:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,490,455
Активни 121
Страници 16,602
За един ден 1,302,066
Истинската история

Априлските тезиси залягат в основата на ленинизма

През март-април 1917 г. Великата руска революция навлиза в нов етап; със завръщането на Владимир Ленин в Русия, в рамките на революционната демокрация започват яростни обсъждания за нейното бъдеще
Сьставно изображение на автора по снимки
Владимир Ленин оповестява своите Априлски тезиси в доклад на тема "Задачите на пролетариата в сегашната революция" на събрание на болшевиките - участници във Всеруското съвещание на Съветите на работническите и войнишките депутати; 4 април 1917 г.; Таврическият дворец-Петроград, който в това време е седалище на Временния комитет на Държавната дума, на Временното правителство и на Петроградския съвет на работническите и войнишките депутати (до 3 юни изпълнява функциите на всеруски орган на революционната демокрация). Долу вляво: Първото революционно отбелязване на Международния ден на работническата солидарност Първи май. Внимателното изследване на изображението ни доведе недвусмислено до извода, че поне два от хоругвоподобните лозунги, които манифестантите носят, са поставени в снимката допълнително, очевидно за нуждите на пощенската картичка, от което е заето изображението; 18 април 1917 г.; Дворцовият площад-Петроград. Вдясно: Чернова на първия, подготвителния, вариант на Априлските тезиси; март-април 1917 г.; Музей "Владимир Илич Ленин", филиал на Държавния исторически музей-Москва.
Въпреки коренните промени в обществено-политическото устройство на страната ни, 100-годишнината от Априлските тезиси, написани от Владимир Илич Ленин непосредствено след началото на Великата руска революция (за съвременното значение на понятията, свързани с нея вж. Свързани текстове), се отбелязва у нас повсеместно; ние също няма да останем назад, понеже значението на този документ за развитието не само на руската, а и на световната история изобщо е огромно - целият ХХ век мина под знака именно на това Лениново произведение; то е в основата на ленинизма като идеология.
* * *
Мислим си, че само днес - именно поради настъпилата промяна в обществено-политическото ни устройство преди малко повече от четвърт век - прибягваме до цитати от великите комунистически деятели от ХIХ и ХХ в. по памет, по спомени или, още по-лошо, по спомените на съседката от първия етаж и в резултат на затлачващите среднощни разговори на маса със съседа на нашата стълбищна площадка. Мислим си, че понеже марксизмът-ленинизмът беше държавна идеология допреди четвърт век, то тогава всички - насън да ги бутнеш - можеха безпогрешно да изрецитират наизуст, като един модерен коран, Марксовият "Капитал" или, например, като една модерна библия, Лениновите Априлски тезиси.
Нищо подобно. Изучаването на класиците на марксизма-ленинизма до 1989 г. извън няколкото тясно специализирани научни института, си беше чиста формалност; въпреки учебните програми, въпреки държавните изпити по марксизъм-ленинизъм, въпреки комсомолските и партийните учебни години. Та дори студентите по история, особено тези, които не проявяваха задълбочен интерес към Най-новата история, прибягваха до лесно намираеми съкратени записки - изчитането, а какво остава за разбирането и запомнянето, на 10 хиляди страници произведения на Ленин, например (да, толкова, приблизително, се полагаха за да се вземе изпит по История на СССР, втора част), бе по силите единствено на най-съвестните.
Един случай от пролетта на 1989 г. си струва да бъде разказан на всеуслушание. По повод предстоящата годишнина от рождението на Владимир Ленин (р. 22 април 1870 г.) на 21 април съботно-неделното издание на в. "Народна младеж" - "Диалог", излезе на цялата си първа страница с портрет на "вожда на световния пролетариат" и несъществуваща "ленинова" мисъл по цялата му ширина (вж. Изображение след основния текст) "Има незаменими хора - всеки човек". В каре на четвърта страница се отбелязваше, че портретът се обнародва за първи път в България, но според нас посочването на художника е погрешно - след няколкодневни издирвания смятаме Вячеслав Иванович Савосин (1938-2014) за негов автор; и не е рисуван приживе, а много след смъртта на Ленин.
Не това обаче е важното; никъде Ленин нито пише, нито споделя посочената мисъл - тя е изцяло творчество на дежурния екип на вестника на 20 април 1898 г. Научавайки за случката - в неделя, два дни след излизането на броя - главният редактор на "Народна младеж" изпада в силна тревожност, като чака всеки момент да му се обадят поне от ЦК на ДКМС, чийто орган е "Народна младеж", с порой от нелюбезни изводи за работата му, включително с предложение за незабавна оставка - такива провинения не се възприемаха лековато.
Няколко месеца по-късно все още никой не е забелязал несъществуващата Ленинова мисъл, изтипосана през цялата първа страница на свръхтърсеното 16-странично съботно-неделно издание на "Народна младеж", за което се извиват предълги опашки. И никой не се е обадил, защото никой, включително и така наречените контролни органи, не беше чел - поне не наскоро - Ленинови произведения; всички караха на спомени и на силно сбити преразкази.
На "лошия" Йосиф Сталин се приписваше сатрапското изречение "Незаменими хора няма" (всъщност мисълта е френска; добива известност в САЩ в началото на ХХ в. - използвана е от губернатора на Филипините и бъдещ американски президент Уилям Тафт (1909-1913) в писмо от 8 януари 1906 г. [вж. {3}], както и като рекламно послание в предизборната кампания на 28-ия президент Удроу Уилсън (1913-1921); Сталин използва съвсем друг израз в Отчетния си доклад на ХVII конгрес на ВКП (б) през 1934 г.: "Тези възгордели се велможи [висшите и местните съветски чиновници] мислят, че са незаменими и могат да нарушават решенията на ръководните [съветски и партийни] органи . . ."), следователно противоположната по смисъл трябва да е на "добрия" Ленин.
Та, думата ни е за точността; историята не може да се пише по нетрайните ни спомени. Ето защо днес си позволяваме по-дълъг - според възможностите - точен цитат от Априлските тезиси на Владимир Илич Ленин (вж. Извори) и по-малко коментар към тях.
* * *
Ако поводът ни беше единствено написването на Априлските тезиси, то, както е видно, сме позакъснели; на Седмата (Априлската) Всеруска конференция на РСДРП (б) (от 24 до 29 април 1917 г.) - първата легална конференция на партията - всичките присъстващи 133 делегати с право на глас и 18 наблюдатели - разгръщат ожесточена дискусия за същността и приложението на Лениновите Априлски тезиси. Главният въпрос е за навременността на поемането на курс към прерастване на Великата руска революция в социалистическа; през октомври същата година - а и през целия остатък от ХХ-ия век - бе отговорено категорично на това питане с гръмко "да". Та именно това е гениалното на големите мислители; те виждат това, което другите не могат.

Извори

"1. . . . нашето отношение към [Първата световна] война . . . безусловно остава . . . [като към] грабителска империалистическа война заради капиталистическия характер на [Временното правителство] . . .
2. Своеобразието на текущия момент в Русия се състои в прехода от първия етап на [Великата руска] революция [февруари-април 1917 г.], която предостави властта на буржоазията поради недостатъчната съзнателност и организираност на пролетариата, към втория неин етап, който трябва да даде властта в ръцете на пролетариата и на най-бедните слоеве от селячеството.
3. Никаква подкрепа за Временното правителство [да не се дава], [да се разяснява] пълната лъжливост на всички негови обещания . . . [Да се предприема] разобличаване, вместо недопустимото, сеещо илюзии, "изискване", за да престане това правителство - правителство на капиталистите - да бъде империалистическо.
4. [Да се] признае, че в повечето Съвети на работническите [и войнишките] депутати нашата партия [Руската социалдемократическа работническа партия (болшевики)] е в малцинство, и засега в слабо малцинство . . .
5. Не [за] парламентарна република [трябва да се борим] . . ., а [за] република на Съветите на работническите, ратайските и селските депутати [СРРСД] по цялата страна, от долу до горе.
Премахване на полицията, войската, чиновничеството [тоест въвеждане на всеобщо въоръжаване на народа на мястото на постоянните въоръжени сили, ръководени от държавата].
[Да се въведе] заплащане на всички чиновници - при [задължителна] изборност и сменяемост на всички тях по всяко време - не по-високо от средната заплата на добър работник.
6. . . . Конфискация на всички помешчически земи.
[Да се пристъпи към] национализация на цялата [обработваема] земя, [която да се отдаде под] разпореждане на местните [СРРСД]. . .
7. Незабавно [да се пристъпи към] сливане на всички банки в страната в една общонационална банка и над нея [да се въведе] контрол на [СРРСД].
8. Не "въвеждането" на социализма е нашата непосредствена задача, а незабавен преход към [повсеместен] контрол на [СРРСД] върху общественото производство и разпределението на продукцията.
9. Задачите на партията [са]:
а) незабавен конгрес на партията; б) промяна на партийната програма, [в която] главното [трябва да бъде]: 1. За империализма и империалистическата война; 2. За отношението към държавата и нашето искане за "държава-комуна" [чиито праобраз е Парижката комуна]; 3. Поправяне на остарялата програма-минимум; в) Промяна на името на партията [определението "социалдемократическа" е предадено, според Ленин, от деятелите по света и трябва да бъде заменено с "комунистическа", което се прави на 8 март 1918 г.].
10. Обновяване на Интернационала.
[Да се подеме] инициатива за създаване на революционен Интернационал - Интернационал, [който е] против социалшовинистите . . ."
Из Априлските тезиси на Владимир Илич Ленин, оповестени в доклада "Задачите на пролетариата в сегашната революция", 4 април 1917 г.
Превод на български по {1}


Кратък книгопис:
{1} В. И. Ленин, Полное собрание сочинений// т. 31// М., 1962// с. 113-118 [в. "Правда", бр. 26 от 7 април 1917 г.]
{2} История Коммунистической партии Советского союза // албум, т. II// М., 1964// гл. VII
{3} Julie А. Nelson, American Presidents Year by Year// London-New York, 2003// p. 480

Свързани текстове:
http://www.segabg.com/article.php?id=843634
(Как се промени отношението към Великата руска революция)


През тази седмица:
20 април - 141 години от избухването на Априлското въстание
http://www.segabg.com/article.php?id=539841
(В Априлското въстание възкръсва България)
http://www.segabg.com/article.php?sid=2011050500040001301
(Април 1876 - "Избива се цял един народ")

През следващата седмица:
30 април 1945 г. - 72 години от превземането на Берлин от съветските войски по време на Втората световна война (1939-1945)
http://www.segabg.com/article.php?id=749356
("Към Берлин")

Първи май - Ден на труда и на международната работническа солидарност
http://www.segabg.com/article.php?psize=150&id=697341&command=fps
("Празник на всемирната работническа класа")


 Портрет на Владимир Илич Ленин с отпечатана през цялата му ширина несъществуваща Ленинова мисъл "Има незаменими хора - всеки човек"; първа страница на съботно-неделно издание "Диалог" на в. "Народна младеж"; 21 април 1989 г.
38
21756
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
26 Април 2017 20:22
Котка -
Компанията -
Ленин -
---------------------------
Сайтът на Генек
26 Април 2017 21:09
Благодаря, Петрински! Точно така - има незаменими хора - гениите, които виждот това, което другите не могат!
26 Април 2017 21:41
тя е изцяло творчество на дежурния екип на вестника на 20 април 1898 г.

За вестник "Народна младеж" ли иде реч или нещо бъркам?
26 Април 2017 23:14
За всеки случай погледнах календара, за видя коя година сме.
26 Април 2017 23:49
След като през последните 10г. най - четената книга на Запад е „Капиталът„, неминуемо и до Ленин ще стигнем. Неминуемо.
Ето това е великото и на Ленин и на Сталин. Те сега са нужни.
26 Април 2017 23:56
Иван Петрински
26 Април 2017 23:57
Генек
Компанията
27 Април 2017 00:07
Ха-ха-ха.
Авторът нещо се объркал, моето пост-априлско поколение, е закърмено с Априлските тезиси, писани от др. Т.Живков. Които безспорно са в основата на ленинизма (пост-фактум).

Майтапът настрана. Докога сега смята да ни занимава с човеконенавистнеческата идеология, погубила милиони? Докога ще се побликуват любителски есета, върху непотребна философия, чието място е в пенсионерските клубове по интереси на бившата номенклатура? Или целта е превантивна - "Хора бдете"?
27 Април 2017 00:12
и възторга, и плюнките са излишни. ленин е обект на наука, и то истинска. а не на смешни страсти от бардака на съседната улица.
апропо, петрински, не е ясно сам ли си си написал заглавието, но ако си ти - с ленин не се занимавай повече.
п. с. 1: обяснявам: ленинизма е и идеология, но дори като идеология е идеология в движение.
п. с. 2: здран, ти това не се опитвай да го разбереш, безсмислено ще е за теб
27 Април 2017 00:22
ленин е обект на наука, и то истинска

Ъхъ, нарича се психо-патология.
27 Април 2017 00:28
през последните 10г. най - четената книга на Запад е „Капиталът„,

Не бъркай Маркс с Ленин. Съвсем друга бира е.
27 Април 2017 00:30
zdran 27 Април 2017 00:22
"ленин е обект на наука, и то истинска"
Аха, нарича се психо-патология.


сега ще те оставя другите да те изядат. това се нарича пък ленинска тактика
27 Април 2017 00:34
другите да те изядат. това се нарича пък ленинска тактика

Е, чак пък канибализъм не мисля, че е проповядвал.
Човекоядството през 20 век се е появило един вид спонтанно. В резултат на практическото прилагане на ленинизма.


27 Април 2017 00:38
отговора ти ми хареса - почти не е злоблив.
но я кажи сега за ленин, маркс и бирата.

п. с. ааа - ти си го променил. вече не ми харесва. отде я земаш тая злоба, бе човече?
27 Април 2017 00:55
Разликата накратко е т.нар. "диктатура на пролетариата"

Основополагающий отрывок из книги В.И. Ленина «Пролетарская революция и ренегат Каутский»:

«Диктатура есть власть, опирающаяся непосредственно на насилие, не связанная никакими законами.

Революционная диктатура пролетариата есть власть, завоеванная и поддерживаемая насилием пролетариата над буржуазией, власть, не связанная никакими законами».


Надявам се, че това я илюстрира. Иначе трябва да пища есе от мин 10 стр., а ме мързи.
27 Април 2017 01:11
отде я земаш тая злоба

К'ва злоба, бе уважаеми. Практически житейски опит.
27 Април 2017 01:29
Отново дискусия в руското общество,трябва ли да бъде най сетне погребана мумията на Ленин,а Красная площадь освободена от мавзолея?
https://ria.ru/society/20170421/1492777826.html
27 Април 2017 01:32
Данил 27 Април 2017 01:29

Данил, един съвет. Махaйте мумията ама оставете мавзолея, че да не стане цирк, като с нашенския и Бакърджиев.
Вашият е сигурно барем три пъти по-як. Ще трябва да използвате тактически ядрени взривове.
27 Април 2017 07:29
В основата на ленинизма залягат:
1. Златцето на кайзер Вилхелм;
2. Двата полка латвийски стрелци;
3. Бледите спирохети.
От това всичко се пръква зитц-председателя на ВОСР, с особеният говор и с особените идеи: по-широкото прилагане на разстрелите, вземането на заложници, продразверстката и прочия.
Но най-вече - импотентността на Временното правителство, което оставя една неголяма, но мотивирана шайка да ги лиши от народната подкрепа, властта и живота им, в приблизително същия ред.
27 Април 2017 07:44
Надявам се, че това я илюстрира. Иначе трябва да пища есе от мин 10 стр., а ме мързи.

„........,а ме мързи......." Преди такива ги преследваха! Затова идеологията е „човеконенавистническа" Сега са на уважение и почит.........,и .....„Ураа,демокрацияя"
27 Април 2017 08:02
5. Не [за] парламентарна република [трябва да се борим] . . ., а [за] република на Съветите на работническите, ратайските и селските депутати [СРРСД] по цялата страна, от долу до горе.
Премахване на полицията, войската, чиновничеството [тоест въвеждане на всеобщо въоръжаване на народа на мястото на постоянните въоръжени сили, ръководени от държавата].
[Да се въведе] заплащане на всички чиновници - при [задължителна] изборност и сменяемост на всички тях по всяко време - не по-високо от средната заплата на добър работник.

Tова са класическите постановки на Маркс и Енгелс.
А те са ги заимствали (както те самите казват) от опита на Парижката комуна.
Тези постановки са в основата на марксизма, които никога не са били прилагани на практика.
Понеже "другарят" Сталин поема курс към имперски държавен капитализъм, тези социалистически принципи не му трябват.

Но по важната причина е че тези социалистически принципи са утопични и неприложими на практика.
Затова вместо социализъм базиран на тези принципи се изгражда държавен капитализъм.
След ВСВ се въвежда и в Източна Европа.
Прав е авторът на статията че малцина са запознати с писаното от Маркс, Енгелс и Ленин.
Иначе нямаше упорито да наричат социализъм, държавния капитализъм наложен от Сталин в Източна Европа.
27 Април 2017 09:29
и възторга, и плюнките са излишни. ленин е обект на наука, и то истинска. а не на смешни страсти от бардака на съседната улица.
Това всъщност е вярно. В създаването и поддържането на мумия има много наука. Медицинска.
27 Април 2017 09:46
В основата на ленинизма залягат:
1. Златцето на кайзер Вилхелм;
2. Двата полка латвийски стрелци;
3. Бледите спирохети.


Та дори студентите по история, особено тези, които не проявяваха задълбочен интерес към Най-новата история, прибягваха до лесно намираеми съкратени записки - изчитането, а какво остава за разбирането и запомнянето, на 10 хиляди страници произведения на Ленин, например (да, толкова, приблизително, се полагаха за да се вземе изпит по История на СССР, втора част), бе по силите единствено на най-съвестните.

Горките студенти!
Истински случай: Момиче се връща от СССР през 1990 г. завършило специалност "Научен комунизъм". Едва си намери работа в една библиотека, а след това трябваше да учи библиотекарския...
27 Април 2017 10:29
Иван Петрински
27 Април 2017 10:30
Патагонец, не инкрустирай!
27 Април 2017 11:00
Ленин е пропуснат безпрепятствено през фронтовата линия от германците, за да организира революция. В резултат Русия се оттегля от войната.

"On April 9, Lenin and his 31 comrades gathered at Zurich station. A group of about 100 Russians, enraged that the revolutionaries had arranged passage by negotiating with the German enemy, jeered at the departing company. “Provocateurs! Spies! Pigs! Traitors!” the demonstrators shouted, in a scene documented by historian Michael Pearson. “The Kaiser is paying for the journey....They’re going to hang you...like German spies.” (Evidence suggests that German financiers did, in fact, secretly fund Lenin and his circle.) As the train left the station, Lenin reached out the window to bid farewell to a friend. “Either we’ll be swinging from the gallows in three months or we shall be in power,” he predicted."


Read more: http://www.smithsonianmag.com/travel/vladimir-lenin-return-journey-russia-changed-world-forever-180962127/#m8QMRxTjwDxhsdzf.99

Тезиси...
27 Април 2017 11:25
А за Лев Давидович Бронщейн нито дума. Ама на него това му е втората революция. И той също пише много. И за Изра́иль Ла́заревич Ге́льфанд известен още като Александр Львович (Парвус) също нито дума. Науката история и идеологията се отнасят както "Не ме гледай какви ги приказвам а какви ги върша".
27 Април 2017 13:59
А за Лев Давидович Бронщейн нито дума. Ама на него това му е втората революция. И той също пише много.

Да, ама пише едни такива неприятни неща, че СССР на Сталин напълно се е разминал с марксизма.
Лев Давидович Троцкий Преданная революция: Что такое СССР и куда он идет?
Мы сделали таким образом первый шаг на пути понимания основного противоречия между большевистской программой и советской действительностью. Если государство не отмирает, а становится все деспотичнее; если уполномоченные рабочего класса бюрократизируются, а бюрократия поднимается над обновленным обществом, то не по каким-либо второстепенным причинам, вроде психологических пережитков прошлого и пр., а в вину железной необходимости выделять и поддерживать привилегированное меньшинство, доколе нет возможности обеспечить подлинное равенство.

Тенденции бюрократизма, душащие рабочее движение капиталистических стран, должны будут везде сказаться и после пролетарского переворота. Hо совершенно очевидно, что чем беднее общество, вышедшее из революции, тем суровее и обнаженнее должен проявить себя этот "закон"; тем более грубые формы должен принять бюрократизм; тем большей опасностью он может стать для социалистического развития. Hе только отмереть, но хотя бы освободиться от бюрократического паразита препятствуют советскому государству не бессильные сами по себе "остатки" господствовавших ранее классов, как гласит чисто полицейская доктрина Сталина, а неизмеримо более могущественные факторы, как материальная скудость, культурная отсталость и вытекающее отсюда господство "буржуазного права" в той области, которая непосредственнее и острее всего захватывает каждого человека: в области обеспечения личного существования.

"Обобщенная нужда" и жандарм.

За два года до "Манифеста Коммунистической Партии" молодой Маркс писал: "...развитие производительных сил является абсолютно необходимой практической предпосылкой (коммунизма) еще потому, что без него обобщается нужда, и с нуждой должна снова начаться борьба за необходимые предметы и, значит, должна воскреснуть вся старая дребедень". Эта мысль нигде не нашла у Маркса прямого развития, и не случайно: он не предвидел пролетарской революции в отсталой стране. Ленин также не останавливался на ней, и тоже не случайно: он не предвидел столь длительной изолированности советского государства. Между тем, являясь у самого Маркса лишь отвлеченным построением, доводом от обратного, приведенная цитата дает незаменимый теоретический ключ к совершенно конкретным трудностям и болезням советского режима. Hа исторической почве нищеты, обостренной разрушениями империалистской и гражданской войн, "борьба за отдельное существование" не только не исчезла на другой день после низвержения буржуазии, не только не смягчилась в ближайшие годы, но, наоборот, принимала моментами неслыханную свирепость: нужно ли напоминать, что отдельные области страны дважды опускались до людоедства?

27 Април 2017 14:07
Наконец-то сподобился почитать самого Троцкого, а не его комментаторов.
Лучше поздно, чем никогда.

"Преданная революция: Что такое СССР и куда он идет?"

Впечатления-тезисы
1) Написана живым языком, язык куда лучше сталинского
2) Чувствуется горячность и забота о реальном состоянии масс, а не кидание лозунгами "жить стало лучше, жить стало веселей"
3) Реальный анализ экономики и общества, показ их недостатков
4) Полный разгром тезиса о том, что в СССР был "социализм". Формальное объявление чего-либо не отменяет объективных экономических законов: "Верно, что борьба всех против всех порождается капиталистической анархией. Но дело в том, что обобществление средств производства еще не снимает автоматически "борьбу за отдельное существование"
К этой мысли я уже подошел сам. В СССР - длительный переходный период к социализму и не более, осложненный разрухами, войной, ракетно-ядерной гонкой и милитаризацией вообще.
5) СССР - государство решает проблемы подтягивания к развитым странам, но не делает это капиталистическими средствами, да и других не может быть в виду бедности, но это никакой не социализм. Усиление буржуазных тенденций по мере подтягивания и богатения - рост неравенства, что создает и создаст проблемы в дальнейшем
6) Показ реальных социальных переходного периода и из анализ, бюрократия как главный слой, но не закрепивший свою власть законодательно, птичьи права, но реальные возможности властвовать
7) Материальная бедность как экономический источник властвования бюрократии
8) Сохранение противоречий трудящихся и бюрократии и их интенсивное замазывание с помощью закрытия статистики:

Расслоение пролетариата
Казалось бы, в рабочем государстве данные о реальной заработной плате должны бы особенно тщательно изучаться; да и вся вообще статистика доходов, по категориям населения, должна бы отличаться полной прозрачностью и общедоступностью. На самом деле как раз область, затрагивающая наиболее жизненные интересы трудящихся, окутана непроницаемым покровом. Бюджет рабочей семьи в Советском Союзе, как это ни невероятно, представляет для исследования несравненно более загадочную величину, чем в любой капиталистической стране. Тщетно пытались бы мы установить кривую реальной заработной платы разных категорий рабочего класса хотя бы за годы второй пятилетки. Упорное молчание на этот счет источников и авторитетов так же красноречиво, как и их щеголянье ничего не говорящими суммарными цифрами.

9) Троцкий как сторонник твердого рубля с желательно 100% (!) золотым покрытием, показ уровня инфляции во время сталинских пятилеток.
10) Утрата партией контроля над бюрократией, на необходимость чего указывал Ленин, и фактически слияние партии с бюрократией. Тем самым ставится под сомнение возможность контролировать бюрократию и становится все более зыбкой социалистическая перспектива СССР.
11) Расширение в сталинском СССР власти государства, уменьшение свобод - это никакой не социализм - государство даже не думает "отмирать".
Многопартийнсть была ликвидирована в условиях гражданской войны. но сама она не являлась табу. Ликвидация партийных дискуссий как начало смерти партии Ленина.
12) Бухарин и Сталин как оппортунисты-начетчики - сначала 1923-1928 отвергали предлагаемые "левой оппозицией" ускорение коллективизации и индустриализации, а потом кинулись в лице Сталина в авантюру Первой пятилетки выставляя запредельные планы, но в итоге скатываясь к цифрам роста, о которых говорила "левая оппозиция"
13) Сталин с помощью "Ленинского призыва" создал предпосылки для превращения партии в бюрократический орган со всевластной верхушкой, наполнив партию малограмотными людьми, смутно представлявшими зачастую даже биографию Ленина, другой предпосылкой была "демобилизация миллионной Красной армии: победоносные командиры заняли ведущие посты в местных советах, в хозяйстве, в школьном деле и настойчиво вводили всюду тот режим, который обеспечил успехи в гражданской войне. "
14) Сталинская конституция - отказ даже по форме от советов как орудия пролетарской диктатуру, превращение советов в простые муниципалитеты:

В области политической отличием новой конституции от старой является возвращение от советской системы выборов, по классовым и производственным группировкам, к системе буржуазной демократии, базирующейся на так называемом "всеобщем, равном и прямом" голосовании атомизированного населения. Дело идет, короче говоря, о юридической ликвидации диктатуры пролетариата.

27 Април 2017 14:10
Диалектика - печальная наука - "хвост вытащишь, нос увязнешь" - укрепление единства общества перед войной ведет к сокрытию внутренних противоречий, которые потом вновь вылазят, но когда при "укреплении единства" потеряны механизмы выявления и разрешения противоречий, то все идет к краху

Видимы попытки Сталина обуздать бюрократию в 1937-1938 гг., но механизм террора - он чрезвычайный и применять его постоянно нельзя, а других механизмов не осталось благодаря тому же Сталину...

Только к 1985 г. созрели реальные предпосылки переходу к социализму, но организованной силой в тот момент была лишь бюрократия

27 Април 2017 15:18
Докога сега смята да ни занимава с човеконенавистнеческата идеология, погубила милиони? Докога ще се побликуват любителски есета, върху непотребна философия, чието място е в пенсионерските клубове по интереси на бившата номенклатура? Или целта е превантивна - "Хора бдете"?

Ти какво искаш, всяка седмица да има по една история "Богатството на олигарха Х води началото си от У" Това ли да пишат хората. Я по-добре за марксизма-ленинизма. То Петрински си казва, че и преди 89 никой не го четеше в оригинал, само се повтаряха клишета отгоре, и файда нямаше никаква, сега ли ще направи дупка.
27 Април 2017 15:21
Значи относно ленинизЪма след краткото, но изчерпателно резюме на тов. Маузер няма какво да добавя освен личният принос на царя - идиот Николай II, който абсолютно безпричинно зарязва на произвола на съдбата армия, страна и народ в решаващ момент от войната.
27 Април 2017 15:52
царя - идиот Николай II, който абсолютно безпричинно зарязва на произвола на съдбата армия, страна и народ в решаващ момент от войната
Царят добре, идиот, а аристокрацията?
27 Април 2017 18:09
Рибата се вмирисва от главата.
28 Април 2017 21:58
Тов.Петрински
тов.Кошка
ЦК на КПСС
ЦК на БКП
цялото прогресивно човечество
29 Април 2017 23:13
понякога пропускам философската некрофилия и чудесата на комунистическото наследяване
30 Април 2017 00:24
zzz07
29 Апр 2017 23:13
понякога пропускам философската некрофилия и чудесата на комунистическото наследяване
А не бива!
Не трябва да се пропуска, трябва да се трупа знание и да се мисли!

Ей ги тезисите , я помисли #Кой е наследил ленинските лозунги ...

. интернационализмът постепенно се превръща в основен принцип на организираното движение . .. ... Лозунгът от последния ред на Манифеста на комунистическата партия, публикуван през 1848 г.: „Пролетарии от всички страни, съединявайте се!“ среща осезателна подкрепа .. . ..

Идеята за .. интернационализъм е най-добре застъпена по времето на Втория интернационал, както и в резолюцията на Ленин и Роза Люксембург по време на Седмия конгрес на Втория интернационал в Щутгарт през 1907 г. ...

Да ти звучи познато?

Ама сега същото това вечно живо Учение е Толерантност .. дайте да дадем, вир шафен дас , да се борим с национализма ...
30 Април 2017 01:40
Може би е интересно: "Защо (и как) Сталин е изолирал Ленин".
https://www.youtube.com/watch?v=w0UludOrVQA
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД