:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Война

Жажда за кървави отмъщения заля Мосул

След превземането на втория по големина град в Ирак там са били изтезавани и екзекутирани не само джихадисти, но и членове на семействата им. Правителството в Багдад и международната коалиция си затварят очите
Местните иракчани сунити отново са най-голямата жертва на войната срещу ИД.
С падането на Мосул "Ислямска държава" загуби най-големия си град и най-важния център на властта си в Ирак. Сирийският град Рака, който ИД беше обявил за своя столица, също се намира под засилен натиск от страна на антиислямистката коалиция от кюрди и араби, които с помощта на международната коалиция на САЩ вече са освободили 30% от града. Едва ли обаче това значи край на обявения от джихадистите "халифат". Защото основните проблеми на иракската държава остават нерешени, а именно тези проблеми бяха хранителната среда, върху която поникна джихадизмът, преди всичко маргинализирането на сунитското малцинство след американската военна намеса през 2003 г., което още преди появата на ИД беше довело до кървави бунтове срещу управляващите в Багдад шиити. Градовете на сунитите сега са в развалини. Не само Мосул, но и Фалуджа, Рамади и Тикрит. Експертът за Близкия изток Джошуа Лендис от университета в Оклахома смята, че сега всичко зависи от това дали религиозните и етническите общности в региона ще успеят да преодолеят гнева и старите обиди и вместо това да развият стремеж към национално единство. "Много ще зависи от великодушието на победителите - от тяхната способност да протегнат ръка за помирение", изтъква експертът. Екзекуциите и малтретирането на бойци на ИД и членове на техните семейства в Мосул, документирани от "Амнести интернешънъл" и "Хюмън райтс уоч", свидетелстват по-скоро за отмъщение, отколкото за помирение - а това е опасно, защото отново налива масло в огъня на ислямистите и тяхната пропаганда.

Според последни данни на неправителствената организация Airwars само по време на бомбардировките срещу позиции на "Ислямска държава"(ИД) в Мосул са били убити 2000 души. Според информации на блогъра Mosul Eye в "Туитър" иракската армия е подложила на изтезания и е екзекутирала не само заловени бойци от т.нар. "халифат", а и членове на техните семейства. Още по време на господството на ИД в Мосул блогърът публикува информации от града. Наскоро той написа няколко драматични съобщения, в които обвини иракските сили за сигурност, че са третирали цивилните граждани, останали в стария център на града, като джихадисти. Имало и много екзекуции. Според Mosul Eye иракската армия не е разполагала с план как да се отнася към семействата на бойците на ИД. Разпространените в социалните мрежи видеозаписи на екзекуции и изтезания на военнопленници внушават във всеки случай извода, че в ожесточените боеве за центъра на Мосул не само са разрушени цели улици, но и са погазени принципите на международното и военното право. Британският в. "Гардиън" съобщи за безброй трупове, които се носят надолу по течението на Тигър.

Актовете на отмъщение срещу предполагаеми бойци на ИД и техните семейства станаха предмет на обсъждане и в Съвета за сигурност на ООН. Извънредният пратеник на ООН за Ирак Ян Кубис изрази в Ню Йорк загриженост от "растящото желание



за колективно наказание на семейства,



за които се предполага, че са били свързани с ИД". Експертката Белкис Уиле от правозащитната организация "Хюмън Райтс Уоч" потвърждава тези думи. Тя посочи, че многобройни свидетели на фронта са описвали детайлно екзекуции и изтезания на хора, подозирани във връзка с джихадистите. Експертката е особено обезпокоена от това, че иракските военни дори нямат намерение да прикриват постъпките си. Уиле изтъква и това, че нито един представител на правителството в Багдад не е призовал към разследване на случаите, съобщи "Дойче веле". На запитване на "Хюман Райтс Уоч" съветник на иракския премиер Хайдер ал Абади още на 14 юли отговорил, че правителството ще обяви мерки срещу въпросните офицери. Но това щяло да стане по-късно, "за да не се смущава ликуването от победата". Белкис Уиле посочи, че не й е известен нито един пример някой извършител на изтезания, убийства и екзекуции да е бил привлечен към отговорност. Правозащитничката подчертава, че освобождаването на Мосул е било обща операция на иракската армия и водената от САЩ коалиция срещу ИД. Затова тази коалиция трябва да гарантира, че частите, които тя подкрепя с въздушни удари, се придържат към военното право. С въздушните си удари коалицията не бива да оказва подкрепа на военнопрестъпници.

Говорител на операция Inherent Resolve посочи, че коалицията не може да провери истинността на информациите. С помощта на сателитни снимки "Хюман Райтс Уоч" е установила мястото, на което е била извършена поне една екзекуция, при която войници първо пребиват пленник и после го хвърлят от една скала. Видеото показва как те стрелят и срещу друг човек, който вече е повален. Говорител на иракската армия поне е изтъкнал, че всяко нарушение на военното право е недопустимо и трябва да бъде обект на щателно и прозрачно разследване. Самият Абади обяви политика на "нулева толерантност" спрямо нарушения, извършвани от иракските сили за сигурност. За целта била свикана специална комисия за разследване на случаите. Според Ренад Мансур от британския мозъчен тръст "Чатъм хаус" иракските сили за сигурност имат чувство за безнаказаност. А и съзнанието на цялото общество по отношение на правото е твърде изкривено, смята експертът. "Говорим за едно крайно травматизирано общество без солидни правни институции, които да защитят истината и помирението. Войниците смятат, че единствено те могат да въздават справедливост, тъй като съдебната система е слаба", изтъква Мансур. Прогнозата на Mosul Eye също е мрачна.



Този хаос руши авторитета на иракската армия



Това е добре дошло за ИД и ще обремени бъдещето на Мосул, когато халифата вече няма да го има" посочва блогърът.

ИД, както и други джихадистки групировки ще продължат да печелят от гражданската война в Сирия и от слабостта на иракската държава. Наред с липсата на интеграция на сунитите в иракската политика има и други фактори, подхранващи екстремизма, смята експертът за Ирак Йезид Саиг от Бейрут. Той посочва следните - нефункциониращ държавен апарат, масивна корупция, отсъствие на най-основни услуги за голяма част от иракското население, недостатъчно инвестиране и ниска производителност на труда във всички сектори, които не са обвързани с нефтодобива". Германският експерт за борба с тероризма Гидо Щайнберг от берлинската фондация "Наука и политика" посочва, че "идеологията на ИД ще продължи да оказва въздействие". "Изобщо не се съмнявам, че ИД ще продължи да извлича финансови ползи от конфликта в Ирак", изтъква експертът. Все пак имиджът на "марката" ИД е сериозно накърнен от поражението в Мосул и загубата на обширни части от територията на Ирак. Когато няма територия, на която да властва т.нар. "халифат" на ислямистите, ще е значително по-трудно и да се привличат джихадисти от чужбина. Но с мракобесната си идеология ИД ще продължи да се опитва да привлича местни бойци. Техният брой ще нараства толкова повече, колкото се влошава животът на хората в Ирак.



------------

Невести на терористите се разкайват и искат вкъщи



Присъединилата се към "Ислямска държава" германска тийнейджърка, която в момента е държана под стража в Ирак, казва, че съжалява за решението си да стане част от джихадистката групировка. Момичето сега просто иска да се върне при семейството си, съобщиха германски медии, които успяха за кратко да се свържат с момичето с помощта на мобилен телефон. 16-годишното момиче, родом от малкото градче Пулшниц край Дрезден, и още три германки, които са се присъединили към ИД през последните години, са задържани в иракски затвор и получават консулска помощ, съобщи преди това сп. "Шпигел". Германският в. "Зюддойче цайтунг" и телевизиите Ен Де Ер и Ве Де Ер съобщиха, че са интервюирали Линда В. в медицинското отделение на военен комплекс в Багдад. "Искам просто да се махна оттук", е казала тя пред журналистите. "Искам да съм далеч от войната, от многото оръжия, от шума. Искам просто да отида при семейството си", добавила Линда. Момичето има рана от куршум в лявото бедро и друга травма на дясното коляно, причинена по думите му при въздушна атака, нанесена от хеликоптер. Не е ясно обаче дали като оздравее, иракските власти ще я върнат в Германия.

 Иракски спасителни екипи участват в операция по изваждането на жертвите от разрушени сгради при атака на международната коалиция в западната част на Мосул.
Снимки: ЕПА/БГНЕС
Иракски войници празнуват отвоюването на Мосул от джихадистите след продължили осем месеца тежки сражения.
27
2989
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
07 Август 2017 19:59
.
07 Август 2017 20:36
Арабите са така - етноособености
07 Август 2017 20:40
Ай да бъдем справедливи,а?!
Това е като кланетата между католици и протестанти.
Особености на хомо сапиенс.
07 Август 2017 20:51
Може да сте справедливи, но сте закъсняли с няколко века.
07 Август 2017 20:56
Може да сте справедливи, но сте закъсняли с няколко века.
Няколко века - по твоя часовник. Светът има други часовници - не се самоабсолютизирай.
07 Август 2017 21:12
Още римляните са го казали - VAE VICTIS! За победените милост не трябва да има, клане до 9-то коляно му е майката! Видяхте какво стана с "помиряванията", в Афганистан - войната си продължава, а в Сребреница вече от 25 години ислямистките атентати спряха!
Какво са се уплашили от ИС не мога да разбера, след толкова години война тепърва ще се помиряват с разгромените! Как може да са толкова тъпи , не знаят ли че ислямиста ако го помилват няма да им е благодарен, напротив, и ако не той , то копелетата му ще искат да си отмъстят.А виж, ако семейството му се изкорми за назидание ще е прекрасен пример срещу бъдещи прояви на ислямизъм
07 Август 2017 21:20
Почти винаги гражданската война завършва с разгром и ликвидиране на загубилата страна. Защо в Ирак да е изключение?
07 Август 2017 21:35
Разбирам че не е правилно, но не мога да намеря в себе си състрадание към роднините на уродите от ИД. Мръсна протоплазма като джихадистите, не расте във вакум.
07 Август 2017 21:51
Амазоне,вилнеещите(в момента)шиити са същата "протоплазма" като "джихадстващите" сунити.
Никаква разлика нямат във варварщината и зверствата.
07 Август 2017 21:57
Циско,
Пропускаш факта,че Ирак воюват две течения на исляма,т.е, се са си "ислямисти".
Шиити и сунити могат да се обединят, временно,само за клане на "неверници".
След това ще продължат да се бият един с друг.
Неспасяеми са.
07 Август 2017 22:02
Амазоне,вилнеещите(в момента)шиити са същата "протоплазма" като "джихадстващите" сунити.
Никаква разлика нямат във варварщина и зверствата.


Да ама не, всички терористи са сунити! Сунитската ерес за разлика от шиитски ислям не предвижда съществуването на неверници. Това е и причината за тероризма.А при шиитите това го няма, в Ливан след толкова години война Хесбълла един атентат не устрои срещу християни , друзи или които и да било друговерци, въпреки че са воювали с тях в гражданската война.
07 Август 2017 22:25
Експертът за Близкия изток Джошуа Лендис от университета в Оклахома смята, че сега всичко зависи от това дали религиозните и етническите общности в региона ще успеят да преодолеят гнева и старите обиди и вместо това да развият стремеж към национално единство. "Много ще зависи от великодушието на победителите - от тяхната способност да протегнат ръка за помирение", изтъква експертът.


Поредният смешник.
Абе, отворко, ти знаеш ли какво е гражданска война? Това е най-гадната от всички възможни войни. В нея милост няма. Няма великодушие. Няма хуманизъм. Там се бият не за победа, а за унищожение. Тези така се мразят, че като се видят, дъхът им спира от омраза. Това ако не знаеш, какъв експерт си.
07 Август 2017 22:28
Е,па и ти, Фирмине
Я глей дека е Оклахомата,а дека е Близкио Изток....Ми така му се чини на човеко.
07 Август 2017 22:32
Къде е тоя Мосул?
07 Август 2017 22:45
град мосул
как попадна в ръцете на бунтовниците
в 8=00 сутринта беше получена заповед всички полицейски участъци да оставят оръжието и да напуснат града
имаше много хумористични репортажа как напускат мосул по снн и др
но банките бяха пълни със злато а поделенията с оръжие и в един момент всичко стана достояние на бунтовниците...
и така 2 год докато рф не реши да отговори на поканата от сирийското ръководство и страничните ефекти засегнаха ...
мосул винаги е бил град с турско влияние
в града няма никаква промишленост даже за тоалетна хартия всичко се внася от турция.
а дерето тигър разделя града на стар и нов
и сега освободиха града от кого....
представете си от попово до в. търново всички населени места да са унищожени а хората автоматически стават бежанци
в пустинята, е вода получават от разни организации и до тук...кой прав кой крив няма отговор
07 Август 2017 22:52
не търсете прилики между мусала върха на празничните молитви и мосул
07 Август 2017 22:55
ЗЛАТИЯ
07 Авг 2017 21:51Мнения: 5,846
От: BulgariaСкрий: Име,IP
Амазоне,вилнеещите(в момента)шиити са същата "протоплазма" като "джихадстващите" сунити.Никаква разлика нямат във варварщината и зверствата.

Вярно. Обаче за нас, тези от ИД са по-опасни. Щото целта им е да завладеят и претопят света. Халифат...
08 Август 2017 00:43
Шиити и сунити могат да се обединят, временно,само за клане на "неверници".
След това ще продължат да се бият един с друг.
Неспасяеми са.


Ми да ги оставим да се трепят, викам аз. Що пък точно ние да се намесваме да ги умиротворяваме, пък после те да ни взривяват в собствените ни градове.
Плътен кордон около тия държави, никакви бежанци и мигранти, никакво търговия, политически и културни връзки. След година две ще отворим вратите да видим какво е останало.
08 Август 2017 01:07
Подкрепям предложението ти с две ръце
Преди време дадох таквоз предложение и за Афганистан.
08 Август 2017 02:34
"Искам да съм далеч от войната, от многото оръжия, от шума. Искам просто да отида при семейството си", добавила Линда.

Тъпа п@тка си е Линда. Да лежи сега до живот в ираксака пандела та да има време да осъзнае че изобщо не заслужава късмета да се роди в свободна, богата и уредена държава щом като не го е оценила и сама се е навряла в касапницата. С перверзни намерения , очевидно.
08 Август 2017 10:23
И какво значи "членове на техните семейства"? Примерно 11-12- годишно мило дете с автомат в ръка не бива да е застреляно, само защото е малолетно? Ако дълбокомислените хуманисти са насреща, биха ли се оставили да ги убият само защото стрелящият е малолетен?
08 Август 2017 10:43
Ох, милата кифличка! Нали е търсила силни усещания? Е, намери ги. Германците вероятно ще отърват трите кифли, които после ще се замогнат, разказвайки историите си по вестниците.
08 Август 2017 12:42
Така ще е в американската зона. Впрочем в американските следвоенни зони винаги цари беззаконие.
Що не се чува нищо откъм Сирия ?
И руснаците и Асат знаят как се крепи мир в много национална държава , очевидно .
08 Август 2017 13:12
Кифла, кифла, ама си пада по девици - явно е ЛГБТ
08 Август 2017 13:41
Да, както са забелязали и други колеги малко по-горе... шиитите са много по-толерантни от сунитските джихадисти. Проиранските милиции даже за спасяването на кюрдските йезиди удариха навремето едно рамо, макар че и според техните аятоласи, тази религия е откровен сатанизъм, докато за сунитските ислямисти не само йезидите, шиитите, християните и пр. несунити най-добре да бъдат прекарани всите под ножа, но това важи дори и мнозина от по-умерените сунити. След дивашкия им садизъм, жаждата за мъст у шиитите е лесно обяснима и разбираема. Нещо повече, сунитските джихадисти, особено тези от халифата на главорезите, никога не са криели усилията си да превърнат и членовете на семействата си в главорежещи уроди. Пускал съм го и преди, но струва ми се не пречи да дам линка отново: Натисни тук. Дали за симпатичното французойче, стараещо се толкова съсредоточено да усвои боравенето с гедерейския си калашник, е възможно вече спасение... или Света би станал едно доста по-добро място за живот без него? Неприятно и тъжно ми е да призная, но според мен... втората опция май по-скоро е безалтернативна...
И все пак това възмездие трябва да бъде преустановено. Силно рестриктивни светски режими там вече са невъзможни. Арабският национализъм е мъртъв, което прави арабските държави съдържащи големи сунитски и шиитски общности едновременно, крайно нестабилни и обречени на перманентна гражданска война. Единственият шанс за умиротворяването на региона минава през широка шиитизация на местните сунити, а всякакви кланета на този етап са струва ми се противопоказни за подобни процеси.
08 Август 2017 14:17
Нищо не може да бъде преустановено !

Това си е тяхното "средновековие".

По време на 30 годишната война в Европа 1618-1648г населението на Германия спада от 21 милиона на 7 милиона и се възстановява чак след 150 години !

И при арабите ще е така. След около 600 години ( с толкова исляма е по-млад от християнството) ще се поуталожат нещата, но преди това ще загинат стотици милиони.....

08 Август 2017 16:50
Когато добрите избиват лошите е правилно и така трябва. А добрите са тези, за които викаме НИЕ. Питайте форумния кръволок тов. ЗИП.
Чакай сега, сопри се малце. В Алепо лошите бяха руснаците и сирийските части. Ами сега в Мосул, кои са добрите и кои лошите. За какво беше това пищене за Алепо, като в Мосул се оказа същото. Ама хубаво е д умреш от американсите самолети,в Мосул, а много лошо кога умреш от руските самолети в Алепо.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД