:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 239
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Егати държавата, щом ЦУМ гейт е връх на благоприличието

Явно конспирацията и търговията с влияние са основно правило по върховете на властта
Карикатура: Христо Комарницки
----
Посещенията на който и да е магистрат в офиси на партийния бизнес вече са легални, благоприлични и явно препоръчителни.

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС), щедро финансиран от данъкоплатците, за да разкрива нередностите в съдебната система, издаде индулгенция на главния прокурор Сотир Цацаров. Тя би трябвало да послужи на всичките му колеги, които ги тегли към частни срещи извън прожекторите в кабинети на партийци, адвокати, ментори, представители на тайни ложи и посредници. Като тази преди изборите, когато офисът на Георги Гергов от ръководството на БСП е бил посетен неофициално от главния прокурор, за да се срещне със собственика на "Овергаз" и издател на в. "Сега" Сашо Дончев.

Инспекторатът реши, че "не са налице достатъчно данни" поведението на Цацаров да компрометира честта на прокурора.



Тоест има данни, но не са достатъчно



Това е реалистична констатация, известна на обществото от самото начало. Задачата на инспектората беше да събере всички данни. Очевидно проверяващите не са се справили с нея, защото се оплакаха, че "публично известните участници не са предоставили данни за други присъствали на срещата, които да потвърдят изнесеното в сигнала".

Липсата на други свидетели е несериозно оправдание за разнищване на какъвто и да е казус. По тази логика всяко закононарушение или престъпление няма как да бъде разкрито, ако няма очевидци. А тук има не един. Тримата участници и техните твърдения очевидно са били малко за проверяващите. От колко впрочем свидетели се нуждае инспекторатът, за да установи дали Цацаров е допуснал гаф, отивайки в ЦУМ?

Проверката е приключила с извода, че Етичният кодекс на магистратите не е нарушен, нито престижът на съдебната власт е накърнен. Само че Етичният кодекс забранява на магистратите "да се намесват в политически или бизнес среди на влияние". Как срещата в ЦУМ си кореспондира с тази забрана?

На срещата върху издателя на в. "Сега" е оказан натиск за редакционната политика на вестника и му е подхвърляно, че като финансира партия и телевизия, си рискува "хубавия бизнес".



Цацаров се е оплаквал от карикатурите на Комарницки,



разказа Сашо Дончев.

За да се защити, главният прокурор обяви, че срещата не е била тайна, лицата, с които се е срещал, не са обвиняеми, подсъдими или криминално проявени, не е упражнявал натиск върху прокурори, дори бил отказал да упражни натиск, поискан от Дончев по една прокурорска проверка.

Гергов, също в отстъпление, обяви, че инициаторът на срещата е бил Дончев, който имал "папка с три желания", която дал на главния прокурор, но от това нищо не последвало. Не стана ясно защо и колко често Цацаров се отзовава на подобни срещи, организирани от Гергов.

Само от тези откъслечни данни, оповестени в медиите, лъсват проблеми в поведението на главния прокурор и още по-големи проблеми в поведението на проверяващите го.

Първият е, че Цацаров е бил в частен офис на необявена среща. Такова поведение е доста странно, тъй като представителите на съдебната власт, особено тези с неограничени правомощия като главния прокурор, са длъжни да спазват строга хигиена на публичните си изяви. Това предполага всички срещи с хора от политиката и бизнеса да се провеждат в кабинета на главния прокурор в Съдебната палата или на публично място под прожекторите на медиите и с информация от пресцентъра му. Цацаров твърди, че срещата в ЦУМ не била тайна, но



така и не уведоми данъкоплатците, че се е състояла,



а до ден днешен отказва да съобщи в детайли какво се е случило на нея - той какво е казал, на него какво са му казали, как е приключил диалогът, има ли последствия.

Ако Цацаров се е оплаквал от критични материали, проблемът е още по-голям, защото за засегнатите на лично достойнство има законов ред за защита. Той обаче не е поел по него. Още по-страшно е, ако е имало намеци за смекчаване на критичните публикации, подхвърляния за проверки, перфиден натиск, демонстриране на мускули. Не останахме с впечатление инспекторите да са се задълбочили по тези теми. За самия главен прокурор щеше да е добре да се изчистят всички съмнения относно поведението му и да се докаже категорично, ако няма злоупотреба с правомощията на прокуратурата.

Вторият проблем е, че хем главният прокурор се оплаква, че Сашо Дончев му е искал нещо във връзка с висящи проверки на неговите фирми, хем след това натъртва, че срещу "Овергаз" и собственика му няма проверки. Ако се проследят действията на прокуратурата в следващите дни, ситуацията става още по-сюрреалистична. Защото тя привлече като обвиняеми хора от КЕВР, които не са си изпълнили задълженията в срок и затова се е наложило "Овергаз" да се жалва в ЕК. Т.е. действията на прокуратурата са един вид признание, че фирмата има всички основания да недоволства от енергийния регулатор. Обвинения бяха повдигнати и на членове на КЕВР, които според прокурорите са одобрили незаконно по-високи цени на природния газ и така са облагодетелствали всички действащи в страната газоразпределителни дружества. Интересното в случая е, че самите газоразпределителни дружества също са недоволни от ценообразуването на КЕВР и това лесно може да бъде видяно по време на дискусиите по въпроса, които са открити. Т.е.



и тук има съвпадение на интереси



Тогава логично възниква въпросът за какво точно собственикът на "Овергаз" и "Сега" се е почувствал притеснен.

Всичко това обаче не попречи на Цацаров да твърди, че ЦУМ гейт е един огромен сценарий на хора с интереси в енергетиката. Това, разбира се, лесно можеше да бъде избегнато, ако служебните въпроси се решаваха по регламентирания от закона ред, без главният прокурор да е склонен да влиза в неофициален диалог. Ако не искаш да попадаш в "сценарий", просто си седиш в кабинета и каниш всички желаещи да си запишат час и да те посетят. Вътре влиза и прессекретарят и води записки, които после оповестява публично. Елементарно, Уотсън!

Очевидно по високите етажи на българските власти обаче практиката е друга. Там явно конспирацията е основно правило, а допускането на търговия с влияние е онова, което инспекторатът нарича "утвърдени в обществото разбирания за благоприличие".

Не, обществото няма такива утвърдени представи за благоприличие. Това са представите на управляващите. Гражданите искат честност и прозрачност, но отдавна са осъзнали, че това е химера. Въпреки това потайните взаимоотношения по върховете са нарушения на закона, а често и престъпления. И контролни институции като Инспектората към ВСС имат задължение да разкриват именно това. Те обаче са неспособни, защото не желаят. За какво ни е тогава такъв инспекторат, за какво ни е такъв ВСС?
9
5551
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
19 Юли 2017 20:07
Жална жалба е зажалил авторът, че жална ни майка. В смисъл - няма морал, ама няма и закон. Няма го митичното"гражданско общество", няма правила, няма и власт над властимущите, няма обществено мнение, няма народ, нищо няма.
Разбирам го автора - май така е. МОже дълго да се обяснява що е туй мафия и какво с какво се е срастнало и пораснало; фактаът е, че в България няма разделение на властите ( съдебната, изпълнителната и законодателната са в ръцете на един кръжец хора, премиера сам си избира главния прокурор и т.н.); в България няма свободни избори - гласуват над милион "мъртви души", купен цигански и корпоративен вот, раздута по партиен признак, за да гласува правилно, държавна админситрация и кой знае какво още и пак избраните са избрани с по-малко от 50% на гласовете, те не са легитимни. Б България няма демокрация и никога не е имало, има платени протестъри за уличен натиск и това никого не смущава; краде се на поразия, банки, кохезионни фондове, к'вото падне, и туй също е ОК.
Какво тогава очаквате от главния прокурор, да е различен от всичко останало ли?
19 Юли 2017 20:21
Кво толкова е станало един мошеник предостави терен,
където се срещнаха двама други мошеници....кво толкоз
19 Юли 2017 21:19
Гергов, също в отстъпление, обяви, че инициаторът на срещата е бил Дончев, който имал "папка с три желания", която дал на главния прокурор, но от това нищо не последвало.


Тази папка е много интересна. Къде ли е изчезнала?
19 Юли 2017 21:38
Покажи
Firmin
16 Май 2017 17:13
В свое становище членът на ВСС съдия Калин Калпакчиев напълно уместно се позовава на общоприетите етични стандарти за съдиите на държавите – членки на ООН (Бангалорски принципи), които са приложими и за представителите на другите магистратски професии в съдебната власт. Според тези принципи „всеки магистрат е длъжен да гарантира, че поведението му е безупречно в очите на разумния наблюдател и способства за убеждението на хората в моралния интегритет на съдебната власт”. Според утвърдените международни стандарти „магистратът е длъжен не само да остава незасегнат от неподходящи връзки с изпълнителната власт, законодателната власт, икономическите среди и от влияние от тяхна страна, но и да създава у разумния наблюдател чувство за сигурност, че наистина не е засегнат от подобни непрозрачни зависимости” (вж. Калпакчиев, К., Стандарти при извършване на проверки за почтеност на магистратите).


Явката в ЦУМ не създава у мен чувство за сигурност, че Цацаров е незасегнат - in tegere - от зависимости. Сигурно щото не съм разумен наблюдател - vir bonus


Какво да добавя ... Разбра се, че много от нас тук не покриват стандарта за ... "разумен наблюдател". Уви. След О, неразумни и юроде! аз що да река. "Малча си", както рекла майка му на Георги Калоянчев, светла им памет.
19 Юли 2017 21:47
Из Фейсбук:

Съдържанието на най-новия брой на Терминал 3.
Тема на броя - зверствата на руските ВКС и на правителствената армия в Сирия. Интервюта с командири на демократичната опозиция от "Ал-Нусра", ИДИЛ и ас-Шам.
Коментарна рубрика:
Края на Русия и русифилството. -коментар на Иво Инджев
За необходимостта от импичмънт на Тръмп -коментар от Росен Плевнелиев
Смяната на Сотир Цацаров-необходимост или изискване? -коментар на Иво Прокопиев
Случая в Асеновград -пример за расизма и нетолерантността на българите -коментар на г-н Кънев от БХК
Необходимостта от ГМО продуктите в ЕС -коментар на Огнян Мичев
Новини
1 Съдия поиска оставката на Цацаров
2. Прокурор поиска оставката на Цацаров
3. Портиера на Съдебната Палата поиска оставката на Цацаров
4. Христо Иванов поиска повече права за хомосексуалистите
5. Българин отказа да услужи с цигара на циганин в Бяла
Мода -съпругата на президента Радев, тотално модно недоразумение
Спорт -представянето на Григор Димитров на дискотека на остров Капри
Спонсорирано от "Отворено Общество" и "Америка за България".
20 Юли 2017 03:39
20 Юли 2017 11:55
Претоплена манджа.
Ако С.Дончев не беше решил да се прави на оригинален пред женското общество, никой нямаше да разбере за тази среща и трите му желания в папчицата, която е дал на Цацаров щяха да бъдат изпълнени.Сега трябва да чакаме да му дойде времето и да чуем записите от срещата.А то рано или късно ще дойде.
20 Юли 2017 15:27
ако служебните въпроси се решаваха по регламентирания от закона ред, без главният прокурор да е склонен да влиза в неофициален диалог. Ако не искаш да попадаш в "сценарий", просто си седиш в кабинета и каниш всички желаещи да си запишат час и да те посетят.
Хубу, Цацата грешен (хич не ми е симпатичен, дори напротив), че приел среща, чрез посредник, извън кабинета си. Ами СД що действа чрез посредник? Що не си записа час при СЦ, както съветва дълбокоуважаемия автор? Ми, щото разговора не е за пред хората и за да го няма ето това:
Вътре влиза и прессекретарят и води записки, които после оповестява публично
20 Юли 2017 20:21
vali_cop, браун

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД