:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,266,332
Активни 118
Страници 18,027
За един ден 1,302,066

Щатският бизнес съветва следващият кабинет да гради е-България

Заменете трудовите и здравните книжки с електронни досиета и махнете класовете, предлага Бялата книга на АмЧам
Снимка: Юлиян Савчев
Това, което възпира и чуждестранните, и българските инвеститори, е високото ниво на корупция, обяви Алекс Нестор, изпълнителен директор на АмЧам при представянето на Бялата книга за 2017 г.
Бюрокрацията и корупцията се изтребват с едно и също "оръжие" - цифровизацията, затова следващото българско правителство трябва да направи България по-дигитална. Това е водещата препоръка на фирмите, които членуват в АмЧам - Американската търговска камара у нас. Вчера камарата представи пред медиите документ, наречен Бяла книга, в който бизнесът споделя вижданията си за мерките за по-бързо развитие на страната. Много неща могат да станат електронни - трудовите книжки, здравните досиета, дори заявленията за ползване на отпуск, посочват от АмЧам. Бялата книга сочи Търговския регистър и НАП като бели лястовици в е-управлението и като примери за всяка друга сфера, включително и правосъдието.

31% от българите нямат основни цифрови умения - не могат да ползват компютър, интернет, смартфон. Страната е най-зле в ЕС по този показател и това бързо трябва да се промени, съветва АмЧам. Същото се отнася и за т.нар. "учене цял живот". Бялата книга напомня, че над 50-годишните са ценен капитал и че е важно да има курсове и стажове не само за младежи, но и за хората с бели коси, които искат да научат нов занаят или да сменят професията си с по-модерно поприще. Светът непрекъснато се развива и в следващите 5 години ще се появят 70 нови професии, обясни Ива Тодорова от IBM.

АмЧам препоръчва на следващите управляващи да заменят архаичните трудови книжки с електронни досиета, които да се поддържат от НАП или от друго подходящо ведомство. В новите е-досиета трябва да включват всички договори, по които човек има възможност да работи - включително граждански, мениджърски и други контракти. Сега в хартиения документ се вписват само стажът по трудови договори и периодите на безработица, а другите форми на заетост изобщо не се отразяват.

Друга стъпка за раздяла с хартиената бюрокрация е придвижването на заявленията за отпуск по електронен път - служителят да иска разрешение по мейла или чрез вътрешната мрежа и по същия начин да получава отговора, без разнасяне на листове по кабинети и деловодства.

По-гъвкави правила в КТ за извънредния труд препоръчват от камарата. Сегашният таван от 140 часа годишно е прекалено нисък за някои професии. Добре е да се променят и процедурите, свързани с работа по време на национални празници, въвеждане на допълнителни възможности хората, които искат да се трудят извънредно, да бъдат компенсирани със свободни дни в сектори, където извънредната работа не е тежка.

Добре е да се разреши сключването на срочни договори и за повече от 1 година (сега това е максимумът), защото има сложни бизнес проекти, които предполагат ангажирането на хора не за 12, а примерно за 18 или 24 месеца, обясняват от камарата.

Има и препоръка да се премахне ограничението, според което временните работници в една фирма не може да са повече от 30% от персонала. Тази квота е българска приумица и не може да бъде оправдана с обичайното - такива са изискванията на ЕС. Няма друга държава от ЕС с такива "тавани", посочва Бялата книга.

АмЧам смята, че е време за разширяване на обхвата на схемата "синя карта" на ЕС, като бъде допълнен списъкът на професиите, за които назначаването на чужденци е максимално улеснено - "вносът" на кадри става по бърза процедура, дава се постоянно местожителство, фирмите "командироват" свои служители от една страна в друга. Там, където е възможно, облачните технологии позволяват да се използват ценни работници в друга страна, без да се местят.АПЕЛ

Членовете на камарата призовават бъдещите управляващи да запазят 10-процентния данък за доходите на фирмите и на гражданите и да не качват произволно минималните доходи и осигурителни прагове, ако искат повече инвестиции в България. АмЧам се присъединява към искането на другите работодателски организации да бъде премахнат класът за прослужено време. Ако трупането на стаж прави служителя по-ценен, това трябва да се отразява в заплатата му, няма смисъл от добавка, която да се вдига автоматично година след година.5
1512
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
07 Март 2017 20:20
И тия помияри имат наглостта на говорят за "е-намквоси" при сичките скандали в САЩ ....
07 Март 2017 21:34
И тия помияри имат наглостта на говорят за "е-намквоси" при сичките скандали в САЩ

С какво скандалите в САЩ пречат на всичко казано да е истина?
07 Март 2017 22:00
Заменете трудовите и здравните книжки с електронни досиета и махнете класовете, предлага Бялата книга на АмЧам

Премахнете и имена и фамилии, за унифициране ще се наричате, бели мишки.
07 Март 2017 23:32
Много уместни предложения!!!
08 Март 2017 06:38
Явно искат да улеснят работата на ЦРУ.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД