:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 603
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съд реши, че прокурорите могат да обиждат подчинените си

Според скандалното определение отговорност трябвало да носи институцията, а не магистратът
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Борислав Сарафов
Прокурорите могат да обиждат своите подчинени, стига действията им формално да минават за служебни. Отговорност за тях освен това носи цялата институция, а не съответният магистрат. С тези аргументи съдията Любомир Василев от Софийския градски съд прекрати гражданското дело по иск на следователя Страхил Каменички срещу зам. главния прокурор Борислав Сарафов. Каменички искаше 26 хил. лв. обезщетение с твърдението, че Сарафов му е оказал натиск по разследването на катастрофата в Хитрино и го е обидил.

Според съдията делото е недопустимо. "Действията на ответника, дори да са били с описания от ищеца неморален и неправомерен характер, са извършени по служба и в качеството на прокурор. За тези действия отговаря прокуратурата на Република България, а не лично прокурор Борислав Сарафов", пише в съдебния акт, цитиран от "Правен свят".

Каменички твърди, че на съвещание в Шумен Сарафов нарекъл колегите му "безделници", а на него конкретно му казал, че е със заешко сърце и ще му образува дисциплинарка, защото още не бил повдигнал обвинения на двамата машинисти на влака, който дерайлира и предизвика огромна експлозия със 7 жертви. От съдебното определение личи и указание към следователя - да заведе дело срещу прокуратурата, а не конкретно срещу Сарафов.

Формално следствието е на подчинение на държавното обвинение. Законът обаче забранява на висшестоящите да се месят, когато магистрат от по-нисък ранг взема решение по дело.

Не така стоят нещата според съдия Василев. Той се позовава на разпоредбата от конституцията, че "съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е умишлено престъпление от общ характер". Актът може да се обжалва пред Апелативния съд.

Срещу Сарафов е подаден и сигнал от деветимата, присъствали на нервното съвещание следователи. Случаят се проверява от прокуратурата, заяви говорителят на Цацаров Румяна Арнаудова.

Миналата година на Сарафов му се наложи да се извини, след като разследващата полицайка от ГДБОП Любомила Ценова му заведе дело за 30 хил. лв. обезщетение, защото я заплашвал с дисциплинарно дело. Той първоначално твърдеше, че тя се е опитала да провали дело за укриване на данъци. След това Ценова оттегли иска си с обяснението, че зам. главният прокурор се е извинил.
7
2443
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
01 Март 2017 23:20
"съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е умишлено престъпление от общ характер".


Логично. Скарването по време на работа не е умишлено престъпление от о.х.

Престъпление от о.х. би било например, ако зам. глав. прокурор беше пропуснал да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуетил такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон (чл. 288 НК)

Точно за такъв пропуск майка ми наскоро уведоми ВСС с копие до представителството на ЕК в София: http://softisbg.com/dannies_blog/13022017.html. Накратко, близо 4 години прокурорът "пренебрегва тези факти, които съдът намира за достатъчни за търсене на наказателна
отговорност на повече от едно лице.
" (цитатът е от съдебно определение от 01.02.2016: http://rspleven.eu/docs/0070ec16_20620116.htm). От една година насам прокурорът пренебрегва и произнасянето на съда, само и само да осуети наказателно преследване и избави от наказание, което се следва по закон на няколко длъжностни лица.
02 Март 2017 05:18
Българската Темида не може да се оплаче от лошо зрение. И вижда горката, че Сарафов е близък роднина с екс депутата от Герб Светлин Танчев, а брат му на Светлин - Евгени е зет на Маргарита Попова и много имотен човек. Е бива ли толкова способен човек, пресечна точка на интересите на две партии, да го осъдиш?
Той Борката, когато го обвиниха, че не се е самосезирал след интервюто на Цв.В., се оправда, че го е гледал с интерес, но като гражданин. Сега обиждайки колегите си като един гражданин от улицата, се оправдава, че го е правил в качеството му на прокурор. Шизофрения някаква
02 Март 2017 05:45
Вече обидите в прокурорските актове ли ги вписват, че са несъставомерни?
Или сме в хипотезата на "служебно действие"?
П.П. От цитата на колегата, още не смея да изчета статията или самото решение, но и цитатът, ако е дословен, поне за горния коментар е достатъчен.

02 Март 2017 06:28
"Действията на ответника, дори да са били с описания от ищеца неморален и неправомерен характер, са извършени по служба и в качеството на прокурор. За тези действия отговаря прокуратурата на Република България, а не лично прокурор Борислав Сарафов", пише в съдебния акт
Туй по прилича на студентски бисер.
Оня обиждал, според ищеца, но за обидите му отговаряла прокуратурата ....
Тц, тц, тц ... и на такива умници, като съдия Любомир Василев, ний народът, плащаме заплата .... да преценя, отсъжда и съди

Иначе, това "безделници" не е обида а преценка за дейността на подчинените му -- задължение на всеки началник. Това поне ако бе писал по щеше да има смисъл ... Но, явно на съдията Любомир Василев толкоз му е акъла, а може и да са го съчинили заедно с Борислав Сарафов

Нарушението на Сарафов е, че посочва пряко кой да бъде обвинен -- това е същината, нарушението, и е за съдене -- тука не се изисква да затънеш в юридическата каша от точки, членове и запетайки, а е ясно по обикновен здрав разум
02 Март 2017 18:06
Надявам се следователят да обжалва и този странен "съдебен акт" да падне!
02 Март 2017 18:16
Надявам се следователят да обжалва и този странен "съдебен акт" да падне!

През последните години често взех да чета странни "съдебни актове".
Явно провежданите конкурси вързаха и дадоха плод. Че и вече на ниво апелативен.
ГК на ВКС също видимо деградира.
НК се държеше до миналата година, но и там оттече...
Съчетанието с неграмотното законодателство завършва картината (не визирам конкретния случай).
02 Март 2017 18:23
За съжаление не съвсем изненадващо решение в стила на масовата неграмотност сред съдиите. Какво действие по служба може да бъде обидата?!! Тогава прокурор може и да бие до средна телесна повреда всекиго - колеги, но и обвиняеми, свидетели, експерти и прочее участици в процеса?! Такова невежество, страх, а може би и умишлена угодничество на влиятелен прокуратур е тъпа милиционерска гавра и гнусен комунистическия произвол. Такива съдии директно трябва да изхвърчат по непригодност.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД