:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,360,222
Активни 146
Страници 3,990
За един ден 1,302,066

България ще играе в САЩ спектакъла "Покаялият се грешник"

Цветан Василев предупреди бившите си ортаци още като избяга, че ще патят заедно с него, но те не му повярваха
Карикатура: Христо Комарницки
---
Какво означава заплахата на банкера беглец Цветан Василев да задейства в САЩ процедура срещу България по глобалния закон "Магнитски", който е в сила от декември 2016 г., но досега не е прилаган? Нищо друго, освен предупреждение да го оставят намира. Също както бе твърдението му още през 2014 г., че първата му работа зад граница след фалита на КТБ била да разкаже пред западни съдии кой и кога е бърникал в нейната каса и да заключи показанията си до настъпване на "застрахователно събитие", ако все пак някой реши да му затвори завинаги устата където и да се намира.

Това си е негова лична гаранция за оцеляване, която може да го пази от командировани мутри, но не и от правосъдието. Както се вижда, никой не го притеснява физически в Белград, но прокуратурата изсипа в съда в София един самосвал обвинения, че е бил ръководител на организирана престъпна група за източване на КТБ. Нищо не пречи да бъде съден безкрайно в негово отсъствие, за да бъдат дозаметени следите на окрадените милиарди от четвъртата по големина българска банка. Тази схема устройва ортаците му, но не и Цветан Василев, защото според нея не те, а само той трябва да си затваря устата. Ако реши да говори, за да ги разобличи, трябва да се върне в България и да се остави на разположение на съда, след като е видял, че имената на някои от главните му съучастници не фигурират в обвинителния акт. Загубена кауза.

Той обаче има достатъчно време за размисъл и ето какво е измислил:да постави цялата държава под наблюдение на САЩ за корупция,каквото наблюдение от 10 години я тормози в ЕС. Тъкмо премиерът Бойко Борисов обяви в управленската си програма задачата да свали до края на мандата си хомота на европейския мониторинг, а сега Цветан Василев го заплашва да му надене американски.

Законът "Магнитски", който носи името на загадъчно починалия руски адвокат и правозащитник Сергей Магнитски, е създаден в САЩ през 2012 г., за да следи за поведението на руските власти. Но той бе актуализиран в края на мандата на президента Барак Обама и с него американското правителство си присвои правото да налага санкции на всеки, който преследва хора, сигнализиращи и разобличаващи държавна корупция. Цветан Василев е платил 50 000 долара на американска адвокатска кантора, за да му посочи как да задейства закона "Магнитски" срещу България. За целта неговият казус трябва да стигне до Държавния департамент. Задачата е трудна, но не е невъзможна, защото пътят е очертан от закон.

Първите коментари у нас бяха по-скоро иронични, защото образът на Цветан Василев, обрисуван от прокуратурата като крупен измамник и криминален бос,едва ли ще трогне американските властида го поставят под своя закрила. Освен това те не биха рискували да компрометират самия глобален закон "Магнитски", ако точно с такъв тип започнат приложението му. Но това е стеснено тълкуване на закона. Американското, а и всяко друго правосъдие има изобилие от примери как покровителства покаяли се грешници в името на доминиращия обществен интерес за върховенство на закона. Международният образ на Цветан Василев не е много по-различен от образа на България, която както в европейските доклади, така и в американските класации редовно се отличава с липса на борба срещу корупцията на високо равнище. Всеки, който поне малко се интересува от положението в страната, би се запитал защо в обвинителния акт не открива името на Делян Пеевски, определян навремето от самия Цветан Василев като негов син заради постоянната им близост. Липсват имената и на действащи политици на високо равнище, които също са другарували интензивно с бившия шеф на КТБ. Това пък засилва интереса към името на главния прокурор Сотир Цацаров, чиято институция е отговорна в най-голяма степен за критичните бележки срещу България на Европейската комисия.

Покаялият се грешник може да запълни онази толкова важна празнина, която от години личи в европейските доклади - липсата на имена. Брюксел сочи проблемите, сочи недъзите на институциите, но никогане назовава отговорните лицаза това състояние, за да не бъде обвинен, че издава присъди и иззема правомощията на съдебната система. Ако САЩ се заинтересуват от Цветан Василев, ще трябва да работят с конкретни имена, защото законът "Магнитски" изисква от властите да налагат санкции на лица, забъркани в корупция и потискащи човешки права. С новия си ход Цветан Василев казва на съучастниците си, които пишат на негова сметка всички липсващи пари, че ще ги държи за едно много деликатно място и ще ги накара да се обозначат, когато заохкат от болка.

Самата процедура още в проучвателния си етап означава да се наруши мълчанието, за да се провери дали наистина американските власти си имат работа с покаял се грешник, или с обикновен изнудвач, който злоупотребява с тяхната правна система. Цветан Василев трябва да е наясно, че след като подаде жалба,няма да има обратен пътДори и в момента той няма друг полезен ход, освен да върви напред. Отказът му да продължи би означавал само едно - сговор с ортаците. Оттук нататък той ще зависи изцяло от тяхната милост.

Добре ли е, зле ли е за България да попадне в такава схема? Като се има предвид, че корупцията на високо равнище се отнася до управленските среди, няма нищо чудно, че цялата държава се сочи като модел за корумпирано управление. Ако тя желаеше или имаше сили да очисти образа си, щеше да се разграничи от лицата, които го мърсят. Но както Брюксел е отбелязвал многократно, борбата с корупцията в България не дава конкретни резултати - т.е. няма осъдителни присъди и затвор за виновниците. Законодателството постоянно се усъвършенства, пишат се нови антикорупционни закони, създават се специализирани съдилища и резултатът пак е нулев. Следователно трябва да се търси някакъв по-пряк път, за да не се използва законодателството за цели с обратен ефект.Създаден е такъв омагьосан кръг,че дори да се виждат и с просто око държавните крадци (те не се крият, а се пъчат с окраденото), никой не може да ги посочи с пръст, защото съдът ще се разправи най-напред с него като клеветник, след като същият този съд не ги е признал за крадци. Оказва се, че само достатъчно силен външен фактор, който не се плаши от български съд, може да назовава проблемите и носителите им с техните истински имена.

Въпросът е доколко политическите съображения на САЩ биха позволили задействането на закона "Магнитски" по жалба срещу България. Поведението на американските власти досега показва, че те предпочитат да бъдат по-скоро сдържани. Неслучайно НАТО като организация, която се представя за защитник на демократичните ценности и изисква върховенство на закона от своите членове, никога досега не е упражнявала натиск върху България по примера на Европейската комисия за борба с корупцията на високо равнище и с организираната престъпност. А НАТО до голяма степен е изразител на волята на САЩ. Това означава, че до момента не е имало силна политическа воля за решаване на този проблем както от САЩ, така и от България. Двете държави ги е удовлетворявало анонимното признаване на българската корупция и мълчаливото съгласие да не предприемат нищо съществено. В края на краищата и природата признава съществуването на блата, където нищо не се променя.

Ако Цветан Василев все пак реши да хвърли камък в блатото, рискът за него да се изпръска е незначителен, защото и без това не е в бяло. Името му няма да се очисти, но поне ще се види, че такива като него са и други, колкото и да се предлагат на обществото като образци на порядъчност. След всичко, което стори на държавата си, това е все пак възможност за едно добро дело.
 Светослав Терзиев
22
9439
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
07 Август 2017 19:47
образът на Цветан Василев, обрисуван от прокуратурата като крупен измамник и криминален бос,едва ли ще трогне американските властида го поставят под своя закрила. Освен това те не биха рискували да компрометират самия глобален закон "Магнитски", ако точно с такъв тип започнат приложението му. Но това е стеснено тълкуване на закона. Американското, а и всяко друго правосъдие има изобилие от примери как покровителства покаяли се грешници в името на доминиращия обществен интерес за върховенство на закона.


Това не е тълкуване на закона изобщо, а нещо съвсем друго. А по въпроса за другото, напротив, американското правосъдие много обича да да покровителства покаяли се грешници, които сътрудничат на прокуратурата, толкова, че май повече от половината грешници го прави, стига да не са напълно разкрити.
07 Август 2017 19:47
В грешка сте Терзиев. САЩ никога няма да "санкционират" своите си хора. Как Пеевски да отнесе някаква "санкция", като не заема никакъв пост в изпълнителната власт?
07 Август 2017 20:42
Двата клона на руската мафия щели да се жалват пред американски съд. Велико...
07 Август 2017 20:48
Това че властите и медиите на Пеевски оплюха Василев съвсем не означава че е престъпник.Факт!
07 Август 2017 21:05
Майката на Пеевски е тясно свързана с руските служби.
Много тясно. И не случайно биде предложен за шеф на ДАНС...
07 Август 2017 21:12

щурчо
07 Август 2017 20:42
Двата клона на руската мафия щели да се жалват пред американски съд. Велико...

Аутсорсват. Ще ползват америчките съдилища за арбитраж на мафиотите си.
07 Август 2017 23:58
Майката на Пеевски е тясно свързана с руските служби.
Много тясно. И не случайно биде предложен за шеф на ДАНС...


Щурец, в България я има 10 души които да имат достъп до такава информация, я не. Не знаех, че ти си един от тях. Поздравления !

Hats down and Hail to the Chief !
08 Август 2017 00:53
Нема защо.
Бащата на Ирен Кръстева е Ангел Кръстев.
Един от началниците на ДС у врачанско...
08 Август 2017 00:57
Цветан Василев може и да успее. Ако в последните години толкова се говори за "съдебна реформа" то не е от някаква любов към правосъдието и справедливостта, а единствено, защото САЩ не владеят българският съд и прокуратура, те не са им подчинени, но пък са овлядяни от назначените бизнесмени на прехода, които ги свързват с мафията и с Русия. Затова и колкото да е неприятно на Борисов, САЩ ще се задействат, ще използват повода за да си разчистят терена.
08 Август 2017 02:15
щурчо 07 Август 2017 20:42
Двата клона на руската мафия щели да се жалват пред американски съд. Велико...

Има прецедент.
Березовски се съди с Абрамович в Лондон навремето.
В процеса на съдебното следствие разбридаха цялата кагебейска схема за приватизация и преразпределяне на държавната собственост пред английското правосъдие.
Англичаните седяха , слушаха в захлас и записваха за поколенията всичко в най-мелки и пикантни детайли.
08 Август 2017 03:05
щурчо
08 Август 2017 00:53
Нема защо.
Бащата на Ирен Кръстева е Ангел Кръстев.
Един от началниците на ДС у врачанско..


Краставите магарета се надушвате(знаете)през девет баира!!!
08 Август 2017 08:11
щурчо
07 Август 2017 20:42
Двата клона на руската мафия щели да се жалват пред американски съд. Велико...


Грешка.. два клана на българската мафия... плащащи дали с услуги дали с други неща на американците/руснаците са девета дупка на кавала в България от много години/. Не напразно ББ често ходи до посолството да рапортува и да получава нареждания. После идват и сенатори да му набиват канчето.. и той веднага изпълнява.

Друг е въпроса.. че за всичко се обвиняват руснаците.. даже и за това, че управляващите имат две леви ръце и да крадат като истинските американски демократи не могат. Обаче това явно не е проблем за американските ни братя. Те даже така са по-доволни, щото така по-лесно контролират държавата. Имат компромати за всеки един в управлението на държавата, и за Пеевски имат. Даже като се замисля - самото му забогатяване, както и на майка му.. и медийната империя е насочвано от там. Че и ДПС - кой го регистрира, с каква помощ и лобизъм?

08 Август 2017 09:15
Двата клона на руската мафия щели да се жалват пред американски съд. Велико...
През 70-те имаше един Мирча Кришан по радиото. него за каквото и да го запитат, той започваше да говори за краставицата. Че и наш Щурчо е същия. За каквото и да се говори на него все Русия му е в устата.
08 Август 2017 09:25
Майката на Пеевски е тясно свързана с руските служби.
Много тясно.

Много широко свързан, широко свързан, свързан, тясно свързан, много тясно свързан, съвеееем тъничко свързан, несвързан.
08 Август 2017 09:30
Славчо Кънчев, бащата на Делян Пееввски, председател на управителния съвет на Асоциацията за борба против корупцията. От години г-н Кънчев не общува с наследника си и майка му. Как навремето бившата му съпруга Ирена Кръстева стана шеф на тотото?: – Интересувайте се за лицето Сократис Кокалис. Той беше един от водещите, успели мъже на Гърция. (бел.ред. Сократис Кокалис (Sokratis Kokkalis) е роден на 27 май 1939 г. и е син на Петрос Кокалис, професор по хирургия в Атинския университет и министър на здравеопазването в Политическия комитет за национално освобождение, временното правителство установено от Гръцката комунистическа патия по време на гражданската война 1945-1949 г. След разгрома на левицата, заедно със семейството си напуска Гърция. Сократис Кокалис е агент “Роко” на ЩАЗИ (Stasi) по документи изнесени от “Дойче веле”. Добре познати са топлите отношения между двете Балкански Социалистически партии – българската БСП и гръцката ПАСОК, която е подкрепяна от “Интраком”. кликнете в/у името с удебелени букви)

Кокалис има една фирма, която се нарича “Интраком” (Intracom). Тя купи голяма част от собствеността на Васил Божков в “Еврофутбол”. Една от фирмите в “Интраком” (Intracom Holdings Group) се нарича “Интралот”. Тя е собственик на румънското тото. Ирена Кръстева пък е близка с Кокалис. Той се познаваше и със Симеон Сакскобургготски, като се говореше, че част от финансирането на предизборната кампания през 2001 г. е от него. По едно време Кокалис искаше да купува българското тото. По някаква причина се появиха и други интереси и Милен Велчев се отказа да го продава.

(бел.ред. България развали сключената през 1992 г. сделка, при което Кокалис съди Българския спортен тотализатор в арбитражния съд в Париж. Резултатът беше, че БСТ трябва да плати на “Интраком” щети в размер на 6 411 223 долара плюс лихвите. Българският съд отказа да приеме решението. През 2005 г. е създадена фирмата за военно оборудване Intracom Defense Electronics – Research & Development, с изпълнителен директор американският възпитаник Dr. G. Troullinos , която в момента работи заедно с американската компания Raytheon Company по проект за 15 мил. долара в разработката на ракетите “Пейтриът”. През 1997 г. Сократис Кокалис основава програмата „Кокалис” към Школата за управление „Джон Ф. Кенеди” към Харвардския университет в САЩ, получава награди от Fulbright Foundation и American Academy of Achievement. Негова е семейната фондация The Kokkalis Foundation. През 2001 г. списание „Форбс” го поставя под номер 421, като богатството му е оценено приблизително на 1,2 млрд. долара. Фирма с подобно име Intracom Development Inc. е регистрирана като офшорна . Кокалис е женен за Елени Фармаки – Кокалис, с която имат трима сина (Димитрис, Тинос и Татис). Димитрис е дете на Елени от първия й съпруг – Савас Теодоридис, бивш вратар на футболния отбор “Олимпиакос”, чийто собственик по-късно ще стане вторият й мъж. Сократис Кокалис говори перфектно Английски, Немски и Руски, говори Румънски, Български, Италиански, ползва Сръбски и Френски)

По линията Кокалис – Симеон Сакскобургготски и познанството им с Ирена Кръстева стана всичко. Делян е бил съученик със сина на Галя Дичева, личен прессекретар на семейство Сакскобургготски. /още: Източник/

В нощта на изборната победа на ГЕРБ през юли 2009 г. бъдещият премиер не скри обидата си от отношението на вестниците на Ирена Кръстева към него.

Още на следващия ден те обърнаха тона, а Делян Пеевски се настани в кабинета на майка си в ИПК “Родина”, където са редакциите на “Монитор”, “Телеграф” и “Политика”, и пое еднолично всичко, включително и редакционната политика. Тя се оттегли от прякото управление, а изданията започнаха да хвалят премиера със същото усърдие, с което преди това го плюеха.

В регистрите Делян Пеевски не фигурира като съдружник, но майка му Ирена Кръстева е съсобственик на една от най-големите печатници в България – ИПК “Родина” , едноличен собственик на вестниците “Телеграф”,”Монитор” ,Политика”, “Засада”, “Борба”, “Меридиан мач” и телевизия ББТ. Ирена Кръстева закупи и дружеството – собственик на ТВ7, и започна да управлява и телевизията. През май 2009 г. в “ТВ Седем” настъпи промяна в едноличния собственик на капитала. Собственик на медията стана австрийски фонд, специално създаден с инвестиционна цел в областта на медиите.

цялото:

Натисни тук
08 Август 2017 09:52
САЩ никога няма да "санкционират" своите си хора. Как Пеевски да отнесе някаква "санкция", като не заема никакъв пост в изпълнителната власт?[/code]

Как пък да не могат да го санкционират, стига да искат - просто ми конфискуват авоарите в някоя офшорна зона по земното кълбо, в замяна пък Василев получава амнистия. Според господарите на света те имат това право ...
08 Август 2017 10:26
Нема защо.
Бащата на Ирен Кръстева е Ангел Кръстев.
Един от началниците на ДС у врачанско...


Т.е. всеки провинциален шеф на ДС в България има достъп до агентурата на руснаците и нейното вербуване и ръководство.
Мдааа..... Сигурно за това са най-мощните разузнавателни служби в света. Гласност, прозрачност и перестройка
08 Август 2017 11:54
Четеш, четеш и все посягаш към кобура, мама му стара.
08 Август 2017 13:14
Светослав Терзиев

щурчо 07 Август 2017 20:42
Двата клона на руската мафия щели да се жалват пред американски съд. Велико...

щурчо, много те моля (водещият те оперативен офицер - също) да бъдеш прецизен в писаниците си, защото с тази конфиденциална информация е много възможно да бъдеш призован от чичо Сам като свидетел. А това означава много и не бива така лекомислено да осиротяваш форумците...
08 Август 2017 15:14
Има някакво притеснение,щом като Крачунов и НИдялко са отбили цялата лайняна река в тази посока.
08 Август 2017 16:18
От това змийското гнездо, което ни управлява, няма спасение. Единствения шанс за България е да се създаде Международна комисия за борба с
безнаказаността под егидата на ООН, подобно на тази, която беше създадена в Гватемала, под ръководството на испанския съдия Карлос Кастрасена.
10 Август 2017 03:23
Малките играчи трябва да се съобразяват с правилата, докато самите правила се съобразяват с големите играчи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД