:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 492
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Какви са алтернативите за Северна Корея?

Вашингтон трябва да реши дали иска да накара Пхенян да замрази ядрените си опити, или да смени режима
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е странен, напълно безскрупулен и напълно непредсказуем "обожествен лидер".
Кризата със Северна Корея може да изглежда измислена. Но не е съвсем така.

Пхенян има ядрени оръжия и балистични ракети повече от десетилетие, защо тогава паниката настъпи точно сега? Защото Северна Корея върви към ядрен пробив. Режимът открито обяви, че стремително се приближава към разработването на междуконтинентална балистична ракета, която може да достигне до територията на САЩ и да срине американски град само с едно натискане на бутон от лидера Ким Чен Ун.

Севернокорейците не блъфират. Те постигнаха значителен прогрес с ракетите на твърдо ракетно гориво, които по-бързо могат да бъдат приведени в бойна готовност, по-лесно да бъдат скрити от врага и могат да нанесат превантивен удар. В същото време Пхенян непрекъснато увеличава ядрения си арсенал. Днес той се оценява на между 10 и 16 ядрени бойни заряда. До 2020 г. те може да достигнат и 100. (Смята се, че Великобритания разполага с 200 ядрени бойни заряда).

Оттук идва и кризата. Не можем просто да допуснем Ким Чен Ун да има възможност да разруши американски градове. Вероятно има хора, които може да поспорят дали е необходимо да бъде спрян. Ако тази практика се прилагаше по отношение на руснаци и китайци през всичките тези години, защо да не се приложи и към севернокорейците? На първо място, защото възпирането, дори и ако става въпрос за разумен враг като стария СССР, никога не може да се смята за сигурно. Бяхме много близо до ядрена война през октомври 1962 г. На второ място, защото режимът в Северна Корея е изключително ексцентричен - изолирана от света държава, която се управлява от странен, напълно безскрупулен и напълно непредсказуем "обожествен лидер".



Не може да разчитате на Калигула



Режимът е свиреп и е издигнат в култ; народът е като робот. Американската журналистка Карън Елиът Хаус преди време написа, че ако Ирак по времето на Саддам Хюсеин беше затвор, то Северна Корея е колония от мравки. В колониите от мравки няма разделение на властите.

Ако не възпиране, тогава превенция. Но как? Най-голяма надежда се възлага на Китай - да упражни влиянието си и да убеди Северна Корея да се откаже от ядрената си програма. От години китайците предприемат различни действия, но никога не са правили нещо, което да бъде решаващо. Те имат причини за това. Опасяват се и от огромен наплив от бежанци, ако режимът на Ким падне. Пхенян непрекъснато е трън в очите на американците, а падането на властта там ще изпрати Южна Корея (и Америка) на река Ялудзян, намираща се по границата между Китай и КНДР. Тогава



защо Китай трябва да помогне в този момент?



Има няколко причини за това:

- Китайците не се вълнуват от напрежението, но не искат война. А рискът от война нараства. Те знаят, че заплахата от междуконтитентална балистична ракета е напълно неприемлива за американците. И настоящата администрация на САЩ следи да не се прекрачи т. нар. "червена линия".

- Интересите на Китай бяха засегнати от изграждането на противовъздушна регионална система за отбрана заради опасността от севернокорейски ядрени оръжия. Южна Корея иска бързо да бъде инсталирана американската противоракетна система THAAD. И Япония може да се сдобие с такава система. Целта на THAAD е да проследява и да сваля идващи от Северна Корея ракети, но както всеки противоракетен щит, тя неизбежно намалява мощта на китайския ядрен арсенал, както и възможността да разпознава китайските ракети.

- Ако Китай не предприеме никакви мерки, това означава да се върнат американските тактически оръжия в Южна Корея, които бяха извадени от употреба през 1991 г.

- Ако кризата продължава да се задълбочава, то Южна Корея, и по-важното Япония ще станат ядрени държави. А това ще бъде голям кошмар за Китай.

Това са



основните карти, с които Америка разполага



и може да изиграе. Целта трябва да бъде ясна. Минималната - да бъдат замразени опитите, а максималната - смяна на режима в Пхенян. Китай обаче има голям интерес настоящият режим да остане на власт и затова САЩ биха могли да смекчат последната възможност, като се откажат от обединението на Корейския полуостров. Все пак не става въпрос за Германия, където комунистическата част се вля в Западната. САЩ биха приели независима, но не и прилагаща примера на Финландия, Северна Корея. По време на Студената война според сключено споразумение Финландия беше независима, но външната й политика беше проруска. Трябва да се гарантира, че една нова Северна Корея ще бъде независима, но винаги ще се ориентира от действията на съседен Китай. Например, новият режим в КНДР ще трябва да се откаже от възможността някога да се присъедини към друг толкова вражески съюз.

Трябва да бъдат взети решения, които обаче трябва да бъдат подкрепени, като САЩ демонстрират своята решителност. Превантивен удар по ядрените съоръжения и ракетния комплекс на Северна Корея би бил прекалено опасен, тъй като това почти сигурно ще доведе до нахлуване в Южна Корея и това може да коства живота на милиони. Можем да се опитаме да свалим севернокорейска ракета по средата на полета й, за да покажем уменията си да се защитаваме и че севернокорейска ракетна мощ може да бъде неутрализирана технологично.

Корейската криза е истинска и се разраства. Но САЩ не са безпомощни - имат право на избор; имат активи и др. Време е да започнат да работят за себе си.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Пхенян не спира с тестовете на балистични ракети и твърди, че е на път да разработи междуконтитентална ракета, която щяла да стигне до САЩ.
15
3067
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
26 Април 2017 20:22
Значи,Дончо може с едно копче да сдрине град в Корея,а Кимчо не трябва да може?!Да Ви светна-ако и Кимчо може,то и двамата няма да натиснат копчето...
26 Април 2017 20:50
Но САЩ не са безпомощни - имат право на избор; имат активи и др. Време е да започнат да работят за себе си.

Значи изборът е единствено тяхно право, а и не се сещам някога да са работили или направили нещо добро за някой друг освен за себе си.
26 Април 2017 20:59
Режимът бил свиреп, пък тия дето налагат пълно ембарго на страната.. и само се чудят как да я бомбардират.. не са....

Само, че нали знаете.. когато голям противник нападне плъх и не му остави път за бягство.. малкият плъх напада, че и побеждава в много от случаите.
26 Април 2017 21:00
"Режимът открито обяви, че стремително се приближава към разработването на междуконтинентална балистична ракета, която може да достигне до територията на САЩ и да срине американски град само с едно натискане на бутон от лидера Ким Чен Ун. "

Странно доверчиви тия американци. Режимът може и да лъже, нали? Може изобщо да няма изгледи за разработване на гореспоменатата ракета, а може и отдавна да се е сдобил с нея. Защо точно този път решиха да повярват?
https://www.youtube.com/watch?v=1suZ3PM97pM
26 Април 2017 21:05
DukeNukem
26 Апр 2017 20:50Мнения: 704
От: BulgariaСкрий: Име,IP
Значи изборът е единствено тяхно право, а и не се сещам някога да са работили или направили нещо добро за някой друг освен за себе си.

Няма как да се сетиш нещо което никога не си знаел. Те тия работи в кръчмата не ги разправят.
26 Април 2017 23:27
Повече прилича на обсада на Китай, отколкото бай Дони да се е загрижил за някакви ракети, които ще се окаже, че са същия модел като на Саддам. Не зная тактиката- длъжник загражда кредиторите доколко би могла да е успешна, някой финансово грамотен да сподели?
27 Април 2017 00:00
Пхенян има ядрени оръжия и балистични ракети повече от десетилетие, защо тогава паниката настъпи точно сега?


Паниката настъпи точно сега, защото на САЩ им трябва да си го изкарат на някой, а резултата със С.Корея е неясен. Издънят ли там, губят позиции навсякъде.
27 Април 2017 00:37
Северна Корея е единствената обществено приемлива причина за силно Американско присъствие в региона, няма средно положение. Разширение на юга върху целия полуостров значи граница с две суперсили и Аемриканци за стопани - кой да го приеме това? Американците също го разбират и гледат да опазят, каквото имат и се търпи като заварено положение. Не е случайно и колко много Южна Корея се опитва да играе с Русия (където стопаните позволят) - търсят си хората сигурност за едно друго състояние на нещата. Японците също не са глупаци и гледат да уредят проблемите си с големите съседи, а ако останат единствено убежище на Гай-джините ще се окажат в много тъпо положение и враг на всички (като че няма достатъчно минали причини и без тях). Въобще ситуацията е патова и затова продължава да съществува това уродство Северна Корея. 23 милиона са превърнати в идиоти, защото се пази едно разположение на сили, които и без това никой няма намерение да употреби наистина. Америка е единственият, който може да отстъпи, другите са си местни, прекалената ескалация не й е файда, а ако отстъпи, заради идиотската си икономика, ще натрупа грандиозни загуби. Тъй като срив в САЩ ще удари и Китайци и Корейци и Японци, че дори и Руснаци сериозно, на никого не му се ще нещата много да се размърдват и единственият смислен ход е Американците да отстъпят благородно, печелейки престиж, докато уреждат болезнен проблем и оставят региона на себе си, но толкова е не-американско това, че точно пък от Тръмп да го очакваме си е направо мокър сън. Елит от изнудвачи е оптималното решение за Америка и цял народ служи за разлайване на кучетата, докато гладува и студува заради любимия си лидер.
27 Април 2017 02:05
защо тогава паниката настъпи точно сега?

По две причини. Едната непосредствена, другата стратегическа в и развитие.

Непосредствената е, че на Тръмп му трябва външна заплаха за да прави вътрешен пиар. Щото соросоидите от самото начало са решили да го свалят и работят по въпроса системно и неотклонно.
Същевременно ръководството на Северно корейската абсолютна монархия на император Ким III също има нужда от външен враг заради вътрешен пиар и с охота партнира на американците.

Стратегическата е, че продължава обграждането на Китай. "Заплахата" от Северна Корея за разполагането на американски ракети в Южна Корея и Япония срещу Китай, звучи много по-достоверно отколкото "иранската заплаха" за разполагане на ракети срещу Русия.
27 Април 2017 08:03
Битката между Давид и Голиат всички знаем как е завършила, да не стане и тук по същия начин. Голиат, който от години раздава "правосъдие", да не си счупи главата накрая.
27 Април 2017 09:12
E@ти елементарното писание.
27 Април 2017 09:25
Това някой американски ЗИП ще го е писал.
27 Април 2017 14:32
Не може да разчитате на Калигула


И?

27 Април 2017 15:51
Горчивата истина е че ако нямаш ядрено оръжие, във всеки един момент може да бъдеш "демократизиран".
След последните освободителни войни в близкия изток, дори и маймуните на Тамбукту прозряха този простичък факт.

Какъвто и да е, северно корейският режим не са олигофрени, ясно им е какво ги чака ако замразят ядрените си програми.
27 Април 2017 21:04
Режимът във Вашингтон трябва да реши дали иска да накара Пхенян да замрази ядрените си опити, или да смени режима.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД