:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Битката в Стара Загора: Бранители срещу застроители

В неделя Градът на липите ще гласува на референдум за запазване на парк Бедечка. В казуса плуват и тинята на целия български преход, и надежда
Алеите се ползват за отмора.
Страстната седмица на българските местни референдуми не е приключила. На 18 юни жителите на Стара Загора ще трябва да се произнесат искат ли гората, цветята, птиците и алеите край река Бедечка да се запазят като парк, или пък желаят там да бъде изграден квартал. Дилемата и историята й са толкова интересни, че е трудно да се обобщят в 2 изречения. Ето един опит - имаме референдум, който никоя от спорещите страни не иска, но и двете са се вкопчили яростно да агитират и се надяват изходът решаващо да наклони везните към тяхната теза; не се знае нито дали допитването ще е законно, нито дали при законност ще произведе действие, а за капак - въпросът се състои от две изречения, първото от които е неясно, а второто не завършва с въпросителен знак. Но е истина, че през годините в коритото на малката река Бедечка се носеше тинята на целия българския преход, а днес може би път пробива чиста вода.



Парк или не



Бедечка е единствената река в града. За да й се овладеят водите, някога са били изградени бентове. В посока север-юг край нея се спуска гора. Макар да е на 10 минути от центъра на града, там е оазис на тишина и спокойствие. Не е поддържан добре, но в него има алеи, кътчета за отдих, полянки, ползва се за разходки и спорт. Тук е дори ценна старозагорска гордост - чинар на над 700 години. Преди комунизма земите са били частни, а малко след 1960 г. започва да се ползва за парк. Днес обаче има спор - било ли е парк наистина. По свидетелства на множеството старозагорци било е парк недвусмислено, в него са израснали, там са разхождали бебешки колички. Има обаче и други старозагорци, които твърдят, че никога документално зоната не е била парк. Авторите на второто становище са предимно собственици, придобили терени по силата на реституцията, при възстановяването на земеделски земи или покупко-продажба след 1995 г.

"Парк е, как да не е парк? През 60-те години на миналия век се появи желание на жителите на Стара Загора да се появи парково пространство. Общината възложи задачата. Започна се с това отделни дружества да купуват растителност и да я занасят там, която да служи за залесяване. После в парка се направи декоративен разсадник. Общината се занимаваше с прокарването на алеите. Има ги и днес, как да не е парк?", твърди не кой да е, а Тенко Дянков, ландшафтен архитект, лично създавал парка. Обратното казват днешните собственици. Преди десетина дни на пресконференция трима от тях (Росица Джамбазова, Пламен Пеев и Васил Петров) заявиха: община Стара Загора през комунизма е искала да направи парк, но не е успяла, тъй като нямало пари; през 1961 г. в общината са внесени искания за посадъчен материал и изграждане на инфраструктура, но не са одобрени; докъм средата на 80-те години са правени други такива искания, плюс за алеи, изграждане на вход, басейн и т.н. - без резултат.

Какво обаче показват документите? Ето един: "Днес, 19.XII.1959 год., Гр. Стара Загора, Комисията по пар. 16 от Временната наредба за прилагане закона за планово изграждане на населените места (...), след като прегледа проекта за регулационния план на крайречния парк за отдих и култура Бедечка край Стара Загора, го прие без възражения". Втори документ след три дни показва, че по решението няма възражения. А трети, пак на Окръжния народен съвет, от 28 април 1960 г., постановява: "Одобрявам отреждането на парк Бедечка".

Ключов момент е, че в различни свои изявления собствениците твърдят, че



при одържавяването на земите им не са били обезщетявани



Цитираният по-горе арх. Дянков обаче свидетелства не само за предоставена компенсация, но и хвърля светлинка защо паркът не е докрай завършен. "Собствениците не желаеха да им се отнемат земите. А всички те бяха обезщетени с подобни земи в квартал "Кольо Ганчев". Но въпреки това от самото начало имаха претенции и не желаеха да отстъпват", казва той в брошура, разпространявана тези дни в подкрепа на парка.

Че собственици край река Бедечка са били обезщетявани, няма съмнение. В архивни протоколи на градския съвет от 1961 г., с които "Сега" разполага, но са доста добре укривани, четем: "На Иван Петров (името е сменено - бел. авт.) - дворно място от 300 кв. м, по 3 лева - 900 лева; паянтова жилищна сграда от камък и керпич (...). Овехтяване - 50%. Остава - 4284 лв.; клозет с циментова плоча за 600 лв.". И т.н., и т.н. А има и съдебни решения. Иван Петров не е бил доволен от обезщетяването, обжалва, съдът завишава сумата: "...увеличава оценката от 12 084 лв. на 13 888 лв.". Всичко това надхвърля темата "Бедечка". Със сигурност комунистическото одържавяване се е осъществявало с автомат в тила. Но със сигурност не винаги е било така. Ето, съд удовлетворява потърпевшите...- този нюанс е важен днес, когато реститути притежават земи с обем на три Българии, представяйки се за жертви на комунизма.



Вятърът - постоянно променлив



И така стигаме до наши дни. През 2003 г. голяма част от земята вече е частна и общинският съвет на Стара Загора решава зелените 1060 декара край река Бедечка да бъдат разделени на две - северната остава парк, именуван Загорка, южните 419 декара не са парк. Спорът днес е за южните. Сред северните площи има пущинаци, които никога не са се ползвали за отдих. Решението на съвета от 2003 г. е гласувано три пъти - докато се приеме. През 2005 г. Общият устройствен план (ОУП) на Стара Загора определя 400-те декара като зона за атракции. Развлекателният бизнес явно е дребна хапка, защото през 2011 г. ОУП е изменен и земята е отредена за жилищно застрояване и обслужване. През юни 2012 г. е приет Подробен устройствен план (ПУП) - за застрояване. За почти всички решения впоследствие е изготвено официално експертно становище по Закона за устройство на територията (ЗУТ), в което са описани купища нарушения. Например: "През 2003 г. съветът се позовава на чл. 9, ал. 3 от ЗУТ, но промяна на предназначението на земята може да стане само по изключение, с посочени мотиви за него, както и при условието, само и единствено да се изграждат обекти публична общинска собственост". Или: "През 2005 г. графичната част на ОУП е променена в противоречие със закона". И т.н.

С решението за ПУП от 2012 г. официално е даден старт на квартал "Бедечка". То обаче се оказва предел, недопустим за някои граждани на Стара Загора. И от 2013 г. се почва - двама-трима души пишат гневна петиция в полза на зеленината. Стават пет, отиват със семействата си в парка и издигат плакати... Вече са 10, викат журналисти, децата им са обгърнали с ръце дърветата. Млади учени от Харвард, Принстън - старозагорци, се включват. Феновете на "Берое" правят жива верига. Писма засипват премиера Борисов. Протест има в Стара Загора, има и на Орлов мост в София. Възмутените хора не са многобройни, но активни - 90% от тях никога не са се занимавали с политика, просто живеят или са родени в града. През 2015 г. стартира строителство, появяват се първите обекти - магазин от популярна хранителна верига, жилищни сгради. Възмущението вече не е само в Стара Загора - включват се известни архитекти, общественици, "Зелени Балкани" излизат със становище за запазване на екосистемата, "Грийнпийс" се намесва... След всичко това



няма как политиците да не реагират



Кметът Живко Тодоров (ГЕРБ) почва усилено да говори, че паркът трябва да се запази, депутати се суетят около протестиращите... На 29 септември 2016 г. общинският съвет на Стара Загора с почти пълно единодушие и по предложение на кмета Тодоров стартира промяна в ОУП - "да" на парка, "не" на квартал! Зелената територия изглежда спасена, а мотивът за пълното преобръщане на съвета са собствените му нарушения през годините.

Междувременно в Стара Загора идва омбудсманът Мая Манолова и за малко не ляга върху алеите в защита на дърветата. Старозагорският депутат Димитър Танев (РБ) на финала на миналия парламент прокарва през комисиите единодушно одобрен мораториум върху строителството. Все повече тема е "отчуждаване на имотите". И точно когато възмутените граждани си мислят, че ще стартират реални действия за запазване на парка и че всичките закони повеляват това (просто трябва да се приложат!...), а пък собствениците на имоти също са възмутени и убедени, че законите са на тяхна страна (и просто трябва да се приложат!), кметът Тодоров решава да прави референдум. Успоредно сформира комисия, която да оцени колко пари ще са нужни за отчуждаване и превръщане на Бедечка в модерен парк - сметките се спират на 33 млн. лв. Така се ражда днешният референдум с фундаменталния въпрос:

"Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал "Бедечка" по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток - бул. "Хан Тервел", от запад - ул. "Иван Вазов", от север - алеята към предприятие "Труд", и от юг - ул. "Христина Морфова"? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк за сметка на бюджета или активи на община Стара Загора."

Ето още малко подробности за характера на целия този твърде променлив вятър.



Почти всички партии в Стара Загора подкрепят парка



и искрено призовават за гласуване "за". Сред тях е лявата БСП, десният "Народен съюз", ВМРО... Но партиите не вземат инициативата, оставят гражданите да лидират. Обратната теза, тоест в полза на застрояването, застъпва малочислен тих кръжец, но ситуиран където трябва - в ГЕРБ, която държи изцяло местната власт (и националната). Кметът Тодоров, който не изглежда да е от този кръг, лавира, без да е ясно каква точно цел преследва - от една страна, активно говори в подкрепа на парка, а общинското ръководство, видно е на всеки ъгъл днес, не пести сили да призовава жителите да гласуват (стимулира активността); от друга страна, въпросът е демонстративно противозаконен (питания, касаещи общинския бюджет, са забранени, а тук имаме директно споменаване на бюджета!?). В свои изявления Тодоров казва, че инфраструктурата на квартал "Бедечка" (пътища, ток...) като нищо може да достигне 33 млн. лв., тоест обезсмисля тезата "кварталът ще излезе по-евтин". Но в информационната брошура, изготвена от община Стара Загора, тази подробност разсеяно е пропусната. Съобщено е, че 33 млн. лв. ще коства единствено паркът.

Междувременно въпросът е протестиран от старозагорската окръжна прокуратура. Местният административен съд е отхвърлил жалбата, но след 18 юни предстои ВАС да се произнесе. Ще се гледа и дело, заведено от частно лице.

Най-интересното е, че докато текат всички баталии през годините, реститутът тип "бабичка" е все по-малък фактор в казуса. Бабичката е продала имотеца на едри риби, защото са я уверявали, че земята е парк и нищо не може да се направи с нея. Изкупуване и уедряване текат предимно в части, които са инфраструктурно най-добре разположени, растат не дървета, а храсти - земя "нарисувана" за бизнес. Днес в Бедечка имоти притежават мощни бизнесмени, търговски вериги, строителни компании. Преди време стана ясно, че собственост има бившият областен управител, председател на общинския съвет и депутат от ГЕРБ Недялко Недялков. Говори се за общински съветници чрез роднини или подставени лица. През лятото на миналата година главният архитект на общината Иван Кирчев подаде оставка, защото съпругата му, също архитект, проектирала... жилищен комплекс в Бедечка.



Ентусиазъм срещу невидимата сила



Ядрото на защитниците на Бедечка днес е от около 30 души. Спонтанно се увеличават във времето. Новаци са в "голямата игра", трудно им е. Но не се предават. Финансират със собствени средства отпечатване на брошури, обикалят кварталите да агитират... "Учим се в движение. Аз съм електроинженер по образование. Имаме си професии, семейства... - заети сме, но се налага да четем куп закони сега", казва 40-годишната Живка Александрова. 28-годишният Алекс Иванов споделя: "Ходим в чужбина, гледаме как е по света, връщаме се, като видя тук как стоят нещата, лопата все едно ме удря по главата... Нещата трябва да се променят. Мога да живея в чужбина, в София, но не обичам да се местя, искам тук". Част от активистите са IT специалисти, работят за чужди компании и не зависят от местната конюнктура. Мотивите им са ясни - повече природа, по-малко застрояване, справедливост, квартал "Бедечка" не би излязъл по-евтин... Паркът може да се превърне в зелено бижу. И още - "Преди да говорим за ново обезщетяване на собственици, нека обсъдим разследване!".

По-интересен е противникът отсреща. Подкрепящите парка отнасят доста хули, наричани са "зелен октопод" (макар да не са зелени, еколози..., а просто - старозагорци), национален сайт съвсем сериозно писа, че клатят стабилността на Балканите. Целият град е в рекламни пана с призиви за вот "не", аргумент са катастрофични нещастия - вдигане на данъците заради парка, заеми... На огромен билборд на входа на Бедечка пише нещо почти невероятно: "На 18 юни гласувай с "не", за да имат бъдеще децата" (?!). Въпреки това липсва ясно изявен рупор в полза на квартал. Чува се гласът на дребните собственици - частната собственост е неприкосновена, Бедечка е змиярник, ще стане китен зелен квартал... Половината град говори, че билбордовете се държат от общинския съветник Янко Янков (местна коалиция, бивш от ББЦ). Пред "Сега" обаче той каза, че няма общо с билбордовете и въобще не бил против парка. "Аз искам хората да са максимално информирани. Паркът ще коства близо 80 млн. лв.", изчисли той пазарни цени, съд за пропуснати ползи и т.н. И предложи - квартал с ниска степен на застрояване и височина до 10 метра.

Агитиращите "за" приемат 80-те милиона с насмешка. А големите риби мълчат, няма ги в дебата.



Възелът



Най-вероятно референдумът в Стара Загора ще се провали. През 2013 г. за закриването на полигона в Змеево, при далеч по-големи страсти, край урните излязоха към 20% от избирателите. Днес за валидност са нужни 40%, или около 60 000 души. Почти сигурно гласуващите категорично ще предпочетат Бедечка, въпросът е колко точно ще бъдат те. Единият вариант е мощен вот, който ясно да покаже общественото мнение - след което управниците да се съобразят с него, независимо дали прагът от 40% ще бъде стигнат и въпреки евентуално съдебно решение срещу референдума. Другият вариант е хората да си останат по къщите и на темата да се сложи печат "Градът не се вълнува, паркът е непотребен".

На 1 км от Бедечка е прочутият мемориал "Бранителите на Стара Загора". Те, бранителите, един ден от високо ще гледат или зелена гора, или застроена някогашна гора.
 Бедечка – ще загуби ли Стара Загора това богатство?
 40-годишната Живка Александрова, защитник на Бедечка, среща баба, която събира билки в храсталаците. “Парк е, ама не го поддържат”, казва възрастната жена.
 А сградите са вече в покрайнините на парка.
16
5782
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
16 Юни 2017 02:51
Тука има толкова страсти, уговорки и недомлъвки, че чувствам, че в казуса са ангажирани повече институции, отколкото граждани.
16 Юни 2017 04:42
ДА за парк "Бедечка", НЕ на ненаситните застроители! Събудете се старозагорци! Битката за вашето бъдеще е днес.
16 Юни 2017 07:07
Е, буден съм.
Но мисля да не участвам. За разлика от референдума за мажоритарния вот, когато неучастието беше тактически ход, сега не е така. Просто има много неясноти. А и кметът казва, че има някакво решение.

Имам готово компромисно решение по казуса „Бедечка”, което да устройва и двете страни. Ще изчакам да мине референдума и ще го съобщя, коментира пред Дарик кметът Живко Тодоров. Живко Тодоров е разговарял и с премиера Бойко Борисов по казуса „Бедечка”. „Мине ли референдумът, отивам с резултатите при премиера и заедно ще потърсим решение. Общината няма никакво намерение да национализира имотите, тази дума е забравена. Важно е да чуем мнението на хората и още на следващия ден да тръгнем към определено решение”, категоричен е кметът.
16 Юни 2017 10:23
Има един проблем който е национален и не е само на Стара Загора. Цялата страна е покрита с руини на индустриални предприятия които останаха от времето когато в България имаше индустрия. Такива изоставени руини има и в Стара Загора която беше известен индустриален град. Да се строят жилищни сгради там - в бившите индустриални зони, след като се разчисти. Градските паркове трябва да са забранени за строителство зона. В София има добри и лоши примери: лоши - изчезналата гора на "арсенала" там където е болница Токуда - ама тя вече не е и Токуда. Сега има жилищен комплекс "парк резидънс" или не знам какво си. Фактът е, че конкретни лица са станали мултимилионери от такива далавери. Едва ли защото са предприемчиви като Бил Гейтс.
16 Юни 2017 10:24
В неделя Градът на липите ще гласува

Градът на липите не беше ли Ловеч?
Заралии по мои спомени са регион на зърнопроизводители.
Неслучайно навремето имаше хляб “Стара Загора“.
Както неслучайно имаше Стопанско обединение “Родопа“ за месните продукти.
Просто защото в Родопите отглеждаха толкова много животни, че хранихме цяла България, половин Европа, барабар с 6ти американски флот.
16 Юни 2017 10:47
Ловеч е градът на люляците.
16 Юни 2017 11:11
Град Стара Загора има нужда от този парк. Ходя по улиците и виждам, че града е презастроен, "уплътнен" с 6 и 8 етажни блокове. Виждам детски градини на натоварени, мръсни улици.
Трябва да се сложат граници на реститутските претенции. Собствениците на бивши имоти се компенсират по няколко пъти.
Между старите "социалистически" блокове се цвъкват нови лъскави кооперации.Няма въздух, зеленина. Гордите им собственици си мислят, че всред кочинката имотите им имат някаква голяма стойност. И това са собственици вече компенсирани с апартаменти в околните блокове.
Лудост някаква...
Ще трябва да се организирам и да гласувам...
16 Юни 2017 11:11
Engels, ти си бил градски?
16 Юни 2017 11:37
Интересно кой е включил бахчите, които помня, в регулацията на града, за да се вдигне цената на земята? Някой си е натопил човчицата...Това смърди отвсякъде.
На спорната територия е построен вече един "Кауфланд". Точно той липсва на града. . Няма нищо повече от молове в града.
16 Юни 2017 12:01
конкретни лица са станали мултимилионери от такива далавери. Едва ли защото са предприемчиви като Бил Гейтс.

В конкретния случай на бившите "погреби" в гората конкретното лице е крадлата Юлия Берберян, заради която СДС дори промени закона. За да не я вкара в затвора. Едната от дъщерите ѝ управлява фондация "Горичка", защото милее за отсечените от майчицата ѝ дървета. Алчност, но и цинизъм!

Той, Бобъра, разбира от дърва. И от БАН. Не спорете с него! А ти,Buch, много точно си посочил най-тежката язва в българското градоустройство след демокрацията: било е нива, отчуждена и компенсирана още по времето на Вълко Червенков, а може и по времето на цар Борис. Явяват се двама свидетели, които заявяват, че пущинакът наистина е бил обработван от дядото на техния съселянин, бил му е отнет без негово съгласие и той получава нотариален акт. За нива. Цената ѝ - 100 лева декара. Нивата още на другия ден влиза в частично променения градоустройствен план и се превръща в застроително петно. Цената ѝ скача на 100 000 €. Както се досещаш, едни 10 000 от тях отиват някъде по пътя, свързващ "нивата" с общинските съветници, кметовете и главните архитекти. Муха го ухапала новородения орач и копач на тази "нива"! За справка всеки може да се разходи из "Младостите", реституирани по описания начин от горубци и панчарци. Да погледне и в двора на т. нар. "Атомен център", даруван на БАН още от Борис, но днес с построена частна болница в него.
16 Юни 2017 12:03
Вижте първата снимка:
(снимка: натиснете тук)
или
http://scontent.fsof1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/19059907_1448095671895958_8399986802545002744_n.jpg?oh=b9277e0c63ffe4b089386f8ddbc4eb92&oe=59E27700

Чудя се, защо не решиха да застроят нивите от другата страна на парка, ами точно него да унищожат? Да изсичат дървета и специално засадена паркова растителност, да разбиват алеите... И то поне да бяха построили нещо красиво, ами... Паметник на архитектурно бездарие и алчността на строителя. Не е като да няма подходящи площи за няколко нови квартала даже.
А имаше такава хубава идея за развлекателен горски парк за деца и възрастни – с множество атракции, ресторант, сладкарница... При това естествено вписващи се в съществуващата растителност. Ех...
Натисни тук
или
http://www.zarata.org/vizhte-kakav-proekt-za-park-bedechka-pr/
Но получихме това:
(снимка: натиснете тук)
или
http://starozagorskinovini.com/news/cache/c/bcf5963740f7d19b3eeda5c247215a93.jpg
Няколко реда еднотипни, грозни сгради, наблъскани една до друга. Е, поне ще могат да си подават сол и захар през прозорците със съседите отсреща.

Ако прежалим парк "Бедечка", това означава ли, че даваме зелена улица и за застрояване на "Аязмото"? И изобщо, колко време ще отнеме бетонирането на цялата България?
16 Юни 2017 17:46
На въпроса на някои - Бил ли е Парк Бедечка парк или не е? Парк си беше и алеи и осветление и пейки си имаше.
Водили са ни от училище на мероприятия там. Показваха ни различни дървета и растения. За хербарии листа и цветове събирахме - снимки имам от тогава. Там е "Старият Чинар" - дърво на 700г. Имаше хралупа входа на който беше циментиран а дървото оградено с оградка.
Умишлено спря да се поддържа парка за да се каже, че е нямало парк и се върнат земите на бивши собственици а те препродадът на т.н. инвеститори. Много от пейките се потрошиха, други откраднаха или заминаха за старо желязо, осветителните тела също. Бордюрите на алеите се извадиха за използване на друго место, алеите никога не се асвалтираха отново и са това което виждаме днес. Двете по малки езера се затлачиха напълно.
Днес алчни "инвеститори" искат да ни отнемат това което остана от Парк Бедечка. Помагат им услужливи адвокати, нотариуси и общинари - без корест разбира се. Благодарение на същите се застроиха междублокови пространства и се вдигнаха жилещни сгради без гаражи, парко места и детски площадки. Без нито едно дръвче и цветна градинка.
Та имало ли е Парк Бедечка? Имаше! Има го и по старите картите на града - които иска да провери. Има го парка и днес - това което остана неразрушено.
16 Юни 2017 19:36
На въпроса на някои - Бил ли е Парк Бедечка парк или не е? Парк си беше и алеи и осветление и пейки си имаше.


В свои изявления Тодоров казва, че инфраструктурата на квартал "Бедечка" (пътища, ток...) като нищо може да достигне 33 млн. лв., тоест обезсмисля тезата "кварталът ще излезе по-евтин". Но в информационната брошура, изготвена от община Стара Загора, тази подробност разсеяно е пропусната. Съобщено е, че 33 млн. лв. ще коства единствено паркът.


Явно сега и да стане парк, нема да има такива екстри.
16 Юни 2017 19:51
Да живей Заарата, един от най-приятните градове в България.
Лидъл е срещу "входа" на Бедечка, статията подвежда.
А река Бедечка тече през града, колкото и Искър през София.
16 Юни 2017 23:33
А река Бедечка тече през града, колкото и Искър през София.


Сегащното корито е промененото преди години. Първоначалното р. Бедечка е минавало близо където е Централният пазар днес (500м от центъра на града). Макар и сравнително къса река при проливен дъжд се е събирала доста вода и е излизала от коритото си. Да се реши този проблем са изградени в миналото 2 бента и езеро "Загорка". Корито е променено и реката е отведена тогава извън града (сегашното корито), което днес граничи е 3 квартала на Ст. Загора)
18 Юни 2017 16:39
Много слаба активност на местния референдум. Българите не се интересуват от нещата които пряко ги засягат. Не съм оптимист за нещата в България. Дори този референдум го показва - апатия.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД