:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,391,980
Активни 54
Страници 7,383
За един ден 1,302,066

"Баба Меца" ще дърпа БДЖ-то от пропастта

Държавните железници най-сетне откриха печеливша услуга - ретропътуванията
СНИМКА: ИСКРА ЦЕНКОВА
"Баба Меца" криволичи, обвита в пара, по живописния маршрут София-Кюстендил.
"Баба Меца", както феновете на жп транспорта наричат галено стария парен локомотив с над 80-годишна история, пъшка и пъхти по релсите средно с 45 километра в час. Ако се разбърза, стига и до 60. На фона на свръхмодерните влакове по света, които хвърчат върху въздушни възглавници с над 300, та и с над 500 километра в час, старицата направо пълзи, но пък е внушителна и грабва на мига вниманието - изпуска пара, надува свирка и където мине, всички прииждат, за да я видят, да я пипнат, да я снимат, да й помахат отдалеч. Не само защото е част от историята и е най-мощният парен локомотив в цяла Европа, но и заради невероятното преживяване, което предлага. Радват й се не само децата и ценителите на винтидж културата, както и трейнспотърите, които дебнат край релсите, въоръжени с фотоапарати и телефони. Полза от нея имат и националните железници, тъй като е една от малкото им услуги на печалба.

-------

На фона на значително спадналия интерес към железниците - заради непривлекателния, немодернизиран и по-бавен превоз от автомобилния, заради лошото качество на услугата, ретропътуванията са може би единствената услуга за националната железница, която събира овации. Последното излизане на релси на композицията, теглена от легендарния парен локомотив "Баба Меца" на Лазаровден и Цветница до Кюстендил и Черепиш донесоха на холдинга приход от общо 35 хил. лева, при това само от български пътници.

През последните години печалбите от атракционни пътувания бележат непрекъснат ръст. За 2015 г. те възлизат на 410 хил. лв. , а за 2016 г. - на 450 хил. лв. Засега БДЖ предлага новата си услуга спорадично, най-вече по празниците. Най-сетне и в транспортното министерство обаче забелязаха потенциала в тази ниша и огласиха идеи да я доразвият и да предложат редовен график. Програмата на пътуванията все още се подготвя, водят се и преговори с туроператори. Според Христо Алексиев, транспортния министър в служебното правителство на Огнян Герджиков, приходите на БДЖ от атракционни пътувания могатда скочат и до 4 милиона лв. годишноЕдна от предпоставките за това е уникалният подвижен състав, който страната ни притежава за разлика от много други държави, които отдавна са пенсионирали своите парни локомотиви и исторически вагони в музейните експозиции. Англия е другата европейска държава, открила отдавна преимуществата на старите парни машини. Там ретровлакът "Торнадо" преминава редовно с пълна пара по исторически маршрути, а интересът е толкова голям, че билетите за него се разпродават няколко седмици по-рано.

Тежките парни машини са извадени от употреба през 60-те години на миналия век, а мястото им е заето от дизеловите и електрическите локомотиви. Повечето от тях са бракувани, водните кули по гарите пък са разрушени. Тук-там обаче още стърчат, подминати от разрухата по една или друга причина. А действащите парни локомотиви у нас са възстановени благодарение на ентусиазма и безплатно дарения труд на дългогодишни сърцати жепейци.

Общо пет са, сред тях е и легендарният ретролокомотив "Баба Меца", произведен в 1931 г. в Полша - машината, на която три години работи като огняр поетът Никола Вапцаров. "Баба Меца", най-мощният в цяла Европа парен локомотив, беше върнат отново към живот след 55 години почивка през 2015 г. от машиниста Ангел Алексиев и двама негови колеги. Два от ретровлаковете са в Софийското локомотивно депо, други два се съхраняват в Горна Оряховица, а този, който трака по живописната теснолинейка Септември - Добринище, е в депото на град Септември.

Една от безспорните атракции на подвижния ни жп състав е оригиналният царски "Корона експрес". Това са три вагон-салони и специализирани вагони с различни функции, използвани при официалните пътувания на цар Борис III, царица Йоанна и принц Кирил. Те са произведени през 1938-1939 г. в Германия. Луксозно обзаведени и комфортни, те разполагат с апартамент, спални, кабини и бани. А царският вагон е обзаведен дори с телефон. От ръководството на БДЖ разясняват, че в момента правят разчети какви средства ще са необходими за поддръжка на старите парни локомотиви, при условие че те се натоварят няколко пъти повече. Обслужващите ги екипи са специалисти, грижат се сърцато за машините, непрекъснато се информират и знаят как се изработват някои от частите им. Те са и радетели за създаване на леснодостъпен музей на железопътното дело в София, подобен на тоя, който сега съществува в Русе.

Цената на билетите за ретропътуванията е в пъти по-висока от тази с дизеловите и електролокомотивите, но това не смущава любителите на слоу пътуванията. Двата тазгодишни прехода за Лазаров ден и Цветница на "Баба Меца" отново доказаха небивалия интерес към романтичните пътешествия. Пакетната услуга е резултат от обединения за пръв път в тази насока ентусиазъм на БДЖ и Министерството на туризма. Въпреки че за пръв път БДЖ не спонсорира над 50% от стойността на билетите за българи, както при предишните еднократни пътувания, всички места бяха заети. А кандидатите да попътуват с десетте ретровагона бяха дори два пъти повече.

За да отговорят на огромния интерес на пътниците, организаторите решиха да ускорят следващата им среща с жп историята. През майските празници предстоят още две пътувания - на 6 май по направление Горна Оряховица - Трявна, със спирки на гарата във Велико Търново, Дряново и на железопътна спирка Бачо Киро - за желаещите да прекарат празничния ден в Дряновския манастир. Атракционното пътуване ще е с парен локомотив, произведен през 1948 г. в Австрия, един от двата в света от тази серия, които са в движение, другият е в Люксембург. В състава на композицията ще бъде включен и вагонът на Борис III от "Корона експрес", който ще бъде разглеждан по време на самото пътуване като музей на колела. Другото празнично пътуване ще е за 24 май, то пък е поръчано от самите пътници от двата предишни туристически влака. "Идеята на БДЖ е свързана с отбелязване на 24 май по особено празничен и невиждан досега начин", отбелязват от националната железница.

Очаква се пътешествията с парен локомотив отново да привлекат чужди туристи като тазгодишното пътуване на Цветница до Черепишкия манастир, когато 150-тонната "Баба Меца" поведе из живописните кътчета на България китайци, канадци, австрийци, белгийци и двойка възрастни англичани, пристигнали специално от Велико Търново в София, за да попътуват с легендарната парна машина. Английското семейство видяло в интернет снимка на стария локомотив, послес преводача на "Гугъл" схванали идеятаи написали писмо до БДЖ с молба да им запазят билети. Така се оказали сред пътниците от чужбина, но пък помолили за едно: следващите обяви за атракционни пътешествия да се публикуват и на английски.

Тъй като ретромашините няма и занапред да напускат границите на България, чужденците, които искат да стана част от вълнуващото приключение, трябва да дойдат у нас. Те пристигат за целта най-често организирано, с посредничеството на туроператорска фирма. Всеки от тях е готов да извади от джоба си за невероятното туристическо преживяване средно по 3500 евро дори. "Сумите за чужденците са различни и могат да стигнат до 5000 евро за трейнспотъри, които тръгват на дълго пътешествие с ретровагон, теглен от парен локомотив, за да направят ефектните си кадри. Неразделна част от тези пътувания е културно-историческият и кулинарен туризъм, към него често се добавя и винения, още едно изживяване и начин за опознаване на страната, на която гостуваш. Затова всяка община по линиите, докъдето такива пътувания се осъществяват, има възможност да оказва специално гостоприемство на пристигащите", отбелязват от БДЖ. Немците, англичаните, холандците и австрийците са сред най-многобройните почитатели на ретропътуванията из България. Те предпочитат дестинациите Мездра - София, Драгоман - Бургас, Плевен - Черквица. Търсени направления са и Димитровград - Момчилград - Подкова, от гара Левски през Ловеч към Троян, както и Алдомировци - Бели брег...

Цената на луксозните винтидж пътувания всъщност е оправдано висока в цял свят. Само за един час тракане по релсите парният локомотив, който тегли след себе си дълга и тежка композиция,гълта един тон въглищаОгнярите захранват пещта с въглища ръчно, както едно време. Вдишват сажди, чернилката се набива не само под ноктите им, не могат да хвърлят и за минута лопатата, защото локомотивът има постоянна нужда от енергия. Пък и техниката е стара, непрекъснато изисква поддръжка, скъпа и трудоемка е. Водата е другият голям проблем за върнатата към повторен живот морално овехтяла техника. За да изпусне парата през комина, ретролокомотивът има нужда от голям воден запас.

Да наемеш такъв безценен и автентичен влак за романтична сватба, абитуриентски бал или каквото и да е друго частно забавление, е твърде скъпо начинание - само изкарването на локомотива от депото струва 10 хил. лв. Ако бъдат наети и ретровагони, цената ще скочи още повече. Отделно се смята колко въглища са нужни за заявеното трасе, колко часа ще работи екипажът, колко километра ще измине, колко ще са спирките, дали ще домува на друга гара преди връщането, каква е инфраструктурната такса, дължима за ползването на релсите, разясняват от БДЖ. Така че наемането на частен самолет се оказва много по-лесно и по-евтино начинание. Но пък със самолета няма как да усетиш незабравимото преживяване, което парният влак може да ти даде. Точно затова и след пътуването до Кюстендил на Лазаровден кметът на града е заявил намерение да откупи "Баба Меца" за Празника на черешата в града.

Какво още предстои? Ами всичко, отговарят от БДЖ. Това е един огромен и неразработен потенциал, който включва и туроператорите, и общините, и важни исторически обекти, и фестивали, и културни и други събития. БДЖ ще осигурява композициите, общините ще предлагат забавата, туроператорите ще направят така, че хората не само ще отиват до някоя гара и ще се връщат в един ден, а ще могат и да се насладят на различни емоции. Веднъж пристигнал на дадена гара, влакът може да разхожда и местните на по-кратка дистанция.

А по време на едно такова романтично пътуване какво ли не се случва. На последното ретропътешествие на борда на влака до Кюстендил пътува семейство със сина си. Мъжът и жената се запознали в пътнически влак преди 24 години, по същия маршрут. Тя пътувала с гаджето си, той - с приятелката си. Запознават се във влака и никога вече не се разделят. По принцип вече почти не пътуват с влак, но когато научили за този маршрут, платили три билета по 43 лева и тръгнали с парния локомотив, назад към спомените, усмихнати, все още влюбени и преплели пръсти, докато се возят.Кои са най-романтичните линииДа пътуваш ретро по живописните жп маршрути е невероятна тръпка, а ако влаковата композиция е и "Ориент Експрес", то и цените за нея ще са космически. Пътешествието с иконата на железопътния транспорт, възпята от Агата Кристи и възстановена през 1997 г., тръгва от Париж и стига до Истанбул, като минава през България.

У нас едно от най-романтичните жп преживявания с влак предлага теснолинейката Септември - Добринище. Преди няколко години тя без малко да бъде закрита като нерентабилна, въпреки че минава покрай курортни селища с недоразвит потенциал. Днес БДЖ спонсорира съществуването й и туристите могат да се изплакнат очи в невероятните природни красоти. Пътят на влакчето е дълъг 125 км, а локомотивът тръгва от западната част на Горнотракийската низина, промушва се през 35 тунела, трака през много мостове и прехвърля 3 планини - Западните Родопи, Рила и Пирин. Казват на теснолинейката още Алпийската железница на Балканите, а пътят й стига до най-високата гара на Балканския полуостров - Аврамово, 1267 м.

Пътуването през Искърското дефиле е не по-малко вълнуващо железопътно пътешествие. Туристите често избират и атрактивно железопътно пътешествие по линията гара Пловдив - Стамболийски - Пещера. Преходът по линията София - Яна - Мусачево - Казичене - София е скромен като разстояние - само 53 километра, но пък макар и за кратко, феновете на винтидж пътуванията с влак могат да се потопят в атмосферата на миналия век. По тази линия за пръв път минава през 2002 г. първата голяма група с чужди туристи, търсещи романтиката на бавните скорости. Сред редовните атракционни програми с ретросъстав на БДЖ са и участъците Левски - Троян, Левски - Свищов. Димитровград - Подкова също се нарежда сред най-красивите ни жп маршрути, а една от гарите му е Перперек, отправна точка до тракийския култов комплекс Перперикон. Подвижните ретросъстави са предпочитани от чужденците и по маршрутите Драгоман - Бургас, Димитровград - Момчилград - Подкова, Левски - Ловеч - Троян, Плевен - Ясен - Черквица, Алдомировци - Бели брег и не на последно място, пътят от София и обратно през Пловдив, Карлово, Казанлък, Велико Търново и Плевен.
СНИМКА: БДЖ
Парният локомотив 16.27, произведен в Австрия през 1947 г., ще поеме за Гергьовден от Горна Оряховица към Трявна.
СНИМКА: ИСКРА ЦЕНКОВА
Металните старици имат нужда от чести почивки и прегледи.
СНИМКА: БДЖ
Машинистът Албер Иванов ще подкара старата австрийска машина на Гергьовден, а пътуването ще е част от туристическата програма на БДЖ.
СНИМКА: БГНЕС
"Баба Меца" вози три вагона англичани към Хасково при едно от атракционните си пътувания миналата година.
3
3351
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
27 Април 2017 09:03
Не знам дали "Баба Меца" дърпа БДЖ от или в пропастта, лично аз пострадах от нейното "дърпане", защото когато тя пътуваше до Кюстендил, почти за целия ден другите влакове бяха спрени от движение. Не искам да си мисля колко псувни е отнесла "Баба Меца". Съвсем пък не коментирам това, че нито един кондуктор не беше наясно кой влак ще се движи и кой не, а и не му пукаше. Затова, нека всички "Баби Меци", "Кумчо Вълчовци" и прочие менажерия нека си возят туристи, но ако обичат нека да го правят по такъв график, който не пречи да се движат работните магарета.... Ако е възможно, де...
27 Април 2017 09:31
Наскоро пътувах по Искърското дефиле с пътнически влак. Влакът закъсня с тръгването си докато му намерят локомотив, но пък понеже се движеше бавно и спираше на всяка керемида, дето се вика, беше точно като пътуване с ретро, панорамни и т.н. влакове и то само за 4 лв. и някакви стотинки. Евтиния и прекрасни гледки.
Така, че не ви трябва Баба Меца, ако искате да гледате природа всеки български влак върши същата работа при скоростите, с които се движат.
27 Април 2017 11:26
Влаковете отдавна не са мизерията, която хората помнят от края на 90-те. Завърнах се към БДЖ преди 6-7г. и въртя минимум 10-ина пътувания годишно от близките дестинации тип София-Своге та до морето. Редовно си има сапун и тоалетна хартия, не се пуши, закъсненията са малки, цените са добри и без отстъпки. За разстояния, които рейс би изминал за над 2ч. винаги избирам влак. Има възможност за раздвижване, достъп до тоалетна и доста важно - личното пространство е по-голямо дори и при пълно купе, самите седалки са по-широки, редовно нямаш съседи около себе си за разлика от еквивалентните рейсове. Това че почнаха да ремонтират гарите вместо да купуват подвижен състав, понеже строителните фирми трябва да гепят, си е чисто престъпления на най-високо политическо ниво. И вижте колко малко трябва да се възроди интереса към железниците! При наливане във влакове вместо в саниране на гари нещата биха потръгнали. Но под хомота на магистралния гений надали.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД