:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,358,750
Активни 163
Страници 2,518
За един ден 1,302,066

Държавна стратегия: Ще ги будалкаме

Стенограмата от КСНС крие истината за КТБ, но показва страха на политиците от обществото
Карикатура: Христо Комарницки
....
Ако не знаете какво е кризисен пиар, питайте Бойко Борисов. Стенограмата от инфарктния Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) на 29 юни 2014 г. при президента Росен Плевнелиев е много полезно четиво и въобще не бива да се омаловажава, както се стараят да ни приспят политици и техни съучастници в банковата система. Тя казва най-важното за отношенията между управляващи и управлявани - че едните будалкат другите. Не е изненада, но е полезна илюстрация, за да няма случайно заблудени.

Положението към онзи момент е следното: КТБ е "временно" затворена, защото е източена, хората се тълпят да си теглят парите от друга голяма банка, за която подозират, че също се източва, а още две-три банки се готвят да подпрат вратите си отвътре, ако видят да се навъртат повече от десетина души наведнъж. Задава се паника на вложители, която независимо от общото състояние на банковата система може да я срине. Както се знае от историята, след такъв крах излизат шопите със сопите и започват да търсят политиците по жълтите павета.

На сбирката при президента са всички ония, които се виждат като потенциални обекти на обществено внимание в засилващата се криза на доверие - управляващи, устремени към властта лидери на опозицията, банкери. От изказванията им лъха тревога, че хората много скоро могат да ги запитат: "Къде са ни парите?". А нямат отговор, защото дори не надничат в трезора на КТБ, който дрънчи на кухо. Всеки си има нещо наум и затова заобикаля горещата тема, като предпочита недоизказани фрази. В президентството витаеобщият страх да не се разчуе какво си казватЕдин от главните участници в играта на жмичка спрямо КТБ - управителят на БНБ Иван Искров - излиза със спасителен план от 7 точки, в който на първо място стои въдворяването на повсеместна тишина: "Първото, повтарям го още веднъж - незабавно блокиране на всички дестабилизиращи източници. Това няма как да стане без разговори с главни редактори на медиите и ДАНС да върши добре работата си." С други думи, медиите трябва да спрат да изпълняват общественото си задължение да информират, а ролята на ДАНС е да ги плаши, защото някои се изплъзват от централизиран контрол чрез контролирано хранене. Тъй като в обществото медиите играят ролята на нервна система, която пренася сигналите и помага на хората да се ориентират в средата, откъдето се излъчват, нейното изключване означава да загубят ориентация. Обществото трябва да бъде не просто дезориентирано, но и да бъде дрогирано, за да остане във вцепенение и да не прави нищо, което би излязло от властови надзор.

Задачата е деликатна, защото сплашването на медиите може да има обратен ефект - хората да усетят подозрителното им мълчание и още повече да се паникьосат. Освен това липсата на информация е най-добрата среда за разпространение на слухове, които никой не може да управлява, ако властта сама насърчи появата им със заканително поведение. Точно тук ставаразминаването между банкери и политициВтора точка в плана на Иван Искров е криминализирането на слуховете срещу банки. "За банка се говори или добро, или нищо", посочва той и по такъв начин приканва политиците да гасят пожара с бензин.

Сред всички на сбирката обаче само Бойко Борисов е професионален пожарникар. Той знае, че най-трудните за овладяване пожари, каквито са горските, се потушават в краен случай с контрапожари, които контролирано изгарят околни пояси и прекъсват разрастването на основното огнище. "Нали се разбрахме да изместим фокуса от банките върху фокуса на политиката, ние да се млатим там колкото си искаме, но хората да се махнат от банките. Нали това се разбрахме? (...) Значи ситуацията е зле. Дайте да изместим фокуса от банките, а не да слушаме Искров", настоява Борисов.

И всички решават, че е прав. Сега го обвиняват, че единствената му мисъл е била как да отнеме властта на премиера Пламен Орешарски, но съвпадението на личния му интерес с по-високия - на ръководната политическа и корпоративна каста - не променя ефективността на идеята му. Всички се наговарят да се явят вкупом пред камерите и микрофоните на стълбището на президентството и да отклонят вниманието на обществото от банките към свикването на предсрочни избори на точна дата - 5 октомври - след разпускане на парламента на 6 август. Обществото получава залъгалка - Орешарски, на когото и без това се клатят краката след едногодишни улични протести, си тръгва за общо облекчение, а крадците, опразнили КТБ, получават време да се измъкнат тихомълком.Кризисният пиар на Борисовима само един недостатък - разваля се на светло. Затова бе толкова важно да се държи на тъмно какво са си говорили на срещата в президентството. Темата КТБ не е затворена окончателно, а само е разсрочена, защото изчезналите милиарди са оставили следи, които водят не само към Белград, където се укрива от българското правосъдие банкерът Цветан Василев, но и към София, където правосъдието не показва усърдие да му търси сметка. Сам човек не може да ограби цяла банка, защото за толкова много пари са нужни повече носачи, и то с яки мускули. Такива има и в политическите среди и никой не знае какво може да изскочи от фитнес залите на властта.

Прави впечатление, че Борисов реагира най-гневно на огласяването на стенограмата, което потвърждава водещата му роля в изработването и прилагането на кризисния план за отклоняване на общественото внимание от възловия въпрос за крадените пари. Никой друг от заверата при Плевнелиев не афишира така видимо засегнато авторско честолюбие.

Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) беше единственото място, където отговорните хора в държавата могат спокойно да разговарят, оттук нататък ще участвам само ако медиите са вътре, заяви Борисов. "Стенограмата е в моя услуга, но оттук нататък вече КСНС губи своя смисъл. Аз ще участвам на КСНС само ако медиите са вътре. В най-лошия случай, ако се извади монитор долу, както във ВСС, медиите да присъстват и да го гледат. (...) Ако след това ще ми държат карез за всяка дума или ще става ясно след 2-3 години, не виждам абсолютно никакъв смисъл да се прави без медии. Така че оттук нататък моето участие ще бъде свързано само ако 100% се предава по телевизията или долу на монитори, а не след 2-3 години да ми вадят думи и коментари", добави премиерът и направи заплашителен намек. "Всички стенограми да ги разсекретят. Ако може и аз това постановление за "Грипените" да го разсекретя също, да видите каква глупост - взимат решение да се купят "Грипените".Камъкът е в градината на президента Румен Радев,защото като пришълец от други среди не играе по правилата на омертата, наложени още от зората на прехода по висшите етажи на властта (той си мисли за изтребители, докато на тях им гори чергата). Най-важното в тези правила е да не се казва нищо за толерираното разграбване на държавата, създало и продължаващо да изхранва родната политическа и икономическа върхушка. Заплахата срещу него си е чиста проба рекет в стил мутроелит - "Затваряй си устата, да не си отворя моята". Точно така постъпи и банкерът Цветан Василев, който заплаши цялата ръководна каста, че ще освети далаверите й, ако му се случи инцидент или друга неприятност, защото след бягството си най-напред разказал пред съдия в чужбина каквото знае и го предал на съхранение до настъпването на "застрахователно събитие" с него.

Предстои да се отвори и втората стенограма за КТБ (от 14 юли 2014 г.), защото такова е решението на съда и то отговаря на обществения интерес. Радев напразно постави въпрос дали обществото е достатъчно зряло да я прочете. Щом е било зряло да го избере, значи има основание да му се доверява. Ако се поддаде на рекета на Борисов, ще направи груба грешка. Никой не го свързва с далаверата КТБ, но включи ли се в заговорническото мълчание, ще стане част от нея. Медиите не бива да го плашат, защото чрез тях го гледа обществото. За народа е по-ценно да упражнява контрол над излъчените от него управляващи, отколкото да им осигурява комфорт за шушукане на тъмно в негова вреда. България е хронично болна, защото диагнозата за прехода не е разкрита и досега. Краят му ще дойде, когато бъде осветен, а не когато удобни социолози и политолози го обявят по незнайно какви критерии.

 Светослав Терзиев
19
6453
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
12 Юни 2017 21:03
"...едните будалкат другите."

дописката, от която е цитата, е включване в будалкането. най-малкото поради:

1. въпросната стенограма, "засегната" в дописката, НЕ Е от Консултативен съвет за национална сигурност!

"АДМИНИСТРАЦИЯ НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОНСУЛТАТИВНА СРЕЩА
ПРИ ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ РОСЕН
ПЛЕВНЕЛИЕВ С ЛИДЕРИТЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНО
ПРЕДСТАВЕНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ В 42-ТО
НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ЧАСТ ОТ МИНИСТРИТЕ ОТ
КАБИНЕТА "ОРЕШАРСКИ""

...

останалото - по-натам...
12 Юни 2017 21:08
Най-важното в тези правила (на омертата) е да не се казва нищо за толерираното разграбване на държавата, създало и продължаващо да изхранва родната политическа и икономическа върхушка. Заплахата срещу него си е чиста проба рекет в стил мутроелит - "Затваряй си устата, да не си отворя моята". Точно така постъпи и банкерът Цветан Василев, който заплаши цялата ръководна каста, че ще освети далаверите й, ако му се случи инцидент или друга неприятност, защото след бягството си най-напред разказал пред съдия в чужбина каквото знае и го предал на съхранение до настъпването на "застрахователно събитие" с него.12 Юни 2017 21:40
Камъкът е в градината на президента Румен Радев, защото като пришълец от други среди не играе по правилата на омертата, наложени още от зората на прехода по висшите етажи на властта ... Най-важното в тези правила е да не се казва нищо за толерираното разграбване на държавата, създало и продължаващо да изхранва родната политическа и икономическа върхушка.

12 Юни 2017 21:46
И кво на винетутка ще й разваляте далаверата. Помислете пак,за да не ви посети пак някой ревизор. Абе къде пропадна пр-ката на щат рева и се зора
12 Юни 2017 23:05
По темите за това кой, къде, кога и защо е вдигнал ръка за хитлеристки поздрав и какво трябва да последва от това - стотици мнения, кавги и дунанми.
По тази тема - 4 / четири / мнения.
Ми това е. Сърдете се на себе си.
"The silence of the lambs".
12 Юни 2017 23:21
Най-напред: Комплименти за г-н Св. Терзиев. Достойно.

След това – КТБ аферта и всички сценарии (и стенограми) свързани с нея показват, че:

1. Мафията „БКП/БСП/ДС” от времето на Луканов разполагаше с инструмента „куфарчета с милиони” за раздаване на партийните велможи.
2. Мафията от времето на Б.Б., Плевнелиев, Искров и прочее разполага с инструмента „цели банки с милиарди”. Нови времена, нови мащаби.
3. Мафията си остава. Тя е една и съща. Още от 9-то септемврийския преврат (не 9-то юнския). Който май че бе със същите мотиви – пари укрити от един държавен бандит. В собствената му вила. Поради липса на доверие ... в банките.
13 Юни 2017 00:18
Dax,прав си
А пък ако изпраскат една снимка на поразголената Николета Лозанова ,и да пише на бедрото и-Бойко,обичам те,1000 мнения не ни мърдат
13 Юни 2017 00:20
Щях да забравя.
Светльо
13 Юни 2017 00:35
Стига да не обидим руските другари.
13 Юни 2017 01:45
като си спомня колко усилия употреби ндсв да убеди доган да подкрепи искров...
къде беше повръщнята?
13 Юни 2017 03:37
Кога ще кажете истината - руските хакери ограбиха ктб!
13 Юни 2017 04:17
Положението към онзи момент е следното: КТБ е "временно" затворена, защото е източена, хората се тълпят да си теглят парите от друга голяма банка, за която подозират, че също се източва, а още две-три банки се готвят да подпрат вратите си отвътре, ако видят да се навъртат повече от десетина души наведнъж. Задава се паника на вложители, която независимо от общото състояние на банковата система може да я срине.


Интересно ми е, какво щеше да пише господин авторът, ако това в червено, се беше случило?
Къде са парите на КТБ не е въпрос, на който трябва да отговарят на срещи при президента. За целта има прокуратура и съд.
Жалко е, че журналистите не търсят истината, а правят поредните безумни внушения. Вместо да намерят отговор на въпросите:
Кой проспа срива на КТБ? Чие е решението ДАНС с качулките да влезе в банката и да даде сигнал към вложителите да се втурнат към банковите офиси?
ни убеждават, че е било по - добре да се остави паниката да се развие с ефекта на доминото.
13 Юни 2017 07:45
Аааа, много си е добра статията.
Интересно е как изказващите се днес (Р. Гечев и Й. Цонев, например) развиват героичната тема за спасението на банковата система в ония дни. И сега акцентът пада върху това, какъв апокалипсис е щял да настъпи вследствие на банкова ваканция. И сега се оказва, че не е времето да се говори КОЙ ограби милиардите.
Гнъс...
13 Юни 2017 09:37
Споделям мнението на Слава - журналистите използват темата като дъвка- оъвреме на време я подъвкват. Никой почти няма данни какво точно се е случило, за да стане белята, но мнозина се упражняват в анализи! Чакаме прокуратурата!
13 Юни 2017 09:57
Далеч по-рано следваше да има коментарии за това, какво изобщо се твори в нещото наречено държава , макар и че по-добре късно отколкото никога. При второто обаче , всичко ще се замете и този който е....потърпевш ще " духа супата " , както възпитано се изразяваше бивш футболен гении. Така и стана. Интересен е и фона - тъпоумните коментарии по изказването на г-жа Радева по повод " дискриминираните " сексуално различни , протестите срещу корупцията в Русия , политическите ни инициативи и прочие важни теми....Има и очевидно ще бъка и за в бъдеще от кандидати за будалкане - особено по избори .Всъщност , то и само те ще останат скоро и ще се отчете като пробив в демографските батаци.
13 Юни 2017 10:19
"Далеч по-рано следваше да има коментарии за това, какво изобщо се твори в нещото наречено държава ,..."

да, ако далеч по-рано беше станало ясно какво се случи с Балканбанк 1996-97 г., това през 2014 г. нямаше да е никаква новина. нищо различно по същество. барабар със съпътстващите "консултации" при президента, предсрочни избори, грабеж на каквото може и т.н... и ако и сега не се стигне до истината за процесите, протекли през 2013-14 г., ще се наложи в следващите 10-15 години да го преживеем отново. и някоя нова КТБ включително.
а всъщност КТБ не е важна сама по себе си - тя е само инструмент. и плячка за "победителите". поради което и "консултациите" на 29.06.2014 г. не са за КТБ.
13 Юни 2017 12:11
Няма КСНС на тази дата ! Справка сайта на Президентството. Олеквате господа журналисти. И вие господа редактори.
13 Юни 2017 14:52
"Няма КСНС на тази дата !"

хали за това говорим - за баламосване! което започва от това - какво точно са правили при плевнелиев въпросните - целта на мероприятието! с какво са се занимавали и на какво основание! ако се твърди, че е КСНС - не е нужен подобен отговор.

оставям настрана това, че ако раята приеме КСНС, минава и онова с медиите на КСНС...
17 Юни 2017 20:36
Причината за крушението на банката е слух, злонамерен слух.
Този фокус го е правил още Морган, преди 100 години.
Няма банка, на първа линия, без гръб на 2 и 3-та линия по пирамидата, която да издържи при едновременно теглене на пари от нея от всичките и вложители.

КТБ започна да се самопревръща в нещо като държавна, сигурна (е, с малка разлика -- държавата не беше зад нея, а я въртеше частник, на първа линия, без гръб). И понеже КТБ въртеше много пари, в т.ч. и на държавата, чуждите банкери и видяха сметката -- пуснаха злонамерен слух, организираха спонтанни тегления, малка опашка и ...

Отделен е въпросът за нарушенията в банката, но далавери и мерзости има в почти всяка банка.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД