:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 327
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Законът срещу тероризма си остана само на хартия

МВР и ДАНС още нямат наредба как да го прилагат
Снимка: МВР
Според закона при антитерористична операция службите и армията имат право да налагат редица ограничения.
Законът за противодействие на тероризма, за който МВР и службите настояваха, че е нужен, не действа вече почти половин година, откакто е приет.

"Сега" изпрати на МВР въпроси по Закона за достъп до обществена информация, за да разбере какво се случва с новите правила. Оказа се, че разпоредбите, които дават изключително широки правомощия на МВР, ДАНС и армията, си стоят само на хартия. Причината е, че МВР и ДАНС все още не могат да напишат задължителната наредба и да се разберат как точно ще изпълняват дадените им правомощия.

В закона е записано, че службите могат да прилагат редица мерки срещу заподозрени в тероризъм - например отнемане на личните документи, забрана за движение без разрешение, както и забрана за срещи с определени хора. Разследващите могат да спрат достъпа до определени интернет сайтове с разрешение на съда, ако се прецени, че те пропагандират тероризъм. Според закона при антитерористична операция службите и армията имат право да налагат редица ограничения. Антитерористите ще разполагат с всяко помещение или жилище, което им е нужно. Това включва и повреждане и унищожаване на имущество, съоръжения и насаждения, пише в закона.

В МВР все пак са започнали работа по въпросната наредба, но имат още време, преди да я завършат, става ясно от отговора. Работната група по нея е определена от бившия вътрешен министър Румяна Бъчварова. "В срок до 10 май тя следва да изготви и представи на вниманието на министъра на вътрешните работи проект на наредба. Работната група не е приключила дейността си към този момент", пише в отговора.

Досега МВР не е искало спиране на сайтове. Службите не са се възползвали и от правомощието си да поискат от съда юридическо лице да бъде заличено заради съмнения, че може да участва в подготовката на тероризъм.

Само преди няколко месеца от МВР не спираха да обясняват, че законът им е нужен спешно, макар че и преди това нямаше никаква пречка да се разследва тероризъм. В интервю за БНТ командирът на Специализирания отряд за борба с тероризма Кирил Димов твърдеше, че законът трябва да се приеме, защото дава на службите рамката, в която да работят при терористичен акт. "Нашата основна цел е спасяване и съдействие. В подхода към тази цел, в начините да постигнем тази цел е много по-добре да имаме разписана рамката, в която можем да се движим. Много е по-добре гражданите да знаят тази рамка предварително", заяви тогава Димов.

До днес обаче наредбата не е факт.









1
1486
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
09 Април 2017 21:26
то левите и десните в европа са наследници на комунистите и фашистите от 2СВ
трябва да има лустрация
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД