:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 341
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Апокалипсис

Милиардери се готвят за края на света

Генератори, муниции, бункери - мнозина в Америка се подготвят за края на света. Твърди се, че 50% от интернет богаташите вече са си закупили подобни съоръжения или поне парцел на необитаем остров
СНИМКА: www.pinterest.com
Изобретателни фирми печелят нелоши пари със свои проекти за подобни бункери.
Немалко хора по целия свят са убедени, че човечеството е на прага на апокалипсиса. Особено разпространени са сценариите на ужаса, описващи залеза на западната цивилизация, пише германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ) и с ирония разказва за най-новата тенденция сред някои свръхбогати представители на техническия напредък в САЩ - да си купуват бункери. Райд Хофман, съосновател на социалната платформа LinkedIn, предполага, че 50% от интернет милиардерите вече имат "застраховка апокалипсис" под формата на бункер или необитаван остров, където да потърсят спасение, в случай че настъпи краят на цивилизацията.

The preppers - както в САЩ наричат хората, които подготвят оцеляването си при евентуален апокалипсис, вече са толкова много, че образуват цяло обществено течение. Стийв Хъфман например, председател и съосновател на дискусионната платформа Reddit, признава пред сп."Ню Йоркър", че се е запасил с няколко мотоциклета, с огнестрелни оръжия и с амоняк - бил установил, че тези неща могат да му помогнат да оцелее за известно време в случай на катастрофа. В тази връзка ФАЦ пише, че подобни сценарии за индивидуално спасяване са нещо обичайно за Америка - особено сред милиардерите. Свръхбогатите обичат да се барикадират в затворени общества, защитени от бронирани стъкла, бодлива тел и високи зидове. Доброволното им отшелничество се дължи не на страх от физическо насилие, а на опасенията им от т.нар. системни рискове. Цитираният вече Хъфман например заявява, че се страхува не толкова от пандемии или мръсни бомби, колкото от "временен срив на правителството и изобщо на структурите".

Друг пример е Антонио Гарсия Мартинес, бивш продуктов мениджър във "Фейсбук", който през м.г. си закупил два хектара земя на остров в Тихия океан, където инсталирал аварийни генератори за ток и соларни клетки. Освен това складирал немалко бойни муниции.



Страхът от пълен колапс



Във всички тези случаи става дума за хора, подгонени от латентния страх, че евентуална кибервойна може да доведе до колапс на цялата система - тоест на всички инфраструктури, от които зависи оцеляването на обществото. Мнозина се опасяват и от друго: че някой експеримент по създаването на изкуствен интелект може да завърши фатално, в резултат от което изобретената от човека машина да се обърне срещу създателя си, както е в сагата "Терминатор".

Германското издание припомня в тази връзка, че катастрофичният сценарий, при който някакъв суперинтелект унищожава човечеството, е бил популяризиран от философа Ник Бостром. Показателно е, че инженерите на Google вече се опитват да създадат някакво копче за изключване на излезли извън контрол изкуствени интелекти. А това показва, че ситуацията наистина е сериозна, коментира ФАЦ. Вестникът добавя: "И все пак е твърде смущаващо, че тъкмо жреците на техническото развитие, които обичат да въртят колелото на цивилизацията, се превръщат в страхливи еснафи, които се оглеждат за бункери. Бягство от реалността ли е това, или основателен страх от бъдещето? Последното би било доста учудващо, при положение че тъкмо Силициевата долина се самоопределя като люлка на бъдещето".

Белгийският любител астроном Патрик Жерил предрича три гигантски слънчеви изригвания, които щели да разрушат напълно електроснабдителната мрежа на Земята. В резултат на това до шест месеца щели да загинат 90% от хората в Америка и Европа, съобщи наскоро "Дойче веле". Слънчевите бури на Жерил са само една малка част от предсказанията за нещастия, които щели да ни сполетят, преди да настъпи Апокалипсисът: планети, поели колизионен курс към Земята; мега-цунамита; унищожителни терористични атентати; електромагнитни импулси; внезапни измествания на полюсите. С оглед на всички тези мрачни предсказания мнозина американци предпочитат да не стоят със скръстени ръце. Джим МакЕнълти, който по принцип си изкарва хляба с туристически атракции по легендарната Route 66, предлага един вид помощ на всички онези, които вярват, че скоро ще настъпи краят на света. Джим съветва тези хора да прекарат съдбовния ден в една много специална пещера - там имало храна за 2500 души, складирана от американското правителство още в годините на Студената война. Входният билет струва 10 000 долара.

Джим не е единственият, който предлага на загрижените американци сигурно убежище. Редица



предприемчиви фирми правят доста добри пари



покрай тази нова мания. Те предлагат кажи-речи всичко: от най-прости бункери, които всеки може да закопае в градината си, през луксозно обзаведени подземни укрития в бивша военна база, та чак до секретни подземия, в които оцелелите от Апокалипсиса можели да положат началото на нова човешка цивилизация. 55-годишният бивш програмист Лари Хол предлага една наистина оригинална оферта: в стар ракетен силоз в щата Канзас той строи 14-етажен хотел под земята, в който 70 души могат да живеят и след края на света. Половината от етаж с площ 84 кв. м струва 1 милион долара. Комплексът ще разполага с болница, фитнес зала, органична градина и рибна ферма. Вятърна турбина и дизелов генератор с резервоар за 2 години ще осигуряват електричество за обитателите на убежището. Създателят му Лари Хол не вярва в теорията за края на света и твърди, че комплексът ще предлага убежище при друг вид катастрофи: големи терористични атентати, тежки епидемии като тази със свинския грип или природни катастрофи като урагана "Катрина". Хол твърди, че всички места в комплекса вече са продадени.

Фил Бърнс пък, който е основател на сайт със съвети за оцеляване след Апокалипсиса, препоръчва на сънародниците си да заделят до 1/5 от доходите си за подготовка за предстоящия край на света. При среден доход от 52 000 долара това се равнява на над 10 000 долара годишно. Срещу подобна сума калифорнийският предприемач Робърт Вицино предлага настаняване в бункер и храна за 6 месеца. Неговата компания "Вивос" продава места в общо шест бункера. Единият от тях се намирал в Централна Европа (близо до Франкфурт). В бункерите имало място за общо 6000 души. Междувременно белгийският любител астроном Патрик Жерил вече не е толкова сигурен, че предсказанията му за трите унищожителни слънчеви изригвания ще се сбъднат. "Последните данни ме карат да мисля, че може да се разминем и с малка слънчева буря", призна Жерил.

СНИМКА: www.wordpress.com
Богатите фамилии отдавна се затварят на цели острови, за да се опазят от опасностите в реалния свят.
СНИМКА: www.nationalgeographic.com
По някои телевизии дори вече има риалити предавания, в които цели семейства строят "замъци" заради наближаването на края на света.
СНИМКА: www.telegraph.co.uk
Има и такива, по-обикновени скривалища за черни дни.
СНИМКА: www.dw.de
Не само обикновените хора са страхуват от Апокалипсис.
18
6341
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
21 Май 2017 19:55
Добър бизнес !
21 Май 2017 19:59
че се е запасил с няколко мотоциклета, с огнестрелни оръжия и с амоняк - бил установил, че тези неща могат да му помогнат да оцелее за известно време в случай на катастрофа


Амоняка пък защо?
21 Май 2017 21:14
Амоняка пък защо?

Прочел го някъде, но не помни къде
21 Май 2017 21:16
Натисни тук
------------------------
Сайтът на Генек
21 Май 2017 21:36
Логично е свръхбогатите да се страхуват.
21 Май 2017 21:52
То па след "края на света",със 'сички острови,бункери ,запаси и прочие,ще е егати и живота.
По-добре ще е да си умрял
22 Май 2017 00:25
Това съм го чел в БТА Паралели през 1974 година. Имаше и фейлетони на Арт Бъкуалд.
22 Май 2017 00:31
Ко речи онзи - as he puts it. “I own a couple of motorcycles. I have a bunch of guns and ammo (муниции). Food. I figure that, with that, I can hole up in my house for some amount of time.”
22 Май 2017 00:51
Амоняка пък защо?

За да става весело. Амуниции е скучен превод.
22 Май 2017 05:13
Припадналите ги събуждат с амоняк не знаеш ли от медицината.Аз па искам пръв да умра като мъж а не като плъх в дупката си.На всеки 20 милиарда светлини години слънцето атакува с много силна радиация която унищожава всичко.След това отново започва некаква нова форма на живот.Смърта е спасение и не се страхувайте от нея.
22 Май 2017 05:55
На всеки 20 милиарда светлини години слънцето атакува с много силна радиация която унищожава всичко.

22 Май 2017 09:09
тежки епидемии като тази със свинския грип


Я, това е нещо ново. СЗО не излезе ли накрая със становище, че такава епидемия просто не е имало?
22 Май 2017 10:13
>>>><<<<<

.На всеки 20 милиарда светлини години слънцето атакува с много силна радиация която унищожава всичко.След това отново започва некаква нова форма на живот.Смърта е спасение и не се страхувайте от нея

Ужассс, остават ми само около пет милиарда до края!....!!!
22 Май 2017 11:41
Интересно какъв живот си представят богатите като оцелеят? Запасите свършват, бедна работна ръка няма, защото няма с какво да им платиш, пък и са прекалено заети да оцеляват на малки групи. Или тръгваш да грабиш или ставаш земеделец т.е. преставаш да се възползваш от богатството си. И както са "свикнали" на тежък физически труд мисля че точно оцелелите богаташи най-бързичко ще изгинат включително и чрез самоубийства като няма кой да им бачка и да командват.
22 Май 2017 12:02
Богатите фамилии отдавна се затварят на цели острови, за да се опазят от опасностите в реалния свят.
Е опасността в реалния свят им подсигурява богатството - нали се плаща за бомбите, които произвеждат. Плаща се и за псевдо-храните, които пак те произвеждат. Значи редно е да си пазят, това което им е платено от тези които са им платили.
22 Май 2017 12:14
Всъщност точно на остров шансовете са по-малки, едно цунами и богом!!

А пък тоя с мотоциклетите, оръжието и амунициите...

Това продава човекът, с това се запасява.
За тоалетна хартия нищо не пише, а това е първото, което свършва при всякаква криза
22 Май 2017 12:56
Нищо ново под слънцето. Конкретно в САЩ бункерите и запасяването им са традиция още от студената война.
22 Май 2017 19:45
Простолюдието ще умре набързо. Мириардерите - бавно и мъчително. Колкото по- бавно, голкова по- мъчително.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД