:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Санирането "без пари" не е келепир

Евтините външни изолации са пожароопасни, както показват инцидентите в Лондон и на други места
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Пожарът в общежитие за чуждестранни работници в Дижон, Франция, през 2010 г. отне живота на 7 души, въпреки че горя изолацията само на една странична стена.
Пожарът в 24-етажната сграда в Лондон, който погуби десетки хора и рани десетки други, поставя въпроса за сигурността на санираните блокове. За бързото разгаряне на пламъците в "Гренфел тауър" са "виновни" външните топлоизолационни панели. През 2010 г. пожар в саниран блок в Дижон взе 7 жертви. През 2015 г. в Баку жертвите са 16, ранени са 40. 64 румънски младежи загинаха и 147 бяха ранени при пожара в клуб "Колектив". Главната причина за трагедията, довела до оставка на правителството на Виктор Понта, са отровните газове, отделени при запалване на полиуретановата пяна, използвана за звукова изолация. По щастлива случайност минаха без жертви пожари в санирани високи сгради в Букурещ (грандхотел РИН), Търгу Муреш и Мишколц (Унгария). Под милионите квадратни метри красива външна топлоизолация



тиктака бомба със закъснител



При това заплахата е както от пламъците, така и от отровния дим, отделящ се при горене на "санировката". Макар да горят по-трудно, по-скъпите изолации при висока температура се топят и отделят отрови, дори по-опасни от огъня.

При споменатите случаи огънят е обхванал фасадите на санираните сгради за няколко минути, което не може да се случи толкова бързо при обикновена мазилка върху тухла, камък или бетон. Най-застрашени са горните етажи.

Експандираният и екструдираният пенополистирол (популярни като стиропор, фибран и неопор) са сравнително нови евтини материали. По-късното им прилагане у нас в сравнение с други държави ни даваше възможност да се поучим от грешките им, но това не стана. Корупционните печалби - надхвърлящи двойно и тройно реалната цена на проектите, намалените разходи за отопление, обновените фасади и не на последно място - благодарността на собствениците "късметлии", са прекалено атрактивни, за да се съобразяват и управляващи, и опозиция с някакви потенциални заплахи.

Целта на системите за противопожарна сигурност е да отложат максимално т.нар. flashover (обхващането на фасадите от огнена вълна), за да имат време обитателите да напуснат сградите и пожарникарите да се намесят.



При санирани фасади време няма



- те се поглъщат от пламъците за 2-3 минути, както може да се види от клипове, заснети в Баку и Лондон (https://www.youtube.com/watch?v=GnKiukWEI0A).

Всеки строителен материал се вписва в установените евростандарти за пожароустойчивост от А - бетон, стъкло, тухла - до Е - текстил и необработено дърво. Пенополистиролът - независимо от качеството си, се включва в най-опасната група Е. Тук са материалите, достигащи фаза на flashover за по-малко от 2 минути. За да бъде удължено това време, се прилага мазилка върху трудно възпламенима мрежа, която, ако бъде правилно изпълнена, вдига равнището от група Е до група Б, осигурявайки повече от 20 минути за евакуиране на сградата.



Тук е проблемът с нашето саниране



- вместо препоръчваната 10 мм дебелина на мазилката, у нас тя не надвишава 3-4 мм, което всеки лесно може да провери, ако си направи труда да огледа саниран блок. В Румъния са установени случаи, когато при отчетен по-качествен изолационен материал изолацията се прави в действителност с по-евтин и лесно запалим. Жителите на "санирани" блокове фактически нямат възможност да контролират изпълнението, макар че носят всички последици.

"През септември 2015 г. ЕС забрани определени материали, използвани за външна топлоизолация. Препоръчва се използването на естествени негорими материали, сред които и... вълната", обяви изпълнителният директор на Асоциацията на румънските производители на експандиран пенополистирол Флорин Хахой.

От Асоциацията протестираха срещу проекта за решение на правителството от есента на миналата година, предвиждащ замяна на всички видове пенополистирол с двойно по-скъпата, но негорима, минерална вата. 50-те румънски завода за различни видове пенополистирол произвеждат годишно 4 млн. куб.м от този изолационен материал.

Ситуацията допълнително се влошава от по-евтината, но по-лесно запалима мрежа (вместо препоръчваната от фибростъкло) и от некачественото изпълнение - заради икономия на средства и поради неквалифицирана работна ръка. На места по фасадите



мрежата прозира - толкова тънка е мазилката



С времето и от природните стихии - дъжд, сняг и особено град - качеството й допълнително се влошава заедно с увеличаването на опасността от пожар.

Външната изолация има определени предимства, но носи и рискове, които могат да бъдат ограничени единствено чрез строго спазване на стандартите и подобряване на системите за сигурност. При трагедията в Дижон, възникнала от запалена кофа за боклук, не са помогнали нито детекторите за дим, нито бързата намеса (10 минути!) на пожарникарите.

У нас почти никой не се съобразява с правилото да не бъдат облицовани с изкуствена термоизолация сгради, по-високи от 12 или 18 метра (4-6 етажа), или ако това стане, изолацията да се редува с широки ивици негорящ материал. Изключително опасна може да се окаже често срещаната комбинация климатици (с възможността от късо съединение) и санировка. Да не говорим за традиционните илюминации, правени по повод и без повод, за вандализъм или - не дай Боже, тероризъм.

Евтините санировки ще ни струват много скъпо дори и без пожар след 20-30 години, когато тънката мазилка се олющи. Поддържането на санираните фасади обаче е проблем преди всичко на противопожарната сигурност, а не на естетиката. Държавата днес плаща с нашите, общи пари, и



късметлиите се радват, че им "оправят безплатно"



апартаментите, но след години кой ще ремонтира фасадите? Получихме гаранции, че данъкът на санираните сгради няма да се вдигне, но така ли ще бъде и със застраховките при увеличената опасност от пожар?

Необходими са допълнителни разходи за пожарна безопасност. На Запад при високи сгради качествено изпълнената нашенска санировка се редува на определено разстояние с широки (минимум 1.20 м) ивици негорим материал - най-често минерална вата. Вместо пластмасовите нитове, захващащи фибрана и мрежата за стените, там се използват метални нитове. Задължително около прозорците изолацията е с минерална вата, а не с някакъв вид фибран. Пробен тест на сгради с външна изолация от пенополистирол (фибран) и от по-скъпата минерална вата, извършен в британския институт BRE Global, показва разликата във възпламенимостта на материалите (https://www.youtube.com/watch?v=ld0QQ7_Uf5k#action=share).

Още видеоматериали за пожарната опасност от "изгодното" саниране може да се видят на следните адреси:

https://www.youtube.com/watch?v=3Af1f1gegy8

https://www.youtube.com/watch?v=SI6gFYV4xMQ





Снимка: ЕПА/БГНЕС
Участък от фасадата на "Гренфел тауър" след пожара. Ясно се вижда как е изгоряла външната изолация и как от нея пламъците са се прехвърлили през прозорците към апартаментите. Където изолацията е останала встрани от огъня, са оцелели и жилищата.
Снимка: http://xeber-24.az
Пожарът в Баку, Азербайджан, през 2015 г. превърна висока сграда във факла само за минути. Загинаха 16 души.
16
5680
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
21 Юни 2017 22:07
За това говорихме веднага след информацията. Но е добре, че темата е разработена...
--------------------------
Сайтът на Генек

21 Юни 2017 22:49
тия два милиарда можеше да бъдат похарчени къде по-добре. но алчността на "бизнеса" и стоящите зад него "политици", очакваният енергиен глад (тец-овете на местни въглища са обречени, сахибите не дават да строим аец) и глупостта си казаха думата.
22 Юни 2017 03:43
На места по фасадите мрежата прозира - толкова тънка е мазилката.

Кофти!
С една туба бензин могат да изпратят блока на кино.
22 Юни 2017 04:55
"Тук е проблемът с нашето саниране



- вместо препоръчваната 10 мм дебелина на мазилката, у нас тя не надвишава 3-4 мм, което всеки лесно може да провери, ако си направи труда да огледа саниран блок. "


Този автор поне да си беше направил труда да прочете характеристиките на десетките предлагани шпахловки и мазилки.
Но е видно, че той не прави разлика.
Шпахловка -- 2-5 мм
Мзилка -- 1,5-3 мм
И кой я препоръчва тази дебелина от 10 мм?
22 Юни 2017 07:49
Ами "чуйте" и вижте клипа със сравнителното изпитание на пожар на качествена изолация с фибран и изолация с минерална вата. Институтът е британски и смятам, че може да му се има доверие. Ползвал съм и румънски специализирани сайтове за строителство. Там "санирането" вече е към края си, така че имат по-добър опит.
У нас не се говори по въпроса заради тежка, много тежка корупция. При реална цена за двустаен панел на дограма - около 2500 лв, външна изолация със скеле 35-40 лв. кв.м., покривна - по около 300-350 на апартамент, улуци - 10 лв. на линеен метър с поставянето - всеки може да провери и изчисли. "Санирането" излиза - включвайки и общите части - не повече от 4-5 000 на апартамент. Отчитат се 12-17 000!!! При това - огледайте един обикновен не-"саниран" панелен блок - повече от половината апартаменти са със сменена дограма, а една трета - с направена, макар и по-тънка, външна изолация. Т.е. реално излиза не повече от 3 000 на апартамент. Дотук от 2-та милиарда са откраднати поне милиард и половина - достатъчно да бъдат актуализирани пенсиите и за какво ли не още.
22 Юни 2017 09:40
Дотук от 2-та милиарда са откраднати поне милиард и половина - достатъчно да бъдат актуализирани пенсиите и за какво ли не още.


Проектът "саниране" беше избран, именно защото от него можеше да се открадне най-много. Не са много случаите, когато можеш без проблем да откраднеш мин. 70% от парите в един проект. Простата Мутра от Банкя това го интересува - колко може да гепи. Където е най-много келепира - това се прокарва. Чиста сметка
22 Юни 2017 09:50
Асоциацията на доставчиците на материали- едни от най-заинтересованите от програмата, са съставили кратко ръководство за технологиите.

Не е сложно-предполага се че грамотен технически ще го обясни на циганска бригада за един следобед


http://www.bais-bg.com/rukovodstvo/primeri/Rukovodstvo.pdf

22 Юни 2017 10:58
Със законите, правилниците и ръководствта за прилагането им нямаме никакви проблеми. Проблемите ни са с прилагането и с контрола върху прилагането им, Кайзере.
22 Юни 2017 11:08
Заставаш пред кой да е саниращ се през куп за грош блок и от половин километър се вижда че няма нищо общо с ръководството, Това не става някъде в задни стаички и на тъмно където намръщени сицилианци си бодат пръста с карфица и уреждат проблемите на фамилиите.

Става открито. пред погледа на всички и реакцията е само мърморене.

Достатъчно е един прокурор да мине пред коя да е фасада и да пита де са противопожарните ивици- след това всички подписали в кауша за престъпна небрежност и опит за убийство,

Но няма да се случи, Схемата е демократично-корупционна, Първи бъдещите опечени на грил ще се вдигнат че им измъкваш келепиреца да завлекат нещо "безплатно"/. Те вече се чувстват спечелили,
22 Юни 2017 11:15
същото е с пасарелки, перманентни ремонти, магистрали, велики огради, администрация- моделът на ГЕРБ е охлократичен, Вмирисването от главата отдавна е вмирисало и опашката,
22 Юни 2017 11:21
1.Това за негоримите ивици през 2 етажа при високите сгради не е "правило", а част от промените в Противопожарната наредба, които не са пожелателни, а задължителни.
2. При модерните мазилки дебелина 10 мм наистина няма.
3. Това, че новозалепените стиропори по фасадите щели да изтраят 20-30г, са едни розови мечти.Я изкарат 10г, я- не.
4. Според мен- най-важно! Така монтираните топлоизолации и мазилки запечатват сградата. Когато покривната изолация е калпаво направена и водата влезе в сградата, тя не може да излезе навън, затова тръгва навътре по конструкцията и кородира армировката- опасно е за конструкцията.
22 Юни 2017 11:25
Това няма абсолютно никакво значение, Създадоха се сдружения на етажната собственост- удивителен факт на коопериране за да се включат в "далаверата", Каквото и да им говорите на тези хора - те имат усещането че са печеливши. Съседа им да изгори- няма да ги спрете,
22 Юни 2017 12:25
И друг път съм питал противниците на "санирането", каква е вашата идея за бъдещето на панелните блокове?
А, че работата се извършва безотговорно, но за сметка на това за много пари, е факт неоспорим.
А хората на държавни служби, които са натоварени с контрола, и които също вземат немалко пари, тяхната отговорност къде е?
22 Юни 2017 12:48
Че кога е ставало въпрос за бъдеще на панелките?
22 Юни 2017 15:39
Уолт - бъдещето е следното.. събират се собствениците и решават. С държавата помага а не им върши работата калпаво.

Всяка една сграда трябва да се поддържа от собствениците, а не от данъкоплатците.

Вместо да поддържа своята собственост. Държавата се прави на самарянин с чужди пари.
22 Юни 2017 15:42
Петьо, за толкова написани думи, добре е разработена темата! Иначе може още много работи да се кажат/напишат/ по т.н. "саниране". Но че е огромна далавера, няма съмнение.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД