:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,107,775
Активни 116
Страници 12,502
За един ден 1,302,066

5 мита за софийския смог

Замърсеният въздух предизвиква не само рак, но и екземи, рахит и Алцхаймер. И, да, виновни са най-вече автомобилите
Тази карта показва страните с най-замърсен (в тъмночервено) въздух в Европа. В категорията на България са само Босна и Люксембург.
Според различни статистики Солт Лейк Сити е градът с най-замърсения въздух в САЩ. Средното количество фини прахови частици там е 69 микрограма на метър, понякога достига 160. В Пекин, пословичен с непрогледния си смог, концентрацията често е 300 микрограма на метър.

В София в първите дни на януари станциите в "Павлово", "Надежда" и "Красно село" отчетоха 450 микрограма на метър.

Карта, направена по данни на Световната здравна организация, показва страните с най-замърсен (в тъмночервено) въздух в Европа. В категорията на България са само Босна и Люксембург.

Тъкмо замърсяването в градовете е главният тласък за налагането на електромобилите и plug-in хибридите. Те имат и много други предимства, разбира се: завидна динамика, минимален шум, много ниски разходи за експлоатация. Но основната причина за съществуването им е точно тази: че могат да се движат в града, без да добавят нищо към атмосферата му. В град като София с над милион автомобила това би имало огромно значение.

Проблемът със софийския въздух стана видим с просто око в последните години - до такава степен, че бе забелязан дори от общината, която подготвя мерки за борба със замърсяването. Но най-важната мярка е да научим малко повече за смога - и да разсеем някои упорити митове, свързани с него.МИТ №1: НЕ СА ВИНОВНИ КОЛИТЕВсеки втори шофьор в София ще ви каже, че за замърсяването са виновни топлоцентралите, печките, инверсията - само не и собственият му автомобил.

Тази откровена заблуда идва от смесването на онези отпадни продукти, които предизвикват смога, с парниковите емисии (начело с въглеродния двуокис). Последните са отговорни за глобалното затопляне и е истина, че автомобилната индустрия е относително малък замърсител, сравнен със селското стопанство или корабоплаването.

Но емисиите, които ни тровят въздуха в градовете, са други. Те са букет от най-различни опасни вещества - серен двуокис, прахови частици, азотни окиси, летливи органични съединения. Изпускат се навсякъде, където има горене на органична материя - в печките на дърва, ТЕЦ-овете на въглища и т.н. В България обаче след налагането на европейските директиви топлоцентралите преминаха към природен газ.

Вярно е, че в София има цели квартали, които се отопляват с нафтови печки през зимата. Но те са капка в морето от автомoбили - и то предимно стари, дизелови автoмобили без филтър за твърди частици. Няма надеждна статистика колко кoли се движат в столицата. По някои предположения отдавна са над 1 милион - пет пъти повече, отколкото към края на 80-те.МИТ №2: СМОГЪТ Е НАЙ-ЛОШ ПРЕЗ ЗИМАТАОтоплителният сезон и прословутите софийски температурни инверсии (атмосферно явление, при което топлият въздух не се издига нагоре, а остава над повърхността) имат видим ефект върху смога. Но всъщност той е най-опасен през лятото, в най-горещите и слънчеви дни.

Защото тогава под влияние на слънчевите лъчи азотните съединения, изпускани от ауспусите, се свързват с летливите органични съединения като бензен, формалдехид и пр. Тази реакция създава най-различни вредни продукти, но най-вече озон.

Във високите слоеве на атмосферата тази алотропна форма на кислорода е подчертано полезна - тя поглъща част от смъртоносната слънчева радиация. Но ако я вдишваме, си е чиста отрова. Озонът е свръхреактивен. От свързването му с водата (по лигавицата и в белия ви дроб например) се получава водороден прекис /пероксид/ - веществото, използвано от фризьорите за изрусяване. Вдишването на озон предизвиква най-различни респираторни заболявания. Световната здравна организация изчислява, че 5% от смъртните случаи от рак на белия дроб са предизвикани от замърсен въздух (или 800 000 случая годишно).МИТ №3. ПРАХЪТ НЕ Е ТОЛКОВА СТРАШЕНВидимите с просто око прашинки с диаметър около 10 микрометра също са опасни за здравето, но голяма част от тях се филтрират от естествените ни защити - лигавицата на гърлото и носа, фините косъмчета в ноздрите и др.

Двигателите с вътрешно горене обаче изпускат т.нар. фини прахови частици, или PMI 2.5 (защото диаметърът им е под 2.5 микрометра - 1/30 от дебелината на косъм). Тези частици безпрепятствено достигат белия дроб и оттам попадат в кръвоносната система. Свързват се с холестерола в кръвта и го правят "по-лепкав" и по-склонен да образува прегради. Затова и в градовете със замърсен въздух рискът от инфаркт е с 10-15% по-висок.

Впрочем в смога има и още по-дребни съставки, наричани наночастици, с големина под 100 нанометра в диаметър. Ефектът им върху здравето тепърва се проучва.МИТ №4. СМОГЪТ ВРЕДИ САМО НА ДРОБОВЕТЕВсъщност замърсеният въздух се отразява на цялото тяло. Споменахме сърдечносъдовите заболявания. Освен това той стимулира настинките и грипа, предизвиква кожни проблеми - от акне до екзема. Смогът е чисто физическа преграда за ултравиолетовите лъчи, което е добре като превенция срещу рак на кожата, но намалява количествата на витамин D, които тялото синтезира, и води до рахит при децата.

А последните изследвания сочат, че мръсният въздух има сериозен ефект и върху мозъка.

Кейлъб Финч, професор в университета на Южна Калифорния, доказа убедително, че фините частици влияят върху гена APOE4, който е критичен за появата на синдрома на Алцхаймер. Изследванията на Финч сочат, че при възрастни жени от градове с много смог рискът за това все още напълно нелечимо заболяване се увеличава с цели 81%. Независимо проучване на Бостънския университет сочи, че децата, изложени на замърсяване, се представят по-зле на тестовете за интелигентност.МИТ №5. НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИОт години ни се втълпява, че на автомобилния пазар у нас не могат да се въвеждат по-строги екологични норми заради ниската покупателна способност на населението. Това щеше да е смешно, ако не беше толкова опасно. Да се въвеждат екологични норми не означава автоматично да се преследват старите автoмобили. Но би било добре данъчните власти например да правят разлика между 30-годишен дизелов двигател без филтър за фини частици и 30-годишен малък бензинов мотор с газова уредба.

В перспектива единственото решение за смога в градовете е да се премине към електрически транспорт - било зареждан от мрежата, било с водородни горивни клетки.

Емисиите от него също не са нулеви, разбира се, защото зависи как е произведено електричеството, с което го зареждане. Но България, която вече покрива над 18.4% от потреблението си от възобновяеми източници, няма проблем в това отношение.

Въпросът е дали държавата ще се замисли най-сетне как да направи електромобилите по-достъпни за хората. Някои експерти твърдят, че субсидирането им и прилагането на схеми за изкупуване на стари автoмобили в перспектива дори носят повече приходи от ДДС. Но дори да не е така, със сигурност разходите по такива пера ще са по-малки от колосалните пари, които в момента България харчи, за да лекува натровените си граждани.
ЕПА/ГНЕС
Все повече големи градове по света изпадат в бедствено положение заради отравянето на въздуха от автомобилното нашествие.
архив СЕГА
Печките на твърдо гориво също вредят на околната среда.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Замърсяването на въздуха в Пекин достига редовно опасни нива и хората почти постоянно излизат на открито с маски.
31
5281
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
21 Март 2017 20:13
А някои градове в България си унищожиха цялата мрежа на тролейбусите, не, че нещо но и градският транспорт замърсява. Иначе в статията се говори само за лошите коли, които са част, но не и единствен проблем и не е добре да загърбваме останалите. Не е добре и само да промотираме ел автомобилите, без да споменем, че може и да се работи за слизането на хората от колите изобщо, все пак не малко пари се хвърлят в метрото.
21 Март 2017 20:19
Тъпата учителка по руски направи билета 1.60 по политически причини, както тя самата каза, ако не се лъжа.
Що да ползвам транспорта, като мога да си ползвам колата в такъв случай?
21 Март 2017 20:33
Каруци, като лични автомобили.
Файтони , за градски транспорт.
Дилижанси, за междуградски.
Велосипеди , тротинетки , летни кънки....
че 5% от смъртните случаи от рак на белия дроб са предизвикани от замърсен въздух

А 95% от чистия.
21 Март 2017 20:40
Значи, решението е просто, пиша го за N-ти път.
1. Дългосрочно - държавна икономическа политика за развитие на всички региони, а не само на София.
2. Средно и краткосрочно:
- регулиране на светофарите, въвеждане на много повече еднопосочни улици със зелени вълни. Така задръстванията ще намалеят, а те са сред основните причини за смога.
- Политика - слез от колата, качи се на колело или градски транспорт: Буферни паркинги - на входовете откъм Перник, и на северните входове - Ботевградското, Люлин, Борис и т.н. Евтини и дори безплатни, по-евтин, а не по-скъп градски транспорт, всякакви облекчения за всеки, който реши да се вози на градски транспорт, всичко, което може да се измисли и направи, много по-скъпи данъци за втори и трети автомобил на едно жилище, както и на една фирма извън индустриалните зони, такситата и др. подобни, цяла София става зелена зона(без синята зона), като на едно жилище и фирма има един безплатен целогодишен талон за паркиране, а за втората кола - 500 лв. на година, минимум. За трета - 1000. Едно жилище, един автомобил - толкоз. И, ако човекът не е инвалид - да го ползва по възможност за извънградски пътувания.
- изграждане на велоалеи и ремонт на тротоарите така, че върху тях да не може да се паркира, но да може да се ходи. Където е за паркиране - паркомясто. Където не е - тротоар. Толкоз.
21 Март 2017 21:22
450 микрограма на метър.

Ало, ...КУБИЧЕН метър
21 Март 2017 21:30
Колко много неграмотност и неразбиране!
И защо уж професионална медия публикува такива аматьорски текстчета?
Толкова ниско вече ли падна нивото?
21 Март 2017 21:34
това "похвално слово за електроавтомобилите", леле мале. аз съм на достатъчно години, за да помня черния сняг в софия от печките на твърдо гориво. тогава кой знае колко автомобили нямаше, 30-годишни дизели - още по-малко.

нищо не пречи на държавните органи да затегнат контрола върху пунктовете за гтп. да станем в това отношение малко като германия. тогава много от проблемите ще се решат от само себе си.

айде стига с тези велосипеди. не всички са на 25 години. и софия не е дания или холандия с равната им земя - има си хълмчета, примерно. и тез хълмчета като се заледят зимно време, и на 25 години да си - доста зор ще видиш.

градският транспорт - много нарядко, много неточен, без свястна схема за придвижване. за стария автопарк да не говорим. метрото го направиха на 3 лъча по "класическа" източноевропейска схема. билетчето 1,60 лв без право на прекачване ???!!!

пекин - бях в пекин, когато нямаха 5 ring-а и нямаше автомобилни задръствания. смог имаше обаче. 1 - индустрия без филтри и подобни и 2 - льосовите полета - като духне вятъра и докара льоса в пекин, не можете да си представите какъв ужас е. и автомобилите нямат тук никаква вина.

с една дума - не приемайте автомобилите и особено дизела за главен виновник. не ми се пише похвално слово за дизела, но ще седна тез дни и ще го напиша и после дето видя подобни глупости - само copy paste
21 Март 2017 21:40
прословутите софийски температурни инверсии (атмосферно явление, при което топлият въздух не се издига нагоре, а остава над повърхността)
Кой ще спре неграмотните?
Във всеки случай не разни уманитари-креативисти.
21 Март 2017 21:53
изгорелите газове са по тежки от въздуха и са на височина 1,40 и потъват във въздуха на метрото
21 Март 2017 22:14
Защото досега по този въпрос цареше гробно мълчание. Разни застарели лелки не спираха да ни тровят с лъжи из медиите, че само и единствено тютюнопушенето ни убива.
21 Март 2017 22:16
Разни застарели лелки не спираха да ни тровят с лъжи из медиите

нарочно не придумаешь
21 Март 2017 22:19
при соца имаше една песен
дай тютюн
хем си плащаш
хем си кашляш
21 Март 2017 22:31
Подзирам ,че силното замърсяване у нас е сезонно - пет месеца около студения зимен сезон когато се ползва твърдо горивао. . Седем месеца не изглежда вероятно да имаме по-замърсен въздух от средното в Европа. Но тия подробности не интересуват желаещите да мърморят. Желанието им е целогодишно.
21 Март 2017 23:44
Има си и добрите страни. Само в София не ме мъчи пролетната алергия от цъфтящи неща.
22 Март 2017 05:36
Рекламирането на електромобилите няма да реши проблема с мръсния въздух на София.
Учудващо се заобикаля основният замърсител: мръсотията. Улиците са разбити, троарите са в страшно състояние, между оцелелите разклатени плочки никне трева, валне ли дъждец, потичат реки от жълтеникава кал, примесена с разкашкани боклуци и екскременти, и то в самия център, които тъй си и засъхват и се превръщат в гъст прах, който обилно вдишваме, с всичките му съставки, микроби и вируси. Плюс едни булки, които рзмахват метли и вдигат зорлем прах до вторите етажи баш в краката на отиващите на работа софиянци, вместо да чистят рано сутрин, преди да са излезли хората, както е в уважаващите себе си градове. Ето този епчен прахоляк, все едно си в къра, е основният замърсител на въздуха в града.
Наложително е спешно да се ремонтират всички настилки и улиците и тротоарите да се мият редовно, като се ползват антистатици, както е в много от големите градове в Европа. Както беше по соца - всяка вечер
Ама не както на "Симеон" в отрязъка между "Ботев" и лазара, където петстотин метра се копаха цяло лято, а после паважът беше "нареден" така, сякаш общината беше поръчала арт инсталация "Дунавски вълни" - дупки, хлътвания, между паветата зеят по четири пръста отвори. И някой е приел това безумие, някой общинар.

Отделно - евтин обществен транспорт - тролеи, метро.
Отделно - евтино отопление през зимата с парно и ток, а не с дърва и въглища. В края на краищата много крадливата софийска топлофикация е общинска.
Отделно - да се засадят наново всички изсечени дървета в града. Наблюдавам с ужас през годините как всеки си сече дървета, щото много му пречат - на българите все дърветата им пречат, та се присещам за Е. Пелин, без каквито и да било последствия за секачите. Самата община изсича уж опасни дървета от време на време, но нови на тяхно място не сади,


Спомням си един хубав италиански град - сутрин в 6 ч. вече беше изчистено и никой не ти се буташе в краката с размахани метли, нощем тротарите и улиците - равни и красиви, се миеха, а в 2 ч. следобед излизаха едни машинки с четка и минаваше отново по улиците и тротоарите, да почисти каквото се е замърсило през деня. Ех!

Какво се прави в София: в началото на лятото се разпълзяват орляци от униформени циганки, които с ръце скубят тревата, поникнала между плочките и я стоварват на купчинки. Впрочем основно се размотават и надничат в кофите за боклук, пък и колко може да се изскубе с ръка! След някой и друг ден пристигат други циганки да събират купчините в чували. Но междувременно е духал вятър или валял дъжд и купчините изскубана с ръце трева са се разнесли навсякъде. Вместо да се връчи на един човек съответната машинка и той сам да свърши цялата работа, а само двама-трима да вървят подире му и веднага да събира тревата. Друг е въпросът защо расте гъсталак по тротоарите, който да се скубе с ръце. Ми защото няма тротоари, а само жалки остатъци от такива.

Та колите били криви, казвате, а?!
22 Март 2017 07:56
"Вярно е, че в София има цели квартали, които се отопляват с нафтови печки през зимата."

Със сигурност това не е вярно, защото нафтата е 2 лева.
22 Март 2017 08:35
Много интересно четиво!

Трябва да се пише непрекъснато за този проблем, само чрез обществен натиск и разбиране нещата може да се подобрят.
Включително е необходимо буквално от утре да се забрани регистрирането на коли над определена възраст!
22 Март 2017 09:03
Манипулативно четиво , хем изрежда всякакви фактори , хем не ги градира ! Люксембург е замърсен заради малката територия с голям транспорт на нея. Но защо е замърсена България ? Транспортът ? Грънци. Няма такъв трафик в България , който да обяснява такова замърсяване , все пак територията е къде 20 пъти по-голяма от Люксембург ! И 1/3 сме гори и планини... Манипулативното четиво ни дудне само за София /транспорта / , само че София съвсем не е най-замърсения град в България ! Какво да кажат в Перник и Пловдив , например ? Значи в градацията на замърсителите , за България , транспортът не е на първо място. Не е и на второ... На първо място е битовата мръсотия , и най-вече кюмбетата ! Зимно време в провинцията е леш. Градове с тежки мъгли като Пазарджик , Пловдив , Хасково не се диша... Мизерията да се горят твърди горива като основно отопление ! Явно само в Босна е подобно чудо. Вторият фактор е липсата на обществена хигиена. Непочистването на улици , площади , горенето на буклуци на бунищата...Паленето на стърнища през лятото. Службите по чистота в градовете , където десетки и стотици циганки с метли тип "Баба Яга" дращят по тротоарите ! Те не чистят. Те вдигат мръсотията във въздуха ! Фини , и не толкова фини прахови частици !... Мизерията поражда мизерия. Решете тези проблеми , а после говорете за електроавтомобили. Иначе става - свинче мечтае за звънче.
22 Март 2017 09:13
Тази плиткоумна и нескопосано написана статия е препечатка от нек'ва аутомедия.бг...

Върнете ми Блаблабикян, редакцийо, или поне умниците от екипа.бг !!!!
22 Март 2017 09:32
Смогът е чисто физическа преграда за ултравиолетовите лъчи, което е добре като превенция срещу рак на кожата, но намалява количествата на витамин D, които тялото синтезира, и води до рахит при децата.

Това е комично разсъждение.
основният замърсител: мръсотията. Улиците са разбити, троарите са в страшно състояние, между оцелелите разклатени плочки никне трева, валне ли дъждец, потичат реки от жълтеникава кал, примесена с разкашкани боклуци и екскременти, и то в самия център, които тъй си и засъхват и се превръщат в гъст прах, който обилно вдишваме, с всичките му съставки, микроби и вируси.

Може и да не е основен, но е значителен.
спешно да се ремонтират всички настилки и улиците и тротоарите да се мият редовно, като се ползват антистатици, както е в много от големите градове в Европа. Както беше по соца

И точно по соца се наложи оня маниер на вертикална планировка, в който всички градинки и тревни площи са набъбнало, преливащо депо, поело прекалени количества от изкопните работи. Вместо водата от настилките да отива към зелената площ, тук е обратното.
22 Март 2017 09:35
Уж Аутомедия, пък забравили най-великото наше изобретение- печките за отработено масло, с което се отопляват много сервизи
22 Март 2017 10:11
Много добре помня времето, когато по улиците на София минаваха по 2-3 коли на час, но мъглата падаше в средата на Ноември и се вдигаше средата на Февруари. И кофите за боклук бяха пълни само със сгурия. Поне София се миеше всеки ден от Април до Октомври.
22 Март 2017 10:31
"А някои градове в България си унищожиха цялата мрежа на тролейбусите, не, че нещо но и градският транспорт замърсява. Иначе в статията се говори само за лошите коли,"

1. Тролейбусите няма как да замърсяват.
2. Замърсяват автобусите. Но! В един автобус са натъпкани 60 пътника. В един джип се вози един пътник. Тази сутрин, на слизане от метрото на стадион Левски, докато чакам три минути на светофара, отново имах възможност да преброя возещите се в един автомобил. 1 автомобил = 1 човек. Рядко, някой си е качил детето да го води на детска градина. Пребройте и Вие ако на вярвате.
3. Колите няма как да са "лоши". Лоши ги прави човекът посредством своя егоцентризъм и егоизъм.
4. Очевидно е, че колите са причината за смога. Преди 30 години цената на една кола беше приблизително колкото цената на един двустаен апартамент. Сега за цената на един двустаен апартамент можеш да си купиш 20 (двадесет) автомобила. Автомобилите втора ръка, както и бананите в Billa са завоевание на Демокрацията.

Толкова синя кръв беше пролята за да дишаме днес свободно! Долу ръцете от Демокрацията!
22 Март 2017 11:02
Автомобилите втора ръка, както и бананите в Billa са завоевание на Демокрацията.


Аристократи, сър.
22 Март 2017 11:20
ablepsiа, Юнкер,

Така излиза. Сега какво е - коли паркирани в калта и слизат на улицата. Самата улица - кал до глезените. Като изсъхне става прах. Минават момите и вдигат прахта във въздуха. Айде - да мине водоноска, ама измие един път, а не решава проблема. После Калта от дъждовете пак се стича на улицата, колите пак я разнасят. Ето затова искам конкретни решения. Ама да сте чули политик, кмет да кажат за някой квартал: - "Ето сега правим това каре, после другото, догодина третото." Мечтая да поканя политик и да му покажа една от улиците. Докато няма тротоари нявсякъде и отделени хубаво от тревните площи с по-висок цокъл, че калта да не "слиза" на тротоара и улицата все така ще е. Ама политиците не се занимават с това. Те си дърдорят общи приказки.
22 Март 2017 12:40
Два са основните фактора:
1. Пушещите автомобили и други МПС - не знам къде другаде в ЕС може да се види МСП, от чийто ауспух излизат сажди?
2. Твърдото гориво за отопление - също несанкционирано!

Но както съм твърдял и по други поводи - докато мнозинството иска да живее по ниски стандарти (т.е. с минимални усилия) това ще е състоянието.
22 Март 2017 13:21
т.нар. фини прахови частици, или PMI 2.5 (защото диаметърът им е под 2.5 микрометра - 1/30 от дебелината на косъм). Тези частици безпрепятствено достигат белия дроб и оттам попадат в кръвоносната система.

Как достигат тия чистици кръвоносната система, а наночастиците не достигат - "Ефектът им върху здравето тепърва се проучва."?
И да попитам олигофрена, писал този паксвил, дали е виждал бял дроб на пушач? Полените как предизвикват алергичните реакции - достигат белия дроб и попадат в кръвта, или само върху кожата!?
Защото тогава под влияние на слънчевите лъчи азотните съединения, изпускани от ауспусите, се свързват с летливите органични съединения като бензен, формалдехид и пр.

А тия, "бензен, формалдехид и пр." кой ги изпуска? Някой пръдливец от Automedia.bg или са плод на слюноотделянето при мравките?
От свързването му с водата (по лигавицата и в белия ви дроб например) се получава водороден прекис /пероксид/
Да бе, баш с водата в устата ще се свърже!? При наличието на 50 ензима, всички по-реактивоспособни от водата, озонът само водата си харесва и то по лигавицата. Ако беше вярно, основно щеше да има рак на лигавицата, предизвикан от свободните радикали, образувани при разпада на озона. Или поне хората, живущи в близаст до иглолистни гори, щяха да мрат от рак на Automedia.bg.

Вестникът, нали сте в хибпридна, опс пропагандна война срещу фалшивите новини!? Какви са тия глупости? Изисквайте от драскача поне, че си е взел матурата по химия, физика и биология!
22 Март 2017 15:04
Вестникът, нали сте в хибпридна, опс пропагандна война срещу фалшивите новини!?


Няма такова нещо, напротив (справка рубриката "Горещи новини".
22 Март 2017 15:33
прословутите софийски температурни инверсии (атмосферно явление, при което топлият въздух не се издига нагоре, а остава над повърхността)

Толкова са прословути, че чак хора които предполагаемо живеят в София и списват вестници, нямат понятие от едно явление, което могат да наблюдават няколко пъти в годината.
22 Март 2017 16:34
Уилт 22 Март 2017 07:56
"Вярно е, че в София има цели квартали, които се отопляват с нафтови печки през зимата."

Със сигурност това не е вярно, защото нафтата е 2 лева.


Може да са някакви шофьорски квартали.
22 Март 2017 16:40
в градовете е да се премине към електрически транспорт - било зареждан от мрежата, било с водородни горивни клетки.

От БАН няколко пъти обявиха , че имат технология за добив на водород направо от Черно море чрез разграждане на вредния за морската фауна Сероводород.
Но, кой е светец в собственото си село ?
Особено, когато има за кмет селска даскалица !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД