:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 233
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Партия отказа субсидия и създаде прецедент

В закона не е разписано какво следва, ако политическа формация не иска държавно финансиране
Неизвестната до вчера партия "Възраждане", която изненадващо взе над 1% на парламентарните избори, изправи Сметната палата пред прецедент. Тя иска да не ползва въобще полагащата й се субсидия, което досега не се е случвало, а и няма разписан законов регламент, по който това да стане. Партията е пратила писмо до палатата и Министерството на финансите, с което иска разяснения може ли да се откаже от държавното финансиране, възможно ли е то да бъде разпоредено по сметки на благотворителни организации, преди да постъпи в самата партия, и има ли право да го дари цялото, ако все пак се наложи да го приеме. С 37 896 гласа на вота (1.11%) "Възраждане" има право на около 416 000 лв. Палатата и министерството трябва да отговорят бързо, тъй като съгласно Закона за политическите партии първият транш се превежда до 30 април.

Именно Законът за политическите партии е документът, който урежда субсидирането. В него е записано как се формира субсидията, за какво да се харчи, какво не бива да се прави с нея, но не и по какъв ред може да бъде отказана. Известно е, че в минали години ГЕРБ правеше дарения от държавната помощ, но без да я отказва, а и харчеше част от парите за свои нужди. Често покрай даренията на ГЕРБ възникваха спорове имат ли право партии и коалиции на благотворителна дейност със средства, целево отпускани за политическа дейност. В закона е записано, че субсидията се харчи за "подготовка и участие в избори, осигуряване работата на партийните структури, организационни разходи по провеждане на мероприятия и за други присъщи за дейността на партията разходи". През 2012 г. шефът на Сметната палата Валери Димитров пише до Цветан Цветанов, че даренията са позволени, като законовата вратичка според него са думите "и други присъщи за дейността на партията разходи". Твърде е възможно "Възраждане" да получи право да дарява по аналогия с ГЕРБ, но като преди това приеме парите по сметката си.

"Възраждане" също не бе подмината от критики защо дарява, кой ще контролира изразходването на дарените средства и т.н. "Омерзен съм. Парите за "Възраждане" са 1% от всичките средства за субсидии. Обществото се тревожи за нас, които обявихме, че няма да ползваме парите, същевременно не го е грижа за другите 99%, с които партиите ще си накупят коли, ще живеят в лукс и ще бъдат откраднати", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.
11
13412
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
09 Април 2017 20:08
"Омерзен съм. Парите за "Възраждане" са 1% от всичките средства за субсидии. Обществото се тревожи за нас, които обявихме, че няма да ползваме парите, същевременно не го е грижа за другите 99%, с които партиите ще си накупят коли, ще живеят в лукс и ще бъдат откраднати", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.


09 Април 2017 21:51
а помните ли лицето витков как се хвалеше с парите от субсидията че щели да влязат на купони и щели и някаква песен да запишат...?
10 Април 2017 05:29
Браво!
10 Април 2017 10:16
Според мен по- добре да ги вземат и да ги дарят за кауза по техен избор, а не да ги оставят държавата да се разпорежда.
10 Април 2017 10:50
http://bultimes.com/mincho-hristov-razmaza-vazrazhdane-za-igrichkite-sas-subsidiyata-video/
Минчо Христов за игричките със субсидията… (ВИДЕО)
10 Април 2017 12:03
Абе 50/50. Хем са принципни и заслужават адмирации, хем ме дразнят. Сега например се молят за дарения, по банка, а сметката им е в една от банките, където е адски неморално да си държиш парите, да не говорим, че и клонова мрежа нямат. Т.е. и с платежно да се набуташ. Отгоре на всичко искат и декларация да им се праща за дарение, което пък вече отива в зоната на абсурада. Аз им дадох вече 11 лв., ако си мислят, че пак ще го направя със всичките перипетии и липса на време - дълбоко са се объркали, като не ми вземат 11те лева. Та... дразнещи са в своята "святост".
10 Април 2017 12:09
http://eurocom.bg/shows/video/premulchani-istini/5035
Премълчани истини МИНЧО ХРИСТОВ

Не е морално да се дарява субсидията на фондация, свързана с "америка за България" и кървавото семеиство клинтън....
10 Април 2017 17:14
Най-вероятно и тази декларация преди изборите допринесе до този резултат. А държавните органи и медиите сериозно са се заели да осигурят на населението зрелищата , но без хляба.

10 Април 2017 17:56
Специално па Минчо Христов от кога стана стожер на истината.
Изобщо идеята за "Възраждане" е добра, наистина са малко неопитни, но това говори дори и в техен плюс.Аман от опитни политици с 1000 + начина да съберът парите на хората
11 Април 2017 05:55
Кой каквото да казва, похвално е че са готови да се откажат.

Създават казус, който следва да се реши и правно!

Все някой трябваше да го направи.
14 Април 2017 06:19
Дописката е партийна реклама, което напоследък е характерно за варненския селкор. Дано поне рекламата е била платена в касата на вестника.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД