:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 615
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Герджиков бърза да вкара България в чакалнята за еврото

Партиите масово са подминали членството в еврозоната в предизборните си програми
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Служебният премиер Огнян Герджиков има желание да направи нещо за кандидатстването ни в еврозоната, но се съмнява, че ще му стигне времето.
Покрай организирането на изборите служебният кабинет работи и за допускането на България в т.нар. чакалня за еврото. Премиерът Огнян Герджиков вчера направи отчет на първия си месец на поста и потвърди, че това е една от задачите на екипа му. Още преди седмица на среща с бизнеса той обяви, че правителството работи по кандидатурата на България за членство в еврозоната.

"България отговаря на три от четирите критерия. Остава един последен критерий, за който може би трябва да се положат усилия и да се направят съответните съгласувания със страните-членки на ЕС. Има много работа да се свърши и аз бих бил щастлив, ако успеем да го доведем докрай, но не мога да гарантирам", коментира вчера премиерът.

Според бившия червен депутат Георги Кадиев служебното правителство трябва да се занимава с подготовка на изборите, а не с влизането в еврозоната. Герджиков обаче не смята, че едното пречи на другото.

Още през януари Соломон Паси, бивш външен министър и съпартиец на служебния премиер от някогашното НДСВ, предложи правителството да направи постъпки за членство в еврозоната. Сегашният външен министър Ради Найденов преди дни горещо подкрепи идеята, като посочи, че друг служебен кабинет - на Стефан Софиянски, е внесъл кандидатурата за НАТО.

Формално България наистина покрива числовите критерии за членство в еврозоната. Те са за ниски равнища на инфлацията, държавния дълг и лихвите и страната ни в момента ги изпълнява. Друго важно условие е националната валута да е сравнително стабилна,. Затова преди една страна да бъде допусната в еврозоната, тя трябва да остане поне 2 години под наблюдение във валутния механизъм ERM 2, наричан популярно "чакалнята". В България обаче има валутен борд, левът е "вързан" за еврото и вече 20 години курсът му не помръдва.

Има обаче и други критерии, определяни най-често като политически. Сред тях е например условието за независимост на централната банка, а тук има някои забележки към България. Един от упреците е например, че управителят на БНБ има мандат, но може да бъде освободен предсрочно с решение на Народното събрание. Освен това е допустимо централната банка да съгласува с правителството някои неща, което се тълкува от Франкфурт като възможност за вмешателство на изпълнителната власт.

Основното препятствие обаче е, че все още България се третира като "втора категория" член на ЕС - заради корупцията и слабата държавност, а и заради все още слабата икономика и значителна бедност. Недопускането ни в Шенген и различните видове европейски "мониторинг" са проявления на това отношение. Ето защо е необходима упорита "тиха дипломация", която да убеди партньорите, че България е готова и заслужава доверие.

През декември като финансов министър в оставка Владислав Горанов също обяви, че страната ни покрива формалните критерии, но за да получи покана за "чакалнята", трябва да има политическа подкрепа на страните от еврозоната и на ЕК. През януари пък Горанов изчисли, че страната ни е извървяла само около 20% от пътя си към валутния съюз. "Ние можем много неща да искаме, въпросът е нас дали ни искат", отбеляза той.

Влизането на България в еврозоната не е сред приоритетите на политическите сили, ако се съди по предизборните им програми. Сред изключенията е ГЕРБ, която извежда като основна цел "по-нататъшната интеграция на България в европейската финансова инфраструктура" и насрочва влизането на България в "чакалнята за еврото" за 2018 г.

БСП не е отделила място в предизборната си платформа за приемането на еврото. Социалистите обаче неведнъж са коментирали, че България не бива да бърза, защото самата еврозона има сериозни проблеми.

Темата отсъства и от предизборните документи на "Обединени патриоти", ДПС и "Реформаторски блок-Глас народен". Но националистите често се изказват срещу замяната на лева с евро, защото това щяло да докара инфлация и да обезцени доходите на българите. От партията на Доган принципно подкрепят влизането в еврозоната. Но подобно на социалистите неведнъж са обръщали внимание на нестабилността на валутния съюз през последните години.

Подкрепа за присъединяване към еврозоната и Европейския банков съюз заявяват в програмата си и от "Нова република" на Радан Кънев. Пред "Сега" кандидат-депутатът от дясната коалиция Мартин Димитров посочи, че подобна стъпка би донесла редица икономически ползи на страната - по-ниски лихви по кредитите, улеснена търговия, повишена стабилност. "Ще станем част от ядрото, което взима решенията в ЕС", допълни Димитров.

Ангажимент да поддържа курса за влизане във валутния съюз поема и "Да, България" на бившия правосъден министър Христо Иванов.



ДА ИСКАШ И ДА МОЖЕШ

"През последните 10 години нито една държава не е влязла в ERM II - едни не желаят, други не могат", коментира неотдавна икономистът Георги Ангелов. Той даде два примера - Чехия, която не бърза за еврото, но пък ако реши, веднага ще получи покана, и Румъния, която е като нас, иска да влезе в еврозоната, но не я пускат дори в чакалнята. "Вместо да си поставяме нереалистични цели, трябва да работим на малки стъпки - излизане на България от черния списък на страните с макроикономически дисбаланси; влизане в Шенген; прекратяване на евронадзора над съдебната система", смята Ангелов.



Кабинетът може да излъчи кандидат за еврокомисар след изборите

Премиерът Огнян Герджиков обяви вчера, че правителството му няма да номинира кандидат за еврокомисар до изборите. Но ако формирането на редовен кабинет след вота се проточи, ще поеме инициативата - защото още 25 дни не са фатални, но "продължаване на времето България да бъде без еврокомисар не е добро за страната". "Нагласата е служебният кабинет да има живот 2-3 месеца, но не е изключено да се влезе в една спирала и ние ще изпълняваме докрай нашите задължения, ако президентът Радев не реши нещо друго", поясни служебният премиер.

Мястото за български представител в Европейската комисия се оваканти през януари 2016 г., след като Кристалина Георгиева подаде оставка, за да поеме ръководен пост в Световната банка. По неизвестни причини кабинетът на Бойко Борисов не излъчи наследник на Георгиева, а нейният ресор - бюджет - бе поет от германеца Гюнтер Йотингер.

Междувременно преди дни външният министър на Австрия Себастиан Курц предложи броят на еврокомисарите да бъде намален, а членовете на ЕК да се назначават чрез ротация на представителите на всяка от държавите членки.
27
3190
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
01 Март 2017 19:47
Партиите масово са подминали членството в еврозоната в предизборните си програми

След масовото облъчване колко лошо ще ни бъде там, както и мечтата на повечето партии да отлагат това възможно най-назад във времето, как очаквате да включат този въпрос в програмите си?
01 Март 2017 19:48
Къв е тоя герждиков,утре може да реши да ни вкара във война с някого.Временните правителства не трябва ли да се ослушват,да си налягат парцалите и да осигурят само провеждането на честни избори?Не трябва ли парламента да решава фундаментални въпроси за бъдещето на България?
01 Март 2017 19:55
ЕMR2 не е евро. Герджиков се опитва да шиканира валутният съвет.
01 Март 2017 20:10
Без значение-ляво,дясно,център...централната банка е инструмент, не цел. С професора, Костов или Виденов може и да имам съществени разминавания, но българската суверенна държава се нуждае от инструменти за политиката си. Чака ни несигурно бъдеще или сигурна катастрофа. Снишаването не е стратегия.
01 Март 2017 20:15
Няма абсолютно никакво право да ни натиква там! След като партиите го подминават, може би не е популярно сред народа. Определено, много от нас не виждат смисъл от промяна на режима за момента.
Влизането в ЕРМ2 е прекалено голямо решение с дългосрочни последици. Неможе да се вземе подобно решение от служебен кабинет!
01 Март 2017 20:37
nikolayds
01 Март 2017 20:15

Абе какво става с подготовката на изборите?
01 Март 2017 20:46
В момента се подготвят да управляват.
01 Март 2017 21:27
Оставете нашата мафия да печата евро и тогава ще видите сеир.
01 Март 2017 22:50
Членството в Еврозоната е не просто глупост, а нещо много вредно за страни, като България. Еврото е изначално дефектна валута, защото не може да има обща валута без общ държавен тип бюджет с безусловни субсидии. Ако няма (както е сега) по слаборазвитите страни са обречени на свръхзадлъжняване.

Нито Румен Радев, още по-малко Огнян Герджиков, имат мандат от народа да решават този въпрос. Ако някой ще го решава, то това е парламента и неговото правителство. И то след като партиите предварително са заявили позиция и поели отговорността за решението.

Едва ли обаче партиите ще искат да се погребат, след като за по-малко от 10 години стигнем задлъжнялост спрямо БВП, като Гърция.
01 Март 2017 23:29
Влизане в еврозоната и въвеждането му е сигурна катастрофа за 80% от българите. Поскъпването и то сериозно, е не 100%, а направо 1000% гарантирано.

За това безумие могат да се натискат само тези, които ще захлебят от далаверата!!!
02 Март 2017 01:07
Герджиков бърза да вкара България в чакалнята за еврото

Ех, тоя Герджиков, бе. Готви се да разсипе България. Не мое да се мери с БайХ, ама все пак...
Прежалих се и погледнах Цъфтанка в мохабета с Муравей Радев. Ами нагледен пример за неподправено невежество по темата от страна на водещия.
Ама като гледам, повечето мнения по безценните мисли на Юлияна Бончева, са далече под нивото, демонстрирано от водещата.
За мераклиите линк към предаването. Радев обяснява просто и ясно, като за невменяеми, за какво става дума:

http://www.btv.bg/video/shows/lice-v-lice/videos/muravej-radev-ako-sega-vzemem-reshenieto-za-vlizane-v-evrozonata-realno-tova-shte-mozhe-da-stane-edva-sled-7-8-godini.html

02 Март 2017 01:59
Излишно се притеснявате.
Докато не влезем в Шенген, няма да ни допуснат до еврото.
При Европа на две скорости, на втората скорост не се полага евро.


02 Март 2017 07:41
Това пиле къде се бута, дето никой не иска?!?!?! НяКОЙ май точи зъбки на резерва на борда, а?
02 Март 2017 09:41
Neopol,
принципно си прав, но за експорноориентирана икономика като нашата това не би следвало да е проблем, пък и тата и така дори в момента ги ручаме жабетата заради валутния борд .... не виждам какво може да се промени в още по-лоша посока ....
02 Март 2017 10:05
Повтарям какво казваме ние, невменяемите: служебният кабинет няма мандат да прави постъпки за влизане в еврозоната. Където впрочем не сме кой знае колко желани.
02 Март 2017 10:05
Повтарям какво казваме ние, невменяемите: служебният кабинет няма мандат да прави постъпки за влизане в еврозоната. Където впрочем не сме кой знае колко желани.
02 Март 2017 10:58
но за експорноориентирана икономика като нашата това не би следвало да е проблем

Проблем е, защото въпреки и с лев привързан към еврото, сега нуждата от физически обмен на валута, малко или повече затруднява източването на паричната маса, но дори и да не го прави, то дава навременна информация за евентуални проблеми, които нарастват.

В случай, че влезем в еврозоната, то паричната ни маса много бързо ще изтече навън и дори за вътрешното си обращение ще грябва да вземаме външни заеми.

Не на последно място, сега имаме механизма на валутният курс (изменян с решение на парламента), ако някога евентуално се получат някакви значими търговски дисбаланси, то да можем да реагираме към нормализация. С приемането на еврото просто ще стоим и ще загиваме.

Сегашното положение на валутен борд и лев вързан за еврото се доказа, като добро и работещо решение. Мераците на някои да махнат борда и предизвикат хиперинфлация, за да си изчистят лошите кредити, или пък да влезем в еврозоната за да освободят и откраднат валутните резерви, са безотговорни и престъпни.

Меракът за ниски лихви е илюзорен. Просто преминаването към еврозоната ще накара банките-майки да си приберат парите от дъщерните в България и да ги пренасочат някъде другаде. Така, че не само, че лихвите няма да станат по-ниски, но и разполагаемият ресурс в България силно и катастрофално ще намалее.
02 Март 2017 11:06
Един от упреците е например, че управителят на БНБ има мандат, но може да бъде освободен предсрочно с решение на Народното събрание. Освен това е допустимо централната банка да съгласува с правителството някои неща, което се тълкува от Франкфурт като възможност за вмешателство на изпълнителната власт.
Най-естественото нещо е ЦБ в една страна да е подчинена на правителството.

Бихте ли управлявали кола, в която воланът е подчинен на ЕЦБ независим от вас?

И когато в решителен момент трябва рязко да завиете, за да избегнете катастрофа, той откаже да изпълни заповедта, защото "това заплашвало принципите на независимостта на Централния Волан"?

02 Март 2017 11:12
И БСП да си стегне президента и правителството му, че много бързо я подкараха през просото с мераците за далавери. Да няма после - що пак така катастрофално загубихме изборите.
02 Март 2017 11:42
Сакън!
02 Март 2017 12:29
Много точно мнение на Neopol.
Не се заблуждавайте че тази страна има реално валутни резерви. Почти всичко е вложено в „ценни книжа”, с които в един момент ще си избършем задните части. А 60% от златният резерв е депозиран и никога няма да го върнат.
Съгласно закона регламентиращ дейността на БНБ, Народното събрание може да смени Управителя на БНБ преди да е изтекъл мандата му само ако той умре.
02 Март 2017 12:46
Според правилата на ЕС, всички членове следва да преминат към евро. Но СЛЕД като изпълнят ред предварителни условия, които също така са ясни от самото начало на формирането на ЕС. Нашата мафиотска държавица си прави оглушки и не желае да изпълни тези условия. В страната липсва политическа стабилност. Един хаймана, БХ си влиза и излиза от управлението на страната по настроение. Държавицата се нуждае от ред реформи в държавната администрация, съдебната система и къде ли не още. Какво евро, какви пет лева за страна под мониторинг и нежелание да предприеме каквото и да е от препоръките, давани от ЕК? Нашите пишман държавници не могат да излязат от кожата на хитреца Бай Ганьо, дори и като БайХ. Това е положението...
02 Март 2017 13:43
Нормално правителство носи политическа отговорност, тези и. д. служебни лица каква отговорност носят? Никаква.
То това не Парламент, а може би референдум трябва да го решава. Как така никого не представляващи чиновници ще се произнасят изобщо по толкова съществен въпрос?
Не случайно който може - не иска. Ползите са спорни, а рисковете - ужасни.
Там ли му е точно силата на професора по право, а? Надхвърлят си ръста някои хора. Защо ли? Чия ли воля прозира тука? Щом не е на политическите партии, тогава на кого ли е???
02 Март 2017 14:43
България рано или късно ще трябва да приеме еврото и да влезе в еврозоната. Лихвите не били важни - ами нали на тях се държи цялата банкова с-ма бе господа. Още навремето(памтивека)евреите са наложили лихвата като главен двигател на интереса,а оттам и на бизнеса и на печалбата(келипира). Те и така са им казвали - лихварите. Като чуеш лихвар,значи става въпрос за евреин. Кешер - друг синоним за евреин лихвар. Не е все едно дали ще вземеш заем с 1-2% лихва или 10-12% лихва. Тука всички сме съгласни,нали? Е добре,тогава защо ще бягаме от даже неразумно ниските европейски лихви на европейските банки и ще приемаме неразумните много по високи лихви на българските банки - повечето с чуждестранно мажоритарно участие? Щото сме по балами ли,или защото не ни допускат до тях,или защото така се печели на гърба на българина и на неговата валута и неговата икономика. Или защото сме много богати може би...? Печалбата на чуждите банки е несъвместима с българският интерес. Рано или късно на това трябва да се тури край. Е,аз смятам че и по - добре сега отколкото по-късно. Герджиков за момента няма право да върши това щото не му е работа,ама в най-скоро време това трябва да стане. И вярно е - никоя политическа сила не вижда по-далеко от носът си и няма и помен от дебат за влизането в еврозоната. Има някакъв необясним страх. Това е страхът на некомпетентният,на лаладжията,на чуждият интерес и на лабавите български институции. И на това трябва да се тури край...!
02 Март 2017 14:50
FIRST 2 02 Март 2017 14:43
България рано или късно ще трябва да приеме еврото и да влезе в еврозоната.


Глупости на търкалета.
02 Март 2017 15:57
04 Март 2017 02:45
FIRST 2 02 Март 2017 14:43
България рано или късно ще трябва да приеме еврото и да влезе в еврозоната.

Само една корекция!
Не трябва, а трябваше.
Това че пропуснахме да влезем в еврозоната заедно с Прибалтика, сега ще ни излезе през носа.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД