:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 427
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Слагат каси по евроатлантическата магистрала

За да останем в истинския ЕС, ще дадем още една АЕЦ, а НАТО ще ни вкара в своя Шенген
Карикатура: Христо Комарницки
ТУШ!!!
Както си пътуваме по евроатлантическата магистрала, забелязваме знаци, които ни предупреждават да намалим скоростта, защото занапред разрешената скорост за различните държави в ЕС е различна. Членове на съюза, които имат електронни винетки, ще продължават както досега. Другите ще спират периодично на бариери, за да плащат такси за продължаване на пътуването.

Идеята за Европа на две и повече скорости доскоро звучеше като антиевропейска, защото предполага разединение вместо интеграция, но откакто в началото на февруари германската канцлерка Ангела Меркел я включи в речника си, няма съмнение, че ще влезе в обща употреба. На неофициалната среща на върха на ЕС в Малта на 3 февруари езикът на Меркел за първи път се обърна, за да изрече публично онова, което си е мислела отдавна: "Историята от последните години показа, че в ЕС и занапред ще съществуват различни скорости, че не всички непременно ще участват в едни или други интеграционни стъпки." Щом й паднаха задръжките, нямаше колебание да повтори думите си още на 7 февруари, когато бе на посещение във Варшава. Създаде се впечатление, че вече репетира какво ще говори на юбилейната среща в Рим на 25 март, където по повод 60-годишнината от подписването на учредителния Римски договор държавните и правителствени ръководители ще разсъждават как да преправят европейския проект.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер даде ясно да се разбере, че подкрепя идеята за Европа на различни скорости. На 24 февруари в реч пред белгийски студенти той заяви: "Вече не е време, когато можем да си представяме всички да правят едно и също нещо заедно".



Европа на много скорости означава,



че едни държави, които взаимно се признават за ядро, ще продължат европейската си интеграция, а други ще бъдат избутани в по-близка или далечна периферия и ще трябва отново да покриват определени критерии, за да влязат в същинския Евросъюз. Ролята на естествено ядро ще играят 19-те от еврозоната, но е възможно даже в тази група да се оформят вътрешен и външен кръг - например от "стари" и "нови" държави в ЕС. За катализатор на разслоението ще послужи предстоящото излизане на Великобритания от ЕС, която досега даваше сила на държавите извън еврозоната да се противопоставят на изтласкването им встрани. След Брекзит големите в ЕС лесно ще преодолеят съпротивата им, като им внушат например вина, че сами подкопават европейската солидарност с отказа си да приемат мигранти, които "стара Европа" желае да им препрати. България няма да е щастлива от такава перспектива, но какво да направи, за да я избегне?



Решението изглежда просто:

да влезе спешно в еврозоната или поне в нейната чакалня, както призова на 23 февруари служебният министър на външните работи Ради Найденов. В момента тя отговаря на всички числови критерии от Маастрихт за финансова стабилност и единствената видима пречка е съпротивата на Европейската централна банка (ЕЦБ), която смята, че българското законодателство не гарантира достатъчно независимостта на БНБ. Неспособността на националната банка да реагира навреме срещу източването на банката на властта КТБ даде силни аргументи на скептиците към българското членство, че тя не е годна да устои на натиск от управляващите, чиято корумпираност е пословично известна в Брюксел. Въпреки това този показател е трудно измерим за разлика от числовите и държавата би могла да настоява да влезе в чакалнята на еврозоната ЕРМ-2, където после да бъде подложена на допълнително наблюдение.

През първия си мандат бившият премиер Бойко Борисов се ентусиазира да влезе в еврозоната, защото му се привидяха милиарди за харчене, които ще се освободят след отмяната на валутния борд. И в момента валутният борд е гарантиран на 160% от валутните резерви на държавата, възлизащи на 24 млрд. лв. Когато обаче разбра, че тези милиарди ще преминат под контрола на ЕЦБ, която ще поеме щафетата от валутния борд, ентусиазмът му клюмна. Освен това финансовата криза в Гърция и подкопаването на доверието в еврото от прекомерните дългове на някои от големите икономики в ЕС поставиха още една пречка.

Наложи се създаването на Европейския механизъм за стабилност, който, просто казано, е



взаимоспомагателна каса

с капитал 80 млрд. евро, внесени реално, и още 620 млрд. евро, обещани в случай на нужда (или общо 700 млрд. евро.). Всички членове на еврозоната участват според своя дял в капитала на ЕЦБ. Няма изключение за новоприетите, въпреки че те не носят отговорност за слабата финансова дисциплина на основателките на еврозоната, породила дълговата криза. Ако България бе кандидатствала, трябваше да обещае близо 6 млрд. евро (0,86%), платими при аварийно компенсиране на гръцки или други дългове. Както се гордее, че е от малкото, които отговарят на критерия държавният й дълг да не надхвърля 60% от БВП, изведнъж би могла да се окаже платец на чужди дългове. Борисов нямаше нужда от сложни калкулации, за да открие, че му е по-изгодно да вкара България в нови дългове, отколкото да й запише чужди. И не се поколеба през втория си мандат да развърже ръцете си за 8 млрд. евро (16 млрд. лв.) от международните финансови пазари.

При очертаващата се Европа на две и повече скорости по-нататъшното членство в същинския ЕС, което минава през еврозоната, ще бъде платено. Това означава, че както за влизането си в ЕС през 2007 г. България плати с четири реактора от АЕЦ "Козлодуй", така и сега ще трябва да заложи парите поне за още една АЕЦ, за да продължи по евроатлантическата магистрала.

Впрочем и атлантическият сектор от магистралата ще ни струва все по-скъпо. За членството в НАТО няма да са достатъчни пламенни декларации срещу "руската агресия", "хибридните войни" и пр., както ловко се справяха обиграни атлантици като бившия президент Росен Плевнелиев, бившия външен министър Даниел Митов и бившия военен министър Николай Ненчев, а ще са необходими



по-реални знаци - например парични

Откакто дойде на власт американският президент Доналд Тръмп, финансовото измерение на атлантическата солидарност стана доминиращо. Още като кандидат за поста той предупреди на 24 април 2016 г.: "Страните, които отбраняваме, трябва да платят цената за тази отбрана - ако не, Америка трябва да се подготви да остави тези страни да се отбраняват сами".

За да не си мислим, че това е била само предизборна реторика, неговият военен министър Джеймс Матис заяви още на първата си среща с колегите си от НАТО в Брюксел на 15 февруари 2017 г.: "Дължа да внеса яснота за политическата реалност в САЩ. Америка ще изпълнява своите задължения, но ако вашите държави не желаят да видят намаляване на ангажиментите на Америка към този съюз, всяка трябва да покаже подкрепа за общата ни отбрана. Американският данъкоплатец не може да носи повече непропорционален дял за отбраната на западните ценности." Съюзниците в НАТО се бяха уговорили през 2014 г. да увеличат до 2% от БВП разходите си за отбрана, но три години по-късно само пет от 28 държави са удържали думата си.



България не е между тях

и тази година има амбицията да достигне 1.63%, ако изпълни проектите си за купуване на нова техника за ВВС и ВМС, но ако не успее, ще остане на 1.12% от БВП, както обясни в Брюксел служебният военен министър Стефан Янев.

Председателят на Мюнхенската конференция за сигурност Волфганг Ишингер посочи в доклада си за нейната 53-та годишна среща, че "някои от фундаменталните стълбове на Запада и на либералния международен ред отслабват, а заедно с това спада желанието и способността на западните демокрации да оформят международните отношения и да отбраняват опиращия се на правила либерален ред". Той припомни изнесените през септември данни от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, според които европейските държави в НАТО харчат средно 1.46% от БВП за военни нужди - далеч от поставената цел. За сравнение всеки американски войник "струва" на Пентагона 120 358 долара по сумарни военни разходи на човек, а европейските войници излизат средно по 30 710 долара.

За да изпълни задълженията си в алианса, България би трябвало да прибегне до външни заеми, т.е. да се доближи още повече до предела, който би я дисквалифицирал като дългово изряден кандидат за еврозоната. Но тя трябва да има още нещо на ум. Все повече набира подкрепа американската идея за



"натовски Шенген",

което означава отпадане на вътрешните граници, за да има свободно движение на войски и бойна техника от една държава в друга. Пръв я подкрепи на висок глас бившият полски министър на външните работи Радослав Шикорски, който каза през октомври 2015 г.: "Имаме нужда от Шенгенска зона за американските танкове". Скоро се присъединиха и балтийските държави, като естонският министър на отбраната Ханес Хансо каза през май 2016 г.: "Подкрепяме политиката на НАТО на отворените врати".

България, която не успя да влезе в европейския Шенген, охотно отвори вратите си за американски танкове, но това не е достатъчно. За свободното движение на бойна техника са необходими пътища и мостове с достатъчна ширина и товароносимост, безопасни тунели и друга надеждна инфраструктура. Точно с това държавата не може да се похвали, защото асфалтът се цепи всяка зима, виадуктите ерозират, а в тунелите осветлението пада по свое хрумване. За нейната боеспособност са нужни големи инвестиции не само в нови оръжия, но и в гражданския сектор.

Затова, каквото и да ви говорят за ЕС и НАТО, да знаете, че все повече ще става дума за пари.
Снимка: France3
Табела на европейска магистрала: "Подгответе!"
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис обърна внимание на участниците в 53-ата мюнхенска конференция за сигурност, че трябва да увеличат военните си разходи.
24
5839
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
01 Март 2017 19:52
Нема лошо, ако ни увеличат пенсиите поне колкото гръцките, съм съгласен! Швабата както работи за гръцките пенсии, може да работи и за нашите!
01 Март 2017 20:06

Ей, доживях да видя отново Терзиев на страниците на СЕГА! Бях изгубил надежда, мислех си, че е напуснал.
Това за тази вечер ми е достатъчно!
01 Март 2017 21:02
Затова, каквото и да ви говорят за ЕС и НАТО, да знаете, че все повече ще става дума за пари.



Безплатен обяд няма, г-н Терзиев.
Или Вие имате идея за някакъв такъв - безплатен. Споделете.
01 Март 2017 21:14
Вярно, TANSTAAFL няма! Ама петкратно да надпишат сметката за уж богатия ланч също не става - 4 блока на АЕЦ Козлодуй, банките, храните второ качество, които техните вериги ни пробутват в магазините си тук, златото, медта, и накрая за капак и ЧОВЕШКИЯ КАПИТАЛ е твърде висока цена за да сме 27 дупка на кавала! Удряме спирачката и търсим EXIT от магистралата юнкерска! КРАЙНО ВРЕМЕ Е! Майната му и на НАТО-то! Файда от него никаква - вчера четох, че 120 човека gun fodder за Афганистан пращаме! Айде стига!
01 Март 2017 21:20
Това беше неизбежно! За разпада ми е думата
01 Март 2017 21:43
Вярно, TANSTAAFL няма! Ама петкратно да надпишат сметката за уж богатия ланч също не става - 4 блока на АЕЦ Козлодуй, банките, храните второ качество, които техните вериги ни пробутват в магазините си тук, златото, медта, и накрая за капак и ЧОВЕШКИЯ КАПИТАЛ е твърде висока цена за да сме 27 дупка на кавала! Удряме спирачката и търсим EXIT от магистралата юнкерска! КРАЙНО ВРЕМЕ Е! Майната му и на НАТО-то! Файда от него никаква - вчера четох, че 120 човека gun fodder за Афганистан пращаме! Айде стига!



Тъй-тъй. То и г-н Терзиев сигурно това е искал да каже в прав текст, ама го е досрамяло, та го е позасукал....
01 Март 2017 22:06
храните второ качество, които техните вериги ни пробутват в магазините си тук


Ако си се заглеждал скоро в храните в "техните вериги", то ще забележиш, че има километри щандове само бяло саламурено сирене и кашкавал от 50 различни български производители, защото принудата "зареждай българското" ги стресна и пармезанът и великолепното сирене Грюйер зачезнаха. Има ги все пак още по забутаните ъгълчета на веригите, които само ценителитеси ги знаем.

Трябва да чакаш някоя тематична седмица в Лидъл, та да си закупиш някой патентован чуждестранен продукт с доказано качество и физиономия.
Скоро нови корекоми май ще се налага да откриваме и там да се тълпим да закупим нещо по-така.

Защото бялото саламурено сирене, ако ще от хиляда български производители да е направено, пак си е един и същи продукт и никога няма да се превърне във фромаджо дуро.

ПП. И най-лошата западна храна пак ще е с по-голям контрол на качеството от своеобразните български рецепти с палмово масло, лепило за месо и прочее изобретения на българските производители на сирене и кашкавал. Е-тата ги остави. Те са башка. И никой не ги санкционира.
01 Март 2017 23:15
Защото бялото саламурено сирене, ако ще от хиляда български производители да е направено, пак си е един и същи продукт и никога няма да се превърне във фромаджо дуро.ПП. И най-лошата западна храна пак ще е с по-голям контрол на качеството от своеобразните български рецепти с палмово масло, лепило за месо и прочее изобретения на българските производители на сирене и кашкавал.
А няма ли БДС - по който да се произвеждат (задължително) всички кашкавали и сирена в днешна България?
01 Март 2017 23:21
От законите на Паркинсон: едно колективно управително тяло работи при брой на участващите от 5 до 20. При повече от 20 се разпада. Образува се вътрешен кръг от 5 до 9 члена които вземат решенията. Другите присъстват. (съкратено)
02 Март 2017 00:05
Местните мошеници, бандити и т.нар. "елит" цъфтят и вързват под евро-атлантическото слънце!

Всяка една мушийка, измама, начин да се измъкнат паретата от джобчетата на плебса, в които неща "запада" е цар, направо мистер Сенко, бяха старателно усвоени. С резултат, че на плебса не му се ще ни меда, ни отровата на "запада" - в същност шайка разбойници водена от онбашията зад океана.

Да, уважаваният тук Автор е описал евро-атлантическата бурлеска с модератни, направо пастелни цветове. А действителността под мъдрото ръководство на презряната политическа класа е далеч по-контрастна. Всеобщият упадък на Европа, повлича и ще завлече, не дай Боже, България също в пропастта. Сурването надолу се ускорява все повече и няколкото процента, потентни финансово българи, не могат да бъдат ориентировка за мнозинството!!
02 Март 2017 01:44
Уфф ,не че не съм съгласен с Терзиев, ама е написал поредната повърхностна статия. Коментират се възможните начини за спасение на ЕС. От какво точно спасяваме тоз ЕС? Какви са причините да се стигне до тук? Емигрантите? Руската агресия? Да бе..
До сега не съм попадал на на нито една статия в българска мейнстрийм медия, която обективно да дискутира дълбоките (бих казал даже фундаментални) проблеми в ЕС. Никой не коментира ефекта на въвеждането на еврото и как това се отрази на държави с отрицателен търговски баланс. Говори се за задлъжнялост, но не и какво я предизвиква. Изобщо не се коментират мерки за обръщане на паричните потоци обратно към 'периферията'.
Някой не коментира ефекта на прекратяване на действието на съглашението по текстила през 2005 например. На германците явно не им пука. Не се коментират квотите и субсидиите в земеделието.
Нещата все по отявлено приличат на СИВ от 80те. Даже си появиха вече и перестройчиците.
02 Март 2017 06:27
Идеята за падането на борда и за ограбването на спестяванията и доходите на населението е последния влак на олигархията преди разпада на ЕС, от който цоцат. В ква чакалня ще влезате бе??????? Вас ще ви приемат в клуба на богатите като дойде ред за сметката, иначе не им трябвате! Ей ги на: събират се да се сговорят Германия, Франция, Италия и Испания. Последните две за масовка и твърде удобни, че са затънали в дългове и съгласни на всичко. Това ще е ядрото. А вие ще си бъдете в задния двор.
02 Март 2017 06:52
валутните резерви на държавата, възлизащи на 24 млрд. лв. Когато обаче разбра, че тези милиарди ще преминат под контрола на ЕЦБ
Ега ти и държавата .... независима и свободна
02 Март 2017 09:14
И
най-лошата западна храна пак ще е с по-голям контрол на качеството от своеобразните български рецепти с палмово масло, лепило за месо и прочее изобретения на българските производители на сирене и кашкавал. Е-тата ги остави. Те са башка. И никой не ги санкционира.


И няма ли БДС задължително?

Значи БДС може да има и да е задължително, само ако не е различно от Европейските стандарти. Това било, за да има лоялна конкуренция на европейския пазар. Откакто тези стандарти станаха задължителни за всички страни-членки на ЕС, БДС вече може да е само в рамките на европейските. А за сведение точно европейските стандарти допускат влагането на всичките Е-та, гкарагенани, лепила и пр., вкл. и тумблирането на месата. Ако си спомняте, когато се повдигна въпросът за тумблирането на пилетата и беше забранено за кратко, производителите на пилешко надигнаха глас и се оказа, че по европейските стандарти това е позволено. В самото начало на отпадането на БДС имаше много информация за сравнение и се оказа, че БДС е с много по-високи изисквания към храните, отколкото европейските. Но ...в Европа по европейски - всички показатели по БДС за различните храни бяха занижени до нивото на европейските. Който иска, нека се порови в мрежата и ще намери информацията.
02 Март 2017 09:36
Аз пък доживях да видя Дон, Терзиев и Фичлето едновременно на един акъл ...
02 Март 2017 09:58
Сибила, баба ти на времето все фромаджо дуро и пармезан е яла! Пази боже сляпо да прогледа!
02 Март 2017 12:48
Откровение Варухово
02 Март 2017 01:44
...
До сега не съм попадал на на нито една статия в българска мейнстрийм медия, която обективно да дискутира дълбоките (бих казал даже фундаментални) проблеми в ЕС. Никой не коментира ефекта на въвеждането на еврото и как това се отрази на държави с отрицателен търговски баланс. Говори се за задлъжнялост, но не и какво я предизвиква. Изобщо не се коментират мерки за обръщане на паричните потоци обратно към 'периферията'.
Някой не коментира ефекта на прекратяване на действието на съглашението по текстила през 2005 например. На германците явно не им пука. Не се коментират квотите и субсидиите в земеделието...


За африканците е достатъчно да се обявят мързеливите южняци!
02 Март 2017 12:50
Сибила, баба ти на времето все фромаджо дуро и пармезан е яла! Пази боже сляпо да прогледа!
Га-га!
02 Март 2017 13:30
Ако България бе кандидатствала, трябваше да обещае близо 6 млрд. евро (0,86%), платими при аварийно компенсиране на гръцки или други дългове.

Ау, не може да бъде! Ама как така държавите от еврозоната плащат гръцки дългове! Нали изстрадалото население в Гърция ги плаща?

Всяка държава трябва да си направи сметката какви ще са последиците от въвеждане на еврото, та после да няма истеричен плач! Излъгаха ни, измамиха ни, обраха ни!
Ето, чехите не искат в еврозоната, да не са луди да плащат чужди дългове!
02 Март 2017 15:42
Път немците искат да плащат чужди дългове!
Ха-ха-ха!

п.п.
Единственото спасение, когато някой е неграмотен е при "моля, другарко"
02 Март 2017 15:53
Цитатът е от статията. Ако някой не разбира значението на написаното си е негов проблем.
02 Март 2017 16:16
Швабата както работи за гръцките пенсии, може да работи и за нашите!

Как мислите, тази устойчива представа за Германия, като за някаква щедра, високомлечна дойна крава, дали e свързана с алпийската крава Милка?
02 Март 2017 17:33
Как мислите, тази устойчива представа за Германия, като за някаква щедра, високомлечна дойна крава, дали e свързана с алпийската крава Милка?

Напълно възможно!
Не е отминала Терзиев, пък аз се чудя за африканците.
02 Март 2017 17:40
И най-лошата западна храна пак ще е с по-голям контрол на качеството от своеобразните български рецепти с палмово масло, лепило за месо и прочее изобретения на българските производители на сирене и кашкавал.
оле-мале. сибила, от тази твоя крилата мисла излиза, че лепилата за месо и палмовото масло са нашенски изобретения. де са ни тогава милионите /кво милиони, милиарди, че и трилиони направо/ от патенти?

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД