:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 584
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Берлин иска да озапти Бундесвера

Германският военен министър започна чистка в казармите заради нежеланието на военната клика да изчисти армията от крайнодесни елементи
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Германският военен министър Урсула фон дер Лайен (вляво) разговаря с малийски войник в оръжейна стая на Европейската тренировъчна мисия в Мали в град Коуликоро. Тя инспектира преди време как Бундесверът обучава новата армия на африканската страна, която се бори с местни ислямисти.
От няколко седмици германският военен елит се тресе от поредните скандали в армията, в които министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен зае нападателна позиция срещу кликата в пагони. Стигна се до гневни размени на реплики и обвинения, жлъчни коментари в пресата и незакъснялата намеса на водещите политически партии във ФРГ. Фон дер Лайен беше привикана пред парламентарна комисия за отбраната, където наля още масло в огъня. Тя заяви, че ще отговори на разкритията за крайнодесни симпатизанти в германската армия с реформа във въоръжените сили, включително в правилника с основните принципи, на които те се опират в постнацистката ера. Тя смята да заложи на реформа в ръководните структури "от войниците до генералите, от помощниците до министъра". Промените също така ще включват промени във функциите на ръководството, дисциплинарни мерки, политическо обучение на войниците и в правилника за начина, по който Бундесверът (армията) се отнася към историческите военни традиции в страната. Реформата предвижда промяна на вътрешните правила в армията, за да бъде ясно забранено на нейни войници да почитат символи, свързани с Вермахта, армията на нацисткия режим

Този план бе обявен само ден след задържането в югозападната част на страната на Максимилиан Т., трети заподозрян за участие в крайнодесен терористичен заговор за убийство на ръководни фигури в Германия, което после да бъде приписано на бежанец. Задържаният е свързан с Франко Албрехт, младши лейтенант, който си създал фалшива самоличност на сирийски бежанец, за да бъде хвърлена върху имигрант вината за планираното убийство. Третият заподозрян по случая е 24-годишен студент, израснал с Албрехт в град Офенбах и също в момента се намира зад решетките. Малко преди това министърът нареди да бъдат извършени проверки и ако е нужно, дори



обиски в армейските казарми из цялата страна



за наличие на нацистки символи като част от започналото вече разследване. Това се наложи, след като в най-малко две казарми бяха намерени нацистки символи, включително в казармата на съвместното френско-германско поделение в Илкирш, в района на Страсбург, където са служили Франко Албрехт и Максимилиан Т. Преди това Фон дер Лайен бе подложена на критики, след като стана известно, че информация за крайнодесни настроения в редиците на Бундесвера не е стигнала до знанието на нейното министерство. Съгласно плана за реформи в армията, който тя предлага, ще има и затягане на дисциплинарните правила, след като стана ясно, че Франко Албрехт е написал дипломна работа, в която открито защитава ултранационалистически и ксенофобски идеи, като това е било известно в армейските среди, но никакви санкции срещу него не са били предприети.

Министърът на отбраната заяви също така, че армията трябва да изкорени крайнодесния екстремизъм.Тя припомни, че 18 служители на въоръжените сили са били отстранени за крайно десните си възгледи от 2012 г. Преди това тя предизвика критиките на военни и депутати, след като осъди "слабото лидерство" на армията заради разкритията за планираната терористична атака. Малко по-късно тя се извини за тона си, но не и за казаното. Случаят в елзаския Илкирх, където е бил разквартикуван Франко Албарехт, обаче не е единствен по рода си. В Донауешинген, провинция Баден-Вюртемберг, следователите също са открили нацистки символи. Малко след това върху стените на казармите там се появи надпис "Нацистите вън" и полицията изпрати патрул за охрана на района.

Фон дер Лайен лично отиде в базата на Франко, където при разследването е бил намерен автомат с гравирана на него свастика. Тя посочи също и още няколко сегашни скандали - за унизителни и садистични ритуали за посвещение, и за жени войници, които били принуждавани да танцуват на пилон. Демонстрирайки какво означава работа, министърът миналия месец уволни главния офицер по подготовката генерал-майор Валтер Спиндлер за това, че не успява да се справи с проблемите достатъчно бързо. Тя също така проведе кризисна среща със 100 водещи военни, след като се зарече "светлината да блесне и на тъмните места" и предсказа, че "ще бъде трудно, ще бъде болезнено, няма да е хубаво".

В момента военната разузнавателна служба разследва около 280 случая, свързани с предполагаеми крайнодесни симпатизанти в армията. Доклади за подобни явления имаше през последните години, но висшите военни в Бундесвера просто ги игнорираха. Твърденията за дълбоки структурни проблеми в армията, които германският министър на отбраната отправи след ареста на заподозрените в тероризъм военнослужещи, буквално шокира редиците на въоръжените сили на ФРГ. "Политици, военни от Бундесвера и техните близки, войниците, участващи в чуждестранните мисии - всички са ужасени от тези обобщения", заяви Андре Вюстнер, председателят на сдружението на германските военни. "На един войник, който изпълнява мисия в Мали при едни от най-трудните условия, при това снабден частично с оборудване, трудно биха могли да бъдат обяснени коментарите на министъра, който защитава интересите му в Берлин", подчерта Вюстнер. Той обвини Урсула фон дер Лайен в



накърняване на отношенията между армия и политика



На Урсула фон дер Лайен не бе спестена критика и от политическите кръгове. Зам.-председателят на германските социалдемократи Ралф Щегер заяви: "Който след три години от мандата си се оплаква от провала на лидерите във въоръжените сили, значи се оплаква от себе си". Министърът на отбраната е разполагала с достатъчно време, за да се справи със злоупотребите в армията и с нейните проблеми, допълни Щегер. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел обаче подкрепи Фон дер Лайен. "Министърът на отбраната има пълната подкрепа на канцлера и цялото федерално правителство да проучи всички аспекти на случая с Франко Албрехт, тъй като той е свързан с реформиране на въоръжените сили", заяви правителственият говорител Щефен Зайберт.

Това е опасна политическа битка за Фон дер Лайен, първата жена, която отговаря за Бундесвера и която често се споменава като потенциален наследник на канцлера Меркел. Майката на седем деца критикува строго "нагласите и лидерските проблеми" при военните, подчертани от скорошни сексуални насилия и скандали в армията. Това на свой ред я превърна в мишена на редица военни, които обвиняват, че тя очерня всички тях, докато същевременно избягва личната си отговорност след повече от три години на поста си. "Шпигел онлайн" съобщи, че повечето проблеми са започнали, преди тя да заеме поста, сега тя "е изправена пред критики, каквито рядко е имала преди". Коментарите й обидиха много войници, които вече смятат, че не получават достатъчно признание за мисиите от Афганистан до Мали в страна, която със своята вина за нацистката епоха все още показва малко любов към военните.

Още м.г. разкритията за екстремисти, внедрени в редиците на Бундесвера, накараха Германия да внесе промени в закона за военнослужещите. Така вече военното контразузнаване ще проверява преди постъпване в армията всеки донаборник. Военното контраразузнаване е отговорно само за активно служещи войници. Федералното правителство внесе проект за промени в закона за военнослужещите. От юли 2017 г. военното контраразузнаване трябва да проверява и кандидатите за военна служба още преди встъпването им в армията. От Министерството на отбраната информират, че става дума за попълнение от около 20 000 души годишно. Досега новобранците трябваше да представят само свидетелство за съдимост и да признават върховенството на конституцията. Законът разрешава на тайните служби да проверяват само активно служещи в армията. От ведомството казват, че това води до пролуки в системата за сигурност и Бундесверът не е достатъчно подготвен, за да не допуска екстремисти в своите редици. В документа се казва още, че армията е била обвинявана в недостатъчен контрол и във връзка с десния тероризъм на неофашистката група "Националсоциалистическо нелегално движение".

В момента в армията служат близо 177 000 мъже и жени. Новият закон обаче не предвижда допълнителни проверки на активно служещите от страна на военното контраразузнаване и в бъдеще. То ще действа само когато някой поема "чувствителна за сигурността" дейност или служи в застрашено от саботажи място - оръжейни складове, радарни инсталации и други.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Германски войници от Бундесвера чакат да бъдат натоварени заедно с бойните им машини на влак в град Графенвоер.
СНИМКА: в."Билд"
В края на април полицията в Германия арестува младши лейтенант Франко Албрехт по подозрения, че е подготвял атентат.
6
1998
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
17 Май 2017 20:53
Време за чистката на армията, която Хитлер се жалваше, че не е успял да направи!
17 Май 2017 21:31
Каква е тая боза? Иначе харесвам министърката.
17 Май 2017 21:32
Берлин иска да озапти Бундесвера

Ама как звучи само...
17 Май 2017 23:01
Режимът на Меркел щампосва всеки който е против мигранския разгул, съсипването на държавата и трудно предсказуемото бъдеще, като крайно десен, профашистки и пр. и пр. глупости - елемент. Това може да минава пред част от "Ханзитата", ошашавени от пропагандата на Лъжливата преса, но по-голямата част от населението знае добре кой-какъв е и кому служат Меркел и съподвижниците 'и.

Армията не е за пръв път нападана от безотговорни политици. Дори да има отделни случай с разни "елементи" или пък да са специално изфабрикувани заради опасения, че тя - армията, би защитила основния закон (вместо конституция), е повече от лекомислено да се забърква поредния скандал в нея. Напр. преди години бе организирана пътуваща изложба за престъпленията на Вермахта през ВСВ. Оставям на страна дискусията дали е имало или не е имало, защото организаторите сами са имали глупостта да използват грубо фалшифицирани снимки, които бързо били разобличени... Така изложбата бързо и безславно е била прибрана за "по-добри времена".

Про правителствената пропаганда има ефект и тя е насочена основно срещу ПЕГИДА. Има и други движения, но централизирано такова, способно да бъде конкурент на казионните партии - няма. И въпреки това, управляващите не могат да оставят нещата на самотек. Със смехотворната акция на министърката се гони най-вече сплашване, както на армията така и на населението. Това им е необходимо заради предстоящите избори. Победата на Макрон дава сега надежа на Меркел, че отново би успяла да "мине метър" - въпреки много тежките 'и управленчески грешки и пълната подчиненост пред Дълбоката държава в Метрополията и разбира се - в служба на неолибералната чума.

Но сигурното си е сигурно - когато се използват всички хватки на т.нар. "демокрация"...
18 Май 2017 10:53
Майка на седем деца и вероятен бъдещ канцлер на Германия! А, стига бе!
18 Май 2017 21:15
Според една от конспиративните теории някой (анонимен) възложил на този "образцов войник" да провери как работят другите "служби" в Германия. И О ЧУДО,този неговорещ арабски индивид се регистрира като "сирийски бежанец" с ПРЕКАЛЕНО ЕВРЕЙСКОТО име Давид Бенямин, и...никой не забелязва това.

Аде де?!?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД