:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 525
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Икономическите обещания на партиите – вредни дори преди несбъдването си

http://www.ekipbg.com



Преди парламентарни избори ставаме свидетели на една от най-странните предизборни кампании в последните години. Това е кампания, в която политическите партии изпадат в тежък популизъм, обещавайки ни с пълно гърло абсурди - икономически растеж от 6-7% на година, удвояване на пенсиите, огромни ръстове на средната и минималната работна заплата, както и удвояване на възнагражденията в някои сектори от бюджетната сфера. Самият факт, че изобщо се коментират подобни числа, показва пределно ясно колко далеч от реалната икономика са хората, които взимат решения в държавата ни. Това и в някаква степен е базовата причина да сме най-бедната страна в Европа.



Постижими ли са обещанията?



В представените икономически програми политическите партии ни "обещават" и дори "гарантират" абсолютно нереални и непостижими в съответния времеви хоризонт нива на минимална и средна работна заплата, като изобщо не става ясно по какъв начин те ще бъдат постигнати. За съжаление, толкова години след преминаването ни от планова към пазарна икономика родните политици явно все още не могат да проумеят как функционира пазарното стопанство. Реално погледнато, всичко, което може да направи една партия, е да представи на своите целеви избиратели набор от структурни реформи в ключови сектори на икономиката и икономически политики спрямо политическата си идеология, които евентуално да доведат до прогнозираните икономически ефекти. В България обаче поради някаква причина този процес е тотално обърнат. По-голямата част от партиите хвърлят доста безотговорно някакви общи цифри в публичното пространство, зад които не стои никаква конкретна икономическа аргументация, която да ги подкрепи. Особено интересна е ситуацията със средната работна заплата в страната, която наистина през 2016 година постигна забележителен ръст. Политици от целия спектър очакват съществени ръстове в средната работна заплата през следващите 4 години, без да съобразят следните ключови фактора:

Производителността на труда за периода 2010 - 2015 година е нараснала с едва 12%. Откъде ще дойде очакваният от партийците ръст от около 10% на година, за да стигнем средна заплата от 1500 лева? Производителността на труда е ключов фактор, който определя равнищата на заплащане в една пазарна икономика;

Това, което покачва средното ниво на заплатите в България, е София, която в последните години се превърна в нещо като IT център на Източна Европа и предпочитана аутсорсинг дестинация. Търсенето на специалисти в тези два сектора оказа позитивен ефект върху средното ниво на заплатите в София, а оттам и в страната. Към момента обаче цените на труда и в двата сектора се намират на нива, близки до своя предел. Ако си поговорите с някой собственик на малка или средна IT компания, ще ви каже, че заплатите на програмистите вече гонят паритет с тези в Западна Европа. Тоест ръстът от последните години няма как да бъде поддържан. Много сходна е ситуацията и в аутсорсинг сектора;

Бизнес цикълът също оказва позитивно влияние върху нивата на средната работна заплата в страната през последните няколко години. След глобалната икономическа криза от 2008 година заетостта и нивата на заплащане започнаха да се възстановяват. Какви ще бъдат ефектите върху тези прогнози, ако бизнес цикълът се обърне и Европа влезе в рецесия, особено в контекста на високите нива на политически риск в ЕС? Това е процес, който е тотално игнориран в икономическите програми на партиите;

Българската икономика се характеризира със съществена регионална фрагментация на цената на труда. Много е трудно да се пренесат факторите, които покачват цената на труда в София, в провинцията. Ако извадим София от статистиката на НСИ за размера на средната работна заплата в България към края на 2016 година, ще видим, че тя възлиза на 809 лева, или 563 лева под средното за столицата. Именно поради тази причина има реална опасност от допълнителна асиметрия в цените на труда на регионално ниво, което може да доведе до редица негативни социални проблеми;

Подобен подход на анализ може да бъде приложен и за други противоречиви предизборни обещания. Като започнем от идеите за създаване на държавни фондове, които да инвестират в реиндустриализацията, отпускането на безлихвени заеми на бизнеса и домакинствата, преминем през минимална работна заплата от 650 лева, средна пенсия от 750 лева и завършим със строителството и продажбата на държавни жилища на цени от 350 евро на квадрат. Крайният резултат обаче винаги ще бъде един и същ - обещания без каквато и да била икономическа логика и покритие. Теоретично погледнато, някои от предизборните закани наистина могат да бъдат постигнати за кратък период от време, но срещу цената на огромни бюджетни дефицити и повишаване на държавния дълг, което ще доведе до доста по-сериозни негативи за икономиката ни в средносрочен и дългосрочен аспект.



Рисковете на провала



Ефектът от провал на щедрите предизборни обещания е, че една немалка част от избирателите ще се разочароват от политическия процес. Острата политическа поляризация, на която ставаме свидетели през последните години, доведе до рекордно ниски нива на одобрение на парламента и Министерския съвет, което ясно показва разочарованието на обществото от политическата ни класа. Едно допълнително разочарование от провала на гръмките предизборни обещания през тази кампания допълнително ще намали представителността на бъдещите ни управляващи в парламента просто защото на следващите избори хората няма да отидат да гласуват.

По-важно, всички тези опасни предизборни обещания генерират допълнителна икономическа несигурност в бизнеса, който става изключително предпазлив при стартирането на нови инвестиционни проекти и наемането на нова работна ръка. Последователността и предвидимостта в икономическата политика е от фундаментално значение за постигането на устойчив растеж в едно пазарно стопанство.
9
2138
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
01 Март 2017 20:00
Идеите на БСП и начинът на представянето им по същество са стари. По време на изборите през 1994 г. водената от Жан Виденов социалистическа партия обеща да възроди производството.
Още през следващата 1995 г., в изпълнение на програмата и активните действия на икономическия вицепремиер Румен Гечев, България отчете най-високото производство в историята на прехода.[/b] В продължение на една година държавните социалистически мастодонти работеха на пълни обороти, а държавата ги финансираше с парите на данъкоплатците в името на възраждането на социалистическото производство. Година след производствения бум, в края на 1996 г., месечните заплатите бяха достигнали до около 10 000 лева. Тази внушителна цифра обаче не беше продукт на производството, а на инфлацията, която беше предизвикало то. По онова време с 10 000 лева можеха да се купят двайсетина хляба, а спестяванията на хората се стопяваха с всеки изминал ден. Това се случи, защото в устрема си да произвеждат социалистите бяха забравили едно много важно нещо – че за да се генерира печалба, произведеното трябва и да се продаде. В края на 1996 г. се оказа, че производственият бум от 1995 г. гние в складовете на „Кремиковци” и останалите социалистически мастодонти, защото няма кой да го купи. Разбира се, към това трябва да се прибави и бързото разграбване на тези заводи от тогавашния националноотговорен капитал начело с „Мултигруп”.
Днес от БСП казват: "Да възродим индустрията, като създадем държавен фонд, който да раздава пари на българските фирми (разбирайте фирмите на някои от членовете на Изпълнителното бюро) и да увеличим производството". Това обещание можем да приемем и като заплаха, защото зад интелектуалните образи на кандидатите за депутати Тома Томов и Елена Йончева все още надничат милионерите Георги Гергов и Кирил Добрев, които със сигурност с удоволствие биха се възползвали от фонда. На поста си е и Румен Гечев, който винаги е готов да изготви концепция за фалит на държавата.
По парадоксален начин БСП успява да представи миналото като промяна. Идеите на Гечев от 1994 г., съпроводени от нови лица като Корнелия Нинова (уволнена през 2008 г. за подозрения в корупция като зам.-министър на икономиката от Сергей Станишев) и Кирил Добрев (депутат в четири парламента, започнал кариерата си като арестуван за нелегално пренасяне на долари през българо-сръбската граница). Към това можем да добавим и обещанието на Светлана Шаренкова от 4 февруари, което гласеше, че БСП ще върне България в развития социализъм.
БСП се променя, за да си остане същата.

В програмата си БСП обещава всичкo за едрия капитал; фонд от 500 милиона лева, който да възроди производството и да се разпределя от държавата, за енергетиците – АЕЦ „Белене”, за газовиците - „Южен поток”, а за най-твърдите русофили – изграждане на петролопровода „Бургас-Александруполис”, за да бъде
Големият Член пълен и подарък за едрия бизнес, защото при евентуално тяхно възобновяване именно той ще се възползва от обществените поръчки!
01 Март 2017 21:35
Има лек и за това - казва се ИЗРИТАТЕЛНА система! Която допълва ИЗБИРАТЕЛНАТА! И се явява нащата ГАРАНЦИЯ, че ОБЕЩАТЕЛНАТА им система на партиите ПОВЕЧЕ няма да е от типа на циганската, прилагана на сватба! Точно такава циганска система прилагат СЕГА всички партии, регистрирали се за предстоящите избори!

Затова след генералната репетиция на национален референдум, която проведохме на 6.11.2016, трябва да проведем ИСТИНСКИЯ леферендум, с един.ЕДИНСТВЕН въпрос:

ПОДКРЕПЯТЕ ли в уредбата на взаимоотношението между ИЗБИРАТЕЛИ и ИЗБРАНИЦИ (депутати в НС, съветници в ОбС) освен начина на избирането им (наричан избирателна система! да се уреди още и а/ начина на ОТЧИТАНЕ на избраниците ПРЯКО пред ИЗБИРАТЕЛИТЕ, РЕГУЛЯРНО (на всеки 3 месеца), и б/ начина на ПРЕДСРОЧНО освобождаване на избраника от длъжност, когато ИЗБИРАТЕЛИТЕ му/й видят (на база регулярните преки отчети)п, че няма НАПРЕДЪК в изпълняване на пред-изборните ангажименти!

200% съм убеден, че ДА отговор на този въпрос ще дадат не 2.5 милиона, а направо пет милиона! А сладурите, дето милеят за Мамковината, ама от чужбината милеят, сигур ще прежалят по един low fare до най-близката референдумна урна!

Та, вместо да ходим заедно със Славчо пред Парламента на втората седмица след клетвата на депутатите, и там УЛТИМАТУМНО да го раздаваме, по-добре е за започваме да се готвим за такава подписка! Не с майданни простотии, а Махатма ГАНДИ - style!!!!

b]Ако има желаещи присъединявайте се към мен - готов да оглавя Инициативния комитет, и да давам месечно по 1/3 от пенсията за харчовете по подписката![/b]
02 Март 2017 07:33
В момента печалбата на ония дето въртят талончетата за търкане е около 350 милиона лева на година.
Задачката е: С колко ще им нарасне печалбата, ако пенсиите се вдигнат със 100лв на калпак месечно?
Аз казвам с още 200 милиона на година. Може да има вариации 50 горе-долу, но важното е че те ще намажат най-много.
02 Март 2017 14:33
Поздравления за Г-н Филипов за статията и още веднъж сърдечно призовавам всички журналисти - Оказвайте Повече Натиск!
ПлесNick
01 Мар 2017 21:35

Добре казано!
А защо не гласуваме не с партийна бюлетина, а директно с данъчна декларация, процентите по бюджетните пера в която да бъдат определяни от самите нас - избирателите? Изведнъж цялата партийна система става излишна. Който допринася - има реален глас.
Смейте се ако искате, но помислете.
02 Март 2017 17:20
Бизнес цикълът също оказва позитивно влияние върху нивата на средната работна заплата в страната през последните няколко години. След глобалната икономическа криза от 2008 година заетостта и нивата на заплащане започнаха да се възстановяват. Какви ще бъдат ефектите върху тези прогнози, ако бизнес цикълът се обърне и Европа влезе в рецесия, особено в контекста на високите нива на политически риск в ЕС? Това е процес, който е тотално игнориран в икономическите програми на партиите;

Българската икономика се характеризира със съществена регионална фрагментация на цената на труда. Много е трудно да се пренесат факторите, които покачват цената на труда в София, в провинцията. Ако извадим София от статистиката на НСИ за размера на средната работна заплата в България към края на 2016 година, ще видим, че тя възлиза на 809 лева, или 563 лева под средното за столицата. Именно поради тази причина има реална опасност от допълнителна асиметрия в цените на труда на регионално ниво, което може да доведе до редица негативни социални проблеми;


02 Март 2017 17:30
Специално за заплатите ми се струва, че има място за увеличение. Производителността е изпреварила увеличението на заплатите. Пък има и нещо друго - в една немска мандра например колко по-малко работници има от една българска? Пък заплатите много различни. При това при ниски заплати работодателите нямат стимул да купуват машини и да увеличават производителността.
Относно пенсиите - престъпно е минималната пенсия да не осигурява най-необходимото за физическото оцеляване. Следователно минималните пенсии не трябва да са по-малки от определен минимум, при който може да се преживява. С други думи - трябва да се дигат. Колко ли? Ми да сметнат колко струва живота и толкова да се вдигнат. Няма пари ли? Като няма, как така си позволяваме лукса да се дават пенсии /казват че това е привилегия/ на хора в трудоспособна възраст? Полицаи, военни... Значи парите не се дават там където трябва, а там където се считат за привилегия. Трябва сериозно преструктуриране на социалната и пенсионна политика и на всички търтеи и лапачи трябва да им се спре кранчето. Тогава ще има пари за достойно преживяване на старите хора.
02 Март 2017 17:40
Полицаи, военни... Значи парите не се дават там където трябва, а там където се считат за привилегия. Трябва сериозно преструктуриране на социалната и пенсионна политика и на всички търтеи и лапачи трябва да им се спре кранчето.

Полицаи и военни ли са "търтеите и лапачите"?
02 Март 2017 18:10
От гледна точка на пенсиите - да.
Тези които работят в химически заводи, в мини, водолази и др. т.е. - тези които работят във вредна среда си увреждат организма и губят работоспособност. При загуба на работоспособност е нормално да се дава пенсия.
Обаче полицаите и военните не работят при вредни условия. Няма физиологична причина за толкова ранно пенсиониране. Практиката показва, че след като се пенсионират продължават да работят. Значи могат да работят. Работоспособни са.
Има риск, да, но риска се покрива със застраховка, със заплата, не с пенсия.
Между другото и ЕС ни критикуват за ранното пенсиониране. Забравяте ли или не ви е удобно?
02 Март 2017 18:39
Полицаи и военни ли са "търтеите и лапачите"?

Поне половината ранни пенсионери,излели от с-мата на МВР и МО са чиновници, търкали задник зад някое бюро. Така че - да, те са търтеи и лапачи. И немалка част от другата половина.
Разбира се, има немалко търтеи и лапачи и извън МО и МВР.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД