:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 522
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Автогонка доведе до доживотни присъди в Германия

Съдът категорично отказа да уважи искането на защитата за убийство по непредпазливост и постанови най-тежкото наказание, което е прецедент за ФРГ
СНИМКИ: www.dw.de
Само в Берлин през 2015 г. е имало 41 инцидента по време на нелегални гонки.
Нелегалните автогонки не са само българско явление. Има ги и в Германия, където те вземат все повече жертви. Умират и невинни хора, а властите са безсилни да предотвратят тези напълно безсмислени, зверски преследвания с бързи коли. Включително защото те често възникват напълно спонтанно и без никаква подготовка. Хората в Кьолн все още не могат да преживеят шока от смъртта на 26-годишния Джанлука, а в Северна Германия издирват поредните участници в нелегално рали. През 2015 г. там една 52-годишна жена стана жертва на такава автогонка. Очевидци разказват, че два автомобила се надпреварвали по шосето, заемайки и лентата за насрещно движение. Жената се опитала да избегне челния сблъсък с тези "състезатели", излязла на банкета и се ударила в крайпътен стълб. Нейният спътник оцелял на косъм. Причинителите на катастрофата избягали. Преди две години в Кьолн пък загинаха трима души след предполагаеми нелегални ралита, които се организират не някъде в периферията, а в самия център на града. Тези



"джигити" изобщо не се страхуват от смъртта,



обяснява професор Андре Бресгес, автор на редица научни изследвания по въпроса. Той е разговарял с мнозина участници в нелегални ралита и стига до един стряскащ извод. "Те се интересуват единствено от това да карат колкото е възможно по-бързо. И предпочитат по-скоро да умрат, отколкото да останат инвалиди след тежка катастрофа", заключава той. А психологът Карл-Фридрих Фос рисува портрета на обичайния "джигит". "Това обикновено са млади мъже, които много искат да им се обърне внимание, но не успяват да постигнат нещо съществено в друга област", допълва той.

Такъв е и случаят отпреди една година в Берлин, когато двама млади мъже с две мощни коли посред нощ си устроиха преследване на централен булевард. Единият участник в гонката помита със 160 км/ч колата на един нищо неподозиращ възрастен шофьор, който загива на място. Делото по случая приключи миналия месец с две доживотни присъди. И точно това е същинската новина от този процес, защото досега всички подобни дела са приключвали с условни присъди. Съдът категорично отказа да уважи искането на защитата за убийство по непредпазливост и постанови най-тежкото наказание. Магистратите най-вероятно се надяват, че това ще има възпиращ ефект сред любителите на автогонки. Все още присъдите не са окончателни и могат да бъдат обжалвани.

Марвин Н. е на 24 години и в злополучната нощ управлява бял "Мерцедес". Той е изправен на подсъдимата скамейка в берлинския окръжен съд, също както и Хамди Х., който е на 27 години. Той също управлява бял автомобил - "Ауди А6", турбодизел. Двамата се срещат в ранните утринни часове на 1 февруари 2016 г. на "Тауентциенщрасе" в Берлин. И тук се случва катастрофалното събитие, което прокурорът окачествява като убийство в съучастие. Двата бели автомобила практически се превръщат в смъртоносно оръжие. Хамди Х. кара с минимум 160 километра в час, когато неговото "Ауди" се врязва в джипа на един 69-годишен пенсионер. Часът е 00:50. Джипът на жертвата се влачи 70 метра и се обръща на една страна. Зад волана е пенсиониран лекар, който загива на място. Аудито на Хамди Х., което е туинговано до 225 к.с., се сблъсква с мерцедеса на Марвин Н. Двамата младежи се отървават с леки наранявания. Автомобилите им са напълно съсипани.



Убийци с условни присъди



Нелегална автомобилна гонка в Берлин? Една свидетелка в процеса си спомня случката. Тя разказва, че видяла аудито на един светофар. Двамата шофьори спрели на улицата, свалили страничните стъкла и се заговорили. След това Хамди изненадващо потеглил с мръсна газ. Последвал го и другият шофьор. И двамата не спирали на червен светофар. Според прокуратурата в Берлин фактите говорят за убийство в съучастие. И ако на 27 февруари съдът действително издаде доживотни присъди, това ще има особено значение за жертвите на подобни автогонки и техните близки. Защото те с основание се оплакват, че в повечето случаи подобни катастрофи минават за нарушаване на обществения ред и участниците в автогонките се отървават с условни присъди. "Това, което вършат тези шофьори в градовете, където максималната разрешена скорост е 50 километра, е недопустимо", казва Фриц Шрама. Бившият кмет на Кьолн е загубил сина си Щефан при подобна автогонка в родния му град. Щефан загива на 31 години.

"Хващаш се за главата и се питаш защо не се слага край на това?", каза Фриц Шрама в разговор с "Дойче веле". И наистина постоянно се появяват съобщения за организирането на нелегални автогонки. Въпреки че нещастието със сина му се е случило преди близо 16 години, Фриц Шрама и съпругата му Ула следят процеса в Берлин с голямо внимание. В случая със сина му двамата извършители (на 24 и 22 години) са осъдени на първа инстанция на три, а на втора инстанция - на две години условно. Дали това е справедлива присъда? "Когато извършителите напускат съдебната зала с условни присъди, това е шамар в лицето на жертвите. Много често те възприемат условната присъда като оправдателна", казва Шрама, който от години се ангажира с явлението и е създал в Кьолн дружество в помощ на жертвите.



Нужен е ясен сигнал



"Желателен е поне някакъв знак на извинение от страна на извършителите. Или на техните родители. Извинението може би поне малко би облекчило нашата скръб", казва той. И до днес семейство Шрама напразно очаква подобен знак. Вместо това извършителите на подобни престъпления използват всички възможности по юридически път да избегнат затвора. В началото на януари при подобно дело федерален съд потвърди ефективната присъда от две години и девет месеца срещу един участник в автогонка. Мъжът е карал нает под наем спортен автомобил със 109 км/ч в центъра на Кьолн. При тази скорост той блъска 26-годишен велосипедист, който умира от раните си след три дена. "С тази присъда искахме да дадем ясен сигнал, че така просто е недопустимо да се шофира", заяви председателят на съда в Карлсруе Бенямин Рьоленблек. Фриц Шрама и неговата съпруга посещават всяка седмица гроба на сина си, който имал планове да се ожени за приятелката си. В къщата на семейство Шрама има един вид семейна галерия със снимки и на Щефан. Съпричастието на кьолнчани дава сили на семейство Шрама. "И до днес всеки таксиметров шофьор ме заговаря за случая", казва Фриц Шрама. Почти всеки ден той посещава мястото на катастрофата на Рудолфплац в Кьолн. "Там има едно много старо дърво. Сега обаче ще го отсекат", допълва той. Кой знае? Може би тази промяна ще облекчи поне малко бащината мъка.
 Нелегалните авторалита по улиците в Германия взимат все повече жертви.
 Доживотните присъди шокираха двамата мъже в съдебната зала.
 Цветя са поставени на мястото, където колоездач беше прегазен от участници в нелегална автогонка в Кьолн.
17
2814
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
21 Март 2017 20:14
Автогонка доведе до доживотни присъди в Германия

Тази тенденция ще се запази в Германия. И това е добре!

Добре е и, че все по-често се контролира сигурната дистанция между автомобилите по аутобаните с камери! Не може да се кара с 200/240 км/ч при дистанция десет метра... Малоумно!
21 Март 2017 21:17
Най-натоварените и най-неприятните аутобани за каране в Германия са А8 и А81. Те обслужват движението към Щутгарт и околностите: напр. Порше (Вайзах), Порше (Цуфенхаузен), Мале и Бош (Щутгарт), Даймлер (Унтертюркхайм), Даймлер (Зинделфинген)...

Най-брутална е отсечката на А8 в посока Щутгарт-Вайзах (Порше)-Карлсруе след триъгълника Леонберг (без ограничение на скоростта) в ранните сутрешни часове! Кара се на моменти с 300 км/ч.

Това българските джигити изобщо не могат да си представят. И това е добре!

21 Март 2017 21:29
Това българските джигити изобщо не могат да си представят. И това е добре!

Един наш идиот се беше снимал как кара с 331 км/ч по някакъв междуселски път. И беше качил видеото в нета. След което обясни на полицията, че бил карал някъде в Германия, въпреки, че пътят беше двулентов. Нашите тупани не се сетиха да информират немските си колеги за обяснението, та да може изродът да си получи заслуженото от немски съд.
Ето и подобен клип от "Тракия", като дори разбираме, че шофьорът слуша радио "Вероника"
Натисни тук
21 Март 2017 21:44
Един наш идиот се беше снимал как кара с 331 км/ч по някакъв междуселски път.


тупан темно,

имах предвид в нормална обстановка в Германия . Същият този джигит, изправен сам в динамичното движение в Германия, ще се движи само в дясна лента на аутобана от страх; а в големите градове може и да се подмокри!

Чудя се, какво си внушават като големи карачи много от шофьорите в България...
21 Март 2017 21:51
69-годишният пенсиониран лекар е по-скоро съпричинител, защото неговото право да не бъде убит е абсолютно по съдържание, но относително по своя ефект. Той не е преценил правилно скоростта на двата бели автомобила и е съпричинил смъртта си.
[копиригхт&копилефт]
ПП
Ако има авторски претензии от страна на съдия Лада Паунова към мен, готов съм да понеса последствията.
21 Март 2017 22:42
неизвестенизвършител,
21 Март 2017 23:23
В България за същото престъпление в София, Бели брези, синът на прокурора получи условна присъда?!
21 Март 2017 23:23
Не се притеснявайте, такива присъди в България няма да има, карайте си на воля.
Как хубаво само провалихме съдебната реформа, супер.
22 Март 2017 00:28
RRZ4
21 Март 2017 22:42
За рождения ти ден ще ти подаря самобръсначка. Време ти е вече.
22 Март 2017 07:42
неизвестенизвършител
22 Март 2017 00:28
RRZ4
21 Март 2017 22:42
За рождения ти ден ще ти подаря самобръсначка. Време ти е вече.

Тоя не те е разбрал , че си копирал заключението на съдийката , а не , че това е твое мнение .
22 Март 2017 09:49
69-годишният пенсиониран лекар е по-скоро съпричинител, защото неговото право да не бъде убит е абсолютно по съдържание, но относително по своя ефект. Той не е преценил правилно скоростта на двата бели автомобила и е съпричинил смъртта си.

От български съд всичко може да се очаква, вкл. и заключение за съпричастност на убития за това, че се е разхождал по тротоара без да се оглежда за навлизащи от пътното платно автомобили и рефлексите му са били забавени и не е могъл за да се предпази.
22 Март 2017 10:04
Има ги и в Германия, където те вземат все повече жертви.


...и не само ! Цели телевизии занимават зрителите с това как реве един автомобил /по правило немски !/, колко секунди му стигат за да вдигне 100 км/ч, как слаломира, как спира. Все такива едно полезни неща. Пък и законите в Дойчланд не забраняват да шпориш по аутобаните , колкото ти душа сака !
А бе, лицемери !!!
22 Март 2017 10:08
Най-натоварените и най-неприятните аутобани за каране в Германия са А8 и А81. Те обслужват движението към Щутгарт и околностите:
Погледнах картата и видях, че вече съм карал по А8 3 или 4 пъти в участъка Мюнхен- Карлсруе. Вярно е че са натоварени, попадал съм и в задръствания. Но през повечето време движението е равномерно, товарните автомобили са в дясната лента, а леките в лявата и скоростта е около 130 км. без изпреварвания и конфликтни ситуации. Но след пътуване през Германия, Австрия, Унгария, Сърбия най-тежко и противно е връщането в България и карането по АМ "Тракия". Едновременното пътуване с бавнодвижещи се коли, които трябва да се изпреварват и застигащите те с 200 км. простаци и нахалници, с премигващи светлини и клаксони, е кошмарно. Поне докато си възвърна загубените по време на пътуването в Европа рефлекси да се озъртам като заек. Така че не ми се е случвало да се плаша и още по-малко да се подмокря от страх, карайки в Германия. По-скоро е удоволствие, сравнено с България. Единственото неприятно нещо е, че трябва да се плаща за паркиране почти навсякъде.
22 Март 2017 11:04
"Това обикновено са млади мъже, които много искат да им се обърне внимание, но не успяват да постигнат нещо съществено в друга област"

Мастурбацията също помага за сваляне на напрежението. Не е нужно всеки комплексар да пили гуми и да стряска хората, които си карат нормално, за да се придвижват.
22 Март 2017 18:59
Всеки служител на Porsche - работник на лентата, инженер, пазач, чистачка или кухненска работничка в стола, получава тази година премия в размер на 9111 Евро.
Това са общо 21.000 души във всички филиали на завода. Причината е, че 2016 е най-добрата в историята на Porshe. Миналата година бонусът е бил 8911 Евро.
22 Март 2017 19:04
Има ги и в Германия, където те вземат все повече жертви.

Броят на жертвите действително са е увеличил. Но за цяла Германия жертвите са 3.500 при 80 милиона население и 46 милиона само леки автомобили. Като в Берлин, който има повече километри автобани от цяла България, жертвите за 2015 година са 46.
22 Март 2017 21:59
Одобрявам.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД