:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 123
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

“Воля” пренарежда “изкривени” от преференцията листи

Преференциите се оказаха обект на голямо внимание във "Воля" след приключването на изборите. 9 кандидати за народни представители от партията подадоха заявления в ЦИК за отказ от мандат, като всички те получиха на вота висок брой лични предпочитания (над 7% от гласовете за съответната листа). Благодарение на това бяха в резервния списък за парламента - ако новоизбран депутат заеме някакъв пост или просто се откаже, щяха да влязат те.

В новата ситуация мандатът ще отиде при друг техен колега, преминал прага от 7%, а ако няма такъв, ще важи подреждането на листата в първоначалния й вариант. Оттеглилите се резерви са все от избирателни райони, в които "Воля" спечели място в парламента, което показва, че отказът им не е случаен. Любопитен случай имаше и преди вота, малко след жребия за номера в бюлетината - шестият в листата на "Воля" в Добрич се отказа, мястото остана празно и така бе предотвратена грешка тип "15/15".

Преди няколко дни партийният лидер Веселин Марешки даде своя версия по повод тези процеси. Той каза, че кандидатите му са хора с бизнес и професия, затова не се блазнят много-много от депутатска кариера.

Следизборни трикове с преференцията направиха още БСП и ДПС. При социалистическата партия се отказа една от резервите, а при движението - три.
1
1397
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
13 Април 2017 19:53
Ето ви една от схемите за прецакване на мажоритарния вот. В случая като се сетя какъв ще да му е бил електоратът най-вероятно са издигнали тези със същия номер в списъка като този на партията...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД