:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Алтернатива има! "Не подкрепям никого"!

Колко лъжи още трябва да чуем, за да стане ясно, че е време за протест на хората, които харесват демокрацията. Истинската демокрация!
---
В началото на 90-те картинката беше по-бистра. Изборите бяха истинско състезание - отделни партийни отбори имаха ясни, асиметрични концепции за бъдещето и се опитваха да ги пробутат на жадния за свободен избор екзалтиран електорат. Имаше идеи, имаше сблъсък, имаше хора. Едни си мислеха, че падането на комунизма е бутафория, експеримент, който ей сега ще свърши. Други вярваха в обратното - че след ерата на "развитото социалистическо общество" поне 1000 г. няма да говорим за левица, а думи като"социален" трябва да се изхвърлят от конституцията. Имаше и заблудени души, които си мислеха, че са "победили с малко, но завинаги", и такива, които по това време вярваха, че "пътят за ЕС минава през Босфора". Новопоявилите се партийци си режеха брадите и ни убеждаваха, че ще работят без пари, "на ползу роду". Първоначалното натрупване на капитал бе току-що започнало, та затова и за корупция не се говореше - всички се питаха само що Христо Бисеров си е купил къща.

Нищо не беше предопределено - дребни обществени турболенции водеха до сериозни промени в електоралните нагласи. И надпреварата беше истинска и интересна.

След като на всеки бе дадена възможност да се провали в управлението, рухна двупартийната ни система. Появи се царят. После се появи Бойко. После стана ясно, че никой не е самодостатъчен и затова се появиха коалициите. Двупартийна, трипартийна, четирипартийна, вселенска...

Партийната система тръгна да се самовъзпроизвежда - тази година явно вече дойде времето да избираме децата на партийните пионери, по-нататък явно ще избираме внуците.Изборите престанаха да бъдат оспорвано състезаниемежду кандидати, а деградираха до ритуално национално жертвоприношение - ден за доброволно предаване на властта в ръцете на шепа хора. Предварително проучени, проверени и одобрени от централните партийни ръководства. С течение на времето партиите бавно се трансформираха в затворени общества, в които (прав е другарят Антон Кутев) партийната принадлежност се предаваше като СПИН - по полов път. Някои сполучливо започнаха да сравняват партийния живот с живота в организирана партийна група.

Да, вероятно и преди Чърчил е било ясно, че демокрацията не е най-добрата форма за управление, но по-добра няма. Ние сме наясно с това. Затова и не наблюдаваме с почуда как за 27 години българската демокрация извървя целия си сложен житейски път - роди се, окопа се и се изроди. Това не е демокрация, това е фалш.

Учудването ни винаги се е ограничавало само до желанието на образованите хорада се включват в тази симулация и да легитимират тази лъжа- Лъжата, че твоята активност формира власт. Не е така - на практика и един човек да отиде до урните, властта ще бъде формирана. Затова никой не се интересува дали активността ще бъде висока и дали точно ти ще гласуваш. Прави каквото искаш, все тая. Стой си вкъщи, ходи за гъби, пиши глупости по бюлетината, все тая. От години партиите не работят "от врата на врата", а само "на терен" - в махалите и гетата. И на този терен теб те няма, те не се интересуват от твоята активност.

- Лъжата, че твоят избор формира власт. Не, не е така. 3/4 от състава на Народното събрание, което ще бъде "избрано" на 26 март, вече е известен и само този, който хич, ама хич не се интересува от тези неща, не знае, че изборът е предопределен. Че "избираме" парашутисти, а не естествени лидери. И само партиец или безхаберник може да не вижда, че избирателната система в България, която може да е окей в половината свят, тук само възпроизвежда нищета. (Далеч съм от мисълта, че проста смяна на системата ще напълни полетата с цветя, а от небето ще завали пролетен дъждец. Това е друга тема.)

- Лъжата, че демокрацията е в опасност, защото ще дойдат някакви много лоши хора - фашисти, либерали, комунисти, Путин, Тръмп, Меркел, баба ми, дядо ви и т.н. Та затова - трябва да гласувате! Да останат сегашните, че да не дойдат лошите. Бля, бля, бля... Не е така, разбира се. Нито в Холандия, нито в Германия, нито в България могат да дойдат някакви лоши. Дори и някъде случайно лошите да победят, системата никога няма да им даде да сформират власт. Но писък: "Демокрацията е в опасност, гласувайте", ще има вечно.

- Лъжата, че има партийни алтернативи... Не е така. Да, това е упорита заблуда, но все пак - заблуда. Щом едни и същи муцуни формират обществено мнение, намират топъл пристан в държавни учреждения и ви облъчват по медиите - каква алтернатива, за бога?

Повярвайте, вашият глас не е важен за тях! Той не е важен за системата - тя ще осъмне независимо от вас. Единственото важно нещо е самият ритуал по изземването на властта от вашите ръце - затова се правят избори. Системата трябва да се храни, затова е необходимо да бъде напомпана с вашето "доверие". После платени агитатори ще ви върнат на земята. Ще ви обяснят, че сте некомпетентни за пряка демокрация, че не сте дорасли за мажоритарни избори, че няма никакъв смисъл в дистанционното гласуване... Че няма пари за пенсии, че няма средства за здраве, че системата за сигурност не може да се реформира и т.н.

Затова....Единственият вариант да подкрепим демокрацията,но да не мултиплицираме, а да разобличим лъжата, е да изберем квадратчето "Не подкрепям никого". Не партиите, квадратчето няма алтернатива. Кого друг да изберем? Лява партия, за която мизерията е хранителна среда - без нея няма за какво да се бори? Или партии, които лансират проекти не заради обществената им значимост, а за да има публични средства за "нашите" хора? Може би искате да подкрепя партия, която ще вкара в парламента мъжа, бащата, майката и сестрата на някаква кака от някъде? Или коалиция, която паразитира върху една тема - мигрантската. Сори, ама няма как да подкрепя и партии, в които егото е толкова голямо, че вече е изпепелило цяло едно пространство - дясното.

Разбира се, вие може да отидете за гъби, но (не сте забравили, нали?) вашето неучастие е толкова маловажно за партиите, колкото и вашето участие във вота. На тях не им пука от вашия тих бойкот. Затова - далеч по-смислено е да отидем и да се преброим. През ноември бяхме 214 094, гласуването тогава беше задължително и имаше заплахи за отнемане на избирателните права. Сега е задължително, но никой няма да ви накаже, ако не отидете до урните. Затова "Не подкрепям никого" вероятно ще бъде избрано от по-малко хора. Но този избор ще бъде по-истински!

О, да, гласът "Не подкрепям никого" няма да промени нищо. Този глас не участва в броенето, той няма да накриви шапката на нито един партиец (най-много на някой независим да попречи). Това квадратче не е и няма как да бъде достатъчно да промени системата. То е тих бунт. Възможност, която вероятно ще ни отнемат още на следващия вот.

Но то може да покаже отношението ни към системата! "Не подкрепям никого" е вик: "Идете си с мир!" - много по-смислен и по-мощен от който и да е организиран протест по жълтите софийски павета.

"Не подкрепям никого" е протест на хората, които харесват демокрацията. Истинската демокрация!
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Имате право на свободен избор!? Сигурни ли сте?
 Петьо Цеков
78
17156
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
78
 Видими 
19 Март 2017 19:49
Слава Богу, а и самото гласуване не е задължително.
19 Март 2017 19:50
Мъка интелектуална! Не му харесва на интелектуалеца, обаче може да изинтелектуалничи като идея как да го промени само да пусне бюлетина "против всички". Подкрепям и препоръчвам освен това активно писане по форуми, медии, социални мрежи и псуване в кръчмите! С такива идеи вероятно наистина нищо няма да се промени, но удоволствието от псуване по всички канали ще е много интелектуално.
19 Март 2017 20:07
Мощно другарско рамо за ГЕРБ от другаря Цеков.
някакви много лоши хора - фашисти, либерали, комунисти, Путин

Ама как се бореше само с комунетата на Орешарски преди три години, как се бореше ...
19 Март 2017 20:28
"Не подкрепям никого"
"Не гласувам за по-малкото зло"
и т.н. "протести", белким "се засрамят"?
А не е ли по-рационално да изберем нещо от изложеното на пазара. Пък ако наистина нищо не ни харесва, да си създадем нещо добро - някаква партийка? Или да си издигнем независима личност.
Не, ние разсъждаваме в стил "Васисуалий Лоханкин и трагедията на руската интелигенция".
19 Март 2017 20:42
Отново заблуда!! "Не подкрепям никого" директно обслужва големите партии! Ако не ти харесва никой, НЕ ГЛАСУВАЙ! Гласуването не е задължително,тъй като няма санкции за не гласувалите!
19 Март 2017 20:53
Идеята за отпор посредством негласуване я споделям отдавна и съм търпял много обиди, че не съм гражданин, а поданик.
Но сам стигнах до извода, на собствен гръб, че тя е неприложима в нашите условия. Защото не сме единни. А само така негласуването има смисъл - в нейната масовост.
Но както се вижда и тук - всеки се смята за вожд и никога няма да те последва. А от това печелят шушумигите. Но нищо, продължавайте да се дърлята и да не мислите с главите, а като папагали да повтарят разни мантри, които самите вие не разбирате.
19 Март 2017 21:05
автора
Във форума на "Сега" съм от появата му, оттогава мнократно съм писал за лъжедемокрацията у нас, за цинично измамната периодична практика за привикване на хората до урните, където никакъв избор не се предлага и много други неща, написани днес от ПЦ. Той е талантлив журналист и го е направил по-убедително и подредено, разбира се. Мисля, че би било уместно да спомене, че тази тукашната "демокрация" е насадена отвън, поддържана отвън заедно със "системните" партии и "правилните" според Вашингтан и Брюксел лидери и техни екипи.
"Не подкрепям никого" е протест на хората, които харесват демокрацията
- може да е знак на протест на харесващи демокрацията, но може и други знаци да означава, хората са различни, мотивите им също, включително и на не-харесващи демокрацията в идейно чистия й вид субекти. Като допуснем, че голям брой гласуващи ще пуснат с "Не подкрепям никого", нима очакваме Ония Гаднярите да се засрамят, да се смутят, да се оттеглят в манастир? Няма, според мен. Аз просто никога не гласоподавам и така ми се струва, че не съдействам на измамата и не нося отговорност за предателствата и престъпленията на колониалните администрации, убеден съм, че негласуването също е политически акт..
19 Март 2017 22:12
Много слаба статия. Наивна една такава. Или манипулативна ?

При всяко положение квадратчето от заглавието не е алтернатива. Никаква. Можете спокойно да отидете за гъби.
19 Март 2017 22:15
19 Март 2017 22:15
Още можете. Само няколко пъти повторихте мантрата за вълшебното квадратче, но до неделя има време.
19 Март 2017 22:22
При всяко положение квадратчето от заглавието не е алтернатива.

Aлтернативата ще се появи, но след още поне 10 вота.
Всяко поколение си има своя алтернатива.
19 Март 2017 22:29
За лъжедемокрацията намирам това четиво за много по-смело и по истинско от ... "тихия бунт".
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/2013/06/19/2085656_poimenno_koi_suzdade_peevski/
19 Март 2017 23:30
Квадратчето "Не подкрепям никого" има смисъл само ако води до някакви последствия за валидността на вота при достигането на определен процент, особено при задължителен вот.
Другото са непочтени алабализми в стил "БайХой приказва пред публика". Усилното им налагане на публиката само затвърждава убедеността ми в преследваните недотам чисти цели..
20 Март 2017 00:33
Уф , до сега гласувах , все с надеждата че поне някой ще ме преброи някъде.В началото мислих че нещата ще станат не изведнъж но поне по бързо.После че с гласуването поне нещо ще се промени към по добро.

Но и малкото добро вече не ми се вижда добро Явно с добро не се се постига добро. До сега я карахме со кротце и со благо. Иде време и на малко кютек. .
Требе си тояжка.
Тази тояжка е Европа на скорости. Но пак не зависи от мен.
Дали единната граница , единната финансова система, единната съдебна система в Европа ще изиграе ролята на тази тояжка не зная.
Щом не броят 2 500 000 за референдума , независимо какво се иска в него , как ще ме преброят в тия 200 и кусур хиляди в квадратчето не избирам никого.

Зная че повече няма да ида на избори.

За статията
.


20 Март 2017 00:45
Точно системата, против която вопие авторът, произведе неконституционния законоф урод "задължително гласуване".
Така че, квадратчето - гласуването не е задължително.
20 Март 2017 01:04
Гласуваите за мажоритарните кандидати независимо,че не ги познавате.важното е да разберат,че и за магаре ще гласувате но не и за тези крадци в момента.
20 Март 2017 01:12
Политиката е борба на реални осъзнати обществени сили. Борба, чиято максимална цел е налагане на интересите на една или едни обществени сили, като всеобщи за цялото общество.

Каква е ситуацията в България ? Много ниска политическа култура, т.е. почти пълно отсъствие на привиждането на личния успех през успеха на обществото. Отсъствие и на класова култура т.е. отсъствие на привиждането на личният успех и през успеха на своята социална група (класа).

Какво следва от това ? Пълното отсъствие на политика (в собственият смисъл на тази дума) и на партии ( в собственият политически смисъл на думата).

Кое се явява, като заместител на това ? Средството се превръща в цел. Не е важно да се упражнява властта за да се провежда определена политика, а е достатъчно да се упражнява властта за да се черпят блага от самото й упражняване.

И от там имаме замяната на партиите с прости котерии и групировки за упражняване на властта и присвояване на обществен, най-вече финансов ресурс. Имаме борба между групировка А и групировка Б за това кой да разпределя порциите и на чии обръчи от хора и фирми. Лепене на етикети "леви", "десни", "центристи", "националисти", са просто имитиращи украшения без значение. Просто щото това са атрибути на нормалните партии в нормалните политически (граждански, буржоазни) общества.

И все пак политики се провеждат, но те не зависят от конкретните "партии" и техните етикети. Провеждат се стихийно и инстинктивно. И това са единствено десни политики. Просто щото тези групировки (партии) за да имитират политика им трябват пари, а и защото в тази имитация могат да се включат само хора с пари, а те имат осъзнати или не десни класови интереси.
20 Март 2017 01:22
Що се отнася до реална промяна, то първата и единствената обща, която е нужна е превръщането на обществото в политическо (гражданско, буржоазно), а това няма как да стане, след като 139 години не е успяло да стане.

Остава боравенето на някакво чисто техническо ниво, което може да осигури преотстъпването от "елита" на по-голям или по-малък дял от обществените блага за популуса, заради осигурявяне на обществена подкрепа. Колкото повече популизъм, но реално изпълняван, а не само обещаван, колкото по-малко елитаризъм - толкова по добре.

Реалистичното полезно гласуване на масовият човек, който няма досег до упражняването на властта и благата от това, е да гласува за най-популистката формация. Че няма да го оправят - няма, но вместо елита да присвои всичките обществени пари, то може да се лиши от част от тях и например да санира жилищата на популуса, да му вдигне пенсиите и заплатите, да му построи още някоя магистрала или детска градина, да му облекчи бюрокрацията и т.н. реални решения за България.
20 Март 2017 01:31
И последно - "Не подкрепям никого" не само, че не е никаква алтернатива на нищо, а е напълно еднакво с отказ от гласуване. Гласуващият с "Не подкрепям никого", дори не го броят за гласувал при изчисляване на гласовете за преминаване на 4% бариера.

Винаги има избор, когато те питат за изборът ти за кажеш и "Не знам, както вие си го решите", т.е. да гласуваш с "Не подкрепям никого", но това е на-голямото зло. Всяко друго гласуване е по-добро. Най-малкото защото показва, че за да получиш народният вот трябва да дадеш нещо - било от общественият ресурс, било дори 20 лв. за "фъргане" на гласа.
20 Март 2017 07:09
kuper505
20 Март 2017 01:04

Веднъж и ти да кажеш нещо умно !
Лошото е , че на доста добри мажоритарни кандидати не се дава трибуна , а от екрана гледаме пак старите мутри като се надлъгват !
20 Март 2017 07:12
Пламен Пасков пускали ли са го по БНТ ? Колко минути ? За Възраждане нещо чували ли сте ?
20 Март 2017 07:27
Не подкрепям тази статия
20 Март 2017 07:50
Съвременната така наречена демокрация е бутафория.Изходът обаче не е в посоченото от автора квадратче. Негласуването е удобен и практичен начин да изразиш отношението си. Проблемът е, че двата последни варианта не са никакви варианти, понеже на тия, за които е предназначен тоя показен протест, ни най-малко не им пука. Те са калкулирали тия хуманитарни загуби в "цената" на изборите. Никога в историята индивидуалният протест не е имал значение.

Изходът е в замяна на бутафорната демокрация с друг тип обществено устройство.
20 Март 2017 07:51
Реално, ако отида да гласувам, и избера някоя малка партия, нищо не постигам. Няма да минат 4 процента, не влизат, а аз само съм се разкарвал. "Да България", които имат имедийно внимание, и здрава агитация, се притесняват, че няма да успеят. Камо ли някой дребен като Възраждане или Българска Пролет... Докато мутратаМарешки ще влети с 200 в парламента. Та ... Май ще съм за гъби. За първи път от доста време съм отвратен от всички. А стоя писклив премиер глобалист сега, съжалявам, че гласувах и на предните избори. Политически активен човек съм, но всичко си има граници.
20 Март 2017 08:32
"Номерът е в квадратчето без номер" - Някой форУМ_ник да ми помогне, като как аджеба в този случай - 1. Моят глас няма да се зачита; 2. Аз ще съм гласувал; 3. Броят гласували ще е със мое участие; 4. ЦИК признава за избран някого, който има по-малко гласове от "Не подкрепям никого"? МТІА !
20 Март 2017 08:57
Най-добре за гъби.
20 Март 2017 09:04
Който няма за кого да гласува и "Не подкрепя никого", да беше се кандидатирал и да бе дал алтернатива на себе си и други.
Останалото е позьорство, да не казвам по-тежки думи.
20 Март 2017 09:17
Прав си, Конрад Карлович, много си прав, но електоратът не може да осъзнае, че демокрацията е тъкмо в оня конституционен текст "гражданинът има право да избира и да бъде избиран..." и все чака някой да му предложи я Сам Юнак На Коня, я Св. Георги Со Велисопедо. И рикае, че няма за кого да гласува.
20 Март 2017 09:54
Каква пък е ползата от този "тих протест"? И каква е разликата между гласуването против всички и просто негласуването? Единствено безполезното разкарване, което създава илюзорна избирателна активност.
*
А от тази мантра, че "демокрацията" било най-доброто наистина ми писна. Само 50% от тези справо на глас го упражняват. Скоро ще станат по малко от 50%. Не знам какво по-добро доказателство, че тази система не работи е необходимо. А избор има. Всякакви партии и интереси се предлагат - а бариерата за нови организации (като Глас Народен примерно) е смешно ниска - реално всеки може да се кандидатира. Е, тогава какво искате? Това е демокрацията - това, че не ви харесва е нещо съвсем друго. Има разбира се различни форми на демократично управление - и търсенето на по-подходящо такова за нашето състояние трябва да продължи. Сума ти народ рева кто магарета пред тролеите срещу демократичния централизъм на НРБ - но видимо резултатите от него бяха експоненциално по-добри за болшинството от хората отколкото сегашната форма на управление. Видимо трябва да се потърси ново политическо устройство, което е съобразено с международната обстановка, но и със специфичните нужди на страната ни. Унгарците вече се усетиха.
20 Март 2017 09:56
Г-н Генерал Бойко Борисов добре разбира, че гъбарите по избори са част от тайната на неговия успех и затова много ги обича и уважава!
20 Март 2017 10:10
Да, бе! Защо да се разкарвам до избирателната секция след като няма да гласувам за никого?
Тука някои говорят за апатия и незаинтересованост от успехите на обществото като цяло. След като болшинството от това общество може да бъде лесно манипулирано с всякакви обещания за високи доходи и безплатни благини, въобще не може да се очаква какъвто и да е разумен избор. Понеже само в България от всички бивши соцдържави комунистическата партия оцеля в първоначалния си вид, няма какво друго да се каже за политическата култура на населението. То се вижда и от статистиките за БВП‌ на глава от населението.
Затова колкото по-малко зависи благосъстоянието на някого от това коя партия управлява, толкова по-добре за него. Въпреки, че в България парите се натрупват и умножават благодарение на връзките с властта, ако искаш да не си въвлечен в блатото на корупцията, стой настрана!
20 Март 2017 10:19
Минчо Минчев и Пеню Костадинов чували ли сте ги? Партия на Българските Комунисти известна ли ви е? Вестник "Ново работническо дело" попадал ли ви е?20 Март 2017 10:21
Предводител на команчите 20 Март 2017 09:04
Който няма за кого да гласува и "Не подкрепя никого", да беше се кандидатирал и да бе дал алтернатива на себе си и други.
Останалото е позьорство, да не казвам по-тежки думи.


Верно? И кой точно ще те избере? Кой ще те отрази? Как изобщо някой ще разбере, че те има? Глупости на търкалета.

. Понеже само в България от всички бивши соцдържави комунистическата партия оцеля в първоначалния си вид,


Комунистическа партия? Стига бе. Те тая соц. партия е по-дясна от десните ни леви... Няма партии в България. Нито соц., камо ли пък ком. Леви, десни, всички са на каишка за бизнес интересите на сараите и шиши като подизпълнител.
20 Март 2017 10:26
Те тая соц. партия е по-дясна от десните ни леви...

Обаче предизборните обещания са леви, електоратът - също.
20 Март 2017 10:29
Най-вероятно някому бе удобно да градим демокрация с откриване на колелото,без да ползваме утвърдените практики в демократичните държави.
Авторе, в колко от т.нар. демократични държави съществува въпросното квадратче?
Май в никоя.
20 Март 2017 10:34
Алтернатива има! "Не подкрепям никого"!, ,
Не искам да налагам мнението си никому, но да не подкрепяш никого ?..
Винаги има по-малко зло.

20 Март 2017 10:43
Ползата от масовото гласуване, независимо за кого, е че ще размие циганския вот, което пък ще обърка доста сметките на някои партии.Така, че призивът на автора да се гласува в онова квадратче намирисва малко на поръчано внушение.Само при масово гласуване може да сме сигурни, че нашият глас има някакво значение.В противен случай циганите ще си направят пак циганска държава.Достатъчно е само да се прочете по-внимателно как се разпределят гласовете в Избирателния закон и ще се съгласите, че трябва да се гласува.
20 Март 2017 10:49
Ако имаш кандидат, на когото симпатизираш, най-добре да си направиш труда да отскочиш в 7 a.m. на 26 март и да гласуваш преференциално за него. Така е честно -- и спрямо него, и спрямо себе си, та и спрямо времето.

Наливането в квадратчето на Петьо Цеков не води ли до намаляване на процентите на всички участници в изборите? И няма ли да доведе до отпадане на партии, които са критично близки до 4%-овата граница? Щото нали процентите се смятат със знаменател = пуснати бюлетини.
20 Март 2017 10:54
mi6osp. 20 Март 2017 10:29
Най-вероятно някому бе удобно да градим демокрация с откриване на колелото,без да ползваме утвърдените практики в демократичните държави.
Авторе, в колко от т.нар. демократични държави съществува въпросното квадратче?
Май в никоя.


Съществуването на квaдратчето е свързано със закона за задължителното гласуване, и дава официална възможност на избирателя да се откаже да избере представените формации и личност без да нарушава закона. По този начин се отхвърля нелепото обвинение, че задължителното гласуване нарушава конституцията като се вменявало задължение вместо право да избираш. Нелепо обвинение, тъй като винаги е съществувала възможността да пуснеш невалидна бюлетина и така дори и да си гласувал ти пак си се отказал от възможността да напрвиш избор.

А тезата на автора за "тихия протест" е или леко казано недомислица, или става дума за директна услуга на в. Сега към управляващите. Когато недоволните от управлението бъдат прилъгани да се откажат от възможността да избират, процентът на гласовете на подкрепящите досегашното управление автоматично скача.

20 Март 2017 10:55
Селяните отишли при владиката да се оплакват от поредния селски поп. Докога, питали те, докога ще ни назначаваш такива попове? Пияници, развратници, долни айдуци, крадци и побойници? Кога най-после ще имаме добър поп? Докога ще търпим това? А владиката въздъхнал: да, чеда мой, прави сте! И аз мисля като вас. И затова се моля и денем, и нощем Господ да ми прати ангели, които да назнача. Ангели обаче не идват и затова съм принуден да назначавам за попове вечшите братя, синове, племенници и бащи...

Това е положението. Ние сме калпава, негодна нация. И не спорете с мен, че не е вярно. Вярно е, който не е съгласен - да се огледа около себе си. Да, може да има отделни нормални хора, може не всички да са боклуци, но нацията не я определят отделните единици или малки групи хора, а масите. Определя я болшинството. И когато масата е калпава, цялата нация е калпава. Понеже, нормалният човек затова е нормален, че не е гьонсурат. И няма нахално да се ръга с лакти, та да застане най-отпред. А разните му там евгенимихайловци нямат такива проблеми. Те кога с лазене, кога на колене, кога с лакти, ама застават отпред. И кел файда че си нормален, когато си принуден после да изпълняваш дневния ред на някакъв боклук. Когато ти му служиш, а не той на теб. Шансът след избори в народните събрания и прочие там институции да влязат свестни хора е близък до нула. Ще влязат представителните извадки на масите. Със съответните възможности и последици.
20 Март 2017 10:58
аливането в квадратчето на Петьо Цеков не води ли до намаляване на процентите на всички участници в изборите? И няма ли да доведе до отпадане на партии, които са критично близки до 4%-овата граница?


Квадратчето не участва в определянето на активността.
20 Март 2017 10:59
Съществуването на квадратчето е свързано със закона за задължителното гласуване
И задължителното ни гласуване е псевдо.
Псевдодемокрация.
20 Март 2017 11:04
Дорис
20 Мар 2017 10:19Мнения: 23,424
От: Bulgaria
Минчо Минчев и Пеню Костадинов чували ли сте ги? Партия на Българските Комунисти известна ли ви е? Вестник "Ново работническо дело" попадал ли ви е?
Ами от къде да ги чуя, като и ти не си ги пропагандирала?
Във века на Интернет (най-демократичната медия) има и други средства за манипулация агитация, освен ТВ и хартиените вестници.
20 Март 2017 11:36
Единственият начин да накараш младите да гласуват е електронното гласуване.
Ние старите сме изморени и те ще трябва да си поемат отговорността за бъдещето. Време им е да пораснат.
До кога ние ще мислим за бъдещето им. Никъде няма да ги приемат като у дома си.
20 Март 2017 11:36
Г-н Цеков за статията -
20 Март 2017 11:42
гласът "Не подкрепям никого" няма да промени нищо
Ако "Не подкрепям никого" има реалната тежест на подадените гласове, това би променило много нещата. Напр. гласували 4% с "Не подкрепям никого", в Народното събрание влизат 10 депутати по-малко, гласували 10% - 24-ма няма да са на хранилка 4 години. При такава промяна на Избирателния кодекс би се увеличило използването от гласоподавателите на дискутираното квадратче, защото гласът им вече ще има съответната тежест. При сегашният МаМан-кодекс по добре не си прави труда да ходиш до секцията.
ПП На Дорис май и се ще да се върне УБО и хотел "Рила"
20 Март 2017 11:44
И няма ли да доведе до отпадане на партии, които са критично близки до 4%-овата граница?

Сега ще започнем да им правим аритметиките на малките. .
Какво толкова различно предлагат. 300 партии , карат се кой да води бащина дружина.
В България ли живеят. Знаят ли какви са параметрите на управлението .
Или нямат работа и могат да работят партийни секретари.
Може да не съм съгласна със изложеното в статията, но ни кара да мислим.
Товяа ни остава на нас , да мислим. Младите да ходят да гласуват. Като се опарят един два пъти ще се научат да мислят.
20 Март 2017 11:52
Ами от къде да ги чуя, като и ти не си ги пропагандирала?


Поне за пети път ги споменавам въэв форума. Купи си поне веднаж в-к "Ново Работническо дело".
20 Март 2017 11:54
Верно? И кой точно ще те избере? Кой ще те отрази? Как изобщо някой ще разбере, че те има? Глупости на търкалета.

Ми ти, баба ти и леля ти. Поне. Се е по-добре от нищо.
20 Март 2017 12:08
"В началото на 90-те картинката беше по-бистра."
Според мен не е вярно!
"Изборите бяха истинско състезание"
Според мен не е вярно!
"отделни партийни отбори имаха ясни, асиметрични концепции за бъдещето"
Според мен не е вярно! Освен ако не назоваваш "Hidden agenda" - та ясна. Ама съвсем не е асиметрична онази "истинската" концепция за бъдещето. Е, сега след повече от четвърт век, когато "Hidden agenda" - та излезе наяве, и вероятно трябва да си слепец за да не виждаш за какво става дума.
Е, как да приемеш изводите на автора!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД