуга Н. Игнатиев

ИЗТОЧНИК: ЦДА, Ф. 1318К, оп.1, а.е. 3740, л. 127-129; оригиналът се пази в: Архив внешней политики Российской империи, фонд Канцелярия, 1873 г., л. 202-203.

ПОСЛЕСЛОВ - Двама от тримата членове на извънредната комисия, която казионните историци наричат поради невежестово или слугинаж ''съд'' са негови и репективно руски агенти - грузинецът Али Саиб паша - председател на комисията и предателят хаджи Иванчо Хаджипенчович, назначен за добрата ''услуга'' издействана смъртна ''присъда'' - на Васил Левски след 1878г. от руските окупационни власти за ВЪРХОВЕН СЪДИЯ в Княжество България. От Русия, с любов !
Янко Гочевъ

БЪЛГАРИ, никога не забравяйте, тази мазна руска мутра, на УБИЕЦЪТ на Васил Левски - граф Игнатиев
02 Март 2017 05:33
Руският посланик в Цариград (1864-1877) ''ВИЦЕИМПЕРАТОРЪТ'' генерал граф Николай Игнатиев, известен още като ''Граф Лъжко'' или ''Лъжко паша'', замесен в серия антибългарски прояви по българския национален въопрос, отявлен враг на българския народ и на неговите борби за църковно-национална независимост и за политическо освобождение, замесен в серия от антибългарски прояви като заточение на български владици, преследване на български революционери и разгрома на ТБЦК на Иван Касабов през 1868-1869г., разгром на БРЦК през 1872- 1873г. чрез внедряване на агенти в него и последващи техни предателства, довели до залавянето на Васил Левски, манипулиран и задкулисно дирижиран ''съдебен процес'' срещу Апостола, довел до обесването му, както и фалшиво освобождение в Сан Стефан на 3 март 1878г., довело до създаване на ''РУСКО-ДУНАВСКА ОБЛАСТ'', окупирана от руските войски с наложен ОКУПАЦИОНЕН ДЪЛГ и необратима разпродажба на българските земи на всички съседи на България.

УКРИТ в учебниците по ''история'' и от българския народ (вече разкрит) РУСКИ ДОКУМЕНТ ЗА АНТИБЪЛГАРСКАТА ДЕЙНОСТ НА ГРАФ ГЕНЕРАЛ НИКОЛАЙ ИГНАТИЕВ. Укрит и в антибългарски псеводисторически предавания в БНТ, наречени История.бг. по небългарската, водеща се държавна телевизия Канал 1
От него става ясно, че ''българоубиецът'' генерал Игнатиев е ''ЩАСТЛИВ'' от поръчания от него сами и от Петербург успешен завършек на “Софийската афера”, т.е. убийството на Васил Левски и заточението на неговите другари, членове на БРЦК
02 Март 2017 07:54
Истинската история


Непознатата Освободителна война

В Кавказ Османската империя успява предварително да се подготви за противодействие в тила на руската войска, като си осигурява достъп по море в Абхазия и подига въстание в Чечения и Дагестан



Всяко изречение казва много.
02 Март 2017 07:57
'българоубиецът'' генерал Игнатиев е ''ЩАСТЛИВ'' от поръчания от него сами и от Петербург успешен завършек на “Софийската афера”, т.е. убийството на Васил Левски и заточението на неговите другари, членове на БРЦК


Последните пропагандни напъни на отчаяната ни седерастия.
02 Март 2017 08:09
ако следваме мотото на колонката, което е оказва се пожелателно за дописника, истината за Руско-турската война е, че не е целяла освобождението на България а завоевания за Руската империя, подробно описани в клаузите на Берлинския договор от 1878 г.
това, че войната на основния фронт - Кавказкия, е неуспешна за руската армия, налага решаването й да се случи там, където е било възможно. на Балканите. поради което се случва и някакво освобождаване на част от българите, което в крайна сметка не отговаря на резултатите от войната.
погледнете какъв е състава на руските групировки на двата фронта, хода на бойните действия и няма да има нужда някой да ви "осветява" истината.
02 Март 2017 08:18
Поста на Кандилото ме подсети за едни други седеращини.
Защо Русия не освободила България, когато помагала на Гърция да се освободи?
Това показва пълно непознаване на историята. Като поредицата Руско-турски войни и резултати от тях, национални освободителни движения и въстания на християнските народи на Балканите и т.н.
Мнозинството от българите не знаят кога и как започва българското национално освободително движение, ролята на Русия в това движение, неуспешното ни и малко по размер Априлско въстание и др. Като ги съпоставим с гръцките, сръбските и черногорските въстания ще си отговорим сами на въпроса.
Що се отнася до Левски и предателството на целият ни народ към този национален герой, който беше воден от малък конвой (3 заптиета) от Ловеч до София и не беше освободен от никой е повече от срамно и да се винят външни сили за това предателство и смърта на Левски е жалко.
02 Март 2017 08:25
Ще дам линк за съпоставка с гръцкото национално освободително движение и други такива движения на Балканите. По това време българско национално освободително движение липсва. Българина спи дълбок робски сън и не мисли за освобождение. Това е неудобната истина.
На руски език естествено, защото на български почти липсва такова и го съпоставете с нашето 50г. по късно и много слабо.
Отлично написано и съпоставено по дати и събития.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Греческая_революция
02 Март 2017 08:28
спи дълбок сън, участвайки във всички освободителни движения на балканските народи. линк искаш ли? т.е. кое или КОЙ довежда до успешен край гръцкото освободително движение. какво точно означава "грък" по онова, а и по-ранно, време е дълбока тайна, вижда се. за тебе.
02 Март 2017 08:33
ruff 02 Март 2017 08:28

Колко души учатсват? Да речем максимум 50, повечето от които са били и без това хайдути.
02 Март 2017 08:55
ruff
... истината за Руско-турската война е, че не е целяла освобождението на България а завоевания за Руската империя, подробно описани в клаузите на Берлинския договор от 1878 г....
Кратко и съществено. Затова е последвало германската брадва от страна на Великите сили - ограничаване завоеванията на Русия на Балканите! От друга страна усилията на Екзархията са обезмислени - новообразуваната българска държава поема експанзионистичен курс чак до Балканските войни, когато пък този път получава балтия. И така - чак до Ньойи. След време - Париж 47, София 72... Нема свободна българска държава. Винаги под нечий ботуш (сапог), с неутолим териториален апетит, накрая - с пръст в ... А Македония? Мечтите са заплатени с кръвна дан...
02 Март 2017 09:06
Пак налазиха плъховете тука. То се и очакваше.Като ги чета ми идват на ум такива епитети и изрази, че от тях и шофьор на тир би се изчервил.Нищо, че съм дама. Не че познавам шофьори на тирове, де
Angel Kandiloto, Хр_Атанасов, ruff (дано не съм пропуснала някого) - считайте, че съм ви казала всички тия епитети и изрази. На всеки от вас и по няколко пъти. И без извинения
02 Март 2017 09:45
А Македония?

И опакована с панделка да ни я дават, никой не я иска, но това не пречи да се подсмърча мелодраматично какво не ни дали руснаците, а били длъжни.
02 Март 2017 10:00
"Колко души учатсват? Да речем максимум 50, повечето от които са били и без това хайдути."

това за първата легия:
"Към юни 1862 година в Белград се събират между 80 и 95, а по някои данни – до 600 доброволци."

за втората легия:
"В продължение на няколко месеца около 200 българи се обучават на военно дело от офицери от белградската Артилерийска школа."

"Броят на българите участници в гръцката национално-освободителна война надвишава общия брой на всички други чуждестранни участници взети заедно. Общо 750 души са записани от български произход, без да се броят многобройните българи-доброволци, които остават безименни в напрегнатата борба. След септември 1821 в редовете на гръцките борци за свобода се бият значителен брой българи, които са дошли по принуда в страната заедно с турските части като техни помощници, но преминават на страната на гърците. Сред тях е имало и значителен брой помаци."
"Девизът на участниците от български произход в гръцкото въстание е „борба за вяра”, тъй като се надяват, че ще получат същото съчувствие и помощ от своята южна съседка, когато един ден въстане и българското население."

оставям настрана българите, сражавали се в Молдавия и Влашко под командването на ген. Ипсиланти.

във войската на Пазвантоглу е друга тема, но в един момент е с надежда за свобода...


02 Март 2017 10:05
"Като ги чета ми идват на ум..."

къде, къде?
02 Март 2017 10:07
На ум.
Обаче ти това последното го нямаш и аз няма как да ти обясня що е то.
02 Март 2017 10:16
Мика,

чели ли сте Берлинският договор от 1878 г.? какво ЗНАЕТЕ за руско-турската война от 1878 г.? за да имате мнение. т.е. ако имате такова на какво се основава? или за Вас има значение ибрикчията за измиването на кои задни части полива с ибрика? лош е ако е в полза на турски задни части? а ако е за руски, американски, юнкерски и всякакви други?
за Вас има ли значение какво БЪЛГАРИТЕ са направили за себе си? въпреки волята на ВСИЧКИ "доброжелатели"? за да е ясно какви са причините за случилото се тогава, когато българите не успяват. или когато успяват. и т.д.

ПП да обърна внимание - "ибрика не мирише". с ибрикчията, с ибрикчията започни петрински. не с ибрика.
02 Март 2017 10:24
Другарко Мика, уважаемая партайгеносин!
... истината за Руско-турската война е, че не е целяла освобождението на България а завоевания за Руската империя, подробно описани в клаузите на Берлинския договор от 1878 г....

Не е тайна че горният цитат не съвпада с линията на Априлския (или някой друг) пленум на ЦК на БКП, и те дразни толкоз че наричаш "плъхове" хора с различни . Човещинка, хора разни, всеки със своято виждане и интерпретиране на исторически събития. Вероятно си уверена и че цар Александър (онзи на коня пред НС) го наричат "освободител", щото освободил България (джокер-причината е друга).

Обаче свиквай с мисълта че не всички приемат за свята истина интерпретациите на Имперска Русия, КПСС и БКП за причините за руско-турските войни. Виж, резултата от последната от тези войни никой не оспорва-Турция е била принудена да се раздели с части от империята си в Европа.
02 Март 2017 10:28
П.С. Писарска грешка, да се чете "...хора с различни МНЕНИЯ. Човещинка, ..."
02 Март 2017 10:38
чели ли сте Берлинският договор от 1878 г.? какво ЗНАЕТЕ за руско-турската война от 1878 г.


Не само съм чела и знам, но и ги преподавам. А това значи, че съм ДЛЪЖНА да ги разбирам - нещо, което не може да се каже за лаиците, които изброих по-горе.
Чиче, опитай се бавно и полека да вникнеш в написаното от мен. Знам, че няма да ти е лесно, но имай предвид, че всяко начало е трудно. С времето и с много постоянство и труд ще свикнеш. Кураж!
02 Март 2017 10:44
Не само съм чела и знам, но и ги преподавам. А това значи, че съм ДЛЪЖНА да ги разбирам - нещо, което не може да се каже за лаиците, които изброих по-горе.
Дано не преподава на деца, че ще им набие в главите "истинската" история на Петрински и после няма спасение. За университетите по-бива, вече са големи и знаят, че не всичко което им разправят преподавателите е истина. И пак е опасно.
02 Март 2017 10:53
Ndaaa... ееех, таа книга*... А бе, не е Историята, бе... наръчник за хибридна война е
* няма пък да и кажа името...
02 Март 2017 13:47
Кириак Стефчов демонстративно "излазя" насред урока при Рада Госпожина.
Наследникът на Киряк Стефчов е захитрял. Въобще не влиза на урока за 3-ти Март, щото си знае, че вътре ще се говори против батюшка.
02 Март 2017 13:53
Кошка
ЦК на БКП
Компанията
02 Март 2017 14:02
Наследникът на Киряк Стефчов е захитрял. Въобще не влиза на урока за 3-ти Март, щото си знае, че вътре ще се говори против батюшка.
02 Март 2017 14:18
Другарката Мика - преподавател?! Боже, Боже, пази България от таквизи преподаватели и от такива пишман-историци...ибрикчии не, ами оттатъка...
02 Март 2017 14:37
Другарката Мика - преподавател?! Боже, Боже, пази България от таквизи преподаватели и от такива пишман-историци...ибрикчии не, ами оттатъка...
Полирани мозъци, професорите са все по партийна линия издигани, а учителите полирани от пишман-професорите, сещам се за Гумен Речев ....
02 Март 2017 14:56
Внучетата на тогавашните кирякстефчовци са налазили темата. Надявам се,срещу заплащане. Така има логика за нелогичните им мнения. Щото,ако е безплатно,тогава техните изяви са си симптоми,направо диагноза.
Третата българска държава е руски проект. Осъществен с руска сила,руска кръв,руска смелост. Не Англия,не Франция,не щатите,а Русия е освободителката на българския народ. Точка. Като не ви харесва....чемодан,вокзал,Истанбул. При близките си....
Колко ли голям и трябва да си,че за смъртта на Левски да обвиниш руския посланик. Не османската власт....Пфу...!
02 Март 2017 15:08
Banshee
02 Мар 2017 09:45
Мнения: 6,086
От: Bulgaria
А Македония?

.........................но това не пречи да се подсмърча мелодраматично какво не ни дали руснаците, а били длъжни



Нямаше си хас, джанъм, този Биконсфилд, дето ни разпокъса. Дип добра си беше Санстефанска България, защо му трябваше да я цепи. Иди сега, че мигай на празни ясли, иди, че чакай да се усети някой да освободи Македония... Па и Русия си няма хас бе, джанъм: ръг с българите, ръг с гърците, ръг със сърбите, е че туй политика ли е, моля ти се, а? Ако ще държи с нас, с нас да държи, да каже две и две — четири. Какво й струва най-сетне да прати пак два-три корпуса: хем някоя пара ще капне, хем Македония свободна. Като се е заловила за една работа, нека я довърши докрай. Нека ни дотъкми Санстефанската, па да видиш ти благодарност тогава. За Цариград сетне ще му мислим, полек-полек...

София, февруарий 1897 год.

ПП Banshee
02 Март 2017 15:10
Angel Kandiloto 02 Март 2017 05:32
ДОКУМЕНТ ПО СЛУЧАЯ ЗА АНТИБЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА НА ГРАФ ИГНАТИЕВ
Е та т'ва ли бяха "доказателствата"? "Алтернативни факти" май.
02 Март 2017 15:11
Кога е националният празник на Гърция. Денят на освобождението им от Русия или нещо друго. А в Сърбия? А в Румъния? Русофоби ли са?
02 Март 2017 15:19
"Не само съм чела и знам, но и ги преподавам."

от учебния материал за отделенията? или от подобни дописки?
02 Март 2017 15:24
Всъщност войната се отбелязва и в Сърбия и в Румъния като за тяхна независимост.

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0_%D0%B7%D0%B0_%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82
02 Март 2017 15:25
да, независимостта се отбелязва тогава, когато се е случила. за нас се случва 1908 година...

а всъщност на Русия наистина следва да сме благодарни за това, за което следва да сме благодарни! ВЕЧНО!
и нищо друго не е нужно да допускаме спрямо себе си само поради това, че дължим благодарност.
всъщност, поради което и НИКОГА не сме се изправяли срещу Русия въпреки, че в отделни случаи сме били съюзници на нейни противници.

надявах се "преподаващите" да споменат и окупационния дълг като резултат от въпросната война... защото е част от ЗНАНИЕТО и РАЗБИРАНЕТО на всичко, случило се тогава и довело до последствия...

ПП да, дамата вероятно преподава и военна история, щом може и да РАЗБИРА "къде какво" по отношение военната страна на нещата. защото диспозията и състава издава и политическите намерения.
02 Март 2017 15:40
vance 02 Мар 2017 15:08
Нямаше си хас, джанъм, този Биконсфилд, дето ни разпокъса...

"Разни хора, разни идеали" - Алеко Константинов!
02 Март 2017 15:47
Кайзер Созе
02 Мар 2017 15:24




Наздраве със странджанска анжирка
02 Март 2017 16:08
Както известява нашият Генерален консул в Русе, въпросът за предполагаемото Софийско съзаклятие е получил ЗАДОВОЛИТЕЛНО решение. Изпратената от Цариград Следствена комисия е успяла да открие само неколцина злосторници. Тя е приключила своята работа и трябва скоро да се върне тук.
Вътрешното положение в българските области, обаче, остава несигурно. Сред населението се шири дълбоко недоволство, предизвикано от лошото управление. Това състояние на духовете съдържа в зародиш елементите на не един заговор.
Безспорно е, че ЩАСТЛИВИЯ ИЗХОД от Софийската афера се дължи на умереността на Великия везир, който този път изглежда е последвал НАШИТЕ СЪВЕТИ. Вместо да подпомага играта на Мидхат паша, придавайки на обстоятелствата преувеличено значение, той е препоръчал на Комисията да не надхвърля целта, като тласне разследванията отвъд строго необходимото.


Под тая трънка няма заек. Както и да го четете, както и да го анализирате нищо "анти-българско" няма в писмото.
Графът недвусмислено посочва какво точно е "задоволителното" и "щастливото" от описаните събития , а именно , че турските власти са заловили само няколко злосторници и че не са предприели масови репресии. Предвид, че залавянето на Левски е поради това, че турските власти вече са знаели, че той създава революционна мрежа за бъдещо въстание, действително последвалите действия са удивително цивилизовани предвид разликата с действията на османските власти в други подобни случаи на подотвяни бунтове и въстания. Ако това действително се дължи на влиянието на генерал Игнатиев, тогавашните българи е можело само да му бъдат признателни, че не са пострадали цели цела и градчета, за които турците знаели, че има местен комитет.
02 Март 2017 16:20
Нямаше си хас, джанъм, този Биконсфилд, дето ни разпокъса. Дип добра си беше Санстефанска България, защо му трябваше да я цепи. Иди сега, че мигай на празни ясли, иди, че чакай да се усети някой да освободи Македония... Па и Русия си няма хас бе, джанъм: ръг с българите, ръг с гърците, ръг със сърбите, е че туй политика ли е, моля ти се, а? Ако ще държи с нас, с нас да държи, да каже две и две — четири. Какво й струва най-сетне да прати пак два-три корпуса: хем някоя пара ще капне, хем Македония свободна. Като се е заловила за една работа, нека я довърши докрай. Нека ни дотъкми Санстефанската, па да видиш ти благодарност тогава. За Цариград сетне ще му мислим, полек-полек...


Ми Алеко нито е знаел за спогодбите в Рахйщад и Будапеща преди войната, нито за преговорите между Андраши и Горчаков след войната. Не и бил чел писмото на граф Шувалов до Горчаков , което обобщава договорката от Лондон за границите на България, (впоследствие само потвърдени и прецизирани от Берлинския конгрес) между Шувалов и Солзбъри от май 1878 г (30 май 1878 г.):
... Освен това македонският въпрос следва да се остави за нерешен и по следните съображения. В настоящия момент не е изяснено нашето положение в България и Източна Румелия, то може да се изясни единствено след изтеглянето на нашите войски и самостоятелно управление на България. Ако нашето влияние в тази страна и впоследствие бъде преобладаващо, както е в момента (на Временното Руско Управление и окупационните войски - бел. моя), само тогава ще бъде възможно да се погрижим за присъединяването на тази провинция към българското княжество и то при условия , че в княжеството формално ще бъде установен наш протекторат.
02 Март 2017 18:08
Ми Алеко нито е знаел за спогодбите в Рахйщад и Будапеща преди войната, нито за преговорите между Андраши и Горчаков след войната.


Вярвам на вас, Бонго. Знам - сериозно ни обучавахте.

Аз подчертах друго в "интервюто", дадено от дядото на бай Angel K.

ПП Вземам си довиждане с Форума. Рязане на лозя 10 деня.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД