:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 221
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Отмяната на роуминга - истински скок на обединена Европа

Членството в ЕС пести на българите над 1 млрд. лева годишно само от такси за мобилни услуги
Георги Ангелов
На 15 юни 2017 г. отпаднаха таксите за роуминг при пътувания на европейски граждани в други страни от Европейския съюз. Тази историческа промяна отне много време и беше предшествана от множество междинни стъпки през годините. А тя е малка част от промените, които настъпиха в телекомуникациите след влизането на България в ЕС.

Колко голямо облекчение е отмяната на роуминга в рамките на ЕС? Сравнете сами: цената на стандартния роуминг на българските мобилни оператори за страни извън ЕС се движи около 6-7 лева на минута за изходящи обаждания, SMS за 1-1.30 лева и мобилен интернет за около 25 лева на мегабайт!

При наличие на роуминг такси всяко пътуване в чужбина струва много по-скъпо. Освен ако човек не си изключи напълно телефона, което е изключително неудобно, начисляването на допълнителни такси за роуминг е неизбежно - обаждане, изпращане на SMS или елементарна проверка на имейла водят до сериозни такси.

Наличието на вътрешен роуминг в рамките на ЕС противоречи на идеята за свобода на пътуване и общ пазар. Нещо повече, за разлика от вътрешния пазар на мобилни услуги, където има конкуренция и избор, при роуминга такъв избор няма. Хората, които пътуват често, могат да използват местна SIM карта на страната, която посещават (което е доста неудобно), но пътуващите спорадично са принудени да ползват националния си мобилен оператор. Именно тази липса на конкуренция води до високите тарифи за роуминг.

Статистиката отчита годишно над 3 милиона пътувания на български граждани в страни от Европейския съюз - най-често в съседни страни като Гърция и Румъния, но също така Германия, Италия, Австрия и всички останали страни членки. В същото време над 6 милиона европейски граждани посещават България всяка година. Така близо 10 милиона пътувания годишно ще бъдат значително облекчени от отпадането на роуминга, а спестяванията спрямо стандартните тарифи за трети страни са в размер на стотици милиони левове годишно само за територията на България.

Около 60% от пътуванията на българи в чужбина са в рамките на ЕС, така че 60% от пътуванията вече ще бъдат без роуминг. Също близо 60% от чуждите посещения в България идват от ЕС, така че и при тях покритието ще бъде подобно. Това ще насърчи пътуванията и туризма, още повече че съвпада и с навлизането на нискотарифни самолетни компании в България. Икономическите ползи за страната ще са многократно по-високи от спестените пари за роуминга. Но това не е всичко.

Когато България влезе в ЕС, тя беше сред най-бедните страни членки, а

тарифите за мобилни разговори бяха сред най-високите

През 2008 г. Вивиан Рединг, еврокомисар по информационното общество и медиите, заяви: "Мобилните разговори в България са най-скъпите в ЕС". Статистиката потвърждава нейните думи. През 2006 г., точно преди влизането в ЕС, България отделя 7% от БВП като разходи за комуникации - повече от всички страни в ЕС, над два пъти повече от средното за ЕС и около три пъти повече от скандинавските страни. Това е признак за високи цени и недостатъчна конкуренция на пазара.

Първоначално имаше само една компания с лиценз за GSM оператор и тя беше абсолютен монополист. По-късно беше допусната втора компания, която малко разчупи пазара - но даването на трети лиценз беше забавено, и то съвсем съзнателно с цел защита на съществуващите оператори. Нещо повече, прехвърлянето на номер от един оператор на друг беше невъзможно, което намаляваше възможностите за смяна на оператора.

Така навлизането на конкуренция и пазарен натиск значително се забави, а цените останаха високи. КРС - Комисията за регулиране на съобщенията, се занимаваше със защита на интересите на съществуващите оператори, вместо да стимулира конкуренцията и да помага на потребителите. Много хора се принудиха да използват по няколко телефона и/или няколко SIM карти, за да избягват високите тарифи при обаждания към друг оператор. С две думи, преди влизането в ЕС не успяхме сами да се справим с проблемите на телекомуникационния пазар.

Влизането в ЕС промени ситуацията драматично

Заради европейските изисквания беше въведена процедура за преносимост на номерата между различните мобилни оператори - което стана трудно, след силна съпротива от страна на най-големия оператор. Първоначално процедурата беше бавна и тромава, но постепенно сроковете бяха намалени, а изискванията облекчени. Потребителите получиха свобода да сменят мобилния си оператор, като запазят номера си, което открехна вратата на конкуренцията.

Междувременно, отново след натиск от ЕС, бяха променени цените на едро, които изкривяваха пазара. "Цените на разговорите с други мрежи са 6 пъти по-високи спрямо разговорите в рамките на една мобилна мрежа", сочи анализ на Industry Watch от 2008 г. Това закрепостяваше потребителите към по-големите оператори и намаляваше възможностите за привличане на клиенти от новите оператори, съответно ограничаваше конкуренцията и пазеше статуквото.

Таксите на едро през 2008 г. бяха 23 ст. на минута, но постепенно бяха намалени, като спаднаха на 4.6 стотинки през 2013 г.

След намаляване на тарифите на едро и заедно с възможностите за пренасяне на номера в друг телеком конкуренцията започна да действа доста по-ефективно. Според статистиката на НСИ цените на мобилните услуги постоянно намаляват през първото десетилетие на членството на България в Европейски съюз, а операторите все повече инвестират в нови услуги, за да привличат клиенти и да не губят приходи.

Появи се обаче нов проблем. Много от необходимите честоти за развитието на мобилните услуги се използваха от военни и цивилни институции и без тяхното освобождаване трудно можеха да се предложат новите услуги - например високоскоростен мобилен интернет 4G. Заради заплаха от европейска глоба Националната служба за охрана освободи ползваните от нея честоти през 2015 г. и премина на друг обхват. Отново под натиск от ЕС беше извършена и цифровизацията на телевизията, което освободи честотите, заемани от старата аналогова телевизия.

Друг проблем беше заемането на честоти от частна фирма, която не плащаше за тях, но обжалваше отнемането на лиценза, което правеше честотите неизползваеми. Големите телекоми също водеха съдебни дела за начина на разпределение на честотите.

В крайна сметка, през 2016 г. необходимите честоти бяха осигурени и предоставени срещу заплащане на мобилните оператори и почти веднага всички предложиха високоскоростен интернет 4G. Според НСИ през 2016 г. вече 52% от домакинствата имат достъп високоскоростен мобилен интернет - увеличение от над 5 пъти за три години. При това пакетите с включени разговори и мегабайти стават все по-големи успоредно с поевтиняването на услугите като цяло.

Това разпространение на нови услуги се случва при намаление на приходите на мобилните оператори. През 2015 г. приходите на телекомите от мобилни гласови услуги са 942 млн. лева - далеч по-малко от 2.2 милиарда лева през 2008 г., показват докладите на Комисията за регулиране на съобщенията. Общият обем на телекомуникационния пазар (вкл. мобилни услуги, фиксирани услуги, интернет, кабелна и сателитна телевизия) е спаднал от 3.5 милиарда лева през 2008 г. на 2.5 милиарда през 2015 г. С други думи, потребителите спестяват над 1 милиард лева годишно от такси за мобилни услуги, а в същото време ползват много повече и далеч по-качествени услуги.

Благодарение на членството на България в ЕС не само роумингът отпадна, но и конкуренцията се увеличи, което доведе едновременно до по-ниски цени, повече и по-качествени услуги. В областта на телекомуникациите европейското членство определено имаше благоприятен ефект върху България.

ДЪЛГИЯТ ПЪТ

Точно преди десетилетие ЕС въведе първото ограничение на цените на роуминга - 49 евроцента на минута без ДДС, или около 1.15 лв с ДДС на минута. Всяка година този таван беше намаляван, докато достигна 19 евроцента на минута през 2015 г. През 2016 г. беше направена друга голяма стъпка - за обажданията в роуминг се плащаше допълнителна такса до 5 евроцента на минута. Сега тя изцяло отпадна.

През 2009 г. започна постепенното ограничаване на таксите за SMS в роуминг - през 2009 имаше таван от 24 евроцента за съобщение, през 2016 г. таксата падна на 1.14 цента, а сега вече е нула.

През 2009 беше въведен и таван за цената на едро на мобилния интернет в роуминг - 1 евро на мегабайт без ДДС, което е 2.35 лева с ДДС на мегабайт (цената на едро се заплаща от мобилните оператори). След неколкократни намаления през 2014 г. таксата за роуминг на едро за интернет спадна до 5 цента за мегабайт. Във връзка с отмяната на таксите за роуминг на дребно през 2017 г. беше въведено ново намаление на тарифите на едро - от 7.7 евро за гигабайт през 2017 г. до 2.5 евро за гигабайт през 2022 г.

През 2012 г. беше въведен и таван за цените на дребно за мобилен интернет в роуминг. Ограничението беше 0.7 евро на мегабайт, но бързо намаля и през 2014 г. достигна 0.2 евро. А през 2016 г. цената достигна 5 евроцента за мегабайт. От 15 юни 2017 г. таксата за роуминг отпадна, но в рамките на ограничен обем за безплатния интернет в роуминг. При употреба над този обем интернет се заплаща допълнителна такса, не по-висока от цената на едро.



 Европа систематично въведе новите правила в телекомуникациите, които спестиха милиарди на данъкоплатците и направиха проекта "ЕС" доста по-смислен
Снимка: ЕК
Европа систематично въведе новите правила в телекомуникациите, които спестиха милиарди на данъкоплатците и направиха проекта "ЕС" доста по-смислен.
Снимка: ЕК
Европа систематично въведе новите правила в телекомуникациите, които спестиха милиарди на данъкоплатците и направиха проекта "ЕС" доста по-смислен.
16
4223
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
15 Юни 2017 21:06
Тоя защо не се погледне в огледалото преди да разреши да му публикуват снимката?
15 Юни 2017 21:27
това е малка съществена стъпка в правилна посока. голямата стъпка ще бъде, когато обаждането от бг до германия/гърция не се води "международно", а вътреобщностно и съответно се тарифира като национално обаждане. тогава вече ще можем да кажем, че сме едно голямо европейско семейство. ще отнеме още 10-15 години, предполагам. от друга страна, с тези разговори по skype, viber и подобни, телекомите може и по-рано да се усетят, но едва ли.
15 Юни 2017 21:48
*
15 Юни 2017 21:55
Много шум за дреболии.Вече има много вариянти за евтини разговори.
15 Юни 2017 23:08
А банковия "роумиг" кога?
15 Юни 2017 23:22
Много шум за дреболии.Вече има много вариянти за евтини разговори.

ВариАнтите, които имаш предвид, са всичките свързани с един или друг телефонен номер (скайп, вайбър, уатсъп). Ако все пак имаш предвид фейсбук .... мдам ... няма какво да коментирам, но ти пожелавам успех във всички начинания
16 Юни 2017 00:05
Хубав преглед на събитията!
16 Юни 2017 00:26
Много шум за дреболии.Вече има много вариянти за евтини разговори.

Както обикновено на територията. Това, което е в Европата, го нема тука.
Що патърдия вдигнаха за кривите краставици и неспокойните кокошки. И нито дума за умиращите от глад пенционери.
Гледам, по големите магазини права краставица ЗА ЦЯР няма. Сите криви. Сигур и кокошките са притеснени по тия ширини. А пенциите вече сигур са опънале търнаците. Щото щом краставиците и пенционерите такованака...
16 Юни 2017 03:02
Кривите краставици ги легализираха вече, затова така. А пенсионерите ще си чакат реда, още не са решени проблемите на чушките, доматите, крушите, картофите, пуйките, гъските, овцете...
16 Юни 2017 08:26
"Институт" , с кавички.

Институт за манипулиране. Нищо друго.
16 Юни 2017 09:23
Ъхъ! Истински СКОК за моя роуминг! Телефон 1 ми спряха роуминга, телефон 2 вече няма безплатни минути в роуминг. Преди "реформата" говорех на 10 ст. изходящи през телефон 1 към България, а през 2 имах безплатни минути и към чуждите номера в роуминг. Айде, ся тоя смешко да ми каже какъв точно е скока. За малко минути в чужбина няма да преподписвам договори на нови планове губейки хиляди минути и гигабайти в БГ....

П.с. да импикая на нет-а в чужбина. Много е важно веднага да се шерне селфи от ни нам къде си.
16 Юни 2017 10:22
А банковия "роумиг" кога?

Превод на пари в ЕС от банка в банка в Евро струва точно 1 Евро (даже в Румъния). В България - друго.
16 Юни 2017 10:25
Щото щом краставиците и пенционерите такованака...

Логично
16 Юни 2017 11:40
Когато България влезе в ЕС, тя беше сред най-бедните страни членки, а
тарифите за мобилни разговори бяха сред най-високите

Така е - тогава бяхме сред най-бедните, а сега сме просто най-бедните. Но пък колко са важни само мобилните разговори и сураттефтера и какви грижи се полагат за тях!

ИПИто се бори да припечели сребърниците. Това е смисъла на написаното!
16 Юни 2017 12:12
Невероятно постижение! И отново насочено към глупави екстри. И разбира се отново насочено към хората с достатъчно пари, защото шматкането по чужбина не става без готови кинти илил поработа генерира кинти. А бе ЕС - европейска работа!
16 Юни 2017 14:53
Яйцеглавият направо ме разтрепери от щастие. С тоя роуминг стигна до дъното на душата ми. Добре, че има кой да ни обясни великите постижения на ЕС.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД