:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 568
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Читавата детегледачка се предава по приятелски, от ръка на ръка

Дефицитът в тази услуга е огромен, а заплащането - като на програмист
Снимка: Михаела Катеринска
Над 102 000 родители у нас биха искали да работят, но не го правят поради липса на подходящи условия за гледане на децата им, показва изследване на НСИ отпреди няколко години за съвместяване на работата със семейния живот. За 43 000 от тях цената на детските градини и детегледачките е твърде висока, за да си я позволят. 20 500 родители пък стоят вкъщи, защото няма място за децата им в забавачките.
Добрите детегледачки се предават по приятелска линия от ръка на ръка. Те не гледат само как да си чатят в интернет на спокойствие, не посягат на детето, ако нещо им докривее. Те заслужават до стотинка високата цена на труда си. Но мисис Даутфайър е вече заета. Или предлага толкова скъпо грижите си, че една от заплатите в семейството трябва да отива само за нея. Тогава?



"Най-накрая си казах - ето я жената, тази ще е. След цял месец срещи с жени, на които не бих си поверила детето, бях на ръба на отчаянието. А тази жена изглеждаше читава - чиста, спретната, интелигентна, психически уравновесена... Беше съгласна и на гъвкава заетост, да запълва дупките във времето, когато и двамата с таткото сме заети и няма кой да гледа детето. Договорихме се и за цената - пет лева на час, някои взимат и по осем. На пръв поглед всичко беше ОК, но нещо продължаваше да ме човърка. Ами, да, тая жена нито веднъж не погледна детето. Можеше



поне от учтивост да му се усмихне,



да го попита как се казва. А детето седеше до мен."

Разказът е на Михаела, млада жена, която след приключилото майчинство трябва да реши бързо дали да остане още поне година вкъщи, или да подгони все по-изоставащата си професионална реализация. Изборът е труден за всяка жена, но за тези, чиито професии са динамично развиващи се, дори осеммесечното майчинство е загуба на компетенции, заплаха за работното място. Пък и как се живее само с една заплата вкъщи?

"Доходите ми са сравнително добри, над средните за страната, но се оказва, че ако наема детегледачка, трябва да пренасоча към нея почти цялата ми заплата. Ако тръгна на работа, в офиса пък непрекъснато ще съм нащрек. В личното ни пространство влиза чужд човек, поверяваме му най-скъпото ни - детето! Непрекъснато ще се питам сега какво ли се случва вкъщи. Ами защо бавачката не вдига телефона? Хич не е лесно да избираш между кариерата и детето си. А то непрекъснато боледуваше, дори частната детска градина не беше решение. Накрая преминах на половин работен ден, помолих и да работя дистанционно, естеството на служебните ми ангажименти го позволява. Три месеца по-късно бях съкратена", разказва Михаела.

Препоръката на познати също не е гаранция, че ще попаднете на перфектната за вас детегледачка, всяко семейство има свои навици и критерии. Затова и агенциите за подбор на детегледачки започват с изготвянето на профил на семейството. Сред комплекта от документи, които представят кандидатите за работа пък има и от психодиспансера, че не се водят на отчет. Особено важни са и препоръките от предишно семейство, при което е работила жената, като всяка от тях стриктно се проверява. А пригодността на жената за упражняване на тази отскоро призната и по българските стандарти професия, се изпитва допълнително с психологически тест. Въпреки това няма гаранция, че жената, която влиза в дома ти, е идеалната. Затова и все по-често семействата предпочитат да я държат под контрол, като поставят в домовете си камери за видеонаблюдение. Скритите записващи устройства се пъхат най-често сред играчките, на места, където трудно се открояват, а след това се преглеждат внимателно. Видеошпионажът в битови условия става все по-популярен, особено търсени са тези устройства, които могат да се управляват по интернет и да изпращат снимки по електронната поща.

"У дома също има постоянно видеонаблюдение. Въпреки че съм собственик на агенция за подбор на детегледачки, докато открием подходящата жена, сме се сблъсквали с различни проблеми. Сега съм спокойна, вместо да звъня непрекъснато по телефона, виждам директно какво се случва вкъщи. Бавачките от своя страна също се съобразяват с камерите. Действат им дисциплиниращо, хубаво е дори те да знаят, че в дома, в който влизат, има видеонаблюдение. Тайни мерки се взимат, ако има някакво конкретно съмнение, че тя злоупотребява. Но пък окото на камерата обикновено държи нащрек няколко дни, след това им се свиква, като с наблюдението в магазина", разказва Мирела Лазарова, собственик на агенция за подбор на детегледачки.

Според Лазарова бумът на търсенето на тези кадри, както и дефицитът на добрите в професията, усложняват още повече процеса на стиковане между търсещи и предлагащи. Цената на труда на доказалите се стига до осем лева на час. При целодневна заетост и десетчасов работен ден, ако се грижи само за едно дете и няма допълнителни ангажименти за поддържане на домакинство, месечното възнаграждение на бавачката може да стигне и до 1600 лв. Ако пък има добри езикови познания и шофьорска книжка, при 24-часов ангажимент, месечните й доходи могат да стигнат и до 3-4 хил. лева. Възнаграждения в този размер предлагат предимно семейства на чужденци, живеещи в България или при работа зад граница.

От посредническите агенции, специализирани в подбор на детегледачки, напоследък отчитат голям бум в търсенето на добри кадри. "Имаме много клиенти от Англия, Франция, а от началото на годината отчитаме повишено търсене и от Швейцария. Интересът е не само от смесени семейства, но и от семейства, в които няма родител с български произход. Най-търсени както зад граница, така и у нас, са жените между 40 и 55 години, тъй като те



вече са отгледали децата си



и могат да се ангажират дълготрайно с работата, доверието към тях е по-голямо особено за отглеждане на бебета. Младите момичета, студентките, най-често се търсят за водене на деца на училище. Но това, на което се държи най-много, е детегледачките да са природно интелигентни жени, с добра лична хигиена. Да са наясно, че тази работа не е "от еди колко си до еди колко си часа". Да са спокойни и търпеливи. И да имат лично отношение към детето, което им е поверено", обяснява Лазарова.

Всъщност дефицитът на подготвени детегледачки не е следствие единствено на недостига на места в детските градини. Професията не се придобива никъде, а в същото време тези, които я упражняват, се нуждаят от широкоспектърна подготовка в различни направления. Те трябва да са наясно с особеностите при отглеждането на дете, с различните подходи във възпитанието му. Да могат да реагират адекватно в различни ситуации, да имат познания от долекарска помощ... Педагогическото образование е голям плюс, но не е достатъчно за специфичната работа.

Преди години подобно обучение предлагаше програма към Агенцията по заетостта, но колкото и да са преминалите през нея, дефицитът дори расте. Днес върху проблема умуват от Асоциацията на родителите и агенциите, ангажирани с подбора на детегледачки, а идеята им е да създадат собствена люпилня на кадри. "Търсим законова структура и вариант за създаването на академия, която да предлага адекватно обучение от три до шест месеца. Успешно завършилите ще получават сертификат и след това ще бъдат наемани с предимство", казва Мирела Лазарова. Един от минусите на професията обаче ще си остане и занапред. Въпреки че от няколко години тя е официално призната, семейството като частна структура не може да наеме на работа детегледачка. За да трупа трудов стаж, тя трябва да се самоосигурява.

Макс и Даниела Баклаян, родители на две малки деца, също тръгват да търсят сами решение на проблема с трудното откриване на нужната им бавачка. Тяхното търсене, обрасло с горчив опит, обаче не е в дългосрочното наемане на гледачка, а е в сферата на почасовата грижа за двете им малки деца. Идеята да оставят децата си в детски център не им допада. Не искат да водят децата си на места, на които искат да се видят с приятели, още повече няма как да обърнат в същото време и на тях нужното внимание. И тръгват да търсят жена, на която да поверяват веднъж-два пъти вечер децата си - за няколко часа, за да могат да отидат двамата на кино, да се видят с приятели... Но една вечер, когато се прибират след полунощ... По-добре да премълчат какво са заварили у дома.

Хрумва им, че могат да създадат онлайн платформа, която да свързва търсещите с предлагащите почасово обгрижване. Така се появява GoodKnight, идеята за добрите рицари, които се притичват на помощ на нуждаещите се.

"Приятно ми е да се запознаем! Аз съм Соня (името е променено) и с радост ще гледам вашето детенце! Имам 15 години опит с деца и младежи от 5 до 25- годишна възраст, основно в детски клубове и като аниматор, което включва и грижа за деца и младежи в неравностойно положение и с увреждания. А през последните 5 години съм се занимавала с дечица от 1 до 5 годинки, като съм ги гледала в ясла и в домашни условия. В момента развивам собствен бизнес, свързан с пътувания, и когато не съм на път, обичам да помагам на младите семейства, като гледам техните дечица. Обожавам да пея, да танцувам, да свиря на китара или флейта и въобще всичко свързано с музиката и много обичам да организирам музикотерапия!" Това пише в една от визитките на детегледачка, предлагаща услугите си чрез сайта, а почасовото й наемане е 8.50 лв.

Различните квалификации на детегледачките в GoodKnight са описани в система от визуални елементи. Така семействата всеки път взимат информирани решения относно най-подходящата за тях детегледачка. За да получат достъп до платформата, родителите трябва да платят еднократно сумата от 99.95 лв., но пък след това получават неограничени възможности за подбор. Изработените часове от детегледачката се заплащат допълнително, като цената варира от 6 лева до 8.50-9 лв. на час. Платформата позволява директна комуникация с детегледачката, а препоръките и мненията на родителите постоянно се обновяват.

"Това, което ни различава от агенциите за подбор на кадри, е че детегледачите, участващи в платформата, преминават през организирано от нас обучение. Техните профили стават част от базата данни, до която имат достъп всички родители. Така семействата, които търсят детегледачка, могат сами да изберат най-подходящия за тях човек. Родителите могат да се запознаят с мненията на други родители, работили с конкретния детегледач,



да видят негова видеовизитка



Имат и достъп до календара на детегледача, откъдето могат да разберат кой е на разположение в даден момент. И не на последно място, могат да изпратят запитване и да получат потвърждение на мобилния си телефон, без да провеждат дълги обяснителни разговори, преди да са наясно, че има кой да поеме ангажимента. Всяко семейство има различна представа за жената, на която би поверило детето си, очакванията и изискванията им също са индивидуални, а доверието се гради, не се получава. За това ние съветваме клиентите на платформата, ако имат притеснения, да прекарат първия половин-един час от ангажимента с детегледачката, за да видят как тя реално общува с детето им. По време на обучението пък обръщаме внимание на самите детегледачи да задават въпроси, свързани с навиците и предпочитанията на детето, за да имат възможност да ги удовлетворят", разяснява Даниела Баклаян. За да повдигнат квалификацията на предлагащите грижи жени и млади момичета, те също започват сами да отглеждат кадрите си и вече са обучили успешно около 40.
3
8677
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
01 Март 2017 21:50
То това направо си е реклама.
01 Март 2017 22:31
редакцията,

цялата статия е изсмукана от пръстите и написана от човек без никакъв, ама никакъв опит.

искра, колко получихте от
GoodKnight
за рекламата?
Дефицитът в тази услуга е огромен, а заплащането - като на програмист

Те заслужават до стотинка високата цена на труда си.

Договорихме се и за цената - пет лева на час, някои взимат и по осем.
зачетох се заради подзаглавието - първото цитирано изречение. оказва се, че според авторката високана цена на труда на един програмист или на една детегледачка е 5-8 лв/час. бърза сметка - 21 дни * 8 часа * 5-8лв = 840-1344лв/месец бруто. искра, знаете ли колко е средната заплата на един програмист? ако 840лв е висока заплата за пълен работен ден, не искам да си представям ниската такава.
Сега съм спокойна, вместо да звъня непрекъснато по телефона, виждам директно какво се случва вкъщи.
става ми интересно кога и колко качествено работи тази жена, след като на практика е наблюдател на камери.
При целодневна заетост и десетчасов работен ден, ако се грижи само за едно дете и няма допълнителни ангажименти за поддържане на домакинство, месечното възнаграждение на бавачката може да стигне и до 1600 лв.
това не е ли неправомерна експлоатация? кво значи десетчасов работен ден и как издържа пред инспекцията по труда?
Търсим законова структура и вариант за създаването на академия, която да предлага адекватно обучение от три до шест месеца.
тва е смешка. една европейска практика - в германия възпитателки се учат 3 години, от които една е практика:
Kurzbeschreibung:
Ausbildung zum/zur Erzieher/in in Vollzeit
Dauer:
2 Jahre schulische Ausbildung + 1 Jahr Berufspraktikum

Натисни тук

ако сравним 3-6 месеца с 3 години обучение, къде се придобиват по-добри умения?
Въпреки че от няколко години тя е официално призната, семейството като частна структура не може да наеме на работа детегледачка. За да трупа трудов стаж, тя трябва да се самоосигурява.
поредни измишльотини. след като има дефицит, защо няма структура, която да предлага наемането на такива кадри? кво ѝ пречи на мирелата с тримесечните курсове да сключи договори с възпитателките и да прибира родителските пари срещу, от една страна, задължение за изпълнение на услугата, дори когато възпитателката е болна /подменят я с друга/, а от друга - трудов договор с всичките му там салтанати, за да са спокойни и детегледачките?

всъщност малко по-долу пише, че сайтът на добрите рицари и рицарки се е сетил за това.
02 Март 2017 13:09
Добре де, за първи път ли ви се случва журналисти вестник да правят реклама на някой частен бизнес. Кво толкова? Били лъжи ? Еми такива са, защото законът не ни защитава от тях.

П.П. За заплата 1000-1200 лв. работят само нискоквалифицирани начинаещи мераклии за ИТ професия, дето са на изпитателейн срок. Заплатата в сектора вече е доста повече, пък и в по-европейска мерна единица. Само така, за информация - голяма ИТ фирма тази седмица се обади да им предложа някой познат, който да става за ръководител на проекти (надзираване и управление на 5-7 проекта едновременно), като ми казаха спокойно да обещавам до 6-7 хил евро месечно.
Вярно, големи са и проектите им са за по 1-2 млн., но се пак това са заплати в България. Явно може.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД