:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 299
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Изпадналите от парламента партии стискат здраво държавните имоти

СДС, ДСБ, АБВ и "Движение 21" продължават да обитават под наем сгради в центъра на София, въпреки че нямат право
СНИМКИ: ЮЛИЯН САВЧЕВ
СДС не напуска "Раковски" 134, въпреки че плаща над 8000 лв. месечно наем.
Пикантната вест след последните избори, че в резултат на лошия си резултат СДС ще се прости с емблематичната си централа на ул. "Раковски" 134 в столицата, тъй като вече няма право да я ползва, почти сигурно ще се окаже поредното "много шум за нищо". Все по-очевидно става, че партията на бившия икономически министър Божидар Лукарски няма намерение да напуска държавната сграда, в която е под наем. А и не се вижда някой, който да има желание да спази закона и да й я вземе. Решението е в ръцете на новия областен управител на София-град Николай Пехливанов. Той съобщи пред "Сега", че договорът на СДС за 7-етажния имот е изтекъл в края на май, но партията не го е освободила. Бившият депутат от "Атака" не определя и срок, в който това трябва да се случи.

"Разбираемо е, че с оглед естеството на дейността на засегнатите лица е необходимо време, за да могат да намерят друг подходящ за работата им имот, в който да преместят имуществото и архива си", се казва в писмения отговор на Пехливанов, получен по реда на Закона за достъп до обществена информация. Сред "засегнатите лица" са ДСБ, АБВ и "Движение 21", които също обитават под наем държавни сгради, въпреки че от края на май нямат право на това. Всички те са явиха на вота на 26 март в коалиции и не минаха 4-процентовия праг за влизане в парламента. Вследствие на което загубиха и държавните субсидии. В Закона за политическите партии пише, че "държавата и общините предоставят под наем помещения за осъществяване на тяхната дейност на политическите партии, които имат парламентарна група или достатъчен брой народни представители да образуват такава", както и че "помещения могат да се предоставят и на партии, получили над едно на сто от действително подадените гласове".

В същото време обаче в закона не е посочен срок, в който изпадналите формации следва да освободят имотите. Така засега ДСБ ще продължи да проповядва десни идеи от държавна сграда на бул. "Витоша" 18, с вход откъм "Кърниградска". Централата на "Движение 21" на Татяна Дончева пък е в друга държавна сграда на 100 метра по-надолу. АБВ ще остане на партерния и на втория етаж на сградата на ул. "Врабча" 23, която допреди две години и половина се заемаше от НДСВ.

От областната управа информираха "Сега", че от декември 2014 г. бившата партия на Симеон Сакскобургготски не ползва държавна собственост под наем и че след като е предала имота, още същия месец в него е настанена АБВ. От изброените партии вече дадоха недвусмислени сигнали, че



няма да бързат да спазват закона и да напускат



държавната собственост и че се надяват междувременно нещо да се случи и те да запазят привилегиите. Членът на ръководството на АБВ Пламен Павлов заяви пред "Сега", че партията му няма да коментира темата за освобождаването на централата. "Решението по този въпрос е в ръцете на областната администрация. Когато те кажат, че трябва да се изнесем, тогава ще говорим. Защо СДС не освободи централата си, след като години наред не беше в Народното събрание?", попита той.

В ДСБ засега също никой не мисли за напускане на "Витоша" 18. Човек от ръководството коментира, че след избирането на новия председател Атанас Атанасов и на новото ръководство на дневен ред пред партията са други задачи. На входа на залата за пресконференции на тъмносините може да се види график с планираните събития за юни. Според описа те приключват в средата на месеца, но не защото предстои изнасяне, а понеже членовете на Националния клуб за демокрация "Светослав Лучников" излизат във ваканция.

Неотдавна и шефът на СДС Божидар Лукарски заяви пред Сашо Диков, че е имал разговори с "колегите" от ДСБ, АБВ и "Движение 21", на които са обсъждани "общи юридически предложения за законодателни промени, така че тези формации, които не влязоха в парламента, но отдавна водят политически живот, да могат да продължат да съществуват и да разполагат с базата си".

СДС и ДСБ вече бяха в аналогична ситуация след извънредните избори през 2013 г. По закон и тогава те трябваше да освободят сградата на "Раковски" 134 и "Витоша"18, след като СДС влезе в коалиция и спечели само 1.4% на вота, а ДСБ и "Български демократичен форум" заедно взеха 2.9%. За късмет на десните обаче скоро след сформирането на кабинета "Орешарски" избухнаха протестите и се заговори за предсрочни избори. Така СДС и ДСБ се ослушаха и не изпълниха закона, а след вота през 2014 г. вече бяха в новия парламент като част от Реформаторския блок.

Във времето, в което СДС, ДСБ, Д21 и АБВ продължат да използват държавни сгради за централи, те ще плащат наемите, които плащаха и докато бяха на държавна издръжка.



За "Раковски" 134 СДС ще дава по 8440 лв. месечно,



съобщава областна администрация, без да уточняват каква е общата площ на сградата. Сумата изглежда безсмислено висока за нуждите на сините, като се има предвид, че от ден на ден в споменатото здание влизат все по-малко хора и че и сега по-голямата част от етажите стоят полупразни. В СДС очевидно са си направили сметка, че ако партията загуби и сградата си на "Раковски" и се премести в друг офис, скоро избирателите няма да я отличават по нищо например от партия БНД на Борислав Великов, с която СДС беше коалиционен партньор в Реформаторския блок. От областната управа уточняват още, че от "Раковски 134" СДС не ползва само партера, който е собственост на частни лица. На него те притежават помещение с 71 кв. м с вход откъм "Неофит Рилски", както и второ помещение с площ от 24 кв. м. За разлика от СДС, наемите на ДСБ и на "Движение 21" изглеждат направо смешни на фона на цените в центъра на София в момента. ДСБ ще продължи да плаща 1137.60 лв. за част от партера и за целия първи етаж на сградата на "Витоша", а наемът на партията на Татяна Дончева за четвъртия етаж на "Витоша" 12 е 984.62 лв. АБВ пък ще плаща за "Врабча" 23 по 4530 лв. месечно.

Събитията около централите на СДС, ДСБ и АБВ се следи особено внимателно от лидера на "Воля" Веселин Марешки. Още през април стана ясно, че варненският бизнесмен е изпратил писмо до областния управител на София-град с искане да се настани на "Раковски" 134 след евентуалното й освобождаване от СДС. В кулоарите на парламента след това Марешки обеща да приюти СДС, ако желанието му да получи сградата се сбъдне. Като резервен вариант за свой нов дом той посочва централите на АБВ или на ДСБ.



-----------В другия лагер------

БСП никога не е имала грижите на т.нар. стара десница и на АБВ. Още от зората на демокрацията социалистите населяват емблематичната си сграда на "Позитано" 20. Те обаче не прибират наемите на многобройните магазини и офиси на партера и по етажите. Областният управител обръща внимание, че подобно на "Раковски" 134, част от "Позитано" 20 също е частна собственост и че притежателите на площи в нея ги дават под наем. "Става дума за общо 392 кв. м от седеметажната сграда, които се намират на партера", пише в отговора на Николай Пехливанов. Освен това според областната администрация нито БСП, нито СДС получават и един лев от помещенията на "Позитано" и на "Раковски" 134, тъй като Законът за политическите партии забранява на партиите - ползватели на държавна собственост, да преотдават под наем или да преотстъпват за ползване получените помещения. Допуска се те само да ги ползват съвместно с трети лица с договор и то само за цели, пряко свързани с дейността на партията. "При извършвани проверки от администрацията на място не са констатирани нарушения от страна на БСП и СДС по отношение на предоставените им под наем държавни имоти. Данни в разглежданата посока няма и в ежегодните проверки, извършвани от Сметната палата", пише областният управител. `
 На сградата на ул. "Врабча" 23 продължава да стои името на НДСВ, въпреки че партията я е напуснала още през 2014 г.
 "Движение 21" се помещава в сграда на "Витоша", в която има и други политически формации.
2
2190
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
22 Юни 2017 22:11
Да си плащат по 7-8 еуро на кв.м. и да си ги ползват. Но лично аз не си спомням БГ "политик" да си е плащал нещо си.
23 Юни 2017 02:51
Смешно е ... ама какво от това ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД