:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Учени предричат още по-големи порои догодина

70 къщи в Ихтиман са негодни за живеене, няма движение по проекта за сглобяемите домове
През 2006 г. се очакват нови, още по-тежки порои и затова трябва спешно да се вземат превантивни мерки. За това алармираха учени на дискусия, организирана от фондация "Човешки ресурси".

Според проф. Петър Панчев, който по-рано е бил шеф на научния координационен съвет към постоянната комисия по бедствията, а сега е преподавател в НБУ, догодина ще има много по-поройни дъждове. Едва след 2012 г. се очаквал 10-годишен цикъл на нормализиране на времето.

Учените обаче не са на едно мнение по въпроса. Според зам.-шефа на Националния институт по хидрология и метеорология Петър Симеонов например науката все още не може да прави достоверни прогнози за една година напред.

На вчерашната дискусия се включиха и кметове на засегнати общини, но не дойде никой от министерството на Емел Етем или на постоянната комисия.

Кметовете призоваха да получат повече пари за капиталови разходи за догодина, защото сега всички 264 общини в България са разполагали общо с 40 млн. лв. Досега от тях не било възможно да се заделят пари за почистване на корита и канали.

Секретарят на общината на Ихтиман Стоян Ганев каза, че заради липсата на канализация и затлачените от години канавки в неделя улиците отново плувнали във вода. Кметът Маргарита Петкова пък съобщи пред БТА, че около 70 къщи в Ихтиман все още са негодни за живеене. Обитателите им са при роднини или в общински общежития. Реално обаче не може да се каже колко са хората без покрив, защото на всеки адрес има регистрирани по около 25 човека, допълни тя. Общината е заделила терен от около 30 дка, където могат да се построят сглобяеми къщи, но на този етап нямало движение по проекта. Петкова уточни, че след наводненията кражби е имало основно по нивите и в горите.



ДАРЕНИЕ

Столичната общинската фирма "Паркинги и гаражи" ще дари 70 000 лв. на пострадалите от наводненията. Шефът й Ивайло Николов е поискал от и. д. кмет Минко Герджиков указание как да разпредели средствата. Фирмата е увеличила печалбата си със 700 000 лв. в сравнение със същия период на м. г. Николов предлага и да се създаде набирателен фонд "Общинска солидарност", в който печелившите общински фирми задължително да правят месечни вноски. Средствата щели да послужат при нови кризи.
7
1010
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
14 Септември 2005 04:17
Учени предричат още по-големи порои догодина

И тука трябва да си зададем въпроса колко средства заделят управляващите през последните 15 години за нашата Наука и нашите Учени при какви условия работят и правят техните изследвания и открития и какви заплати получават нашите Учени!!!Защото ако искаш да имаш една могъщо иконмическа държава не можеш да пренебрегваш Науката и Техниката и да не влагаш никакви финансови средства и да очакваш тя да се развива!!!Само факта че тристраната ОС ДПС-НДСВ-БСП пренебрегна факта и не състави минстерство на Науката и Високите технолгий и го остави на заден план говри само по себеси на каква ситуация е нашта държава!!!След като сложим и факта за изтичане на наши мозъци които емигрират в други държави за да успеят да се реализрат и получат по добро финансово състояние което при нашите условия в нашата държава е невъзможно ние се озаваме в ситуация която след 10 години ще ни изпрати още един век назад след развитите иконмически държави!!!Ако бяхме на власт ние щяхме да намерим нужните иконмически средства от комисионите на сделки с данък процент от тях, от защитните мита върху Турските некачествени стоки и Турската хазартна дейност , от намаляването на луксозните коли на чиновниците и техните началници които ги използват за щяло и нещяло, от данаците несъбрани от сивата иконмика извършвана от циганските мафий в България и от ред други неща като съкратим разните помщи на цигани които се возят в западни коли и се редят за социални помощи......Да живее Велика България скъпи Български Учени !!!Да Живее во век и веков!!! Ние вярваме че сред вас има достойни хора да възродят Българската Наука!!!И даже много от вас да а против работата на д-р Менгеле които постижения днес се използват в днешната наука той е бил един от големите световни учени които наред може да се каже че заедно с Леонардо Да Винчи са едни от истинските гений на световната наука и техника!!!Да живве България!!!Изучавайте и осмислете труда на на един от най големите гений на науката на човечеството д-р Менгеле!!!
14 Септември 2005 05:11
ако имаше наука щеше да предвиди дъждовното време през лятото още през зимата когато паднаха обилни снеговалежи а те гледаха мишките в добруджа и мислеха че ще има суша и пълниха язовирите за да има за напояване след което язовирите през лятото преляха
14 Септември 2005 07:40
А според една друга по-глобална прогноза, през 2006-та ще има сблъсък в района Палестина- Израел и ще се употреби ядрено оръжие. Така че пороите са дребен кахър....... щото може и да ни няма вече....
14 Септември 2005 07:48
...дъждовете идат днес следобед...
14 Септември 2005 11:01
Сигурно ли е?...
14 Септември 2005 12:26
кой застраховател е платил за тази статия?
14 Септември 2005 12:32
Повече порои, повече урагани, повече суша, повече виелици.
Това дотук е само началото.
Никой застраховател не ми плаща.
Казвам го вече от няколко години напълно безплатно.
Тая година не е пик, а само начало.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД