:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,452,625
Активни 362
Страници 12,465
За един ден 1,302,066

Главният прокурор даде рамо на българи, обвинени в Турция

Съдът в Страсбург се произнесе в полза на четиримата граничари още през 2014 г.
Снимка БГНЕС
23 юни 2008 г. Протест в подкрепа на граничен полицай Михаил Цонков в Бургас. Поводът тогава бе това, че първоначално сливенската военна прокуратура образува дело срещу него за убийство по непредпазливост. После Цонков стана дори почетен гражданин на Бургас.
Безпрецедентно лично главният прокурор Сотир Цацаров се включи в казуса с обвиняемите бивши гранични полицаи Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов, които в момента работят в МВР. Четиримата получиха обвинения от турски прокурори за убийство по непредпазливост на турски рибар, за непредпазливо причиняване на телесна повреда и за умишлено разрушаване на имущество.

"За българската правна система тези хора са действали абсолютно правомерно, защитавайки държавната граница и изпълнявайки абсолютно правомерно своите служебни задължения. България няма да предаде на страна, която не е членка на ЕС лица, за които би постъпило искане за екстрадиция. Трябва да е съвсем ясно, първо, че те се действали повече от правомерно. Второ, че така трябва да действат всички техни колеги и трето, че държавата би следвало и следва точно по този начин да изрази позиция и да покаже, че защитава своите граждани", заяви Цацаров.Няма друг случай на такава високопоставена подкрепа.Той дори даде указания на апелативния прокурор в Бургас да информира четиримата за действията на българската прокуратура, постановените съдебни актове и да им разясни правните възможности, с които разполагат за защита на интересите им. Така обвиняемите бяха приети от апелативния прокурор Любомир Петров и от окръжната прокурорка на Бургас Калина Чапкънова.

Държавното обвинение използва "подадената топка", за да се обяви за защитник на българското и да покаже политическа позиция. Нещо повече. Прокуратурата обяви, че ако постъпи искане за екстрадирането на граничарите в Турция, това няма как да стане. По европейската конвенция България е отбелязала изрично да предава свои граждани на чужд съд. Само че покрай турския случай мнозина припомниха, че България почти бе екстрадирала счетоводителката Гергана Червенкова в САЩ и само публичността на процеса попречи това да се случи.

В решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСЧП) се разказва подробно фактическата обстановка. През 2008 г. Регионалната гранична служба (РГС) в Бургас регистрира многобройни влизания в български води от турски риболовни плавателни съдове. Проблемите са обсъдени с турските гранични власти на 13 февруари 2008 г. Данните, събрани в пункта за наблюдение и радиолокация в граничното село Резово, показвали, чеедин от най-честите нарушители бил риболовният кораб Omer Reis-2с постоянно местоположение при устието на р. Резовска (Мутлудере).

Риболовът на калкан в български териториални води бил забранен между 15 април и 15 юни 2008 г. За да се предотврати възможно бракониерство от турски рибари, на 14 април 2008 г. началникът на РГС изпраща мобилната гранично-полицейска група за бордови контрол в граничната зона. Екипът включва четирима служители от бреговата охрана под командването на главен инспектор Н.К.

Инцидентът става на 17 април 2008 г. Според установеното в разследването в 6.39 ч. пунктът за наблюдение в Резово регистрира риболовен кораб, който е проникнал на около една морска миля в българските териториални води. Рибарите на борда били видени да дърпат рибарски мрежи от водата и изглеждало, че мрежите са били поставени там по-рано. В 6.50 ч. мобилната група е изпратена да пресрещне кораба. След като полицейските служители приближават с надуваема моторна лодка, разпознават Omer Reis-2. Има трима души на борда - Ялчън Ерджан и братята му Енгин и Заим.

Когато забелязват бреговата охрана, Ялчън и Заим, които са на палубата, започват да прерязват мрежите, а Енгин Ерджан, който е на руля, насочва Omer Reis-2 към турски води. Лодката на бреговата охрана настига техния плавателен съд. Посредством жестове, а след като се приближават достатъчно и с думи на български и на английски език, служителите от бреговата охрана дават нареждане на рибарите да спрат. Omer Reis-2 не спира. Вместо това корабът се насочва към лодката в опит да я потопи. С дълги дървени пръти с куки Ялчън и Заим неколкократно се опитват да ударят граничарите и да пробият лодката им, пише в решението от Страсбург.

Тогава главен инспектор Н.К. дава заповед на служителите си да стрелят предупредително - следват над 20 изстрела. Макар и насочени във въздуха, някои от тях уцелват борда на Omer Reis-2 и кабината с руля. Няма ранени. Виждайки, че екипажът продължава да се държи агресивно, главен инспектор Н.К. дава заповед на служителите си да се качат на риболовния кораб. Служителите от бреговата охрана са с бронежилетки, които не им позволяват да носят и кобури. Поради това при качването си на борда те прикрепят картечните си пистолети Skorpion на метални халки към бронежилетките си. По заповед на Н.К. пистолетите са с включен предпазител.Никой от бреговата охрана не държи оръжие.Двама граничари имат задача да обездвижат Ялчън и да му поставят белезници. Успяват да го повалят на земята, след което Петков се приближава до руля, за да спре плавателния съд. Служителят Цонков и Ялчън се борят върху купчина рибарски мрежи. На няколко пъти по време на борбата Ялчън се опитва да вземе пистолета на полицейския служител, който се е откачил от металната халка на бронежилетката му и виси на късо въженце, описват съдиите от ЕСПЧ.

Накрая граничарят слага белезници на Ялчън. През това време друг служител е обездвижил Заим Ерджан, а трети се бори с Енгин Ерджан при руля в опит да спре плавателния съд. Главният инспектор, който остава в лодката, получава информация, че двата плавателни съда са на път да навлязат в турски териториални води и дава заповед на служителите си да освободят рибарите. Докато Цонков сваля белезниците на Ялчън, турчинът прави внезапни резки движения и го избутва към мрежите. Българинът се изтласква напред и точно когато хваща Ялчън, се чуват три изстрела. Турчинът изохва.

Цонков, който е коленичил, вижда пистолета си между краката си, заплетен в рибарските мрежи и насочен в гърба на бракониера. Служителят взема пистолета си и вижда, че е настроен на автоматична стрелба. Отново активира предпазителя, изправя се и отива при кабината, където помага на колегата си да обездвижи Енгин Ерджан и да спре риболовния кораб, описват магистратите. Ялчън Ерджан е пренесен на борда на лодката, повикана е линейка от Резово, но турчинът умира на път за болницата. По-късно същия ден Omer Reis-2 е вдигнат от морски катер на бреговата охрана и изведен до пристанището в Царево.

По случая е направено детайлно разследване. То установява, честава дума за случайно деяние, изключващо вина.Прекратяването на наказателното производство е потвърдено от съда.

На 16 декември 2014 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург приема, че става дума за нещастен инцидент вследствие на случайно събитие. В решението се казва, че българските гранични полицаи не са допуснали прекомерна употреба на сила и не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие. Съдът в Страсбург е изразил своето несъгласие и с твърдението, че разследването в конкретния случай е опорочено от пристрастност и предубеденост.

В отговор едва сега Турция образува паралелно разследване и връчва обвинителен акт на българите със съдебна поръчка от Тежкия наказателен съд в Къркларели. Тя е възложена на районния съд в Бургас. Предполага се, че процедурата в Турция е сходна като българската и ако обвиняемите не отидат на делото, то ще бъде гледано задочно. А изходът от него е непредвидим. Но дори и да има някакви присъди, те няма да важат в България, а почти сигурно и в ЕС.
2
2342
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
28 Март 2017 21:26
А бе то бива акшън, ама чак толкова... Значи рибарското корабче се движи цяла морска миля (това ще да е минимум 20 мин) докато едните се правят на монахини, а другите са дежурните турски ербапи, после боричкане, а преди още да са нвлезли в турски води баш инспектора съвсем по български дава нареждане ербапите оказали съпротива (при това със заплаха на живота на граничните полицаи) да бъдат освободени по живо, по здраво, а.к. а. по български - сякаш нищо незаконно не се е случило?! Ербапите обаче са си ербапи, при това турски. Благодарение само на едното щастливо стечение на обстоятелствата никой от граничните полицаи не загива. И в резултат безспирни заплахи, съдене и типичните турски мурафети.

Имаше една приказка за това, кой бил единственият добър индианец. Май първоначално е писана за турчина...
29 Март 2017 10:30
***
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД