:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 348
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България удари джакпота с Мария Габриел в Брюксел

Кандидатката ни за комисар досега не е показвала интерес само към ресора, за който ще отговаря
Светослав Терзиев
Ако се вярва на външната министърка Екатерина Захариева, "Мария Габриел е най-добрата кандидатура (за комисар), която България е можела да излъчи", защото е "изключително подготвена" за ресора цифрова икономика и цифрово общество. Захариева отправи по телевизиите молитви: "Дай боже, България да получи този ресор (...), което ще е голямо признание за страната ни", защото е "от ресорите на бъдещето". Както се казва,



Господ чу молбите й,



а бъдещето стана почти настояще, защото председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер одобри номинацията на 37-годишната Мария Габриел, като й повери тъкмо дигитализацията на Европа. Той й връчи предълго Възлагателно писмо, в което още с първите редове й каза, че е поел ангажимент за "ново начало" в работата на ЕК, и очаква нейния принос. Със свещ да беше търсил друг кандидат сред евродепутатите, едва ли щеше да намери по-подходящ за тази работа, защото самото номиниране на Мария Габриел за този пост е "ново начало" лично за нея.

Тя е депутат в ЕП втори мандат и се е изказвала десетки пъти в пленарната зала по всякакви въпроси. Единствено за цифровата икономика и цифровото общество никога не е вземала думата, вероятно защото нито се чувства подготвена, нито проявява интерес към темата. Дори през 2015 г., чиято първа половина премина под знака на разпаления дебат за нова Европейска стратегия за цифровия единен пазар, тя не пожела думата нито веднъж. Нещо повече, публично не е известно да е изразявала отношение към която и да е от приетите оттогава 35 законодателни инициативи на ЕК в сферата на дигитализацията. И като капак на всичко, на 10 май 2017 г., в деня, когато правителството на Бойко Борисов официално я номинира за комисарския пост, Еврокомисията огласи Междинен преглед на изпълнението на стратегията от 2015 г., към който нашата кандидатка се отнесе равнодушно. Никой не я чу да прави какъвто и да е коментар или поне да покаже, че темата я интересува.



Някои хора ходят с късмета си,



важното е да попаднат на подходящото място в подходящо време. Мария Габриел вероятно е от тях, защото дори нейната фенка Екатерина Захариева едва ли си е представяла каква важност може да придобие ресорът, който се предлага на България. В момент, когато светът е стъписан от небивала кибератака с вируса WannaCry ("Искам да плача", преведен от ГДБОП като "ИскаПлаче"), тя се явява ключова фигура, която от висотата на своя комисарски пост трябва да защити поне Европа от сполетялата я беда. Няма как, всички очи ще бъдат вперени в Мария Габриел, когато застане пред ресорните комисии на Европейския парламент, за да обясни как от първия си работен ден като комисар ще поведе борба срещу неизвестните настоящи и бъдещи злосторници. Какъв златен шанс за нея и България, стига да е способна да каже нещо смислено!

След номинирането си за комисар тя пожела на "България да продължи да бъде обединител за каузи". А за себе си каза: "Образованието ми и моят опит са именно това - низ от изведени успешно докрай обединителни каузи". Тъй като крехката професионална биография на Мария Габриел започва същински от Европейския парламент като стажант-асистент край бъдещия си френски съпруг в лоното на ЕНП, изявите й там не свидетелстват с нищо, че се е готвила за каузата да обедини Европа срещу общото дигитално зло.



Празнословието е често явление



сред парламентаристите, които са склонни безцелно да се изказват, колкото да се показват. Но има случаи, когато темите са толкова конкретни, че няма как да се скрие непознаването им зад нищо незначещи фрази.

Мария Габриел е сред евродепутатите, които с приветливо и благо присъствие печелят симпатии. Два пъти е избирана за "евродепутат на годината" (2013 и 2016 г.) от сп. Parliament Magazine, което е предпоставка евродепутатите да се отнесат доброжелателно към нея при препитването. Но колкото и да й спестяват неудобствата, ще трябва да проверят доколко схваща какъв ресор й се поверява. Тя самата също би трябвало да си даде сметка с какво се залавя.

Зад аферата с хакерите изнудвачи стърчат чудовищни проблеми в зле регулирания дигитален пазар, който изисква познания и смелост, за да се въведе някаква почтеност. Рекетьорите, които атакуват с криптовируси и искат откупи от 300 долара за декриптиране на заключените програми, всъщност подражават на гигантите в този бизнес, но със свои средства. "Майкрософт", например, прилага без задръжки тактика на програмирано овехтяване, като по свой план спира да поддържа старите версии на операционните си програми (например, Windows XP и Windows Vista) и изоставя на волята на хакерите потребители си, които продължават да ги използват. Целта е да ги принуди да купуват новата версия Windows 10, която продава по 200 долара. Изборът е ваш -



или 200 долара на Майкрософт, или 300 долара на хакерите



На много хора старите операционни програми им вършат все още чудесна работа, но за да бъдат принудени да купуват отново и отново едно и също безполезно за тях модифицирано нещо, трябва старото да бъде превърнато в боклук. Тук интересите на Майкрософт и хакерите съвпадат и софтуерната компания им оставя терен за действие чрез незащитени места в програмите си, които не обновява. Трудно ми е да си представя, че Мария Габриел ще се изправи срещу Бил Гейтс, но щом се ангажира с тази работа, може да опита.

Вярно ли е, че ресорът "цифровизация" е голямо признание за страната ни, както твърди Екатерина Захариева? Щом за поста е излъчен български кандидат, всеки ще се запита: "Какво е направила България в тази област?" Някой може да си помисли, че тя е по-напреднала от други европейски държави и ще им дава пример. От 15 години нашата страна има "Стратегия за електронно правителство", но едва напоследък проумя, че правилният превод на този термин (electronic government) е "електроно управление" и така го записа в обновения миналата година "Закон за електронното управление". През този период



успя да похарчи 3 млрд. лв.,



за да установи, че трябва да започне отначало поради сбъркан подход. Въз основа на закона бе създадена Държавна агенция "Електронно управление", която от няколко месеца прави анализ какво е заварила, преди да започне същинската си работа. Електронизацията досега бе разхвърляна по ведомства и всеки я правеше и финансираше по свое усмотрение (парите за тази цел - особено еврофондовете - трябва да се усвояват независимо от крайния резултат). Затова в държавата няма единна електронна мрежа, а компютрите между различните ведомства не могат да си "говорят".

Най-простото обяснение е мрежова неграмотност, но не е вярно. Целта е да се поддържа непрозрачна система, в която тормозът на гражданите и бизнеса да създава условия за корупция в администрацията и по върховете на властта. Министерствата се чувстват силни със своя



бункерен манталитет,



като пазят натрупаната си информация и не я споделят. Впрочем подобен термин употреби и Жан-Клод Юнкер в писмото си до Мария Габриел (silo mentalities), имайки предвид службите на различните комисари в ЕК, които би трябвало да работят взаимно свързано.

Както се вижда, България не изостава в лошото, но въпросът е как да догони Европа в доброто. Работейки за единната европейска цифрова икономика и цифровото общество, Мария Габриел ще трябва да се еманципира като еврокомисар от ментора си Бойко Борисов. Тя няма да има право да получава инструкции от него, а ще трябва да го застави да ускори прозрачното електронно управление в България, за да бъде съвместимо с европейското. Този процес ще трябва да се съчетае с продължаващото наблюдение над държавата от Еврокомисията заради "високата" корупция, която се улеснява и чрез забавената дигитализация. В крайна сметка и едното, и другото се свежда до липсата на политическа воля на управляващите, които просто казано имат интерес да крадат на тъмно. Засега нищо не показва, че Мария Габриел има чак такива амбиции, но може поне да изрече някое обещание.

Снимка: Европейска комисия
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще се изненада колко "ново начало" е дигитализацията за Мария Габриел.
45
11566
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
22 Май 2017 19:44
Дето се вика: "Внимавай какво си пожелаваш!"...
За куха лейка е трудно да се пише - как се описва празно място. Авторът е успял - черната дупка Марийка е само детайл от хаоса...
---------------------
Сайтът на Генек
22 Май 2017 20:01
Светльо Терзиев - невероятно сдържан и учтив ! Двете кокарджи не го заслужават !
22 Май 2017 20:03
Още една заслуга има-небългарската й,вече,същност...Дори и двете собствени имена на детето й не са български!?
22 Май 2017 20:04
Министерствата се чувстват силни със своя бункерен манталитет, като пазят натрупаната си информация и не я споделят.

Мхъ, то и при електронното управление е същото. Има си нива на видимост и достъп за различните е-документи. Сичко е въпрос на стандарт...
22 Май 2017 20:39
Няма защо да се лъжем - ние нямаме никакво значение в Европа или където и да е. Все едно е кой ще е външен министър, евродепутат или нещо друго. Неслучайно Георг на 25г. е зам. външен министър и то с балкански ресор, просто е без значение. Ние сме губерния, управлявана от другаде, не с мисъл и съзнание за българското.
22 Май 2017 20:45
Поне няма да ни излага. Това е максимумът. Като се сетя как Кристалинка говори английски и тази ми става симпатична.
22 Май 2017 20:51
22 Май 2017 20:53
... В крайна сметка и едното, и другото се свежда до липсата на политическа воля на управляващите, които просто казано имат интерес да крадат на тъмно...
- Те тука е заровен песа. А че СЕГА на таз Mme Nobody няма да й бъде ама никак трудно да не свърши НЕЩО, което да накърни статуквото на бюрокрацията. А е понечИла да свърши нещо, свършИла е... Ама тя - слава Богу, - нема никаква "експертиза", а отгоре на това - кой ще иска да е под нейната "юрисдикция"... Ще гледаме и чувстваме на собствен гръб една предизвестена смърт на дигитализацията a la Bulgare ...
За статията и указването на недомислиците европейски -
22 Май 2017 20:55
Единственият начин "да мине" през процедурата в Европарламента е да има негласно споразумение между всички, повтарям - всички, групи да я пропуснат. Дори най-беглата експертно подготвена атака при този специфичен ресор и при липсата и на специална подготовка ще бъде размазваща. Кумичката няма да може да си събере чарковете. Гилдията на ИКТ професионалистите едва ли ще се примири с това лаик като Габриел да поеме ресора в ЕК. Това е меко казано обидно и за гилдията и за значението на дигиталните технологии на континента и по света и у нас. Със сигурност поне дузина евродепутати имат образованието и професионалния опит да я направят жалка и смешна на изслушването и само политическа сделка може да и го спести. А и на нас. Кумът Дол ще трябва да приготви торба "талери".
22 Май 2017 20:58
ноо смърфско костюмче.
22 Май 2017 21:18
Firmin 22 Май 2017 20:55
Единственият начин "да мине" през процедурата в Европарламента е да има негласно споразумение между всички, повтарям - всички, групи да я пропуснат. Дори най-беглата експертно подготвена атака при този специфичен ресор и при липсата и на специална подготовка ще бъде размазваща. Кумичката няма да може да си събере чарковете. Гилдията на ИКТ професионалистите едва ли ще се примири с това лаик като Габриел да поеме ресора в ЕК. Това е меко казано обидно и за гилдията и за значението на дигиталните технологии на континента и по света и у нас. Със сигурност поне дузина евродепутати имат образованието и професионалния опит да я направят жалка и смешна на изслушването и само политическа сделка може да и го спести. А и на нас. Кумът Дол ще трябва да приготви торба "талери".


Напълно вярно!
22 Май 2017 21:23
Гилдията на ИКТ професионалистите едва ли ще се примири с това лаик като Габриел да поеме ресора в ЕК.

Ми тая гилдия прави квото й се поръча...
22 Май 2017 21:37
Безмозъчен ентусиазъм, сър.
22 Май 2017 21:40
ноо смърфско костюмче.

А насреща - чичо Скрудж
22 Май 2017 21:45
Благата вода на Гоце Делчев произвежда политици! Накратко - мома-македонка. Непрекъснат възход. Всяка година ново стъпало. От български евродепутат с българска заплата на еврозаплата -18000 евро на месец, без бонусите. По стъпките на Кристалина. След някоя година - кандидат за ООН. После ще се чудим защо дигитализацията не върви. На гола филология и политиканстване.
22 Май 2017 21:55
!
22 Май 2017 22:02
Благата вода на Гоце Делчев произвежда политици!

Така е ! От фаталната грешка на М.Дринов през 1879-та та до днес Родината се управлява от "най-будните" ни съотечественици - македоно-шоплушката кохорта . То не бяха чавдарци, драгалевчани, сирищници, банкИнци и вся остальная...Най-мързеливата и естествено най-бедната и най-крадлива част от малкия, но героичен в търпението си народец
22 Май 2017 22:10
Интересно е само как от една дето е била интърн изведнъж се става евродепутат пък после и ресор и т.н. Ама казва ли ти някой за скритите дарби на някои преуспели нашенки...
22 Май 2017 22:11
най-бедната и най-крадлива част от малкия, но героичен в търпението си народец


... и най-неуката, да не пропускаме.
22 Май 2017 22:12
Светльо Терзиев - невероятно сдържан и учтив

Ами какво друго му остава?
Ако се изрази с част от словоформите, които ми идват в главата по повод на случващото се и тук, и там, ще го баннат за дълго...
22 Май 2017 22:14
ще го баннат за дълго...


... направо ще му дръпнат шалтера акредитацията
23 Май 2017 08:30
Целта е да ги принуди да купуват новата версия Windows 10, която продава по 200 долара. Изборът е ваш - или 200 долара на Майкрософт, или 300 долара на хакерите. На много хора старите операционни програми им вършат все още чудесна работа, но за да бъдат принудени да купуват отново и отново едно и също безполезно за тях модифицирано нещо, трябва старото да бъде превърнато в боклук. Тук интересите на Майкрософт и хакерите съвпадат и софтуерната компания им оставя терен за действие чрез незащитени места в програмите си, които не обновява.


Quod erat demonstrandum.
23 Май 2017 08:31
Републиканец 23 Май 2017 05:30

Точно !!!
23 Май 2017 09:14
Светослав Терзиев

За "стокиращата" калинка:
http://www.mignews.info/wp-content/uploads/zhilishte-gabriel.jpg
http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/aleksandar-simov-klasata-na-stokirashtite-paraziti.86034
23 Май 2017 09:16
Славчо,
23 Май 2017 09:50
Меглена Кунева
Румяна Желева
Кристалина Георгиева
Мария Габриел

Бог да пази България! Бог да пази Европа!
23 Май 2017 09:54
Бог да пази България! Бог да пази Европа!


Бог тия дни е малко зает. Има си друга работа. За връзка с оператор наберете ... 3.
23 Май 2017 10:25
Хе-хе! За изминалите почти 30 години от промените се формира нова прослойка във висшите управленски кръгове, която разбира от всичко и нищо. Ако не е тя щеше да е някой друг със сходни качества и подготовка.
Пък и който и да е българският кандидат така и така ще бъде оплют от фрустрираните си сънародници.
К'ъвто ма'трялът такъв и елитът!
23 Май 2017 10:54
Висшата ЕС-бюрокрация попълва редиците си. И защо толкова български вълнения? Попали в газете!
23 Май 2017 11:03
Затова в държавата няма единна електронна мрежа, а компютрите между различните ведомства не могат да си "говорят".

И дано не могат! Това е отговорност и власт. И ако да речем в София и още 3-4 града не значи кой знае какво, замислете се за по-малките населени места. Обикновеният човек иска да му е удобно, но не се замисля, ако всеки дребен чиновник знае едновременно да речем имотно състояние, включително "тежести", семейно положение вкл. деца, къде е работил и на кви пари според НАП, банкови тайни т.е. сметки/депозити или дори само кви лизинги му висят на врата. И това инфо попадне в бъдещия му работодател или бившата любница или обикновени мошеници. Като човек имал допреди време разрешително за достъп до класифицирана информация и продължаващ да работи в администрация с достъп до масиви от други институции, предпочитам да нямам никакъв достъп. Разни местни велможи могат прекалено лесно да придобият прекалено много власт, така че мили хорица за ваше добро е да търчите на 3-4 места!
23 Май 2017 11:06
Обичам ГЕРБаджийските евродепутатки и еврокомисарки.
Особено Мария Габриел и Ева Майдел

... и много ми липсва Моника Ханс. Къде се изгуби тази съмременна Райна Княгиня?
23 Май 2017 11:11
а компютрите между различните ведомства не могат да си "говорят"


Ефектът на последния профучал вирус, чух специалисти да казват, е че вече 100 000 компютъра си "говорят". Проблемът е, че с едно щракване на пръста (върху мишката - така работи тая магия) 100 000 компютъра могат да ти ... креснат в ухото. И да ти издухат мозъка. Буквално.
23 Май 2017 11:33
Поздравления на Светльо Терзиев за статията

Тая преди две години говореше без спиране всевъзможни безсмислици за пчеларството. С извинение към дамите, цитирам герой на Иван Бунин: "Жените с малки гърди са истерични." Истеричави, щеше да каже герой на Радичков. Та така...
23 Май 2017 12:13
***



23 Май 2017 13:08
Колегата тук по-горе все едно е описал творческия принос на "седмия най-цитиран в света", гения Симеон Дянков
23 Май 2017 14:16
Светослав Терзиев
Колко цветисто е описано едно безцветно безличие!

Сещам се за баладата на Марко Ганчев за Тане, който "представял свойто мотане, за движения предначертани."
И така Тане стигнал едва ли не до европейски комисар. Краят беше:
"а ние говорим за Тане.
На нас пък това ще ни остане."
23 Май 2017 17:34
за статията, но колко вярно е
"Меглена Кунева
Румяна Желева
Кристалина Георгиева
Мария Габриел

Бог да пази България! Бог да пази Европа!"
23 Май 2017 20:52
Кадрите Му са дялан камък. Само резил берем с тях.
Св.Терзиев, не те ли е страх?
23 Май 2017 22:34
Патагонец
23 Май 2017 10:25
Мнения: 10,980
От: Bulgaria
Хе-хе! За изминалите почти 30 години от промените се формира нова прослойка във висшите управленски кръгове, която разбира от всичко и нищо. Ако не е тя щеше да е някой друг със сходни качества и подготовка.
Пък и който и да е българският кандидат така и така ще бъде оплют от фрустрираните си сънародници.
К'ъвто ма'трялът такъв и елитът!


***
Сал патагонците изглежда са читав матрял?! То че който и да е, ще бъде под лупа - е ясно. Щото това е част от ноблеза. Обаче за въпросната никаква лупа не е нужна. Тази българка е по-скоро наместена в креслото защото само първото и име е българско. Синият кит на калинките...
25 Май 2017 14:21
Мария Габриел ще трябва да се еманципира като еврокомисар от ментора си Бойко Борисов. Тя няма да има право да получава инструкции от него


Много ценна мисъл. Обаче, интересно какви инструкции може да даде ББ в областта на цифровизацията? Чакаме подробности.

25 Май 2017 14:23
Обаче, интересно какви инструкции може да даде ББ в областта на цифровизацията
Въпросът ти е логичен. Ама има прост отговор.: Ако Мария Габриел е комисар по цифровизацията, то всеки, включително и Б. Борисов може да и даде инструкции и ценни съвети.
25 Май 2017 14:23
Мария Габриел ще трябва да се еманципира като еврокомисар от ментора си Бойко Борисов. Тя няма да има право да получава инструкции от него


Всъщност, Мария Габриел е избор на тези, дето ... инструктират Борисов. Той не си и помисля да и дава инструкции. Стига му да може чат-пат да се снима с нея.
27 Май 2017 08:19
Much Ado About Nothing Светослав Терзиев !
29 Май 2017 14:57
Ех, ако беше някое "наше" мом(и)че на "активни борци" (или обикновени терористи - въпрос само на терминология) като Зарко или Симов, какви елейни слова щяха да ни заливат, ама тази като не е от наш'те, ами от ГЕРБ, нищо не разбира. ;-)
29 Май 2017 22:29
Целта е да се поддържа непрозрачна система, в която тормозът на гражданите и бизнеса да създава условия за корупция в администрацията и по върховете на властта.


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД