:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 497
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Брюксел предлага пет сценария за развитие на ЕС след Брекзит

Европа на две скорости е един от вариантите за бъдещето
Снимка: ЕПА/БГНЕС
"В Бялата книга на ЕК са представени няколко различни пътя, които единният ЕС от 27 страни може да избере да следва. Това е началото на процеса, а не краят", заяви шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер при представянето на документа в Брюксел вчера.
ЕК вижда пет възможни сценария за развитието на ЕС след Брекзит и те са описани в т.нар. Бяла книга, която вчера беше официално представена в Европарламента от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. В нея са посочени основните предизвикателства и възможности пред Европа до 2025 г.

Първият сценарий предвижда ЕС да продължи да се развива, както и досега - 27-те държави членки (без Великобритания) запазват единството си и се съсредоточават върху реализацията на поставените вече приоритети. Вторият сценарий предвижда единният пазар да застане в центъра на ЕС-27, като страните членки улеснят процедурите при вземането на решенията. Решаването на проблемите, които засягат повече от една държава, обаче ще става по-трудно. Според третия вариант единството в ЕС се запазва, но страните членки, които искат да си сътрудничат повече в определени области като отбраната, вътрешната сигурност или социалните въпроси, ще могат да обединяват усилията си. ЕК очаква това да доведе до възникването на една или няколко "коалиции на желаещите". Четвъртият сценарий предвижда ЕС-27 да се съсредоточи върху постигането на повече и по-бързи резултати в избрани области на политиката, но пък се забавят усилията в други области, за които се смята, че действията им нямат добавена стойност. Според петия вариант държавите от ЕС споделят повече правомощия и ресурси и вземат повече решения заедно във всички области.

"В Бялата книга на ЕК са представени няколко различни пътя, които единният ЕС от 27 страни може да избере да следва. Това е началото на процеса, а не краят, и аз се надявам, че сега ще се проведе откровен и широк дебат, след което формата ще следва функцията. Бъдещето на Европа е в нашите собствени ръце", заяви шефът на ЕК Юнкер при представянето на документа пред евродепутатите в Брюксел. Бялата книга на ЕК ще бъде обсъдена на срещата на върха на ЕС в края на месеца в Рим, където ще бъде отбелязана 60-годишнината от създаването на ЕС.

11
2850
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
01 Март 2017 19:52
Сценарият по който влачат ЕС сега началниците му е шестият. И е в ход -СУИСИДЕНЦИЯ.Резултатът от него е РАЗПАДАНЕ.Обратната страна на сценария е ХИДЖРА.СЪЩО Е УСПЕШНА...ЖАЛКО.
01 Март 2017 21:07
Аз съм за # 5, с корумпираните ни институции това е единствения ни шанс за нещо по- нормално. Общ съд и обща армия!
02 Март 2017 00:29
Какъв Брюксел, какво ЕС?
льо Пен ги разби в Европарламента.
Евробюрократчетата се въртяха като пумпали и не знаеха къде да гледат.
Доказа им, че са слугинаж на САЩ.

Страхотен екшън в Европарламента! Марин льо Пен разпердушини Меркел и Оланд по невиждан начин (ВИДЕО)
http://www.blitz.bg/svyat/strakhoten-ekshn-v-evroparlamenta-marin-lo-pen-razperdushini-merkel-i-oland-po-nevizhdan-nachin-video_news492444.html
02 Март 2017 09:03
Не виждам най-реалистичния и правилен вариант.
ЕС се връща към корените си - общ пазар, свободно движение на хора, стоки и капитали. Една шепа общоевропейска администрация вместо сегашната раздута до изроденост бюрокрация в Брюксел и Страсбург.
А страните, според традициите си, сами да си определят колко да им са криви краставиците и щастливи кокошките. И без безумни евродирективи какво е, как се произвежда и използва тоалетната хартия.
02 Март 2017 10:53
Не виждам най-реалистичния и правилен вариант. ЕС се връща към корените си - общ пазар, свободно движение на хора, стоки и капитали. Една шепа общоевропейска администрация вместо сегашната раздута до изроденост бюрокрация в Брюксел и Страсбург. А страните, според традициите си, сами да си определят колко да им са криви краставиците и щастливи кокошките. И без безумни евродирективи какво е, как се произвежда и използва тоалетната хартия.

Явно целта на тия "евробюрократи" е - да се унищожат отделните нации и народи - за да се омешат те в една "европейска" нация. Към която, за цвят и боя - ще се добавят араби и африканци. Които ще живеят на безплатна издръжка. Те ще са хората "първо" качество, на които държавата (Европейския съюз) - ще плаща и ще подпомага. Заедно с хомосексуалистите.
Дори и да няма много прилики, нещо се сещам и за "съветската" нация. Та тия Euro- бюрократи нещо ми напомнят за ония партийни секретари, от онова време.
02 Март 2017 11:01
Аз съм за # 5, с корумпираните ни институции това е единствения ни шанс за нещо по- нормално. Общ съд и обща армия!
Корумпирана е и цялата "Eвропейска" система - в самата Европа. Но там не е толкова явно. Ако един строеж, за който "държавата" плаща - там ще струва 500 милиона евро, от които ще се откраднат х %, то в България няма да има такива строежи, а от малкото, които има - ще се открадне много по-малко. И т.н.
02 Март 2017 11:39
Да, вече се появяват сценарии за разделяне, но на групички.
02 Март 2017 11:40
Корумпирана е и цялата "Eвропейска" система - в самата Европа. Но там не е толкова явно.

Корумпирана е и е явно. Само дето имат много повече пари и когато се краде не личи чак толкова.
02 Март 2017 13:07
Най-мечтаната мечта на Русия е да няма Европейски Съюз. За това се плаща щедро на безпринципни плямпала от всякакъв калибър - от тролове до политици. А в действителност ЕС е най-доброто случвало се някога на Европейските страни.
02 Март 2017 16:56
The Bulgarian Lion 02 Март 2017 00:29


Чети си Блиц. Подхожда ти.
02 Март 2017 17:13
Има си хас Русия да не е в дъното на разпада на ЕСССР...
Путин купи Челси и накара англичаните да се махнат, пак Путин пусна тарамбуките от половин Африка и Азия, лично Путин въвежда все по-безумни директиви и говори за Европа на две скорости, пак той прави така, че ЕС да произвежда по-калпави продукти от едни и същи брандове за Източна Европа...
Съвсем руска намеса е всичко това, даже пак Путин свали и нашето прекрасно асфалтиращо правителство...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД