:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 547
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Бъдеще

Добри дошли в новото Средновековие, в което само богатите ще се пенсионират

Причината е не липсата на пари. Причината е идеология
Снимка: БГНЕС
Беше време, когато пенсионирането бе перлата в короната на всяко цивилизовано общество.
Твърде лесно е да си представим този сценарий. След като сме прекарали целия си съзнателен живот в работа на договор, идват златните години. Заслужено пенсиониране. Внезапно сме свободни от хватката на служебния имейл и това дълго пътуване до офиса всеки ден. Най-сетне можем да се наслаждаваме на останалото ни време на Земята, което да посветим на интересите си, за които никога не сме намирали време, вероятно да възстановим връзките в семейството и дори да довършим ремонта вкъщи. Но преди всичко да имаме време за почивка.

За жалост това вероятно няма да е вашето бъдеще. Освен ако не сте ужасно богати. В неолибералната епоха е открит нов фронт по отношение на плащането и условията на труд. Пенсионирането. И нещата стават много гадни.

Днес ни казват, че истинският въпрос не е кога ще се пенсионираме, а дали ще се пенсионираме. Перспективата да работим до сетен дъх се превръща в норма. Заради застаряващото население, увеличената продължителност на живот и поради факта, че държавната пенсионна система не издържа, пенсионирането скоро ще се превърне в отживелица. Според директора на Пенсионния институт в британското бизнес училище "Кас" Дейвид Блейк "опасността днес е в това, че ще имаме поколение, което няма да може да си позволи да се пенсионира".

Беше време, когато пенсионирането бе перлата в короната на всяко цивилизовано общество. Отхвърлянето на идеята, че възрастните хора трябва да се мъчат на стари години, бе едно от големите постижения на XX век. Разбира се, не ставаше дума само за морал. Имаше и икономическа логика. Но да се даде на хората шанс да отпочинат след 45 години упорит труд се смяташе за нещо достойно.

Вече не е така. Навлязохме в епоха на икономии, за която ни казват, че може никога да не свърши. В резултат на това няма да има повече правителствени дотации за пенсии. Нито пък индивидуалният пенсионен план при работодателя ще стига да свържем двата края. Ако този безсърдечен вариант на неолибералния капитализъм може да се обобщи в едно изречение, то звучи така: оправяй се сам.

Важно е да запомним обаче, че нито един от тези варианти не е неизбежен, както политиците биха искали да си мислим. В много общества и страни населението застарява. Но не всички те възнамеряват да хвърлят 75-годишните отново в икономиката. Това е специалитет на обществата, обзети от крайната лудост на неокласическата икономика - като САЩ и Великобритания.

Преждевременната смърт на пенсионирането се дължи на множество предразсъдъци за това как трябва да бъде организирано обществото. Никога от създаването си досега социалната държава не е била така мразена от управляващите елити. Социални грижи. Помощ при безработица. Здравеопазване. Библиотеки. Общински паркове. Всичко, свързано с това, което наричахме "обществено благо", се атакува из основи. Политиката на икономии предефинира всички тези неща като фискални дългове или дефицити, а не като споделена инвестиция в обществена полза. Бе само въпрос на време и пенсиите да положат глава на гилотината.

Това е идеология. Не става дума за това, че няма достатъчно пари за финансиране на нормално здравеопазване или пенсии. Има. Помните ли огромните спасителни пакети за фалиращите банки? Отписването на дългове? Просто парите се насочват в друга посока. Основно към частния сектор под формата на огромни корпоративни субсидии, докато обществените услуги бавно се обезкръвяват до положение на колапс.

Да не забравяме за данъчните приходи, които не се събират, когато икономическата политика е насочена към социализъм за богатите и стриктна пазарна дисциплина за всички останали. През 2015 г. "Гугъл" плати 47 млн. евро данъци в Ирландия за приходи от продажби на стойност 22 млрд. евро. Това е 0.21% данък. И означава, че средният работещ на заплата несправедливо понася общественото бреме. Не е чудно, че щастливото пенсиониране започва да изглежда все повече като грозно разточителство. Ако не можеш да спестиш сам с работа на черно или с приложения като Uber, удряш на камък.

Отнемането на правото на пенсиониране пасва идеално в идеологията за труда, която неоконсерваторите така харесват. Ако животът и работата ви са неделими, значи няма място за пенсиониране, както се твърди в "теорията за човешкия капитал", развита от Чикагската школа по икономика. Такова "непродуктивно време" е икономически нерационално, аномалия, която иконометричните модели не могат да обработят.

Проговориха и мозъчните тръстове на пазарната икономика. Нима много хора над 65 години не обичат вече да работят? Не е ли цялата идея за пенсиониране тотално обидна за възрастните? Разбира се, че ако хората искат да работят и след пенсионна възраст, е чудесно. Проблемът е, че скоро никой няма да има право на избор по този въпрос. Икономическото отчаяние ще решава вместо нас. Вече виждаме резултатите от това. Докато някои наистина с удоволствие работят до преклонна възраст, изследванията показват, че гарантираното пенсиониране е полезно за хората. Германско проучване например установи, че пенсионираните хора по-често спортуват, спират цигарите и спят по-добре в сравнение с връстниците си, които продължават да работят. В резултат на това посещенията в болниците намаляват.

Очевидно е, че има доста негодувание в поколенията срещу пенсионерите в момента. Усещането е, че те са издърпали стълбата изпод краката на поколението, родено през 80-те, което се мъчи на нископлатени работни места, никога няма да притежава жилище и е задушено от студентски заеми. Недоволството е разбираемо. Но то е удобно и за онези, които искат да сложат край на пенсионирането, тактиката "разделяй и владей" е забележително ефективна.

Всъщност се нуждаем от съюз между поколенията по този въпрос. Опитите за защита на правото на пенсиониране ще трябва да вървят редом с усилия срещу мерките в заетостта, които сериозно ощетяват младите хора и работещите, които вече са към 40-те.

Може ли да се изгради тази междупоколенческа солидарност? Трудно е да се каже. Но едно е сигурно. Свидетели сме на огромно отстъпление в отношението към възрастните хора, нещо като реминисценция на времето, когато старостта не е била извинение за това да напуснеш света на непосилния труд. Добре дошли в новото Средновековие.
142
16978
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
142
 Видими 
01 Март 2017 20:09

Още едно палче за статия във вестника. Отдавна не се беше случвало.
Какво става тука, бе?
01 Март 2017 20:19
01 Март 2017 20:23
Ти да видиш
01 Март 2017 20:31
01 Март 2017 20:35
И от мен
01 Март 2017 20:39
Перфектен анализ и прогнози !
01 Март 2017 21:03

Аз лично бих прибавила и научно-техническият прогрес, който скоро ще позволи 90% от хората на земята да не работят.
И ще попитам в такъв случай защо хем човечеството може все повече и повече да почива, хем обратното все повече и повече работи? А?
01 Март 2017 21:04

Много смислена статия...
01 Март 2017 21:13
икономическата политика е насочена към социализъм за богатите и стриктна пазарна дисциплина за всички останали


Ами да! Нашите пенсионните фондове не се издържат от процент от печалбата, а вземат процент от вноските.

01 Март 2017 21:15
Аз лично бих прибавила и научно-техническият прогрес, който скоро ще позволи 90% от хората на земята да не работят.
И ще попитам в такъв случай защо хем човечеството може все повече и повече да почива, хем обратното все повече и повече работи? А



Научно-техническият прогрес в неолиберални ръце ще направи много от хората излишни. Ще се намерят и начини да се отърват от излищните. Напълно законен.

01 Март 2017 21:26

Открил топлата вода, уважаемият автор...

Още преди пет години съм заподозряла какво се задава......


Сибила
29 Май 2012 15:20
Мнения: 14,503
От: Bulgaria

Бърнард Мадоф, създател на финансова пирамида /схема на Понци/, който завлякъл и прахосал 50 милиарда долара, отоворил така на въпроса откъде му е дошла идеята да се разплаща на първите инвеститори с парите, вложени от следващите.

От пенсионните системи, организирани на разходопокривен принцип, казал той.
Те раздават ресурси на първите пенсионери за сметка на последните. Така че, те са обречени.

Хахахаха, май е прав, точно така е, само дето още не си го признават


http://www.segabg.com/replies.php?id=204646&p=3
01 Март 2017 21:35
те лесно ще направят излишни пенсиите или поне сравнително лесно. обаче така ще им изчезнат клиентите/потребителите. и ще ги заболи в бъдеще
01 Март 2017 22:25
Не беше ли Бисмарк първият, който въведе пенсии /за доживелите 75 г. при средна продължителност на живота тогава от 45 г., демек за 3 % от населението/. Май искат да ни върнат пак там.
01 Март 2017 22:28
Бисмарк беше, да. И то само за ветерани от войната.
01 Март 2017 22:35
Никога от създаването си досега социалната държава не е била така мразена от управляващите елити. Социални грижи. Помощ при безработица. Здравеопазване. Библиотеки. Общински паркове. Всичко, свързано с това, което наричахме "обществено благо", се атакува из основи


Алтернативата бе съсипана и победена в Студената война. За какво им е вече на притежаващите властта да държат нашийника отпуснат, след като затягането му ще им увеличи богатството?
01 Март 2017 22:41
Има доста верни неща в статията, но и доста премълчани. Сравнително щедри пенсии са получавали родителите отгледали бейби-бумърите. Отгледали са много деца на калпак, прилично образовани и така нататък. Относително малко хора. Следващите относително много хора са отгледали малко деца на които оставят 2 трилиона лири дългове и удоволствието да им изплащат по бедняшки 1000++ лири месечно обществени пенсии (доста над получаваното от отгледалите бейби-бума)...как да не искаш още солидарност.
Е, тези неща не продават книжки със страховити прогнози, та не е необходимо да се обременяват хората и с тях...
За публикуването на текстове струващи си времето за четенето им и от мен
01 Март 2017 23:27
Когато се затичахте към капитализма , погледнахте ли какво пише над входа?: " ДОБРЕ ДОШЛИ В ДЖУНГЛАТА"!
01 Март 2017 23:58
За пръв път общо пенсиониране се въвежда в Съветския съюз. 20те години. Потърсете сами точната година.
Западните правителства са принудени да въведат и те пенсионирането, под натиска на работническите движения и заплахата от революции.
Така че,
няма Съветски съюз, няма и пенсии.

Даже много закъсняха.

02 Март 2017 01:08
Причината не е идеология, а тоталната алчност, завладяла хората под влияние на масовото промиване на мозъци, че капитализЪма е панацеята на всяко общестов. Затова на никой не му се бачка, всичко се оценя в пари, включително здравето, морала, съвестта, продължителността на живота и т.н.
Голяма ирония е, че точно когато изкуствения интелект вече навлиза мощно в ежедневито и светът е на прага да произвежда неограничени ресурси с минимално участие на човешка работна ръка - точно тогава някак си "случайно" се оказва, че всичките ресурси са станали "случайно" собственост на прословутият 1%...
И точно когато вече технически може да настъпи истински чист комунизъм (като човешки отношения, не като идеология, разбира се) както са го описвали футуролозите открай време - ще настъпи баш върл Дикенсов капитал;изъм в най-уродливия му вид!
Най-лошото е, че децата и внуците ни са обречени на Идиокрация, не само на невъзможност да имат жилище и да нямат пенсия...
За съжаление....
02 Март 2017 01:26
Тотална алчност е възможна само при тотална простотия...
Наличието на трезви и разумни хора е пречка за тоталната алчност. Разбира се, двете неща са взаимно свързани и не бих могъл да кажа, кое е причината и кое - следствието...
02 Март 2017 03:53
Бисмарк замисля свои пенсионни реформи, като средство за превръщане на работническата класа в класа от лоялни към държавата и консервативно настроени, тоест придържащи се към положението си, рентиери. По мнението на Бисмарк, такъв държавен капитализъм би бил по-добро лекарство от социалдемокрацията. Той започва със внасянето в Райхстага на проект за осигуряване на здравето на работещите (1883 г.), който предполага изплащане на средства за болест, започвайки от третия ѝ ден и за срок максимум от 13 седмици. След тригодишни дебати, през 1884 г. е въведено осигуряване при нещастен случай. Компенсацията съставлява 2/3 от средната заплата и започва от 14-та седмица; отговорността за изплащането на тази компенсация се възлага на асоциацията на предприемачите, основана на кооперативни начала (Berufgenossenschaften). И накрая, през 1889 г., Райхстага приема закон за пенсионното осигуряване във връзка с навършване на определена възраст или загуба на работоспособност.

За статията:
А иначе, логично е след като автоматите и роботите не получават заплата, съответно не плащат данъци и осигуровки, да прецакат системата.
Когато роботите и автоматите масово изместват работниците, парите за пенсии отиват директно в джоба на роботовладелците.

Дори заклет капиталист като Бил Гейтс смята че без данък за роботите няма да минем.
Бил Гейтс изцяло поддържа идеята за допълнително данъчно облагане на автоматизацията и роботизацията на производството.
Логиката е следната. Нека вземем за пример един обикновен работник в завод, който произвежда продукция примерно за $2 000 000 годишно. Неговата брутна заплата е около $50 000 годишно. От тези пари, приблизително $20 000 отиват в държавния бюджет. Това са данъкът общ доход, социалните и здравните осигуровки и други подобни. Обикновеният работник или служител получава чисто около $30 000, но голяма част от тях отиват за акцизи на стоките и ДДС в магазините. В крайна сметка, в ръцете на служителите и работниците остават по-малко от половината сума, начислена от работодателя. Държавата взема повече от половината заплата, а тези пари са необходими за строителството на пътища, за издържането на полицията и армията, за производство на оръжие, за охрана на държавната граница, за здравеопазване, за научни изследвания, образование, спорт, пенсии и т.н. Всичко това са държавни разходи и това е причината на държавата да се дава повече от половината заплата – за може тя да изпъни своите социални задължения.
А какво ще стане след замяната на работник с робот? Държавата моментално се лишава от значителен доход. Няма пари за възрастните хора и за пътища. Няма пари дори за обезщетения за безработица на милионите хора, загубили работата си.
Бил Гейтс счита, че ако роботът върши същата работа, каквато е вършил съкратеният работник или служител, то той трябва да плаща минимум същия данък.
Събраните по този начин парични суми могат да се използват за по-добро обучение, за повече социални работници, които да помагат на пенсионерите, на умиращите. Би било дори по-добре, ако един учител обучава 5-7 души, вместо 20-30. По този начин обществото би могло да стане по-хуманитарно. Според Бил Гейтс, данъкът автоматизация и роботизация би могъл да финансира този процес.

02 Март 2017 06:49
То това се и очакваше. Кой не видя вдигането на възрастта и стажа за пенсиониране, въпреки че има безработица?! И внасянето на още евтина работна ръка през емигрантите, които не знаят езика и нямат права?! А има идея хората в бъдеще да не се наемат на трудови договори, а сами да си плащат всички разходи към социалните системи. Лека-полека се прокарват всички подобни реформи. Когато населението е позиционирано в една държава, то същата е длъжна да му осигури някакво препитание, за да не стават бунтове. Но с отворените граници това задължение отпадна. Като няма работа тук, иди другаде. Ама колко време и как ще преживяваш без доходи и даже без здравеопазване и че не можеш да трупаш стаж, кого интересува?! Даже още по-добре, че не можеш да се добереш до правата, които уж са ти дадени. Въобще не е ясно по какъв начин ще се плащат пенсии на хората които се скитат по света. Това става все по-сложно. Гражданите на света всъщност са ничии. Социалната държава изчезва след изчезването на социалистическата система. Състезанието на двете системи свърши. Няма алтернатива. Капитализмът се върна в 18-ти век.
02 Март 2017 07:49
Причината е, че вече я няма социалистическата система.
02 Март 2017 07:52
Нема страшно. Глобалистите работят по план съкращаване на населението до 500 милиона работника.
Радвайте се на живота докато сте живи.
02 Март 2017 07:52
Самата идея, че цял живот ще бачкаш и отделяш по 20-30% от дохода си всеки месец и го поверяваш в ръцете на жълтоклюни патета да си играят комар в казиното на глобалните пазари докато ти се надяваш като одъртееш да си "отживееш" е порочна.
Мултимилиардните пенсионните фондове са основните виновници за надуването на изчанчени балони при спукването им едни тарикати се нагушват с кинти, другите пият студена вода.
Нормално е човек като остарее, да се върти около най-близките си, радва се на внучета и правнучета, разказва им лакърдии за минали времена, а младите му осигурят подслон, паничка храна и достойни старини.
Другото са изгъзици. 70-80 годишни бабки и дядковци хукнали като изоглавени по ризорти по света, трошат кинти като за последно, докато младите опъват жили да им плащат пенсионните сметки. Или профукват цяло състояние по доктори с надеждата да си уредят вечна младост и живот, което няма как да стане.
Фантасмагории...
02 Март 2017 08:01
За статията - !
02 Март 2017 08:24
На второ четене статията леко започва да намирисва. Само приказки и заклинания, но без числа. Ако се дадат данните колко са били пенсионерите преди "неокон" епохата, какви пенсии са получавали и колко време, какъв е бил делът на пенсионерите тогава и сега...
Не че примитивният неоконсератизъм е голямо цвете за мирисане, ама и неолъжльовщината е смрадливо нещо.
02 Март 2017 08:52
Добри дошли в новото Средновековие, в което само богатите ще се пенсионират


От заглавието разбрах, че богатите са добрИ. Така си и мислех. Мисля още, че нямат нужда от пенсии.
02 Март 2017 09:12
Сега разбирам защо са напъните да се намалява раждаемостта и населението като цяло с рекламирането и налагането на гей-браковете. Обратните не могат да могат да имат деца, нали
02 Март 2017 09:23
Обратните не могат да могат да имат деца, нали


Нещо ногу са се намножили в последно време. Начи - могат
02 Март 2017 09:50
Нормално е човек като остарее, да се върти около най-близките си, радва се на внучета и правнучета, разказва им лакърдии за минали времена, а младите му осигурят подслон, паничка храна и достойни старини.
Другото са изгъзици. 70-80 годишни бабки и дядковци хукнали като изоглавени по ризорти по света, трошат кинти като за последно, докато младите опъват жили да им плащат пенсионните сметки. Или профукват цяло състояние по доктори с надеждата да си уредят вечна младост и живот, което няма как да стане.


Омразата към възрастните вече е проникнала много дълбоко . От "паничката храна и подслона" до извеждането на старците в гората,полето, планината, пустинята върху еленова кожа, за да умрат остава само една крачка. И се сещам къде първо ще я направят.

Освен към Дикенсовия капитализъм, ще се върнем и към племенните обичаи.
02 Март 2017 09:58
Преди две три години разговарях с един руснак от Ленинград.Интилигентен човек с чувство за хумор университетски преподавател и " непиющий " както сам се определи.Потитах го какво става със крайцира "Аврора"...държи ли се още на вода? Държи се отговори.А грижи за него полагат ли се? Полагат се отговори.А оръдията му питам в изправност ли са? Предполагам...отговори той.И със все по нарастващ интерес ме погледна и попита: А ти за какво питаш? Мисля казвам му че ще се наложи пак да дадат един залп и да я почваме отново тази революция...с предишната нищо не се получи...Загуби чувсвото си за хумор ...замисли се и каза:На нас тази революция доста скъпо ни излезе и в пари и в кръв...мисля че този път от другаде ще почне. Та в този ред на мисли да кажа че наистина в лицето на СССР световният капитализъм загуби един конкурент и това му позволи да я удари през просото.Първи го усетиха тамошните работници.Но да се надваме че от Русия ще произлезе отново някаква конкуренция е несериозно.По скоро от Китай наверно...
02 Март 2017 10:16
"kаily
Аз лично бих прибавила и научно-техническият прогрес, който скоро ще позволи 90% от хората на земята да не работят.
Рама
"Голяма ирония е, че точно когато изкуствения интелект вече навлиза мощно в ежедневито и светът е на прага да произвежда неограничени ресурси с минимално участие на човешка работна ръка"

Без обида ама много фантастика четете.
Преобладаващата част населението на планетата обитава територии където пенсиониране и социални системи не съществуват. Абе и чиста вода за пиене няма.
02 Март 2017 10:30
Типична левичарска статия с много емоции и никакви числа. Причината е, че фактите опровергават написаното в статията и Великобритания не е изключение в сравнение с другите европейски държави и населението не е оставено без социални грижи и защита.
Дежурния също го е забелязал.
Да започнем със статистиките:
63% от британския бюджет отива за социални нужди (здравеопазване, образование, социални нужди, пенсии):
http://www.ukpublicspending.co.uk/government_expenditure.html
Т.е. някой да твърди, че Великобритания не е социална държава не е поглеждал статистиките.
В много общества и страни населението застарява. Но не всички те възнамеряват да хвърлят 75-годишните отново в икономиката. Това е специалитет на обществата, обзети от крайната лудост на неокласическата икономика - като САЩ и Великобритания.

Нищо подобно. Ето графики, показващи какъв процент от БВП отива за пенсии:
http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tps00103&plugin=1
Вижда се, че Великобритания изразходва почти същия процент както държави като Швеция, Германия и Холандия.
В цяла Европа населението застарява и съотношението работещи/пенсионери се влошава. Повишаването на възрастта за пенсия не е само във Великобритания, както се мъчи да ни втълпи авторът. В последните няколко години повечето държави от ЕС започнаха да повишават възрастта за пенсиониране като необходима мярка за запазване на някакъв баланс между работещите и пенсионерите.
Спаситетелните пакети за банките всъщност са пари назаем, които банките трябва да връщат след като се стабилизират. Т.нар. "корпоративни субсидии" всъщност задържат големите корпорации в Европа, вместо да се изнесат на Изток.
Освен това всички големи корпорации са акционерни дружества, в които акции имат и пенсионните фондове. Така, че пенсионните фондове печелят от печалбата на корпорациите. Ако държавата изземе повече от корпорациите, процентът на дивидентите ще спадне.
Освен това не трябва да се забравя, че изплащането на пенсиите лежи върху гърба на работещите, които имат много други разходи като жилище (под наем или на изплащане), деца за отглеждане и образоване и т.н. Разходи, които пенсионерите нямат. Сегашните 30-40 годишни вероятно няма да имат и това, което днешните пенсионери имат.
Така, че ако се пише за пенсионирането и пенсиите, добре ще бъде да се разгледат всички аспекти, а не само интересите на възрастните.

02 Март 2017 10:30
И ще се окаже , че единствено имотното състояние има по-устойчива стойност. А имоти у нас има доста много. Болшинството англичани идват да живеят в България щото като пенсионери не могат да плащат наемите си. А ако изобщо не им дадат пенсии?
02 Март 2017 10:36
Неолиберастите мечтаят да докарат неравенството до степен на робство. Утре ще решат, че невинаги трябва да се заплаща труда.
Проблемът не е идеологически, а е шопскопсихологически-пословичен. Може да се обобщи така - "Най-сакам Вуте да е зле!".
На някои не им стига те да са богати, те искат и околните да се гърчат, така че да нарастват кастовите разлия. Тези хора не могат да спят спокойно, при мисълта за споделените ползи, за общия просперитет. Те се успокояват, временно, само когато набележат някоя уж малка стъпчица по пътя към ескалиращата кражба.
И няма какво да се лъжем с евфемизми за някакви митични корпорации като за особена форма на някакво зловещо съзнание. Зад корпорациите от едната страна стоят техните собственици и управляващи, а от другата страна стоят политиците - нашите собственици и управляващи.
А често са едни и същи, почват да се припокриват двете множества.
Да се молим България утре да се управлява от нещо като Coca-Cola и Nike, да не е от някой военно-промишлен гигант, който си търси място за ядрени опити.
02 Март 2017 12:33
Преобладаващата част населението на планетата обитава територии където пенсиониране и социални системи не съществуват.

Аха, и вместо тази част от населението да върви към онази, която има, се наблюдава точно обратният процес и ти си съгласен с него.
Вместо да върви човечеството към по-добро, отива към по-зло. Напук на прогреса, машините и автоматизирането.
И не си задаваш въпроса - Абе що така?
Някъде четох някой бил казал така: Нас ни учеха, че децата ни ще живеят по-добре от нас. Сега ни казват, че сме живели по-добре от децата си.
И що станА така?
02 Март 2017 12:42
Че в България този филм не само го гледаме, но и родителите и прародителите са в главните роли. Освен ако някой не си въобразява, че 350 лв. могат да се нарекат пенсия.
02 Март 2017 15:32
"Аха, и вместо тази част от населението да върви към онази, която има, се наблюдава точно обратният процес и ти си съгласен с него."
Абе как така точно обратния процес!!! Посоката на човеко-потока е от Sub-Saharan Africa на север, на север та чак до полярния кръг. Посоката от Индия е към Канада и пак към полярния кръг!

Ако си говорим сериозно този процес се е повтарял многократно през човешката история.
02 Март 2017 15:40
"Освен това не трябва да се забравя, че изплащането на пенсиите лежи върху гърба на работещите"

А стига бе, а къде изчезнаха пенсионните вноски внасяни 45 години?
02 Март 2017 16:32
Патагонец
02 Мар 2017 10:30
02 Март 2017 17:00
щото като пенсионери не могат да плащат наемите си


Е, ама според Патагонеца пенсионерите разходи за наем и за жилище нямат.Тогава що не се разберете и направите наказателни отряди - така де, само циганите ли ще ликвидират стаите хора току така, друго си е ако е с обоснована икономическа логика. И почнете от вашите баби и дядовци, майки и бащи. Позорно и цинично е да се разсъждава така, толкова е гнусно, по-гнусното е, че подобни разсъждения се появяват през 21 век,само 60 г.след разгрома на Хитлер.
02 Март 2017 17:17
Позорно и цинично е да се разсъждава така, толкова е гнусно, по-гнусното е, че подобни разсъждения се появяват през 21 век,само 60 г.след разгрома на Хитлер.

Хайде да правим разлика между желание и възможности на държавата.
Не може да искаме децата ни (колкото са останали в България) и работят да си дават половината, че и повече от доходите за да сме добре ние. В България съотношението работещи/пенсионери е сигурно най-ниско в целия ЕС.
02 Март 2017 17:42
Е, сега поне няма ергенски данък! Като се сетя май стигаше до 15%. Пей сърце!
02 Март 2017 18:53
дежурния -
патагонец -
02 Март 2017 18:59
В статията неприятно липсва елементарния и задължителен анализ на връзката между средната продължителност на живота и възрастта за пенсиониране.
02 Март 2017 19:15
Напълно вярно и напълно се съгласявам с теб. Но защо всъщност стигнахме дотук, защо трябва да сме поставени пред подобен избор? И моите деца са в чужбина и , както казваш, плащат, но за възрастните в чужбина....Кой ще потърси и кой ще понесе отговорност за състоянието на България, а на всичкото отгоре продължаваме копаенето към дъното? Мизерните ни политици всъщност разчитат на точно този застарял, примирен и вече тотално отчаян електорат, млади хора няма, а доколкото ги има не са критична маса.
02 Март 2017 20:11
Омразата към възрастните вече е проникнала много дълбоко .

Откъде ти текна пък, че мразим възрастните?
Напротив - възрастния човек се уважава, а най-близките обичат.
Сега, тия лакърдии - дайте тука едни кинти да ви събера, защото аз знам най-добре как да се погрижа за всички възрастни справедливо ги остави.
Огромното мнозинство си имат близки и рода и тяхно е най-напред задължението да се грижат за тях, също когато възрастните са полагали грижи докато отрастнат младоците.
Така е било от хилядолетия, много преди да се появи дори това образование наречено "Държава" и така ще бъде още хилядолетия.


02 Март 2017 20:19
Така е било от хилядолетия, много преди да се появи дори това образование наречено "Държава" и така ще бъде още хилядолетия.

Е за това от много грижи средната възраст е била 40 - 50 години.
02 Март 2017 20:33
В статията неприятно липсва елементарния и задължителен анализ на връзката между средната продължителност на живота и възрастта за пенсиониране.

нищо не ѝ липсва, супер си е. А най-любопитното е, че е от 2014 и е първата анти-неолиберална статия, която засичам ф СЕГА.
По света такива статии с лопата да ги ринеш, даже МВФ-то почна да ги пише.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД