:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,556,702
Активни 73
Страници 990
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Таман победихме...

Илън Мъск пак ни уплаши оня ден. Милиардерът каза (на редовната среща на Асоциацията на губернаторите в САЩ), че изкуственият интелект представлява най-големият риск, с който се сблъскваме като цивилизация. Генералният директор на компаниите SpaceX и Tesla заяви, че роботите дори могат да ни докарат до война. Нещо подобно беше приказвал (или писал, той има трудности с приказките) ученият Стивън Хокинг. Според Хокинг до възможна гибел на човешката цивилизация могат да доведат тъкмо умните машинки, които сами сме създали.

Гледай ти,надвихме окончателно и безвъзвратно,и виж как ни стряскат, помислих си аз. А че като биологичен вид надвихме окончателно, спор няма. Човеците се развъдихме в неподобаващи за размерите на вида ни числа. Не знам точно колко сме днес - гоним или стигнахме осемте милиарда, но си спомням колко ме учуди при една среща Сергей Капица - крупен физик, освен това създател на интересна демографска теория. Когато го посетих за интервю веднъж на вилата му в подмосковието, той ми рече, че чисто биологически Земята е предвидена за организми в такива пропорции: най-големите животни следва да са малко на брой, по-малките - повече, а най-дребните - микроорганизми, насекоми, и т.н. - в огромни количества. Не знам как го беше изчислил, но според него хората като размер и ако, разбира се, не бяха надарени с превъзхождащ интелект, би трябвало да бъдат по численост на планетата ни горе-долу толкоз, колкото са и мечките. Пък оптималният брой на големите мечки на планетата ни се въртял някъде около 100 000 бройки. Толкоз трябвало да сме и ние, ако бяхме останали с маймунския си мозък.

Само че ние - човеците, имаме развит интелект, а съответно - повече хитрост (да не споменаваме пушките и капаните) и затова надвихме всичко останало. Това "надвиване" е променило мисленето ни, отеква по друг културологичен начин в главите ни, изпълва с друг смисъл дори средновековните думи и понятия, които използваме днес. Наскоро писах колко е различна представата за думата "гора" в съзнанието на днешния и средновековния човек, въпреки че и двамата свързват понятието с гъсти дървета едно до друго. Само че докато за днешния човек гората е нещо ограничено, изолирано, подобно на парк, нуждаещо се от защита и грижи, за средновековния човек тя е неизбродно, безкрайно пространство, пълно с познати и най-вече - с непознати заплахи, внушаващо суеверна страхопочит.

Сергей Капица (лека му пръст) беше сигурен, че човечеството в някакъв момент ще спре да нараства. Тоест - не ни заплашва "задушаване" от липсата на граници пред размножението на "победилия" вид. Защо обаче ни заплашва изкуственият интелект, който сами сме създали?

Илън Мъск говори тези неща не от вчера. "Това, което ще се случи, е, че роботите ще са в състояние да правят всичко по-добре от нас. Имам предвид буквално всички нас", заяви милиардерът. Той е от популяризаторите на идеята за т. нар. "базов доход" - сигурен доход на всеки човек, защото поради препускащата автоматизация много хора ще останат без работа. Това вече се случва - само до 2020 година пет милиона ще си загубят работата единствено поради това, че по-евтино, но и по-добре ще вършат тяхната работа автомати, изчислиха синдикалисти. Въпросът е какво ще правят тези огромни маси от хора, които не са принудени да се трудят за хляба си на нивата от изгрев до залез, както са правели в течение на хилядолетия предците им?

Според Мъск могат да правят интересни неща. Но не е много сигурен.

И аз не съм много сигурен. Дали твърде напредналият изкуствен разум няма да се издразни в един момент от техните (нашите) глупости, грешки, паразитизъм? А какво ще правят тези милиони, тези милиарди, обезпечени с базов нетрудов доход? Ще рисуват картини, ще музицират, ще пишат поеми, ще играят судокуто на бъдещето и ще решават кръстословици с размерите на магистрали? Или светът ще заприлича на дреха, в която като дупки от молци зеят огромни гета, пълни с щъкащи напред-назад полузомбирани тълпи... Които гледат до умопобъркване видеопродукти с все по-реалистично изпълнение и все по-налудничав сюжет, докато употребяват - легално и нелегално - все по-софистицирани, неизчислими като мравчените популации производнина най-могъщата вече индустрия - фармацията?...Немски учени предложили да се четат на роботите детски приказки - "да се хуманизирали". Регистрирани са вече няколко случая на роботи, проявили насилие срещу човек. Всичко това още ни се струва невероятно, още твърде далече от нас, но Мъск очевидно знае какво говори. Един друг тип - Рей Курцвейл - висш компютърен спец, прогнозира, че до 2045-а автоматите ще заместят човека почти навсякъде и ще трябва да се издържат хората от правителствата си, защото няма да имат трудови заплати.

Мнозина го опровергават, на мене също не ми се вярва всичко да стане толкова бързо.

Иначе историята учи, че всеки победител слиза от сцената; по-бавно, по-бързо или много бързо, когато е достатъчно глупав. Художникът Николай Рьорих рисува и размишлява на една такава тема: "Тъгата на победителя".

Много хубава тема за размишление, обаче уви - не толкова привлекателна за масови размисли, колкото са привлекателни кефовете, свързани с картинки, фармация и т.н.27
5667
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
17 Юли 2017 20:32
Бил Гейтс предлагаше роботите да плащат осигуровки. А един Върнън Винч говореше за технологичната сингулярност като нещо, което е въпрос на десетилетия доста отдавна, май вече трябваше да е дошла според него.
17 Юли 2017 20:57
По тази тема се спекулира откакто се помня, а от прочетеното от доста по-рано...
Смешно е да се твърди, че нещо създадено от човек е в състояние да превъзмогне човека. Най-малкото по една проста причина - и най-сложното изделие и програма въплъщават една твърде незначима част от човешките възможности за творчество.
17 Юли 2017 21:23
Смешно е да се твърди, че нещо създадено от човек е в състояние да превъзмогне човека.

Хич не е смешно, след като компютърните програми победиха шампионите на шах и го.
17 Юли 2017 21:25
Бил Гейтс предлагаше роботите да плащат осигуровки.
Амортизационни отчисления.
17 Юли 2017 21:30
Хич не е смешно, след като компютърните програми победиха шамрионите на шах и го.


Тая, дето играе го, беше самообучаваща се при това, сама се беше научила да играе по-добре от човека.
17 Юли 2017 21:31
Амортизационни отчисления.


Това е друго.
17 Юли 2017 21:49
Регистрирани са вече няколко случая на роботи, проявили насилие срещу човек.

Тези, които създават роботския софтуер, явно не са чели (или не си спомнят) класиката - поредицата за роботите на Айзък Азимов. И по-точно трите закона на роботиката, въведени от него:

1. Роботът не може да причини вреда на човека или с бездействието си да допусне на човека да бъде причинена вреда.
2. Роботът е длъжен да се подчинява на всички заповеди на човека, освен ако те не са в противоречие с Първия закон.
3. Роботът е длъжен да защитава своята сигурност, доколкото тази защита не е в противоречие с Първия и Втория закон.


18 Юли 2017 06:00
Един друг тип - Рей Курцвейл - висш компютърен спец, прогнозира, че до 2045-а автоматите ще заместят човека почти навсякъде и ще трябва да се издържат хората от правителствата си, защото няма да имат трудови заплати.

Мнозина го опровергават, на мене също не ми се вярва всичко да стане толкова бързо.

Не е толкова трудно да се пресметне.
Роботиката е ключова технология, която към момента е в своя „емоционален“ етап на развитие. Съвсем скоро обаче тя ще „превземе“ огромна част от човешката дейност. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria директорът на Института по роботика към БАН акад. Чавдар Руменин.
Той сравни сегашното състояние на роботиката с това на компютърните технологии през 80-те години на XX век и припомни, че в момента животът ни би бил немислим без тях.
"За почти четвърт век, те уверено навлязоха в нашето ежедневие. Ето защо изкуственият интелект и роботите са магията, с която се свързва четвъртата революция в индустриалното развитие", посочи още той.

Като се има предвид ускорението на технологичния прогрес, за същият ефект ще са нужни по малко от 20 години.
Следователно до 2045 година, роботите със сигурност ще са размножени така, както в момента смартфоните.

Отделно че Рей Курцвейл е доста точен в прогнозите си за IT технологиите.
18 Юли 2017 10:17
Изкуствения интелект е едното направление. Има и друго - генетичното инженерство. Има и още.
18 Юли 2017 10:19
Според мен по- скоростната и насъщна заплаха за цивилизацията е естествения интелект, по- точно човешката глупост.
18 Юли 2017 10:30
"Той сравни сегашното състояние на роботиката с това на компютърните технологии през 80-те години на XX век и припомни, че в момента животът ни би бил немислим без тях."
Наскоро почина Ангел Ангелов - също академик. Така, че за "сегашното състояние на роботиката" и "компютърните технологии през 80-те години на XX век" по добре да замълчим.
18 Юли 2017 10:40
Добре де, може да са много умни роботите, обаче ако им се спре тока какво ще правят?
18 Юли 2017 10:41
Сергей Капица (лека му пръст) беше сигурен, че човечеството в някакъв момент ще спре да нараства. Тоест - не ни заплашва "задушаване" от липсата на граници пред размножението на "победилия" вид. Защо обаче ни заплашва изкуственият интелект, който сами сме създали?

Точно обратното: проблемът ще бъде пренаселеността благодарение на размножаването на най-долните слоеве в развитите държави, демографският бум в бедните държави и масовата инвазия на нелегални имигранти в Европа. Плюс пълзящата ислямизация.
Първостепенен проблем е намаляване на раждаемостта с цел постепенно намаляване на популацията. Инак ще изпапаме ресурсите и то доста бързо.
Роботизацията не би трябвало да е чак толкова голям проблем, какъвто ни го представят. Я колко пенсионери успяват да си организират времето така, че да се наслаждават на живота! Човек трябва да е изключително тъп за да пие, да се друса и да си пропилява времето. Не е чудно, че маргинализираните слоеве са точно от тази категория.
18 Юли 2017 10:45
Няма ние няма те - има постепенно и почти неусетно преливане на едното в другото.
18 Юли 2017 10:46
Киборг.
18 Юли 2017 10:51
Мобилната комуникация, на която сме съвременници, промени необратимо човешката цивилизация. Вече не сме това което бяхме. Време е да си зададем въпроса: Какво съм АЗ без хард диск?
18 Юли 2017 10:53
"обаче ако им се спре тока" - ще минат на фото синтез и ще позеленеят.
18 Юли 2017 11:00
Добре де, може да са много умни роботите, обаче ако им се спре тока какво ще правят?


Е, идеята е, че те ще пускат и спират тока, щото хората няма да имат достатъчно акъл да общуват с робота, който управлява мрежата. Освен това, те ще правят и доставят и манджата на хората.
18 Юли 2017 12:19
Представете си, робот - мераклия, който лъже на поразия!
18 Юли 2017 15:02
2097 година. В голяма международна компания пристигат нов модел роботи – секретарки. Невероятно красиви, без никаква забележка… А бе, пички отвсякъде.

Управителят на човешки ресурси събира персонала и дава указания как да се ползват роботите.

След двучасово представяне, хилядите възможни операции и дейности, в капацитета на новите секретарки идва ред на въпрос зададен от един от мениджърите:
– А за с*кс стават ли?

– Да, лека целувчица по вратлето и секретарката ще ви извърти такъв с*кс, че и най-яката п*рно звезда може да и ръкопляска.

Значи разпределят секретарките по службите и работата продължава. Не минават обаче и десет минути и се чуват викове и псувни по целия етаж.

Управителят силно притеснен:
– Колеги, извинете ме, забравих да ви кажа, че дупетата се ползват за острилка само…
18 Юли 2017 15:53
Айде, и Илон Мъск стана пророк...
Международният мошеник и аферист, дето бившия приматопоподобен президент му хариза маса държавни парици да си играе на конструктор на кораб до Марс.
Бил измислил ракета за многократна употреба. Аферим! Е совалките какво бяха?
18 Юли 2017 16:05
Влакчета на ужасите убиват 4 души на година Като цяло рискът при тези атракции е малък. На година в САЩ се возят 900 милиона души, а само 1 на 124 000 получава някакво нараняване. В периода 1994-2004 г. обаче е имало 40 смъртни случая.

Прочети повече на: http://insurance.profit.bg/news/rssfeed/nid-106705.html


Из Мрежата
18 Юли 2017 17:49
Бил измислил ракета за многократна употреба. Аферим! Е совалките какво бяха?


Ами реактивните самолети? Ами пушките?
18 Юли 2017 23:33
Бавно, но сигурно човечеството се приближава до бъдещето от фантастичните филми, в които хората са обградени от роботи, способни да мислят и взимат самостоятелни решения. Ето защо, според Илон Мъск, е време да се замислим върху строгото регулиране на тази сфера.
„Имам достъп до най-новите разработки в тази област и мисля, че хората трябва да бъдат много внимателни с изкуствения интелект”, казва Илон Мъск. „Изкуствeният интелект е един от малкото случаи, в които ние трябва да бъдем активни по отношение на регулирането, вместо да реагираме на нещо, което вече се е случило, защото тогава ще бъде твърде късно”, предупреди той.
Според него, изкуственият интелект е най-големият риск за съществуването на човешката цивилизация, какъвто не биха могли да бъдат нито автомобилните или самолетните катастрофи, нито фалшивите лекарства или лошата храна.
Илон Маск уточнява, че както и досега, остава противник на затягането на гайките в която и да е сфера на икономиката. Но без задължително регулиране, под угроза могат да се окажат не просто работните места, но и сигурността на цели нации, смята Илон Мъск.
Роботите не само изпълняват различни дейности в пъти по-бързо и по-ефективно от човека, но, получавайки изкуствен интелект, могат да започнат истинска война срещу хората, опасява се Илон Мъск. По неговите думи, роботите могат да започнат войната, пускайки фалшиви новини и прес съобщения, като подменят акаунти за електронна поща и манипулират информацията. Перото е по-силно от меча”, казва шефът на Tesla Motors и SpaceX.
19 Юли 2017 13:20
https://www.youtube.com/watch?v=N03Uoj6p9QA

22 Юли 2017 10:27
Тези, които говорят за "изкуствен интелект" грешат, не отчитат че интелектът съдържа и човешка душа, смятат че човекът е само машина, биотокове, които могат да се прехвърлят в компютър, като софтуер, науката не е доказала че има човешка душа, но не може да докаже и че няма душа.

"Изкуственият интелект" е само машина, и като такава тя греши, грешките на компютрите са неизбежни, предоверяването на компютрите наистина може да е фатално за човечеството, но е мечта на елита, за контрол над масите - точно това наблюдаваме в западния капитализъм.
22 Юли 2017 14:11
Компютърният изкуствен интелект е нещо друго, нечовешко.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД