:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,171,786
Активни 115
Страници 11,206
За един ден 1,302,066

Наръчник на Евросъюза: "Как се разпадна Съветският съюз"

Този път отговорността не може да се припише на Русия и нейната хибридна война
Карикатура: Христо Комарницки
ТУШ!!!
Ако ЕС е тръгнал да се разпада чрез Брекзит, различни скорости, национализъм и пр., едно е сигурно - не търсете причината в Русия. Както несъстоятелно е да се твърди, че президентът Владимир Путин подмолно е докарал на власт Доналд Тръмп, за да дестабилизира САЩ.

Всъщност Русия може да бъде много полезна на Евросъюза, като му разкаже как се разпадна нерушимият Съветски съюз. Даже не е нужно да разказва (за да не изглежда, че се намесва чрез хибридна атака), защото ЕС може да попита своите нови членове, които бяха най-близки съюзници на СССР. Парадоксално е, че тяхната история се повтаря, защото и предишният, и настоящият съюз започнаха да се разпадат, след като решиха, че им е по-изгодно да се разтоварят от периферията си и да концентрират силите си за благото на ядрото. Пламенният поет на социализма Орлин Орлинов описа това разбиране в "Ода за СССР":

"А знаят ли тия

нови пророци и вехти витии,

че ако речеш

свойте отворени вени да спреш

само месец,

само година,

само една петилетка -

и ти,

като старата Белгия,

със сапунена пяна свойте черни асфалти

ще четкаш?"

Не е задължително художественият образ да съвпада с действителността, защото не съм виждал сапунисани улици в Белгия, нито съм срещал човек, който ги е виждал. И да е имало такива, било е в колониалната епоха, когато в метрополията са се стичали богатства от екзотична Африка. А София пък си миеше всяка нощ улиците с питейна вода, без да е имала колонии. Но важното в одата е друго: убеждението, че ако СССР спре да помага на съюзниците си, ще забогатее като западноевропейска държава. Мисията му била да се раздава. Хубаво, но тази мисия приключи, защото Кремъл реши, чеако се освободи от готованци, ще му стане по-добреПърво спряха помощите за "прогресивните държави от Третия свят", после бяха изоставени съюзниците от СИВ и Варшавския договор (и двете организации се поминаха), по-нататък процесите на разпад проникнаха в самия Съветски съюз. Не се забеляза да забогатява, както се очакваше, но започна да се пропуква и Руската федерация. Едва тогава Москва се сепна да спасява каквото е оцеляло. Сега е критикувана, че се опитва да лепи парчета от останките на старото си величие.

Междувременно бившите соцдържави направиха евроатлантически избор, с което поставиха началото на спора дали съюзниците предадоха Москва, или Москва изостави съюзниците си. Сега се питат не се ли повтаря историята, но с нови съюзници. Без да са виновни за нито една от кризите в ЕС през последните години - финансова, мигрантска, екзистенциална, - те бяха определени като неспособни да вървят в крачка с по-старите страни членки. Европа на различни скорости не е нищо друго освен изтласкване на бившите соцдържави към периферията, за да се консолидира ядрото, което да запуши "свойте отворени вени" с изтичащи еврофондове.

Не е вярно, че до края на годината ще се обсъждат различни сценарии за бъдещето на ЕС, както твърди Еврокомисията, която в своята Бяла книга предложи на 1 март пет възможности. Още на 6 март във Версай се събраха лидерите на четирите най-силни държави в ЕС - Франция, Германия, Италия и Испания, - за да решат, че според тяхима само един сценарий,а именно Европа на различни скорости. Три дни по-късно на Европейския съвет в Брюксел бе раздаден проект на декларация, която ще бъде приета на тържествената среща на високо равнище в Рим на 25 март. Тя ще провъзгласи, че "ще работим заедно за общото благо въз основа на разбирането, че някои от нас могат да се сближат по-бързо в някои области, като държат вратата отворена за желаещите да се присъединят по-късно и пазят целостта на единния пазар, Шенгенската зона и ЕС. Един неделим съюз, който действа заедно, когато е възможно, при различни скорости и интензивност, когато е необходимо". Ако подобно нещо бе написано в Декларацията от Берлин по случай 50-годишнината на ЕС, щеше да предизвика скандал, защото през 2007 г. тъкмо приключваше Голямото разширяване на ЕС с 12 държави (главно от Източна Европа). Тогава се обявяваше, че "европейското обединение, което бе мечта на предишните поколения, стана реалност".

Дезинтеграцията на ЕС не е хрумване от последния месец. Подготовката й тече от години, а сега навлизаме в официалната й част. Разбира се, както обикновеностава дума преди всичко за париОще при изработването на многогодишната финансова рамка за текущия период 2014-2020 г. стана първо преразпределение на средствата, като за приоритет бяха избрани иновациите вместо фондовете за сближаване на държавите. Това означаваше насърчаване на по-развитите, а не на догонващите в ЕС (сред които на опашката е България). Появи се прословутият план "Юнкер", въз основа на който бе учреден Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), за да допълва на първо време Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ). Каква е разликата? По действащата рамка на ЕСИФ получаваме безвъзмездна европейска помощ с частично национално дофинансиране (до 20%). Това са магистралите, железопътните линии, метрото и др. инфраструктурни проекти, с които бившият премиер Бойко Борисов се гордее толкова много, защото изпълнението им съвпадна с мандатите на неговите две правителства. При отпускането им се отчита географската специфика на районите в ЕС, тяхното изоставане от средното равнище в съюза (и шестте европейски района в България се водят изостанали), като целта е да се стимулира тяхното ускорено развитие.

Допълващият ЕФСИ, който след време може да избута на втори и трети план ЕСИФ, предлага според Еврокомисията "инструменти за рисково финансиране (не безвъзмездна помощ) чрез Европейската инвестиционна банка без географски или секторни квоти, а въз основа на пазарното търсене за финансиране на инвестиции". В превод от брюкселски език това означава, че предимство ще имат големите и силни европейски инвеститори, които биха си позволили рисково финансиране, опирайки се на гаранции от ЕИБ. Ще се прилага известното правило, че пари при пари отиват, и България ще получи ролята на страничен наблюдател на по-нататъшната интеграция в ЕС.

Не е нужно да си специалист по брюкселски дантели, за да схванешкаква плетка се заплитаПрезидентът Румен Радев, който е новак в Европейския съвет, сподели тревогата си още при второто си участие в среща на високо равнище: "От една страна, имаме думи и фрази като "консолидиран съюз", "социален съюз", "проспериращ съюз", а от друга страна, имаме термини като "някои от нас", "различни скорости", "когато е възможно", "когато е необходимо". Няма как да има едно тяло на две скорости. От законите на физиката е ясно, че това означава две тела. Това, което предложих, е да се премахнат всички текстове, които противоречат на принципите за единство и солидарност на съюза и задължително да бъдат вкарани текстовете, които предложих за продължаване на кохезионната политика". Усилията му да промени посоката могат да изглеждат отчаяни, но мълчанието на България ще й помогне още по-малко. Ако ЕС не допринася за ускорено развитие на изостаналите страни, ще се превърне в клуб за политически дебати и ще загуби смисъл за тях, защото такава роля в момента играе Съветът на Европа, който освен това е по-голяма организация (в него членуват 47 държави, а в ЕС ще останат 27 след Брекзит).

За 10 години членство България така и не свикна с мисълта, че е част от ЕС. Склонна е да се възприема като външно тяло, на което някой от Брюксел казва какво да прави. Използваният от управляващите израз"Така решиха в Брюксел"означава, че не се чувстват отговорни заедно с другите страни за изработването на решения, а се виждат като изпълнители на спуснати задачи. Това е удобна формула да оправдават собствената си безтегловност, защото поставят обществото пред свършен факт, щом "Брюксел така е казал". Ясно е, че държавата в сегашното си състояние няма особена тежест в чужбина, но би могла по-активно да търси съмишленици сред останалите новоприети, които са запознати като нея как протича разпадането на един съюз.

Колкото и да са различни, източноевропейските държави еднакво се тревожат от разделянето на ЕС на ядро и периферия. Дори членуващите в еврозоната като Словакия и балтийските държави не се чувстват спокойни и на семинар в Париж, организиран от журналистическия Клуб Голяма Европа ден след версайската среща, заявиха недоволство. Под заглавие "Бунтът на "ориенталците" срещу диктата на Брюксел" в. "Фигаро" писа на 9 март: "Сянката на желязната завеса, която разделяше свободна Европа от комунистическа Европа, заплашва отново да раздели символично континента". Впрочем една от темите на "версайските пенсионери" (цитат по "Фигаро") бе как да се изтика в периферията Вишеградската група - Полша, Чехия, Словакия и Унгария, - която се държи според тях вироглаво срещу инструкциите да приема нежелани на Запад мигранти от Близкия изток. България има какво да си каже с тях и по този въпрос и не бива да се усамотява. Не е лошо да включи поне дипломацията си на по-висока скорост, щом няма сили за друго.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
(От ляво на дясно) Лидерите на Испания - Мариано Рахой, Германия - Ангела Меркел, Франция - Франсоа Оланд, и на Италия - Паоло Джентилиони, се договориха със собствените си отражения в Огледалната зала на Версайския дворец за Европа на много скорости. Други събеседници не им трябваха.
 Светослав Терзиев
53
8559
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
53
 Видими 
21 Март 2017 19:48
А София пък си миеше всяка нощ улиците с питейна вода, без да е имала колонии.

.
Страхотен довод
В сесесе-рето пък си миеха ръцете с газирана вода от уличните автомати за берьозовой сок щото беше 1 копейка.
Нация Техническа, Нация .куменическа !!
21 Март 2017 19:56
Империите са големи организми и там процесите са малко, като тези на голям презокеански кораб на който като завъртиш руля, завоя се случва след няколко мили !

Днес влязох в блога на Касад, който понякога има изключителни попадения .

Та той днес е пуснал невероятни по своето качество фотографии от Москва от 1952, 1953 и 1954г на майор Мартин Манхоф, военен аташе на САЩ изгонен за шпионаж от СССР ...

Сами си отговорете на въпроса не са ли изтичали богатствата на Русия към разни "нахлебници" особено, като сравните с днешна Москва....?

http://colonelcassad.livejournal.com/3308940.html


21 Март 2017 19:57
За 10 години членство България така и не свикна с мисълта, че е част от ЕС.


Светослав Терзиев -
21 Март 2017 20:20
Благодарско ЗИП. Снимките и видеото са с превъзходно качество.
21 Март 2017 20:23
Използваният от управляващите израз "Така решиха в Брюксел"

Твърде дипломатично г-н Терзиев. По нашите земи управниците имат нужда не да им показвате кирливите ризи, а да им смъкнете непраните гащи от г@за и да им ги натриете в лицето!

ПОВЕЧЕ НАТИСК!!!
21 Март 2017 20:28
Рики, облекчи ли се ? И защо тук ?
21 Март 2017 20:30
Май пак ще се разпадаме на Западна и Източна римска империя. Верно, че Източната надживя Западната, но не знам дали е за добро. Хуните (монголите) винаги идват от изток.
21 Март 2017 20:56
Ссср се разпадна защото го преметнаха.. Щото му спретнаха номер..

Например вярвате ли че аварията в чернобил е просто авария? Щототочно след нея започна разпада.

Ами помпането на западна европа с кредити. Които никога не се връщат? Какможе да се състезаваш с някого който има неограничено количество гориво?
21 Март 2017 20:56
Ссср се разпадна защото го преметнаха.. Щото му спретнаха номер..

Например вярвате ли че аварията в чернобил е просто авария? Щототочно след нея започна разпада.

Ами помпането на западна европа с кредити. Които никога не се връщат? Какможе да се състезаваш с някого който има неограничено количество гориво?
21 Март 2017 20:59
Както винаги г-н Терзиев е на ниво! Сигурно, щото за разлика от разни самозванци е бил доста дълго в процеса. Приятен остров сред купища глупости напоследък.
Г-н Терзиев,
21 Март 2017 21:08
Още на 6 март във Версай се събраха лидерите на четирите най-силни държави в ЕС - Франция, Германия, Италия и Испания, - за да решат, че според тях
има само един сценарий, а именно Европа на различни скорости.

Струва ми се наивно да се мисли, че този сценарий се е появил сега, защото другите, изначални сценарии не са успяли. Чини ми се като това де е стартовия, първоначален и единствен сценарий. Повече няма каво да се обяснява....
21 Март 2017 21:42
Впечатляващо постижение

Този път в статията няма дори едно-единствено вярно изречение Както обича да казва Тръмпкин: very, very fake news
21 Март 2017 22:07
Тормозчиян страда...през мноо смешен смях
21 Март 2017 23:00
Туй за одата и сесесерето бехме го позабравили.
Благодарим да напомнячката.
Туй уж точеха вените, а ние се скъсвахме от бачкане ангария по няколко месеца в годината да осигурим на сесесерето влизането в комунизъмо.
Щото уж вени точеха, ама курса на преводната рубля се определяше в Москва и от там всичкото наше мамбо в сесесерето беше 2-3 пъти по-евтино отколкото у нас, дето го произвеждахме.
сесесерето се спомина, рублята и тя и боклуците им машинарии разни изчезнаха от нашите земи.
Нема москвичи, нема джигулита, ни беларуси и разни други таралясници.
Ние не работим вечик ангария. Ако успеем да се освободим и подгреем отзад с малко конкуренция за дизела и газта, може още да живнем, ама вече повече от двайсе години не се родил куражлия български политичар да се наеме да свърши тая работа.
21 Март 2017 23:09
Този път разбрах! Ние сме изяли всичкото ядене на хората от се-сере, и те умрели от глад! А после, както обясни другарят Милки, подлите американци са им спретнали номер, и държавата им се е разпаднала! И сега богатите европейци искат да ни изгонят, за да не изядем и тяхното ядене, и те да умрат от глад. Но ние не трябва да им се даваме, а да си искаме яденето, защото иначе пък ние ще умрем от глад! Затова Другарят Президент Радев е протестирал, но те не са му обърнали внимание, защото не го познават! И сега и той ще умре от глад!
21 Март 2017 23:12
уй уж точеха вените, а ние се скъсвахме от бачкане ангария по няколко месеца в годината да осигурим на сесесерето влизането в комунизъмо

Споко, колега. Сега са ти приготвили бачкане ангария за по-прозаични цели - личното балгоденствие на руските олигарси и техните местни нахлебници. Поне ще видиш влезли в комунизъмо хора.
21 Март 2017 23:14

hans1971
21 Мар 2017 23:09


Ти и онзи над теб, наистина ли си мислите, че можете да коментирате г-н Терзиев!? КОЙ ви въведе в тази заблуда?
21 Март 2017 23:22
Аз съм тук, за да давам Политическо Мнение! И си имам човешки права, и ти не можещ да ми забраняваш да коментирам! Ще се оплача на Другарката Корнелия Нинова и на Другаря Президент Радев!
21 Март 2017 23:23
Асол
21 Март 2017 20:59
Както винаги г-н Терзиев е на ниво!

Което ниво, поне този път, не е особено високо.
21 Март 2017 23:25
Г-н Терзиев, !
21 Март 2017 23:26
наистина ли си мислите, че можете да коментирате г-н Терзиев!?

Тъкно се чудех кого коментирам. Филип или Камен. Пък то било г-н Терзиев. Благодаря!
21 Март 2017 23:39
Абе има и някои разлики. Англия не напуска защото на англичанките им омръзна от два скъсани чорапогащника да правят един здрав като в СССР.
Едните напуснаха от соц мизерия, докато сега напускат от келешлък.
21 Март 2017 23:51
Коментарите искрено ме забавляват.
21 Март 2017 23:52
Ти и онзи над теб, наистина ли си мислите, че можете да коментирате г-н Терзиев!?

Таз пък коя е? Личната прислуга на другаря Терзиев?
22 Март 2017 00:05
Ако ЕС е тръгнал да се разпада чрез Брекзит, различни скорости, национализъм и пр.

Работата е в туй, че ЕС не е тръгнал да се разпада, но някои бързат да сложат тигана на огъня, ако и рибата да е още през 9 морета в десетото.
Че англичаните си имат свое мнение за ЕС и членството си в него, е ясно и по референдума за оставането в ЕС 2 години след встъпването си в съюза.
Но и да го напуснат съвсем, те няма да се преместят и на милиметър по-далеч от Европа, значи и нито на милиметър по-близо до Америка, Австралия, Индия, Китай или която и да е друга "партньорска" икономика - нито физически, нито ментално, но пък икономически ......пропадане с гръм и трясък!
Просто Европа оставя англичаните да поизтрезнеят - после ще се върнат на колене обратно.
Да не говорим, че шотландците се канят да ги изпреварят по пътя си към ЕС и да направят от Великобритания Минибритания.
22 Март 2017 00:44
........Таз пък коя е?......
Навсякогърна Мерудиева
22 Март 2017 02:43
Този път отговорността не може да се припише на Русия и нейната хибридна война
Да бе! Не може... А да видим!
22 Март 2017 02:48
Европа на различни скорости не е нищо друго освен изтласкване на бившите соцдържави към периферията, за да се консолидира ядрото, което да запуши "свойте отворени вени" с изтичащи еврофондове.


Привижда ти се Терзиев, няма никакви "отворени вени" през които периферията точи ядрото. Мащаба на фондовете е такъв че става дума за капилярчета само.

Бъджета на ЕС, с всичките му фондове в него, е числом и словом 1% (един процент) от БВП на ЕС.
Вярно че някои внасят повече отколкото получават, а други обратно - получават повече отколкото внасят.
Но все пак всички внасят, и всички получават. И ако гледаме само нетния трансфер на пари чрез фондовете от ядрото към периферията, той ще е някъде в около 0.2-0.3% от БВП на ЕС.

За толкова малко никой няма да тръгне да разтуря ЕС.
Още повече че неявните трансфери - чрез отстъпени пазари, миграция на работоспособно и детеродно население, налагане на политики в интерес на ядрото и други - са все в полза на ядрото за сметка на периферията, и ако се изчислят в пари сигурно ще надвишат с много нетния трансфер на пари от ядрото към периферията.

Та не става дума за икономика, а за нещо друго.
И това другото не е трудно да се види, като си даде човек сметка за истинската цел и същност на ЕС.
За политика става въпрос, и за идеология. Защото ония на запад са доста по-отдавна цамбрукнати в либерализма, и при тях има условия да продължава интеграцията. А ние на изток не сме толкоз олибералченви още и се опъваме, дърпаме внезапната спирачка. Затова разкачат композицията - за да продължават да си се интегрират по либералному във всички телесни отвърстия.

22 Март 2017 04:02
Да в Белгия се мият улиците със сапунена вода, продаваше се в туби по 3 или 4 литра в супермаркетите (ние купувахме нашта от тамошното Алди)
Тъй като живеехме в малко спретнато бюргерско градче, чисто, католически катедрали и църкви на всеки 5ти ьгьл, всички местни се знаят и на втория ден буквално ни осведомиха от къде се купуват препаратите и се миеше пред тротоара на къщата в която бяхме наели. Тогава всеки от нас си спомни и едва ли ще забравиме това стихотворение на Смирненски.
Определено е приятно да тръгнеш сутрин и улицата да ухае на парфюм, камбаните звънят, наблизо в парка е свежо и чисто, чисто .....
Това беше в началото на 90-те......(забележка - Брюксел бе различен - пълен бе с кучешки фъшкии....е - на т.нар ГранПлац най беше чисто)
22 Март 2017 04:08
Вариантите наистина са само два. Европа на две/много скорости, което по същество означава всеки да се оправя както може, развитите държави естествено ще се справят по-добре, за по-неразвитите лесни мангизи вече няма да има, но и няма да бъдат напъдени от общия пазар, а директивите/диктата от Брюксел ще намалеят. Проблемът е, че ще изостанат още повече и ще се превърнат в размирна периферия, която ще стане перманентен източник на проблеми. Русия съвсем естествено ще захлупи някои от тях и те постепенно ще отпаднат от ЕС. Вторият вариант е засилена интеграция и директен контрол върху страните от Източна Европа. В Брюксел отдавна съжаляват, че не са сложили тези държави на пряко управление още от самото начало, когато беше ясно, че повечето от тях не покриват критериите за членство в ЕС и са сериозно увредени от половин век комунизъм. Аншлузът на Източна Германия ясно показа, че такива страни се оправят само с адски много мангизи, търпение и поемането им на пряко управление. Дори и тогава рецидивите на комунизма продължават с десетилетия. За съжаление, за вариант Б е вече късно - и парите вече ги няма, и апетита на запада за интеграция намаля като националистическите тенденции сега са на мода. А и страните от Източна Европа вече не се прехласват особено по европейската мечта - обезверението набира сила, а и местните "елити" няма да изпуснат властта колкото и да са некомпетентни и корумпирани, а може би именно заради това. Остава вариант А - давенето определено става проблем на самите давещи се.
22 Март 2017 07:33
И накрая ще дойде вежливия горски и ще ви разгони всичките !
22 Март 2017 07:47
Взеха си от нас всичко що носи някакви бюджетни приходи - банки, енергетика, добивна промишленост, комуникациите част от търговията на едро и и дребно, интегрираха 2 милиона млади работници и специалисти, бастисаха де що има конкурентно производство, а сега ще ни спрат и милостинята, наречена еврофондове. От нея поне една трета пак при тях се връща под форма на консултантски и на някакъв внос, а друга третина подхранва корупцията.
22 Март 2017 07:51
Другарите, Терзиев не прави изключение, са големи двуличници, пак хвалят СССР, но предпочитат да работят на Запад. Терзиев е безпорно умен и талантли журналит, но след акто има наводки да хули Европа го прави. СССР и соц лагера се разпадна по простата причина, че нямаше икомика, грубо казано. Технологично разликата между Запада и Изтока беше огромна. Другарчета не търсете конспирация в провала на реалния социализам, той просто беше едно недоносче, колкото и да не ви се иска. Харчете си откраднатите пари и си трайкайте, че не се знае дали пак няма да има експроприация на откраднатото!
22 Март 2017 08:22
Нека да уточним. Предлага се разделението на държавите поименно на две скорости или се предлага която и държава да може да се включва в по-висока степен на интеграция. Ако е второто тогава по никакъв начин не можеш да упрекнеш решението макар , че винаги ще води до невъзможност България да върви напред.
22 Март 2017 09:39
Мисията му била да се раздава. Хубаво, но тази мисия приключи, защото Кремъл реши, че
ако се освободи от готованци, ще му стане по-добре
Първо спряха помощите за "прогресивните държави от Третия свят", после бяха изоставени съюзниците от СИВ и Варшавския договор (и двете организации се поминаха)

Ето, и Терзиев го признава: СССР изоставиха съюзниците си, т.е. не България изостави СССР, а стана точно обратното. Обаче другарите години наред ни повтарят каква огромна грешка сме направили като сме се отказали от Русия.
Сега отново искат да се ориентираме към Русия.
А дали еврофондовете не правят мечешка услуга на по-слаборазвитите държави? Дали има смисъл да се строи стадион в затънтено село само и само да се усвояват парите? Или да се спонсорират т.нар. "къщи за гости", които всъщност за грамадни вили за семействата на собствениците на фирмата, създадена само с цел да се вземат парите?
За изоставането на България от другите бивши соцдържави причините са предимно вътрешни: корупция, неработеща съдебна система, политически назначения... Не са ли много арогантни държави като България, разчитащи на евросубсидии, които нагло се хилят и заявяват "Хе-хе, нищо не можете да ни направите! Ние сме в ЕС и не можете да ни изгоните!"?
А Европа и сега е не на две, а на много повече скорости. Богатите държави финансират иновациите, а не разчитат на европарите.
22 Март 2017 09:41
Светослав Терзиев
22 Март 2017 10:36
Аз съм тук, за да давам Политическо Мнение!


Ненчев, ти ли си? Много хубаво им го каза. Евала копеле.
22 Март 2017 10:38
СССР не се е разпаднал, а перестроѝл !!!
22 Март 2017 10:41
Г-н Терзиев е прав, аналогията със СССР е явна, пък със СИВ да не говорим. В момента когато се премахна единната икономическа политика противоречията между икономиките на републиките и конкурентната борба станаха незаобиколими. Но още по забавни са аналогиите с падането на западната римска империя.

Все пак целта на ЕС не е била да интегрира източна Европа - както беше ясно от самото начало - кой си пуска конкурентите на пазара, а в някои отрасли и водещите играчи - двадесет години ни моделират инвестициите и кадрите, взеха ни бизнеса и хората, а сега чао!!! Бъдещето не е за всеки!!!. За нас влизането в ЕС бе просто като в бриджа - губеща на губеща с надежда за геополитическо спасение - нищо повече. Но елита паряса държавата и взеда я менка на дребно и сами сме си виновни за дереджето.
Изглежда каролингската интеграция не е икономически проект, а политически - иначе що щат Италия и Испания в него ( освен като бенефицианти на спасителни финанси - с действията си те изпреварват изтока като конкуренти за бюджетни пари). Ама ако изтока се консолидира - и почне да моделира свои бюджетни и финансови схеми вън от ядрото на ЕС ( на база злота или форинт например с гръб долар или фунт) Тогава ядрото ще стане просто урбанизирано място ( мол с китайски стоки ) - като ръждивия пояс. Затова в частност натискат който могат за влизане в Еврото за да няма хъм мън. (при нас процесът е явен)

Обаче наистина сметките на каролингския съюз са криви, на две или три скорости няма да удържат периферията дори чрез еврото) и като пазар и като военни позиции, а пък лондонските финанси отекоха в Хонконг под китайска защита, та и пари никак няма да имат освен собствените дългове. Ще са по- нещастни и от нас. Бюргерите вече не могат да се борят и бият, нито да воюват в бизнеса - ще ги разорят. Та ако сме умни и гъвкави и реалистично гледаме на нещата Източния дял има повече шансове, особено ако варварите не ни залеят с помощта на същите каролинги, Може би това е целта сега - да ни използват като буфер, да ги не залее тях. Аналогията обаче учи друго - при трансформирането на римската империя - триста години балканите и дунавския лимес са арена на основните сблъсъци със съседите - пък варварите взеха западния дял на империята .
22 Март 2017 11:55
Едно е СССР, друго е СИВ и Варшавският договор, трето различно нещо е ЕС.
За доктора по журналистика обаче разлика между тях няма.
За него са все общности от отделни държави.
Общности, общности, ама и много се различават.
Тя и жабата като коня има четири крака, ама някакси не й отива подковаването...
22 Март 2017 13:26
Като си спомня колко много се говореше и в този форум, и в други медии, че ЕС е вреден за България и трябва да излезем от него, като се замисля колко ценени са у нас западните евроскептични политици, каква радост настъпи по повод Брекзита, се чудя защо сега така се плашим, че "ни изхвърлят". Вместо да сме доволни. Нали вече ще сме "две тела", т.е. някаква независимост се очаква. Нали това се искаше.
22 Март 2017 13:44
Взеха си от нас всичко що носи някакви бюджетни приходи - банки, енергетика, добивна промишленост, комуникациите част от търговията на едро и и дребно
Добре, че се намериха патриоти като др. Георги Гергов от Пловдив, да спасят Панаира, ЦУМ и Слънчев Ден. За нас ги спасиха.
22 Март 2017 13:55
Брилянтна статия, от началото до края! Мосю Терзиев,
22 Март 2017 14:54
Като си спомня колко много се говореше и в този форум, и в други медии, че ЕС е вреден за България и трябва да излезем от него


Що в минало несвършено време - както виждаме от сия статия, тази линия продължава да бъде неотклонно следвана и и сий дискурс да бъде преднамерено поддържан


А що се отнася до антиевропейската реторика - парадоксът е, че огромното мнозинство българи не са евроскептици, а напротив. Онези обаче, които са евроскептици и евроомразци, са невероятно кресливи и имат съответните медийни канали, съответните медийни рупори, които им помагат да говорят толкова гръмко.

Да, но основните партии сякаш пригласят на този хор.

- Когато медийният дискурс стане такъв, тогава основните политици се чувстват задължени да пригласят на този измислен електорат, на този измислен доминиращ глас. И да - ситуацията става наистина нетърпима. Лъже се по най-брутален начин, включително и за Европейския съюз.


http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/03/21/2939412_aleksandur_kyosev_ninova_govori_kato_v_1984/
22 Март 2017 15:17
Г-н Терзиев,

И аз съм разочарована. Миналия път се питах какво всъщност предлагате в замяна, в отговор - нова, още по-евроскептична статия.
22 Март 2017 15:18
Сами си отговорете на въпроса не са ли изтичали богатствата на Русия към разни "нахлебници" особено, като сравните с днешна Москва....?
а като погледнем и снимки от Ню Йорк от същата 1952 г, веднага се вижда накъде са изтичали богатствата на Русия.
22 Март 2017 16:11
Г-син Терзиев
22 Март 2017 16:21
Европата е цар на "целевото финансово стимулиране" на сектори по осмотрение на шайка бюрократи- най-често в неправилния момент, на неправилното място, което свършва зле- примери бол: селско стопанство със зърнени извращения и др.

22 Март 2017 16:25
Ако не бяха глупавите субсидии преди 10 години за фотоволтаици сега щеше да има бум . Сключиха се неизгодни договори с държавно субсидиране за срокове от по 25 години за да може определени хора да вземат едни комисионни .

Сега когато цените на фотоволтаиците паднаха, ние в ЕС го духаме.
22 Март 2017 16:29
Лъже се по най-брутален начин, включително и за Европейския съюз.


Да, лъже се. Лъже се, че няма конституция на ЕС. Лъже се, че България е суверенна държава. Лъже се, че нещата се променят към добро. Далеч зад Екваториална Гвинея сме по всякакви икономически статистики. Зад Габон, зад "фалиралата" Гърция...Това за 10 години в ЕС. Кога да очакваме светлото бъдеще? Ама по-точно, ако може, щот на някои ни писна.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД