:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,557,668
Активни 66
Страници 1,956
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Дън Сяо Пин е пингвин

Бойко Ламбовски
Заинтересува ме един термин - "преекспониране". Това е сравнително нова дума, свързана най-вече с фотографията, но оттам навлязла в много преносни коловози. Тази дума, която дедите ни са нямали, ще рече нещо като "излагане". На светлина, тоест. И преекспонирането, и излагането в епохата на лесните комуникации и трудната обективност се оказват сериозна опасност. Преекспонирането като пропаганден похват е в състояние да насочи масовото съзнание в непродуктивна, лоша, направо престъпна посока. Понякога пък може да предизвика тъкмо обратния резултат на този, който цели преекспозицията. От преекспонирането като пропаганда може да се стига до грозни неща - разпалване на ксенофобии, до разгаряне на класова, расова, политическа и каква ли още не ненавист*, съответно до масови погроми и други социални катаклизми. Стига се и до обикновено излагане, в преносния смисъл на думата, тоест -до оцапване на репутациятаПреекспонирането като политически похват може да се прави и много внимателно, умно и целенасочено. Да е следствие на добре премислена стратегия и да се провежда в продължение на години, като се крият мотивите му. Такива примери има и - ако се замислите - ще ги откриете. Те идват от богати и умни места, където са привлечени съответстващи на целта капацитети. Преекспонирането може, също така доста често - да отключва спонтанни реакции, кога в угода, кога не толкоз - на преекспониращите. При тоталитарното преекспониране този, който увеличава или стеснява блендата, е държавната пропаганда. Дълго време това е ефективно, освен в крайни ситуации, когато масовият гняв срещу въртящия блендата надделее над желанието за собствен, макар и скромен, рахатлък. Спомням си такъв случай, когато Китай осъществи опит за военна намеса във Виетнам - преди няколко десетилетия. Тогава ме изненада спонтанната народна реакция у нас, разбира се - подкладена от медийното преекспониране на събитието. (Китай тогава беше враг, ренегат.) Видях сънародниците си, иначе не особено склонни към несанкционирани митинги, да обкръжават Китайското посолство (то се намираше срещу Университета) в толкова масов мащаб, че властта дори се поуплаши от тази спонтанност. Хората гневно крещяха срещу посолството, хвърляха боя и яйца по стените, размахваха самодейни лозунги, осъждащи агресията. Запомнил съм един особено смешен лозунг, който ми показа богатствата на спонтанното народно словотворчество. "ДЪН СЯО ПИН Е ПИНГВИН" - пишеше на него. Вееше го млад другар с непримирим блясък във взора. (Защо пингвин - такова всъщност симпатично пиле, а не "чакал", "пор" или "хиена" - по-противни животни, тогава немах възможност да питам. Догаждам се, че е заради римата, ала Пин може да се римува и с по-гадни от пингвин неща - зарин, нитроглицерин, запушен комин и т.н. Примерно:)

Както и да е, за тези неща се замислих порадипрословутия ни прайд всяка година,чието шествие е обсъждано и охранявано в непропорционални на мероприятието мащаби. Непропорционалността е белег за преекспониране. Много повече обаче ме изуми с преекспонирането си случаят с агресивния простак, ритнал камериерка на Слънчев бряг. Този, надявам се, достатъчно изолиран случай, предизвика каскада от крайни изказвания по форуми и медии, като достатъчно нелепо се включиха и туристическите началници. Имах чувството, че не става дума за инцидент между агресивен тип и гражданка на работното й място, а сякаш цяла Швеция е нападнала и ритнала цяла България. И ние трябва да запяваме "Стани, стани юнак балкански" и да бием в замяна де що видим чужд турист. Представям си, ако ритащият негодник беше, недай боже, арабин, турчин, руснак или американец. Какви геополитически, етнически и исторически излияния щяха да се отключат, в какви бездни на уязвената гордост щяхме да се замятаме с мазохистична страст и възрожденска патетика, какви обобщения щяхме да наплетем.

Отде идва този отказ да виждаме частното**, а да го преекспонираме като чудовищна емблема не знам - вероятно от някакъв вид комплекс. При това не говоря само за България в случая, говоря за всички човеци.

Ние сме като всички по света, може би само малко по-обидчиви. Такова ни и преекспонирането.

-----

*Едно от тези събития е т. нар. "Кристална нощ" през 1938 г. в Германия, когато се извършват масови антиеврейски погроми от нацистите. Те са предизвикани от активна пропагандна дейност, последвала убийството на третия секретар на германското посолство в Париж Ернст фон Рат, застрелян от 17-годишния еврейски младеж Хершел Гринспан.

**Частното е, че имаме закон, който защитава всеки гражданин от физическа агресия. Доколкото знам, за физическо посегателство пък срещу лице, което е на работното си място, този закон е още по-строг. Достатъчно е законът да бъде приложен с цялата му строгост, а медиите да оповестят това - за този конкретен и за други като този случай, и толкоз.
22
4559
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
12 Юни 2017 21:15
Ако лузърът от Швеция беше ритнал автора - дали щеше да е запазил това си мнение?
----------------------------------
Сайтът на Генек

12 Юни 2017 21:38
имаме закон, който защитава всеки гражданин от физическа агресия

Глупости на таркалета!
Имаме закон, който защитава всеки извършител на физическа агресия от жертвите му!
12 Юни 2017 21:53
Много повече обаче ме изуми с преекспонирането си случаят с агресивния простак, ритнал камериерка на Слънчев бряг.

Значи, нямаш никаква представа от психологията, душевността на българина, авторе.
Силната реакция е много елементарно обяснима - Швеция и шведите толкова пъти са показвани отдалече на нашенеца като някакво по-висше общество, населено с по-висши същества...
12 Юни 2017 22:53
"Тази дума, която дедите ни са нямали, ще рече нещо като "излагане". На светлина, тоест."

***
За горното сравнение няма извинение.

12 Юни 2017 22:58
"Тогава ме изненада спонтанната народна реакция у нас, разбира се - подкладена от медийното преекспониране на събитието. (Китай тогава беше враг, ренегат.)"

***
Едно си баба знае, едно си бае. Какво преекспониране, авторе? Виетнам още не беше се съвзел от американците когато 2 милионна китайска армия навлезе през Камбоджа. Съвсем по съседски.
13 Юни 2017 02:18
Значи, нямаш никаква представа от психологията, душевността на българина, авторе.
Силната реакция е много елементарно обяснима - Швеция и шведите толкова пъти са показвани отдалече на нашенеца като някакво по-висше общество, населено с по-висши същества...

Гледам реакцията на шведи в ютюб на клипа - всички до един викат "бахти изрода".
И си припомням едни нашенски реакции за един индивид от Берлин - "ма тоя не е българин", "алоу, защо не му напишете етноса (sic!)".
13 Юни 2017 02:31
Ми факт, шведът не е циганин

А именно реакциите на самите шведи във форуми и в Ютюб обезсилват бездруго слабичката теза на автора за "преекспониране" на случая в България.

Изобщо, пълна боза ...
13 Юни 2017 02:47
Аз пък мисля, че авторът преекспонира реакциите в българските медии! Няма да опонирам , само ще покажа една снимка на пострадалата камериерка. Тя заслужава, за да се види интелигентното лице, което е изритал оня шопар! Снимката очевисдно е направена наскоро след удара. Но и вчера да е правена, едва ли следите са се заличили толкова бързо. Изпращам ѝ моите най-добри чувства!

Снимка

Съжалявам, че само чрез форума ще се покаже снимката. Но читателите на електронното издание могат да видят снимки на жената в Гугъла.
13 Юни 2017 06:50

Авторът се експонира (излага се, де) с лековатия си подход към доста сериозна тема. За мен това е обяснимо само с получаване на добър допълнителен хонорар от адвокатите на шведа. Ето защо:

1. Пренебрегва се напълно фактът, че ако видеозаписът не се беше разпространил по социалните мрежи, престъпникът нямаше да понесе никакви последствия;
2. Авторът едва ли не е научил, но не коментира смехотворното обвинение в лека телесна повреда без отчитане на безспорната особена жестокост. Ако не е разбрал, че „разстройство на здравето, временно опасно за живота” е средна телесна повреда, не е трябвало да пише. Всеки, който е гледал записа, ще се съгласи, че двата силни удара, понесени от черепа на жената (от ритника и от удара в стената), и изпадането й в безсъзнание дават основания да се предполага сериозно травмиране на мозъка с евентуални (дори и късни) фатални последствия. Не се разбра нищо и за лекаря, издал мед. свидетелство.

Впрочем, щом за г-н Ламбовски омаловажаването на инцидента от Асоциацията на хотелиерите и цирковете около оставката на Благой Рагин са част от „преекспониране”, писането ми тук си е било чиста загуба на време. Наздраве, г-н Ламбовски, да ви е сладко!


13 Юни 2017 07:14
Шведите са елфи. С остри ушички, високи, елегантни , руси, въоръжени с елфийски лък и Старо Знание. А ние сме орки, космати, муцунести, тъпи, невежи и ...зли. Това е инуендото от 30 на години насам, Западна ( и Северна, особено) Европа са умни ,красиви , имотни, че и социализъм си имат, а пък ний сме нещо виновни с миналото си и произхода си. Не го ли дуднат то ва вече 30 годин политици, нашите имам предвид, дето не случиха на народ - и присъдружните им гооворещи глави. Не е ли подобно отношението на уж цивилизования Запад към славяните въобще? Като към негрите в робовладелско време. Не го ли изпитваме на гърба си ката ден?
Затова е реакцията. Швецът се напил до степен свинска, да не лицемери и да не се церемони. Той, подъзнателно, в някакви проблясъци смътни на пияния си акъл, демонстрира своя статус спрямо туземното население. Даже, ако щете , не към туземното население на България, щото едва ли съзнава в коя страна се намира, отношението е към туземното население, към унтерменшите по принцип.
13 Юни 2017 07:37
Пропуснах да спомена и другия вероятен източник на вдъхновението на автора: Асоциацията на хотелиерите.

А Бегемотът е написал това, което се канех да пиша и аз.
13 Юни 2017 08:45
Видях сънародниците си, иначе не особено склонни към несанкционирани митинги, да обкръжават Китайското посолство (то се намираше срещу Университета) в толкова масов мащаб, че властта дори се поуплаши от тази спонтанност.

По това време бях млад и хубав студент...
Отивам за упражнение в Университета сутринта от 7.30 ч, но преподаваделят го няма, а колегите коментират китайската агресия – послушах ги, пък предложих да идем пред посолството, ей го къде е, и да протестираме и... те се съгласиха. Отидохме 10-15 души, още нямаше засилена охрана, повикахме, повикахме, пък се прибрахме, че тогава отсъствия се пишеха... На другия ден ни привика комсомолското и партийно ръководство на факултета да ни разпитва как така без разрешение сме протестирали, но протестите, вече официално, бяха набрали скорост и ни се размина...
13 Юни 2017 11:02
Ние сме като всички по света, може би само малко по-обидчиви. Такова ни и преекспонирането.

Комплексираният човек е по-обидчив. Факт!
А мнението ми за този инцидент: ефективна присъда + солено обезщетение съобразно шведските стандарти.
13 Юни 2017 11:49
Според мен пък всички подобни неща трябва да се преекспонират, щото иначе никой не им обръща внимание. Шведът щеше да си замине поживо - оздраво с дребна глоба за незначителна телесна повреда. Явно за да се забележи нещо в България и да се вземат мерки, трябва да стигне до медиите и да се "преекспонира". Иначе институциите просто не реагират.
13 Юни 2017 12:21
"Видях сънародниците си, иначе не особено склонни към несанкционирани митинги, да обкръжават Китайското посолство (то се намираше срещу Университета) в толкова масов мащаб, че властта дори се поуплаши от тази спонтанност."

Хайде, стига бе: "несанкционирани" "спонтанност" и " властта дори се поуплаши"!.
Горе долу по същото време даваха един филм по сценарий на Богомил Райнов "Един наивник на средна възраст".

Но дори и днес не е съвсем ясно защо китайците минаха границата и какви са жертвите.
13 Юни 2017 19:52
"Даже, ако щете , не към туземното население на България, щото едва ли съзнава в коя страна се намира, отношението е към туземното население, към унтерменшите по принцип."

***
По принцип винаги съм съгласен с Бегемота, който за съжаление се появява доста рядко. С горното изречение обаче не съм. С туземното население в Швеция, шведа се отнася политкоректно (щото такива са инструкциите). Виж с туземното население на България няма никакви проблеми или политкоректни ограничения. То самото смята, че шведа е изначално политкоректен и по-висш социален продукт, който трябва да бъде глезен, а моментните му прищевки задоволявани в името на туризма, алкохолизма и евроатлантическата солидарност. При липсата на преекспониране не бих се учудил да чуя, че ритнатата камериерка му е платила липсващия компютър, дори и да няма черна котка в тъмната стая.
13 Юни 2017 20:01
Запомнил съм един особено смешен лозунг, който ми показа богатствата на спонтанното народно словотворчество. "ДЪН СЯО ПИН Е ПИНГВИН" - пишеше на него.

Чакай, рекох си, и аз да се поупражня в спонтанно народно словотворчество, макар и с известно закъснение:

Мао Дзедун е маймун
Чан Кайши има свински уши
Чжоу Енлай знай само да лай
Сун Ятсен има задник червен
Пък маршал Лин Бяо ходи по нужда чак в Макао
А Конфуций философа има уста като кофа

Остана ли някой виден китаец неспоменат?
13 Юни 2017 20:39
Drug , благодаря за уточняването. Всъщност, точно това имах предвид - туземното население във туземните страни, извън елфийското царство. Въпросният швец и на най пияна глава не би си позволил подобен шут в собствената си страна, или в Англия, Германия, САЩ или даже Израел, независимо от расата и цвета на персонала.Настройката му е друга, мъждука му една лампичка в пияната тиква, че ако рита камериерките в главите, може дълго време да споделя килия с няколко яки батки. Но в страни като нашата и подобни на нея, да не правя списък - ами всичко може; ето такава показателна е и реакцията на този шеф на кръчмаско-ханджийската асоциация (вече в оставка) , че станалото-станало, дай да дадем някой лев на жената и да замажем работата, да не дразним чужденците. Западът, колективният Запад, е супер лицемерен и супер расистки, както и супер измамник, и лицемерието му е естествената защитна окраска да прикрива останалото и да баламосва, ограбва и избива.
14 Юни 2017 00:48
Винаги добре дошъл, ма ман!
14 Юни 2017 12:30
Но дори и днес не е съвсем ясно защо китайците минаха границата и какви са жертвите.

Може да е тип "градска легенда", но след години бях попаднал някъде на интервю с виетнамски ветеран който твърдеше че му се схванал пръста на спусъка на картечницата, а китайците все прииждали.
Тогава армията им още е използвала тактиката на човешката вълна, но сега не ми се вярва да е така.
Във всеки случай виетнамците се справиха, което си беше направо невероятно като се сравняват мащабите на двете страни. Или може би руснаците тихомълком са изиграли някаква роля, нали и те бяха наплашили китайците при двата им опита - на остров Дамански и някъде в Казахстан.
14 Юни 2017 20:30
*
15 Юни 2017 15:04
Авторе, хич да не ти пука от злостните коментари.
*Едно от тези събития е т. нар. "Кристална нощ" през 1938 г. в Германия, когато се извършват масови антиеврейски погроми от нацистите. Те са предизвикани от активна пропагандна дейност, последвала убийството на третия секретар на германското посолство в Париж Ернст фон Рат, застрелян от 17-годишния еврейски младеж Хершел Гринспан.
- тука е поантата, за тези които желаят да го проумеят. И в това, че пияните свини са пияни свини - има всякакви такива - български, руски, шведски, американски, турски и мнооого други разновидност.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД