:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 346
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Колко "Хитлер" има у Вагнер?

Дебатът е стар, но не и изчерпан
"Дойче веле"
Адолф Хитлер с Уинифред Вагнер и синовете й Виланд и Волфганг (на заден план), при откриването на фестивала в Байройт през юли 1938 г.
Един учтив гост, издокаран със смокинг, симпатичен и спокоен, непринудено разговаря с директорката на Байройтския музикален фестивал и с внуците на Вагнер. Това е сцена от историческия филм за Байройтския фестивал през 1936 година. На кадрите се виждат режисьорът Хайнц Титен, министърът на пропагандата Йозеф Гьобелс, диригентът и композитор Вилхелм Фуртвенглер, сияещата Уинифред Вагнер, а след представлението на сцената се качва и фюрерът, за да приеме заедно с хора и солистите аплодисментите на публиката. Следва хитлеристки поздрав.

Всички тези сцени са смущаващи, особено когато човек си даде сметка, че в тях Хитлер изглежда някак невинен и външно симпатичен.

Сензационни нови разкрития по тази щекотлива тема едва ли могат да се очакват. А и самото разискване на исторически щекотливи аспекти, свързани с Байройт, не е ново. Това отбелязва и Свен Фридрих, директор на музея "Рихард Вагнер" - още през 80-те и 90-те години е имало изложба и симпозиум на тема "Хитлер и евреите", припомня той.

Ясно е същевременно, че темата за Вагнер и националсоциалистите съвсем не е изчерпана. "Че какво общо има Рихард Вагнер?"; "Цялата тази мръсотия, която се излива върху името му, няма нищо общо с него" - подобни аргументи продължават да се чуват и до ден днешен. Директорът на музея "Рихард Вагнер" изтъква, че "метаполитическото измерение на творчеството на Вагнер го прави интересен за националсоциалистите".



Томас Ман е бил прав?

Тазгодишният симпозиум по темата започна с оживена дискусия за актуалната постановка на "Нюрнбергските майстори-певци" на режисьора Бари Коски. Австралиецът с еврейски корени за първи път показа на сцената Рихард Вагнер като антисемит, а неговото тълкуване се позовава на историята на поставянето на Вагнеровите произведения на сцената.

За германската авторка Ирмела фон дер Люе постановката на Коски на практика представлява изпълнение на искането на Томас Ман от 1947 година. Тя припомня, че по време на емиграцията си в Америка Томас Ман отказва да стане почетен председател на фондация за обновяване на напълно дискредитирания Байройтски фестивал ,"докато не бъде разнищено всичко, което доведе до грехопадението на Байройт".

Дали през 2017-а всичко вече е разнищено? Наследството на Волфганг Вагнер (внук на Рихард Вагнер) е предадено през 2013 г. на Баварския държавен архив. Други източници обаче вероятно липсват. Дали постановката на Коски щеше да е възможна през 1951-ва, когато Байройтският фестивал е открит отново след войната? Тогава се гледат необвързващите постановки на Виланд Вагнер (брат на Волфганг), а миналото все още е било изтласкано от съзнанието. Във всеки случай Байройтският фестивал има тогава многобройни гости от чужбина, главно от Франция, включително много евреи, оцелели от Холокоста и възторжени почитатели на Вагнер.



Вагнер - предвестник на нацистите?



През 1949 г. Томас Ман отбелязва в едно писмо: "В самохвалствата на Вагнер, в неговото вечно самоизтъкване и вездесъщност има една безименна нескромност, която предшества тази на Хитлер. Няма съмнение, у Вагнер има много "Хитлер". И все пак писателят вижда у Вагнер по-скоро европейски космополит, отколкото предшественик на нацизма. И много преди катастрофата на Втората световна война и Холокоста противникът на Хитлер пише: "Представата, че този идиотски подлец се наслаждава на сладко-героичната романтика, е безкрайно отвратителна."

Често е изтъквано, че духът, в който са написани произведенията на Вагнер, поначало е националистически и антисемитски. Швейцарският публицист Миша Брумлик посочва в тази връзка, че понякога творчеството дава израз на несъзнателни процеси - без авторът да си дава сметка за това.

Злоупотребата на нацистите с Вагнер и сервилността на Байройт към Хитлер често биват релативирани от дистанцията на времето. Вагнер умира през 1883 г. Четиридесет години по-късно зетят на композитора Хюстън Стюарт Чембърлейн (съпруг на Ева Вагнер, дъщеря на Рихард) и снахата Уинифред Вагнер (съпруга на Зигфрид Вагнер, син на Рихард) превъзнасят Хитлер като новия Парсифал и спасител на Германия. Именно заради Хитлер Байройтският фестивал се политизира - още през 1925 година. Историкът и националист Чембърлейн обосновава расистките си тези с превъзходството на германската музика. Неговият аргумент гласи приблизително следното: щом германците са толкова велики в музиката, те трябва да станат велики и в политиката.

Дали силният образен език на Вагнер, или по-скоро неговата неприязън към евреите вдъхновява Хитлер? Известно е, че с есето си "Юдаизмът в музиката" Вагнер проправя пътя на антисемитизма в буржоазните среди. Но също така той е и хвалил евреите, наричал ги е "най-благородните сред всички нас". ("Дойче веле")
77
4143
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
77
 Видими 
07 Август 2017 19:53
Нашият вагнерианец също има някои близки черти с оня, с когото не би трябвало да правим сравнения. Например, отношението към работниците - типично дребнобуржоазен манталитет на магазинер първо поколение вЛинц...
-------------------------------------------
Сайтът на Генек
07 Август 2017 20:15
Ако Хитлер обичал Бетовен
какво е Бетовен виновен.
07 Август 2017 21:00
Това отбелязва и Свен Фридрих, директор на музея "Рихард Вагнер" - още през 80-те и 90-те години е имало изложба и симпозиум на тема "Хитлер и евреите", припомня той.


https://ia801703.us.archive.org/12/items/JewsDeclareWarOnGermany1933/JewsDeclareWarOnGermany1933.pdf
07 Август 2017 21:25
Какво общо има модерният национализъм на романтика Вагнер от 19 в. с националсоциализма на Хитлер от 20 в.!
По нацистката логика би трябвало цялото днешно Вагнерово общество да е нацистка организация.

Що се отнася до отношението на немците към Хитлер до края на войната - за мнозинството от тях той е национален герой , и с право, защото реално бурето с барута на войната го запалиха французите, а не немците. Така че наследниците на Вагнер не са по-различни от по-голямата част от немците по онова време и това, че са наследници на Вагнер симпатизиращи на Хитлер не може да бъде аргумент за идеологическа връзка между Вагнер и Хитлер - Вагнер нацистът. Това е все едно Мацини и Гарибалди да бъдат наречени предтечи на фашизма.
07 Август 2017 21:34
Щренг ферботен за Манрико! Всъщност Вагнер е наш човек. Бил е на барикадите на Дрезденското въстание от 1849, цузамен с Фойербах и Бакунин
За да избегне арест след потушаването на въстанието, Вагнер напуска страната и отива в Париж
07 Август 2017 21:52
Ваш човек е именно до революциите 1848 - 1849. После пораснал и минал в другата крайност.
07 Август 2017 23:03
Преприятна статийка! Бравос! След като измерим колко "Хитлер" има у Вагнер, кой е наред? Ама не, не се блъскайте моля! И вашият ред скоро ще дойде. Да ви измерят "Хитлера". Колко шик!
08 Август 2017 02:40
Неговият аргумент гласи приблизително следното: щом германците са толкова велики в музиката, те трябва да станат велики и в политиката.

На германеца му дайте струг и топка и го дръжте далече от политиката.
08 Август 2017 04:10
Лошо е да пиеш и да не пееш. Обратното също е важно. .
08 Август 2017 09:39
Воци, !
08 Август 2017 09:49
Вагнер и фашизоид са си устойчиво съчетание, като в Apocalypse Now-
https://youtu.be/zPf_PJlJsJQ
Имаше и на Стивън Кинг в една от книгите от "Тъмната кула" един фашизоиден образ в нещо като психо-научна институция, в който работеха за унищожаване на света, той също се поклащаше в транс на Вагнер.
08 Август 2017 10:05
Швейцарският публицист Миша Брумлик посочва в тази връзка, че понякога творчеството дава израз на несъзнателни процеси - без авторът да си дава сметка за това.

А, тя цялата психоаналитична критика, аналитичната психология, както и херменевтиката, макар и по друг начин, обясняват процесите на несъзнаваното в творчеството и на заначенията, непредугадени от автора и съвременниците му, които следващите поколения откриват в творбата, но важното е квой рекъл по въпроса някой световно неизвестен публицист.
08 Август 2017 10:12
П.П. Като ще се задяват толкова сложни и нееднозначни въпроси - хеле пък за изкуството и идеологическите му употреби - в случая от един Ницше е редно да се тръгне. В България са налични - аз лично познавам - доста хора, които биха могли по-компетентно и задълбочено да запознаят читателите с немската фолософия, музика, киното от 20-те и по-компетентно да обяснят доколко иде реч за изконни внушения и доколко за пропагандни употреби. Обаче препечатът и позоваването на западноевропейци, хеле пък дойчевелешки, някак по-авторитетничко си звучи Се пак.
08 Август 2017 10:13
https://www.youtube.com/watch?v=_caXKkHvgr4
От 2.50. От къде Coppola е взел идеята.
08 Август 2017 10:14
в случая от един Ницше е редно да се тръгне.

И Шопенхауер. Ма то и от тримата се тръгва, обикновено.
08 Август 2017 10:33
Да ви измерят "Хитлера". Колко шик!


И у нас в България има много юнаци които биха счупили Хитлеромера.
08 Август 2017 10:37
Мдам! Тия дни гледах един документален филм за Ницше. Там се обясняваше, че философията му не е това, което нацистите пропагандират.Той говори за свръхчовека като развитие на вътрешните сили, а не на расова основа. Но все пак имало основания за погрешните тълкувания, а и сестра му била такъв фен на Хитлер и пропагандирала (погрешно) идеите му след смъртта му. Но той не е виновен. Звучи ми подобно.
08 Август 2017 11:42
Въпрос за 100 лв.
Кое от деянията на омразният Хитлер, не е повторено от следващото поколение през 20 и 21 век ?
08 Август 2017 11:42
. . . we have to explain to ourselves the involuntary repellence possessed for us by the nature and personality of the Jews, so as to vindicate that instinctive dislike which we plainly recognise as stronger and more overpowering than our conscious zeal to rid ourselves thereof . . .

http://users.skynet.be/johndeere/wlpdf/wlpr0066.pdf
Дали всички изпитват неволно отвращение? Или само определени лейки?
08 Август 2017 11:48
Да ви измерят "Хитлера".


Да го мерят по-бързо, че с нетърпение чакам Hitler-free аранжиментите - поразнообразени ритми; добавка на стрингендо към темпото в средата на всяка фраза; поорязване на някой друг такт и повечето арии; задължителни сурдинки на всички тромпети; изхвърляне на всички виоли; и въопще всичко необходимо за превръщането на опусите в безопасни за слушане произведения. Може би и Парсифал ще стане поносим, надявам се.
08 Август 2017 12:34
Може би това "измерване" трябва да почне с изчитане либретите на няколко опери.
08 Август 2017 12:56
Извинявайте, да попитам тук меломаните, Вагнер бил ли е в репертоара на Девическия оркестър на Аушвиц? Премного ми е любопитно. Както и ако има данни за стойността на "Хитлера" в предпочетените композитори.
08 Август 2017 13:11
Хитлер е казал, че ако не довърши делото си, евреите ще таковат мамата на света.
Е, всички виждаме накъде вървят нещата и кой е прав.
Надуха ни главите с еврейска пропаганда и агитация.
08 Август 2017 13:23
sega_007

Намятай белия чаршаф и тръгвай към Помощ.
08 Август 2017 13:27
Надуха ни главите с еврейска пропаганда и агитация.


Не се оплаквай. Поне вече имате нещо в тях.
08 Август 2017 13:35
Темата е за Вагнер, а нита дума за "ранната Атака"!
Къде ли са се изпокрили атакаджиите?
Параграфа няма какво да го търсим, той все пак е "прост учредител, а не член".

08 Август 2017 13:41
Г-н Фирмин, в интернет под записи на Бетовенови концерти можете да видите мнения, че Бетовен е фашист.
08 Август 2017 13:49
Mr. reporter, лаская се от мисълта да съм един от най-непримиримите антифашисти тук, но и през ум не минава да нарека Бетовен, Вагнер или някой друг творец, учен или кой да е въобще фашист без сериозни основания. "Откриването" на фашизъм у този или онзи, било то през индекс на "Хитлера" или друг някой, ме прави крайно подозрителен. По следните причини - откривайки "Хитлера", чистото зло, тук или там, у този или онзи, тъй не след дълго ще стигнем до идеята, че то е присъщо всекиму, въпрос на доза, и в този смисъл ... човешко. А щом е човешко и като такова не ни е чуждо, то може да бъде и извинено - е, ако не изцяло, то поне в известна ... доза. Нали? Е, да, ама не. Не и според мен.
08 Август 2017 14:24
Изглежда, че не разбирам добре въпроса за "репертоара на девическия хор Аушвиц".
08 Август 2017 15:55
Според мен, обърквацията идва от дойче веле, както обикновено. Не може да се мери хитлер във Вагнер, а обратното - Вагнер в съзнанието на хитлеристите. Съдейки по нашите фашаги - минимално е било.
08 Август 2017 15:57
Изглежда, че не разбирам добре въпроса за "репертоара на девическия хор Аушвиц".


Най-просто казано - фашизмът не е бил в репертоара на Девическия оркестър на Аушвиц, в произведенията или сред композиторите, и не там трябва да го търсим, за да обосновем реалността на всичкия фашизъм и човеконенавистно зло около него. Види ми се точно тъй нелепо да меря "Хитлера" на Вагнер, колкото да меря "Хитлера" на композиторите, чиито произведения за огласяли Аушвиц посред Аушвиц, предпочетени от меломан като д-р Менгеле, както твърди историята. Особено, при положение, че "Хитлера" на гадовете наоколо е щял и ще, уви, да строши стрелката на брояча.
08 Август 2017 16:28
Да, така е
08 Август 2017 16:47
Ндааа... другарят Хитлер, аку вместо Вагнер беше слушал Сулико, днес щеше да има мавзолей... щеше, амъ на...
08 Август 2017 16:52
Бармалюня, СЕГА що? Да разпознаем Сталин в Церетели ли? Колко "Сталин" има в Церетели? Въпрос за ... фридж инокс клас А. Стальной, Бармалюня, стальной
08 Август 2017 16:57
Да разпознаем Сталин в Церетели ли?

Харесвам такива реакции... Само, че развали калимерата... Поне пет перебежчика ут АТАКА щяха да съ поровят... да научат нещо... ама ти
08 Август 2017 17:01
Колко "Хитлер" има у Вагнер?

Ами колкото Веско Маринов имаше у Жан Виденов
08 Август 2017 17:07
Само, че развали калимерата...


Пристрастен съм, Бармалюня, затова. Писал съм тук отдавна, но си пропуснал. Баба ми я пееше с друг текст ... "Що не пееш, мила птичко, що потрепваш тъй с крилца? ..." С което, прочее, ми бе избита всяка мисъл за сталинизъм в ранна детска възраст, без да знам още какво е сталинизъм. Не че на четири години съм знаел кой е Сталин и какво е "Сулико". По-късно баща ми ми "наби" здраво отвращение към сталинизма, с биографиите на Тухачевски, Якир, Уборевич и така си останах. После четях разни енциклопедии с повтарящи се биографии ... член на партията от 1905 ... участник в Гражданската война ... два ордена "Червено знаме" ... Испания ... 1938 ... Точка. Без пояснение. Коя инфлуенца го е отнесла. Такива едни. После ... Перестройката ... После ... После - послето. И доСЕГА. Твърдо ги разграничавам тези двете - комунист и сталинист.
08 Август 2017 17:08
Ами колкото Веско Маринов имаше у Жан Виденов


Ти, по-добре, питай колко Цветанов има във въпросния Маринов
08 Август 2017 17:24
Твърдо ги разграничавам тези двете - комунист и сталинист.

Не са "две" а три - пропускаш болшевиките... а те са по-страшни... защото тяхната "идеология" се нарича "целесъобразност"...
08 Август 2017 17:39
защото тяхната "идеология" се нарича "целесъобразност"...


Иначе нямаше да успеят. Практици.
08 Август 2017 18:08
Ндааа... другарят Хитлер, аку вместо Вагнер беше слушал Сулико, днес щеше да има мавзолей... щеше, амъ на...


Дано да осъзнаваш колко повърхностно, тенденциозно и посредствено е това което си написал. Надявам се да е безвкусен опит за шега.
Апропо, къде е Дорис, да ви тегли една и на двамата Джугашвилолози......
Наистина, изчезна напоследък. Надявам се да е жива и здрава.
08 Август 2017 19:31
Бармалей 08 Авг 2017 17:24
Твърдо ги разграничавам тези двете - комунист и сталинист.
Не са "две" а три - пропускаш болшевиките... а те са по-страшни... защото тяхната "идеология" се нарича "целесъобразност"...
Koмунисти, сталинисти седерасти-соросоиди, глобалисти-интернационалисти, зелени толерасти, хилъристи, меркелисти, либерастки фундаменталисти - всички са едно и също антихристовско троцкистко котило .. целта - една - Световно Правителство !
08 Август 2017 20:35
Апропо, къде е Дорис, да ви тегли една и на двамата Джугашвилолози...


Аз пък мисля да тегля една на всички джугашвилофили.
08 Август 2017 20:49
Firmin
08 Авг 2017 20:35 Аз пък мисля да тегля една на всички джугашвилофили.
Троцкистите - соросоиди , козината си менят - нравът - не ..
08 Август 2017 20:51
Аз пък мисля да тегля една на Вагнер.
И една на Байройт -
08 Август 2017 20:57
Вагнер си е Вагнер и едва ли, някакви писаници по Дойче Веле чинно препечатани и коментирани по заръка на НПО клубовете , могат да му намалят страховития талант ..

Eй как Франсис Форд Копола цитира Вагнер ..

https://www.youtube.com/watch?v=-iz6Z9Jt_D0
08 Август 2017 21:30
Синестезия ... Уж четеш, а то ... смрад.
08 Август 2017 22:16
Firmin
08 Авг 2017 21:30
Синестезия ... Уж четеш, а то ... смрад.

Абсолютна соросоидна троцкистка смрад !
Firmin Много правилно определение!
08 Август 2017 22:33
Абсолютна соросоидна троцкистка смрад !
Firmin Много правилно определение!


Много палци бе Симо с четворката. Пет. Ти нямаш толкова на ръцете и на краката. Петия от где го взе ?

Я пак, че не разбрах - троцкистите ли са Джугашвилофили ?
Тук някои форумци имате навик да се изразявате така, малко по-таИнствено. Да изглежда, че сте малко по-така. Е, при някои хора минава номерът. Но не при всички.
08 Август 2017 22:36
Аз пък мисля да тегля една на всички джугашвилофили.

Дорис included ? Пък аз си мислех, че сте дружки.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД