:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 250
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Идеите - глупави, авторът - уволнен, проблемите - нерешени

Правосъдното министерство се разграничи от младия законописец, сътворил безумни промени в изборните правила, но не и от идеите за ограничаване на правата на живеещите в чужбина
Петьо Цеков
Странният опит на служебния кабинет да пише проектозакони, с които да ограничава правото на гласуване, не трябва да се подминава с лека ръка. Вярно, правосъдното министерство се разграничи от автора на проекта - нарече го саботьор. Смешният плач на правосъдния министър Мария Павлова в стил: "Аз съм невинна, той ме излъга", се чу ясно, макар малцина да му повярваха. Но всичко това не трябва да замита проблема - съвсем скоро ще действа нов парламент, доминиран от мнозинство, което е на една ръка разстояние от подобни решения.

Истината е, че има основания за промени в Изборния кодекс. Макар и несъразмерни, ненужни и дори отчайващо глупави, предложенията на МП дадоха понемегдан за дискусии по важни за обществото ни въпроси,на които трябва да се намерят адекватни решения.

Парламентарните избори отново поставиха остро въпроса за външните намеси в изборния процес в България. Под "външна намеса" доста хора разбират само и единствено политическото влияние на република Турция, но всеки нормален българин, който не е прекалено либерален интернационалист и цени националната си идентичност, е наясно, че каквото и да е чуждо влияние в българските избори е недопустимо - било то от Турция, от Русия, от САЩ. Прекалено широко скроен индивид сигурно допуска такова влияние все пак да имат европейските страни като Германия и Франция, тъй като така или иначе вече сме загубили част от националния си суверенитет, влизайки в ЕС. Аз пък мисля, че основната част от кризата в ЕС се дължи точно на такива лекокрили съждения.

И така - нещо трябва да се направи. Защото в противен случай и на следващите избори ще се занимаваме с намесата на Ердоган и Русия, с опасенията, че ЕС иска да командва парада, но не се мърда по жизненоважни за нас въпроси - примерно опазването на външните граници на съюза. Партиите също разбират това и още в първите дни на 44-ото НС е логично да очакваме законопроект, който вероятно ще е в духа на този, измайсторен от млад юрист от правосъдното министерство.

Всъщност българската конституция е доста категорична по много от проблемите. Ако се спазва! Тя например не допуска съществуването на етнически партии /чл. 11, ал. 4/, а ние имаме такива. Тя не забранява намесата на държавата в религиозните дела и обратното /чл. 13.2/, но такова има. Тя определя, че ползването на български език е и задължение на всички български граждани /чл.36.1/, но в един куп общини на никой не му пука за това. Гласуването е общо, равно и пряко - т.е. всеки български гражданин с българска лична карта и постоянен адрес в България може да гласува.

Проблемите, на които станахме свидетели на последния вот,няма да се решат с ограничаването на права,независимо дали то ще засегне живеещите по цял свят или само извън ЕС. Който и вариант да се приеме, това означава масово затваряне на секциите в чужбина. Щом за да гласуваш, трябва да си в България, какъв е смисълът да има секции в САЩ, Русия, Турция за хора, които очевидно не спазват уседналостта. Спорно е, но вероятно Конституционният съд в края на краищата би решил, че това не е нарушение на конституцията. Уседналостта не е ценз и КС вече я допусна - за местните избори, като я обяви за регламент от изборния процес. Тя не е отнемане на право, но със сигурност е ограничаване на право. Български избиратели се лишават от възможността да гласуват в чужбина, без да им се дава алтернатива. Такава алтернатива може да бъде гласуването по пощата или по интернет - и двете възможности се обсъждат от дълго време, но нищо съществено не е направено. За онлайн гласуването даже имаше референдум и решение на НС.

Ограничавайки правото им да гласуват, държавата на практика допълнително отблъсква нашите сънародници от родината. Да, те са напуснали страната, вероятно трайно са се заселили в чужбина, едва ли плащат тук данъци /освен на апартамента, който дават под наем, евентуално/, нокакво печели България като прекъсва окончателно връзката с тях?Нищо. Някои смятат, че това е наказателна акция срещу българите в чужбина заради предпочитаните от тях партии. Това няма как да е вярно - от чужбина идват около 3% от гласовете и те не са за една партия. "Защо българите в чужбина не гласуват" е по-резонен въпрос от твърдението "Те много влияят на изборите в България!". И е мит, че гласуването по пощата ще вдигне рязко броя на избирателите - за да гласува един българин в чужбина, ще трябва да заяви желание за това, трябва да получи пакет с изборни книжа, трябва да ги разгледа и попълни и чак след това да ги прати по пощата. От друга страна, няма никакво значение дали в секции или по пощите ще гласуват много или малко - всеки с български паспорт има право и държавата трябва да съдейства, а не да му пречи.

И тук идваме до съществения въпрос - ако всичко се прави заради "турския проблем",как това помага за решението му? Ами никак.Ако нямат възможност да гласуват в секции в чужбина, сънародниците ни от Мала Азия ще го направят както и досега - ще се качат на уредения безплатен транспорт, ще се приберат в родния глад/село, ще си купят агнешко и ще гласуват. Те имат постоянен адрес, фигурират в избирателните списъци и трудно могат да бъдат хванати, че не са живеели през последните три месеца в България. Не е невъзможно, но пък и никой не желае да ги хване и заличи от списъците.

Единственият важен дебат по "турския въпрос" е въпросът за двойното гражданство, който обаче не намери място в безсмисления проект на правосъдното министерство. Може ли хора, които имат право да избират чужди депутати, да избират и нашите? Този въпрос е важен точно колкото уседналостта, която в края на краищата гласи - "Трябва ли хора, които не живеят в нашата община, да определят как ще живеем ние?". Това са истинските спорни въпроси, които България трябва да реши бързо.

Разбира се, важно е да се отбележи, че всяко решение трябва да е съобразено с конституцията, а не с партийните ни пристрастия. Например - решението за двойното гражданство не може да бъде извън конституционната постановка, че български гражданин не може да бъде лишен от гражданство - т.е., всеки с български паспорт в република Турция, САЩ или където и да е трябва да остане български гражданин до края на дните си. Но е важно и друго - всяко дете, родено в Турция от турски граждани, е турски гражданин по произход. А българската конституция не дава гражданство на хора, които придобиват друго гражданство по произход. Друг е въпросът, че в момента и това масово не се спазва.

Така че мегдан за дискусия има, мерак - също. Лошото е, че засега парата отива в свирката. А емоциите надделяват над разума.
 Посланикът на Турция здраво подкрепи ДОСТ
 Изборна секция. Според служебните законописци такива не трябва да има в чужбина
65
6502
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
65
 Видими 
05 Април 2017 19:47
Защо глупави? Идеите са защитени - е, вярно, не в издания и не от политици, които някои харесват. Но аргументацията против изисква тия "лоши" идеи да бъдат изложени, за да има база за разгромяването им. Е?
------------------
Сайтът на Генек
05 Април 2017 19:50
Ограничавайки правото им да гласуват, държавата на практика допълнително отблъсква нашите сънародници от родината.

Все пак, да не забравяме, че тези 'сънародници' първи и по собствено желание са отблъснали Родината от сее си.
05 Април 2017 19:51
младия законописец

Туй фуражката ли ще да е?
05 Април 2017 19:54
Изборна секция. Според служебните законописци такива не трябва да има в чужбина

Очевидно според автора законите трябва да се пиша от неслужебни лица, каквото и да значи това.
05 Април 2017 20:00
Очевидно според автора законите трябва да се пиша от неслужебни лица

Също така е очевидно, че въпросните простотии са били писани не само от неслужебни лица, но от пълни аматъори.
05 Април 2017 20:01
Ограничавайки правото им да гласуват, държавата на практика допълнително отблъсква нашите сънародници от родината.
Ами такава е била практиката и преди 9 септември 1944 г.
Тези наши сънародници заминават най-вече след подписване на Ангорския договор през 1925 г.
Споменатите в него тракийски българи, също нямат право, да гласуват в друга държава, освен България, така че имаме 100% реципрочност!

П.П
Още не е решен напълно въпросът за тракийските имоти!

..."българските бежанци от Източна Тракия (Турция) и турските изселници от България запазват правата си на собственост по местонахождението на имотите си. За българските бежанци това са 34 062 къщи, 1 960 000 дка ниви и ливади и 216 000 дка гори. Имотите на турски изселници от България са 3607 къщи, 286 000 дка ниви и ливади и 1225 дка гори.
Протоколът урежда правните последици от станалите до 18 октомври 1925 г. изселвания на турци от България и на българи от Турция. Той влиза в сила през 1926 г."


Така че - гласуването и всякакви правни последици са уредени от Ангорския Договор!
За какво дописникът-селкор бие на чувство в по-горната статия , вместо внимателно да прочете цялата книжнина около договора и добавките към него, както и дипломатическата кореспонденция от 1926 г. та до СЕГА - тайна ест великая ..
05 Април 2017 20:04
Преди някой беше писал, че в Посолствата на България в чужбина могат да се издават само пасавани (временни) а не нормални БГ международни паспорти и лични карти. Не е така. Подаваш си документите в БГ посолството, те ги пращат в България, след около 6 месеца отиваш в посолството и си получаваш паспорта или личната карта. Това съм го правил няколко пъти и си е нормална практика.
А в България не могат да забранят двойното гражданство на хора, които вече имат такова и освен това имат друго (други) гражданство (а). Може да се направи нещо за в бъдеще, но завареното положение няма да се измени. Така че забраната на двойното гражданство ако се разбира, че ще им вземете Бг паспортите на живеещите в Турция, е утопия. Няма да стане. А децата на тези турци така или иначе не искат да са БГ граждани. Така че с годините проблемът ще отпадне.
Много шум за нищо.
05 Април 2017 20:09
И още.
Дописникът , явно не знае , но нещата с Договора, протоколът към него си имат предистория и етапи - 1926г , 1934г. и т.н :

.."Целта на Конвенцията за установяване е да уреди правните последици от изселванията, които ще се извършат след 18 октомври 1925 г. Макар конвенцията да урежда изселване на българи и на турци, поради обезбългаряването на цели райони в Турция и Мала Азия, тя де факто е едностранна и се прилага само за изселването на турците от България. ... конвенцията осигурява правна база на Турция, от която тя да изхожда при придвижването на изселническия въпрос съобразно своите цели, като упражнява непрекъснат политически натиск върху България.
В края на 1934 г. за първи път турското правителство предлага изселване на цялото турско население от България, но българската страна не е готова да реагира положително, като счита този въпрос за твърде сложен.
Между 1944 г. и 1956 г. отношенията между двете страни преминават в безбройни ноти, отваряне и затваряне на границата и опити за надмощие. .."

05 Април 2017 20:13
Все пак, да не забравяме, че тези 'сънародници' първи и по собствено желание са отблъснали Родината от сее си.

05 Април 2017 20:17
......Туй фуражката ли ще да е?...
.
Не е.
По-скоро е "Рагу и Дзъби" от Позитаник
05 Април 2017 20:25
Рики Еповери
05 Апр 2017 20:17

......Туй фуражката ли ще да е?...
.
Не е.
По-скоро е "Рагу и Дзъби" от Позитаник
05 Април 2017 20:29
Значи - тук като кандидатстваш за гражданство искат заверен документ от българското посолство, че България не забранява двойното гражданство.
Затова, ако се забрани двойното гражданство, а ти имаш два паспорта, ще трябва да избереш единия и да хвърлиш другия. И проблемът е решен - гласуваш там, където си избрал, а не се опитваш да седнеш на два стола.
И никакви конституционни права не се нарушават.
Другото е от Матея, както казваше дядо ми.
05 Април 2017 20:31
Все пак, да не забравяме, че тези 'сънародници' първи и по собствено желание са отблъснали Родината от сее си.


Не мога да сложа всички под един знаменател, независимо дали живеят в България или в чужбина.
Щото и тук си имаме бол отродители, включително управляващи ни, и заради които и чиято политика именно голяма част от сънародниците ни по принуда са в чужбина - за хляба си.
Икономическата принуда и безпътицата, в която самите управляващи са натирили държавата голяма част от гражданите ѝ и ще ги натирват още, още по-малко дават основание на същите тези управляващи ан блок да ги лишават от права, щото други пък органи на държавата, на които плащаме всички, не си вършат работата.
05 Април 2017 20:35
На това народа му вика "Да изгориш юргана заради бълхите". Само и само да отцепят избирателите от Турция, управляващите въздухари са склонни да ограничат правата и окончателно да настроят срещу България останалите милиони емигранти. Вместо да търсят начин да ги ангажират в политическите процеси. Ами ако българските емигранти гласуват масово заедно с тези в страната, разцепеното ДПС може и да остане под чертата. Емигрантите изпращат в България над 1.5 милиарда лева (само по официален път) което е повече и от преките чуждестранни инвестиции - 1.3 милиарда лева. Това са много пари за една малка икономика. Наистина ли управляващите искат да вбесят основния източник на средства от чужбина?
05 Април 2017 20:45
Защо изобщо сънародниците в чужбина трябва да имат право да гласуват? Заминаха и оставиха държавата на бабите и дядовците да се белосват. Който иска да променя или оправя държавата, да се връща и да го прави!
05 Април 2017 20:47
милиони емигранти

От тия "милиони" на президентските избори през 2016 г. са гласували 110 хиляди, на парламентарните през 2017 - 118 хиляди...

05 Април 2017 21:07
Да нямало двойно гражданство?! А какво правим с гражданите от други държави с български корен, на които досега държавата даваше паспорти? Ще им ги отнемаме ли?
Един път им даваме гражданство без изискване за отказване от друго гражданство, а след няколко години ни идва друг акъл и ги принуждаваме да избират. Какъв авторитет има държава, която се подиграва по този начин с хората?
05 Април 2017 21:07
Защо изобщо сънародниците в чужбина трябва да имат право да гласуват? Заминаха и оставиха държавата на бабите и дядовците да се белосват. Който иска да променя или оправя държавата, да се връща и да го прави!

Аз лично нямам близки в чужбина и скоро не се предвижда да имам.
Самата аз останах тук, тъкмо защото смятах, че ако искам еди каква си държава, трябва да остана тук и да работя за това.
В онова време, когато много от познатите и колегите ми усърдно обсъждаха заминаване в чужбина, водех такива едни люти спорове. Бях на 24-25 години.
Сега, близо 30 години след тези разговори и тогавашното ми решение, установявам, че каквото и както да правя, не мога да изрина нито мутрите от управлението, нито продажниците, нито крадците.
Не мога да ги спра да приемат малоумно и лобистко законодателство. Не мога да ги спра да продават държавата и гражданите ѝ.
Не мога да ги спра да крадат. Не мога да ги накарам да си вършат работата. Не мога...не мога...и още, и още!
Вие можете ли?
При второто мутро-пришествие бях се наканила да забегна някъде, не от икономическа принуда, а от срам. Този път не го изключвам.
05 Април 2017 21:17
deneb
05 Апр 2017 20:31

Смесваш много неща, повечето - не на място.
Това, дето държавата била натирила граждните си да емигрират, е много изтъркано и невярно клише. Емиграцията по икономически причини е всеобхватно явление, поне от 17-и век. Търсенето на по-дебело намазана филия по пътя на по-малкото съпротивление е субективен волеви акт.
05 Април 2017 21:21
deneb 05 Април 2017 21:07

05 Април 2017 21:21
А след 20-30 години децата на тзи лондонски кресльовци, които сега ни показват по телевизора, няма да знаят езика ни. Бабите им ще са отдавна преминали в по-добрия свят и гробовете им ще са забравени и буренясали.
05 Април 2017 21:24
Сега, близо 30 години след тези разговори и тогавашното ми решение, установявам, че каквото и както да правя, не мога да изрина нито мутрите от управлението, нито продажниците, нито крадците.
Не мога да ги спра да приемат малоумно и лобистко законодателство. Не мога да ги спра да продават държавата и гражданите ѝ.
Не мога да ги спра да крадат. Не мога да ги накарам да си вършат работата. Не мога...не мога...и още, и още!

И какво ?
Да не би да искаш да кажеш, че ако беше емигрирала, щеше да можеш да направиш нещо ? Щеше - подавайки своя глас от Биробиджан - да повлияеш на законодателството, да спреш краденето ?
Хайде холан !
05 Април 2017 21:25
Смесваш много неща, повечето - не на място.
Това, дето държавата била натирила граждните си да емигрират, е много изтъркано и невярно клише. Емиграцията по икономически причини е всеобхватно явление, поне от 17-и век. Търсенето на по-дебело намазана филия по пътя на по-малкото съпротивление е субективен волеви акт.

Ама разбира се, клише.
От цялата им политика ме е срам, не само икономическата.
Това в действителност не е държава, а я направиха карикатура.
Кое точно не е на място?
Дали пък ти не живееш в друг свят?

И какво ?
Да не би да искаш да кажеш, че ако беше емигрирала, щеше да можеш да направиш нещо ? Щеше - подавайки своя глас от Биробиджан - да повлияеш на законодателството, да спреш краденето ?
Хайде холан !

Очевадно е какво искам да кажа.
Не виждам защо е нужно да го изопачаваш, за да подкрепиш тезата си.
Щях да знам, че не мога нищо да направя. По свой личен избор не бих и гласувала. Така считам по съвест. Но не е в това въпроса.
Въпросът се свеждаше до правото (в частност до Конституцията), не до целесъобразността.

05 Април 2017 21:31
showstopper
05 Апр 2017 20:35 На това народа му вика "Да изгориш юргана заради бълхите". Само и само да отцепят избирателите от Турция, управляващите въздухари са склонни да ограничат правата и окончателно да настроят срещу България останалите милиони емигранти.
Mи точното обратно беше .. има го написано ..
ВСИЧКИ гласове от чужбина, до СЕГА даваха депутати на ДПС и нищо друго ..
Какви милиони сънародници , какви права .. 90% от т.нар . "гласуване на българите в чужбина" беше гласуване в Турция на хора не знаещи български .. от години!

"Юргана заради бълхите " е да продължим с досегашната си странна практика .. и да не пипнем гласуването в Турция, щото някакви си, са щели били да се настроят срещу България ..
05 Април 2017 21:36
Ей ги и мненията - любезно предоставям Карбовски: ..
"За последните 8 парламентарни избора, от 1991 насам, гласовете в чужбина са донесли общо 17 мандата. Всичките са за ДПС.
Ако тези гласове не се брояха, ДПС би имала 17 мандата по-малко (или средно 2 мандата по-малко във всеки парламент), БСП би имала 9 мандата повече, ГЕРБ и СДС по три мандата повече, НДСВ- 2 мандата повече.
Както виждате, от общо 1920 депутати за периода (8 х 240 = 1920), различни биха били едва 17. "
Ако Кадиев е прав, всички протести за гласуването извън България стават излишни.
Изводите са прости - колкото и да гласувате в Австралия (и тримата) мандатите са за ДПС. Винаги.
И тази демокрация досега даваше по двама на избори повече за Доган. Такава е математиката.
Ердоган ще промени тази математика - колкото и да гласувате в Австралия (и тримата) - гласовете от чужбина ще направят партия ДОСТ избираема - нещо, което вие в Австралия няма да усетите. "
http://www.budnaera.com/201602f/1602001071.html
05 Април 2017 21:38
В България ни е мястото. И двете ми деца отказаха да отидат да учат в Германия. Дъщеря ми през 2003г., синът ми 2009г. Още им пазя писмата за прием от университетите в Мюнхен и Хайделберг. Завършиха в СУ и работят успешно тук.
05 Април 2017 21:38
Добре бе хора,
а според Вас, тези, които са ни изоставили на произвола на Съдбата, трябва ли да решават каква да е нашата Съдба?
05 Април 2017 21:42
От цялата им политика ме е срам, не само икономическата.
Това в действителност не е държава, а я направиха карикатура.

Кой това ? Ония, заради които дядо ти е емигрирал в Аржентина през1925-а ? Или прадядо ти в Чекаго през 1897-а ?
Дай да се разберем - емигрантите, а приказката тук е за тях, са забегнали по икономически причини, а не защото правителството на Този или Онзи не е провело правната реформа на Христо И.
Икономическата емиграция е закономерен процес, наблюдаван навсякъде по света от векове (вероятно - хилядолетия). Това, че през периода на 'социализма' у нас е бил изкуствено ограничаван, а след това се наблюдава логичен 'бум', не бива да те довежда до необосновани позиции.
05 Април 2017 21:46
Чекаго

A в Нкведаго роднини имаш ли?
05 Април 2017 21:56
Някои дребни, но важни уточнения:

Първата вълна емигранти се отприщи веднага след като СДС загубиха по собствена вина първите избори на прехода и по същество легализираха БСП и им дадоха политическата власт и респективно възможността да легализират и икономическата такава, последва реакцията "когато отвратителните остават, отвратените си тръгват". Не смятам, че комунягите целенасочено са търсили този ефект, но реално се отърваха от тези, които можеха да бъдат техни икономически и политически конкуренти. Така започна масовия отлив на потенциални десни избиратели и политици за да се стигне до сегашната ситуация, когато в страната т.нар. десни могат да разчитат само на 300 000 гласа и се чудят как да си ги поделят.

Последвалите икономически катастрофи (Луканов, Виденов) задействаха и икономическата емиграция, но тя има и политически аспекти. Все пак си тръгнаха тези които имаха квалификации и бяха склонни да поемат рискове. По същество голяма част от тях имат профила на десни избиратели.

Окончателния провал на СДС при Костов по същество доведе до това, че отврати всички дясно ориентирани хора в чужбина да гласуват изобщо, защото разбраха, че демокрацията в България окончателно се е провалила и се е превърнала не просто в псевдодемокрация, а в гавра с идеята за демокрация.

Очакванията на т.нар. "десни партии", че в дългосрочен план ще извоюват победа на демографски принцип с отмирането на червените чугунени глави не се сбъдна. Оказа се, че чугуните доживяха до дълбока старост, размножиха се в някаква степен, а децата им прихванаха червения СПИН по думите на Кутев - т.е. червеният електорат в някаква степен се съхрани, докато десния електорат в огромната си част емигрира и дори престана да гласува, тъй като е достатъчно интелигентен да разбере, че българското блато е непресушимо и демократичния театър който се разиграва е парлама за да се смучат пари от ЕС.

Така се стигна до сегашната ситуация при която в парламента влязоха А отбора на комунистите (БСП), Б отбора на комунистите (милиционеро обслужващия персонал на комунистите), двете формации скачени съдове създадени от ДС (ДПС и Патриоти) отчитащи се на едни и същи офицери от ДС, а Сидеров и Доган - направо в Москва, и Марешки, който също е "проект", който обра гласовете на съвсем обърканите за да не отидат някъде в дясно по случайност. Осъмнахме в едностранно изкривен парламент, който дори и формално вече не може да претендира, че е парламент. Фасадата на фасадната демокрация окончателно рухна.
05 Април 2017 21:59
Младия хъш: "Значи - тук като кандидатстваш за гражданство искат заверен документ от българското посолство, че България не забранява двойното гражданство.
Затова, ако се забрани двойното гражданство, а ти имаш два паспорта, ще трябва да избереш единия и да хвърлиш другия."
Братчед, много си скаран с логическото мислене. Не знам къде е твоето "тук", но логиката ти куца.
Представи си, че вече имам два паспорта - български и другия, от моето "тук". От утре България забранява двойното гражданство. Но аз имам БГ паспорт и безсрочна БГ лична карта. Кой ще дойде да ми ги вземе? Няма да пуснат Интерпол по следите ми я! Мога да си шъткам с БГ паспорта докато му изтече срока. Но дори и да ми изтече срока на паспорта - влизам в България като турист с другия паспорт, а вътре в България си правя каквото искам с личната карта, вкл. си изваждам друг БГ паспорт. И така до безкрай. За да ме хванат че нарушавам законите се иска да видят с какъв паспорт съм влязъл, с какъв съм излязъл и т.н. и това да се координира с мястото където биха ми издали новия БГ паспорт. За всички влизащи и излизащи българи да правят това - абсурд!!! Отделно че аз мога да се връщам в БГ с БГ паспорта и да вадя нов. Ако е за подписване на декларации - ще ги подпиша 100 пъти, нека да ги проверяват ако имат време и желания, бошлаф.
Друг е въпросът, че за хората които искат да вземат второ гражданство в твоето "тук" от сега нанатък, това ще стане невъзможно.
И за да те успокоя окончателно - не съм гласувал и няма да гласувам в никакви български избори.
05 Април 2017 22:02
Първата вълна емигранти се отприщи веднага след като СДС загубиха по собствена вина първите избори на прехода

Не е вярно.
Първата пост-соц вълна се отприщи още през есента на 1989-а, когато БКП отвори границите.

Идеята, че били емигрирали 'десните', искрено ме разсмя.
05 Април 2017 22:03
денеб "При второто мутро-пришествие бях се наканила да забегна някъде, не от икономическа принуда, а от срам. Този път не го изключвам."
На 55 години ли се каниш да емигрираш? Е, ако си носител на Нобелова премия - може.
05 Април 2017 22:15
След като двайсет години живя в САЩ, моят кумец се завърна в България. Купи си къща в малко планинско градче, сега я ремонтира. Имаше успешен бизнес в Денвър и остави големия си син да го движи, помага и той от България. Спечеленото си харчи в България. Докато го нямаше физически тук, никога не е прекъсвал връзката с България духом. Гласуваше винаги, интересуваше се какво става. Възпита децата си като българин. Сега, със средства от бизнеса си в САЩ, захваща малък бизнес тук, който се надява да потръгне. Страшно се ядоса на замисления идиотски закон за лишаване на българите от избирателни права. Днес ни беше на гости и едва го спряхме да не се пали толкова, беше вбесен. Винаги съм бил българин, каза. И никога не съм си мислил, че ще дойде ден, в който някой ще престане да ме смята за друг. Плащал съм си данъците за имотите, за колата дори, която не карах, изпращал съм пари на роднините. Как е възможно това? И е прав да негодува.
Такива като него са много. Повечето са като него, а в каква се превръща за тях майката Родина? Превръща се в мащеха. Това е позор.
05 Април 2017 22:17
lukcho2
05 Април 2017 21:59

Г-н Лукчо2, мисля, че просто ще обяват българския ти паспорт за невалиден.
От друга страна, и аз мисля, че може да имаш български паспорт и дори да живееш постоянно в България и пак да гласуваш както си искаш.
05 Април 2017 22:24
репортер, ама не ме карай да се смея! На каква база ще обявят точно моя паспорт за невалиден? Ще ме проверяват дали имам друго гражданство, без да знаят къде живея? Пък и да знаят, трябва да направят официално запитване до съответната държава та да чакат отговор? И това за 2,000,000 българи в чужбина?
Май живееш още във времето на соца, дето се знаеше кой кога е излязъл и къде е отишъл.
05 Април 2017 22:47
Сибила 05 Апр 2017 22:15 Такива като него са много. Повечето са като него...
Ми не мисля, че такива като него са типичния случай и за тях трябва да мислим на първо място, иде ли реч за гласуване в чужбина ..
За последните 8 парламентарни избора, от 1991 насам, гласовете в чужбина са донесли общо 17 мандата. Всичките са за ДПС.
.. а в каква се превръща за тях майката Родина? Превръща се в мащеха. Това е позор.

.. като имат проблеми - да си се обърнат към своя депутат избран с техните гласове .. .. ДПС имат приемни във всички областни градове !
05 Април 2017 22:57
.."Все още е в сила Ангорският договор-1925.Той е препотвърден, Одринското споразумение от 1913 г. - също, защото през 1992 г. България и Турция подписаха един Договор за приятелство, добросъседство, сигурност и сътрудничество. Подписа го Филип Димитров. Там в абзац- 8 е записано съвсем ясно: двете страни декларират, че ще спазват подписаните и възникналите в момента на подписването договори.

Към Ангорския договор има още три документа. Един от тях е Конвенцията за установяване, която е все още в сила. В нея и двете страни поемат ангажимент, че няма да се пречи на пълното изселване на турците от България и на българите от Турция. Т.е. през тези 80 години Турция непрекъснато си мени позициите. Един път затваря, друг път отваря границата.

Една от основните причини за т.нар. Възродителен процес е поведението на Турция, която не си е изпълнявала задължението да приеме тези хора доброволно и границата да стои непрекъснато отворена.
Страните, с които България е имала спогодби за изселвания, за установяване, не дават на лицата двойно гражданство. Такива спогодби България е сключвала и с Гърция, и с Румъния. Те също имат подобни спогодби с Турция, но нито една от тези страни не е възстановила гражданството на лицата, които са се изселили ..."


Ta да чете дописникът-селкор ..
Какво повече да коментираме ..
Знанието - то сляпото окато прави!
05 Април 2017 23:06
Minderbinder,

Едно нещо да напомня - България я има благодарение на тези, които не заминаха, а не заради онези, които тъгуват за нея и един ден евентуално ще се върнат да си прекарат старините.
Казвам това като човек, който има близки по целия свят и дори рода в Австралия отпреди 25-та година.

05 Април 2017 23:16
АКТИВНА РЕГИСТРАЦИЯ

Авторе,
не сте ли запознат с тази проста идея , но добре работеща която решава /изсветлява/ проблемите с избирателните списъци и е солидна база за всякакви понататъшни промени ....

(Редно е да я споменете следващия път)
05 Април 2017 23:20
Едно нещо да напомня - България я има благодарение на тези, които не заминаха, а не заради онези, които тъгуват за нея и един ден евентуално ще се върнат да си прекарат старините.


05 Април 2017 23:54
Гласуването само на територията на България, по никакъв начин не е отмяна на правото на глас. Обратното, означава да се счита и за такова, ако изборна секция не се открие до фотьойла на всеки в къщата му.

Гласуване в чужбина, не трябва да има, защото е невъзможно да се предотврати контрола върху този вот от чуждата държава. При електронно гласуване или при гласуване по пощата, пък съвсем ще станем свидетели не само на контролиран, но и организиран вот лишен от тайна за всеки избирател.

Що се отнася до двойното гражданство, то също трябва да бъде премахнато, защото при него имаме нелоялност и към две или повече страни. Навсякъде при втъпване в гражданство се полага клетва за вярност към държава, чийто гражданин става някой. Ако той спазва клетвата си, значи фактически ще гласува на български избори, като чужд гражданин. Ако не я спазва, то би бил некоректен към приелата го държава.

А иначе, основната промяна, която следва да се направи е избора на всички 240 депутата в мажоритарни избори с абсолютно мнозинство в два тура. И това не го е решел някакъв чиновник, а 2,5 милиона избиратели.
05 Април 2017 23:56
"Навсякъде при втъпване в гражданство се полага клетва за вярност към държава, чийто гражданин става някой."
Въх, туй откъде го извади???
06 Април 2017 00:00
тези, които са ни изоставили на произвола на Съдбата, трябва ли да решават каква да е нашата Съдба?


Лелеее, абе вие случайно да не сте малолетни или под запрещение, та се чувствате изоставени?

Уж зрели и пълнолетни хора, с паспорти, с пълни граждански права, в разцвета на силите си, пък били изоставени?!
06 Април 2017 00:01
lukcho2
05 Април 2017 22:24

Г-н Лукчо2, смей се и обиждай колкото искаш. Начини има няколко и все лесни за осъществяване, аз няма да давам идеи. Ще разбереш сам.
06 Април 2017 00:25
Само българите могат да обявят война на сънародниците си в чужбина. И тотално да им отнемат правото на глас, и двойното гражданство да отменят пак ще продължат да потъват. Те просто се докараха дотам, че вече не знаят дали отиват или се връщат. Постоянно някой друг им е виновен. И каква ще е следващата стъпка - лишаване на циганите в България от право да гласуват с въвеждането на образователен ценз? А защо не и масова кастрация? А какво правим с турците в България? И те се размножават като...
06 Април 2017 00:29
showstopper 05 Април 2017 21:56,
Тези които гласуваха "в дясно" са си тук. Просто вече не гласуват така, щото всъщност никога не са и гласували дясно. Когато гласуваха за СДС - и през 1990, 1991, 1994, 1997 г., те гласуваха ляво. Гласуваха да се вземат привилегиите и богатствата на "комунистите", т.е. на капиталистите, да има социално равенство, безплатно образование и здравеопазване, свобода на мисълта и словото, на пътуванията и т.н.. Какво получиха от всичко това ? Ми дясна политика - 300 семейства и официално почнаха да притежават България, от социалното равенство, безплатното образование и здравеопазване не остана и следа и т.н. и т.н.. Дори "десните" поставиха под въпрос свободата на мисълта и словото, като възродиха тезата за "идеологическата диверсия", наричайки я "хибридна война".
06 Април 2017 00:34
lukcho2 05 Април 2017 23:56,
Това да ти е познато ? Я кажи какво е ?
I hereby declare, on oath, that I absolutely and entirely renounce and abjure all allegiance and fidelity to any foreign prince, potentate, state, or sovereignty of whom or which I have heretofore been a subject or citizen; that I will support and defend the Constitution and laws of the United States of America against all enemies, foreign and domestic; that I will bear true faith and allegiance to the same; that I will bear arms on behalf of the United States when required by the law; that I will perform noncombatant service in the Armed Forces of the United States when required by the law; that I will perform work of national importance under civilian direction when required by the law; and that I take this obligation freely without any mental reservation or purpose of evasion; so help me God
06 Април 2017 00:50
На каква база ще обявят точно моя паспорт за невалиден?

Обмен на информация между държавите. Например базата на Шенген, но не само. Веднага лъсват тези с двойно гражданство и то става автоматично и за секунди.

За тези страни, които ще откажат обмен на информация има разузнаване, което може да проверява както съмнителни случаи, така и на случаен принцип.

Ако се приеме да се гласува само в България, което трябва да върви заедно с премахването на двойното гражданство, то със сигурност комшиите ти знаят, че не си в България. В момента в който се появиш да гласуваш и попълниш декларация с невярно съдържание, след проверка си готов и за затвора.

И няма нужда да се проверяват 2 милиона. Даже няма нужда да се проверяват и реалните 20 000 дето биха дошли да гласуват в България. Достатъчно е да се провери една произволна извадка и като доста от тях изгорят, другите ще си помислят дали си струва да играят на руска рулетка.
06 Април 2017 01:17
Едно нещо да напомня - България я има благодарение на тези, които не заминаха

В този ред на мисли да добавим, че България е и това, което е, благодарение на същите.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД