:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Грехът на Поцелуйко в голямата дипломация

България изненада Франция, че ръкопляска, вместо да преговаря
Снимка: Пресслужба на МС
В дипломацията Бойко Борисов владее най-добре езика на тялото (le langage du corps - фр.)
Най-приятната част от първото турне на френския президент Еманюел Макрон в Централна и Източна Европа бе финалната. Вместо да е уморен, завършвайки визитата си в България, той си тръгна ободрен. За разлика от Залцбург и Букурещ, където бе нащрек в преговорите с Чехия, Словакия и Румъния, на срещите си във Варна успя да си почине, защото, вместо да преговаря, се наслади на аплодисменти.

По-рано си мислех, че премиерът Бойко Борисов се хвърля на вратовете на чуждестранните ръководители да ги целува, защото при липсата на словесност на други езици е принуден да изразява дипломатическа любезност чрез езика на тялото си. Сега пролича, че неговото нескрито раболепие към "началниците" го е превърнало в международен Поцелуйко, който отказва да преговаря, за да не му личи, че е далеч от дипломацията.

Да видим как една и съща тема, смятана от Макрон за гореща в отношенията на Франция с Източна Европа, прозвуча в преговорите с различните събеседници -



атаката срещу т.нар. командировани работници



Чехия и Словакия направиха крачка назад, само доколкото се съгласиха, че темата е отворена (по-рано смятаха като Полша и Унгария, че не подлежи на нови преговори). В замяна на този жест, който разклати единството на Вишеградската група, поискаха от Франция, Германия и другите западни държави да не им извиват ръцете да приемат бежанци от Близкия изток. Румъния даде съгласие да разгледа евентуален нов документ през октомври на срещата на Съвета на ЕС (министрите на труда), но твърдо обвърза това с влизане в Шенгенската зона. България направо се съгласи, че Макрон има право да атакува Директивата за командированите работници, и не си запази поле за преговори. Тя също поиска достъп до Шенгенската и Еврозоната, но получи отговор "ще видим" - първо да се реновира Шенгенската зона (каквото и да означава това), а за чакалнята на Еврозоната да изчака подходящ момент.

Френският президент се готви за горещо "рантре" (завръщане от ваканция) наесен, защото профсъюзите посрещат на нож неговото намерение да внесе промени в Кодекса на труда. Това е чудовищно голям текст от 3000 страници, в който през годините са трупани толкова много правила, че френският бизнес е останал с тясно поле за маневриране при променяща се конюнктура за разлика от германския бизнес, който се реформира по-пъргаво.



Макрон не е готов за челен сблъсък със синдикатите



и за да го отложи, отклонява вниманието им навън - към Източна Европа, която според него има вина чрез своя "социален дъмпинг" за високата безработица във Франция. Макар че в Залцбург той не можа да обясни как Австрия, която също се оплаква от "социален дъмпинг", има два пъти по-малка безработица (5.5%), търсенето на виновници в други държави бе обертон на всичките му преговори.

Макрон желае да ревизира Директивата на ЕС за командированите работници от 1996 г., която вече бе поправяна през 2014 и 2016 г. Нейният най-голям недостатък според него е, че позволява на фирмите, които изпращат работници в други държави, не само да им заплащат по свои по-ниски тарифи, но и да ги осигуряват социално по нормативите в своите страни. По този начин те стават по-конкурентоспособни, защото струват по-евтино на фирмите на Запад, които ги приемат. Профсъюзите там недоволстват, защото, докато се борят за по-високи заплати и осигуровки на своите членове, работодателите им отвръщат с наемане на по-евтини, но не по-малко квалифицирани работници от Източна Европа.

Франция започна заедно с Германия остра атака на директивата през 2013 г., като за съюзници привлече Австрия, Швеция и трите държави от Бенелюкс (Белгия, Холандия и Люксембург). Срещу тях застана група от 11 държави, сред които и България. Резултатът бе, че настъпи само една съществена промяна в директивата - въвеждането на пределен 2-годишен срок за командироване, след което работниците или трябва да се приберат в своята държава, или да започнат да плащат осигуровки по нормативите в приелата ги държава. През 2016 г. пак под натиска на Франция и Германия Еврокомисията поиска всички да признаят принципа, че "за равен труд се плаща равна заплата на едно и също работно място".



Така се появи лозунгът за "Европа, която закриля",



а Макрон направо заяви в Залцбург, че "начинът, по който функционира директивата за командированите работници, е предателство към основите на европейските принципи". На възражението на Източна Европа, че единният пазар трябва да гарантира свобода не само на движението на стоки, услуги и капитали, но и на работна ръка, той отвърна: "Свободното движение на работна ръка няма за цел да фаворизира страните, които правят промоция на орязани социални права". Звучи прекрасно и справедливо, както подобава на френския език като носител на идеите за свобода, равенство и братство. Във връзка с това Макрон настоява до края на годината да се промени още веднъж директивата, за да се съкрати позволеният срок за командироване до 1 година.

Няма съмнение, че командированите работници от Източна Европа много биха се радвали да им се плащат заплати и осигуровки по западен стандарт, но точно Макрон няма с какво да ги зарадва, защото неговото предложение означава просто да отпаднат от общия пазар на труда и да се затворят у дома, където да получават още по-малко, отколкото при командироване. Фактически инициативата на френския президент не само че няма да им добави нищо, а ще им вземе и малкото, което притурят към родните си заплати при командироване на Запад.

Каква е картината на европейския пазар на труда и



къде сме ние



според статистиката на Европейската комисия? В целия ЕС има близо 2 млн. работници, които са командировани в друга държава. На първо място е Полша с командировани 463 000 работници (23%), което обяснява нейната съпротива срещу промяна на директивата. Кои обаче са на второ и трето място? - Германия и Франция. Командированите германски работници в други държави от ЕС са 241 000 (почти 12%), а френските са 139 000 (близо 7%). И двете държави са приели най-много поляци - в Германия са 32% от всичките 419 000 командировани от други държави, а във Франция са 17% от приетите 178 000.

България има много скромно участие в европейския общ пазар на труда. Тя е на 20-о място по изпратени работници (15 839 души) и на 23-то място по приети от други държави (3325 души). Не се учудвайте, има и такива, които идват от други държави да работят у нас. Най-много са германците - близо 28%, а на второ място са французите - над 13% (какъв сюрприз!). Много интересно как ще им подейства предложението на Макрон за равна заплата при равен труд на едно и също работно място, ако трябва да бъдат приравнени към българските си колеги и ако на втората година започнат да се осигуряват за пенсия и здраве по българските тарифи. Иначе българите имат най-голямо желание да работят в Германия - 50% от командированите, на второ място е Белгия - 14%, а Франция е трета с 8%.



България е толкова назад,



защото някои държави, сред които и Франция, се възползваха от предпазната клауза и 7 години я държаха под карантина. След отпадането й през 2014 г. бе отчетен ръст от 160% на командированите работници, но така или иначе българите не могат да са проблем за другите държави в ЕС. Соченето им с пръст преувеличава представата за техния дял. Същото стана и когато бившият президент Никола Саркози обяви тревога през 2010 г. срещу наплива на роми от България и Румъния. В действителност българските цигани никога не са били повече от 1500-2000 във Франция (само 10% от българо-румънския пакет).

Що се отнася до румънските командировани работници, те са близо 47 000 и нареждат страната си на 14-о място в ЕС. Чуждите работници в Румъния пък са 11 000 и по този показател страната е на 16-о място. И там картината е сходна. Най-много румънци работят в Германия (38%), а Франция дори не е в първата петица. Затова пък французите са на второ място сред командированите работници на румънския трудов пазар (18%) веднага след германците (20%). В сравнение с тях българите, които са им съседи, съставляват само 7% и са на шесто място.

Ето така изглеждат числата. И когато западни лидери ни вразумяват да се държим прилично в ЕС, не е достойно Поцелуйко да кърши ръце и да ги уверява, че "сме си написали домашното". Просто трябва да изложи фактите, ако ги знае.

Карикатура: Христо Комарницки
---
 Светослав Терзиев
91
17981
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
91
 Видими 
27 Август 2017 19:45
Просто трябва да изложи фактите, ако ги знае.

За да ги знае, трябва да прочете някоя и друга сводка, обаче....Карл Май е по-интересен
Терзиев , не останаха журналисти, които да говорят за нещата такива, каквито са
27 Август 2017 19:55
Айде сега, преговори...С началниците преговаря ли се? Па и той за едната снимка е готов и най - милото си да даде..
27 Август 2017 20:00
Е да, ама 99% от пророб медиите /по Ганий/ ми надуха главата, че ще преговаряме по такива и такива теми. Като че ли не си знаем стоката. пардон - Преговарящия Политик
27 Август 2017 20:01
Терзиев, хайде малко да си стиковате мненията там.
В материал отпреди два дни се казва, че Радев категорично е подкрепил искането на Макрон, докато Борисов е измънкал нещо в стил "бе ше видиме там..."
Сега вие тук твърдите, че категоричната позиция е дошла именно от Борисов, като дори не споменавате думите на Радев, нито пък самия него, президента.
Това, най-малкото, не е обективно отразяване на фактите.
27 Август 2017 20:29
Oui-мен?

27 Август 2017 20:33
Кога ли ще прочетем нещо, което е направило правителството да не е в ущърб на България!
Работи се само в угода на чужденците! Отвратително лакейство!
27 Август 2017 20:37
В материал отпреди два дни се казва, че Радев категорично е подкрепил искането на Макрон, докато Борисов е измънкал нещо в стил "бе ше видиме там...


Румен Радев, президент на Р България: Споделям необходимостта от нормативни промени, които да запазят правата на работниците, да подобряват условията на труди да водят до по-висок жизнен стандарт. Въпросът за социалните права не се изчерпва само с директивата за командироване на работници. Налице са и други проблеми - данъчен, корпоративен дъмпинг, както е налице и неколкократно по-ниско заплащане на работниците от новите страни-членки в клонове на предприятия, банки и търговски вериги в сравнение със заплащането от колегите им от старите страни-членки за същото количество и качество на труда. Затова е необходим комплексен подход към тези комплексни проблеми, който да води до устойчиви и трайни решения. Те могат да бъдат постигнати с кохезионни и устойчиви социални политики, водещи до реална конвергенция и сближаване на заплащането, условията на труд и жизнения стандарт между държавите-членки.

Бойко Борисов, премиер на България: Трябва да се раздели на две темата по директивата, тя се обединява с транспортната схема, а говорим за командировани работници. Относно превозвачите имаме доста детайли за изчистване. Не е едно и също превозвач от България или Румъния и да се върне до фирмата-майка и пак да замине, както превозвач от Белгия или Холандия, или други близки държави. Аз съм убеден, че ще намерим инструмент да се направят такива изключения и такива правила, че това да се отчете. Обръщам се към българските граждани – това, което попита президентът Макрон е: Трябва ли едни да работя в Европа, да живеят при скотски условия, с по-ниско заплащане, отколкото съответните работници във Франция, Германия и други държави? Отговорът е - не.
27 Август 2017 20:42
Това, най-малкото, не е обективно отразяване на фактите.

Ми този дял на вестника не се нарича "Факти", а "Наблюдател". Аз не си спомням кога за последно тук са били отразявани обективно факти.
27 Август 2017 20:42
Господин Терзиев,

Заради Вас и още няколко човека вестникът държи ниво
27 Август 2017 20:47
Манерко, колегата над теб е постнал "обективните факти". Ама гербераст - не читатель, нъл ?
27 Август 2017 20:55
А Главния преговарящ го видяхме...и чухме даже. Да не казвам колко се смяхме. От 28 години не се бях смял така...
27 Август 2017 20:56
Заради Вас и още няколко човека вестникът държи ниво


Много рано почна с вицовете, утре следобед било по-подходящо време
27 Август 2017 21:13

Д-р Тормозчиян
27 Авг 2017 20:56


Що да е виц? Г-н Терзиев за разлика от теб отдавна прозря някои неща, които моя скромност тук, в този форум ти обясняваше. Ама то, трябва и да си в бульона, а не само да отговаряш за медийното лалане, драги Торзмозчияне. Там има и текучество, което напоследък много личи под чертата. Аз не искам да се мерим с теб, предполагам - ти също
27 Август 2017 21:24
Колко права беше навремето г-жа Михайлова...
Амъ Бочко свидлив...
27 Август 2017 21:26
Колко права беше навремето г-жа Михайлова...

Коя от всички познати на публиката и нЕкои лично само на теб? Или требе да се мъчим, щото си мноо загадъчен...
27 Август 2017 21:29
Тая - дет' хранеше журналистите...
Сий автор имаше щение за държавен дописник... амъ - нъц...
27 Август 2017 21:37
Аха, гаражната прихватизаторка, но тя от мноо отдавна порасна. Ама пък, ако и е сбъднат изцяло мечтите - ти кво ше правиш в този форум? Няма начин да не ти е скучно, щото не можеш да разчиташ на съмишлениците си....дори да поддържат интересен разговор
27 Август 2017 22:36
Поцелуйко? Авторът е твърде деликатен. Става дума за обикновен ибрик , винаги раболепен към началниците, стига да го оставят да си краде простият Материал и да източва Държавата
27 Август 2017 22:41
Терзиев е пределно точен Някои любители на ваксата пак лъскат здраво, за да насочат форума към отсрещната страна на "Дондуков", демек у чушките. Върху Първия партиен и държавен Ръководител не бива и прашинка да има!
Петъчният резил, обаче, е само тренировка. Иде Председателзтвото Му. Тогава ще блесне пред целия съюз... Гаранция - Франция!
27 Август 2017 22:47
Петъчният резил, обаче, е само тренировка. Иде Председателзтвото Му. Тогава ще блесне пред целия съюз... Гаранция - Франция!


Тряя се запасим с провизии, да си вземем отпуски и да наблюдаваме най-личните сеири от трибуната. Може и после да потънем от срам, но съм убедена, че програмата която ТОЙ и "Суджук" ше ни спретнат, ще бъде неотразима и ше кънти и у бъдещите поколения. Човек за един сеир живее, особено като му предстои да се спука от смях
27 Август 2017 22:49
mi6osp. 27 Август 2017 20:37

Ако цитираното от Мишо е вярно, не разбирам от къде Терзиев прави обратните изводи? И двамата ръководители на България казват,че въпросът съвсем е толкова прост. Не може да се реши само заплащането на шофьорите, а всичко останало да не се види. Радев посочва,че филиалите и клоновете, предприятията на западните страни в България далеч не плащат същите заплати както в собствените си страни, а обикновени, български заплати. Подобно е и мнението на Бойко. Коментаторите също се впрягат по статията на Терзиев. Едно време Де Гол казваше:" Да, но..."
27 Август 2017 22:54
Иде Председателзтвото Му. Тогава ще блесне пред целия съюз...

Като имахте събор на Бузлуджа, гледах кратък репортаж по тв новините. Там един дядо каза нещо като "Усещам, че Борисов пада вече, чакам сега да видя дали и Лидерката това ще каже". Явно не си бил ти, твоята Вяра не е достатъчно бронирана.
27 Август 2017 22:56
Manrico
27 Авг 2017 22:54


И за вариететен скеч не става, публиката ше се проязява, докато чака титулярките
27 Август 2017 22:56
Тъжно е, Асол. Много. Все се питам как ли изглеждат "държавниците" ни на чужденците? Защото ние се смеем от немайкъде, но те ни се надсмиват с кеф.
Само си представи Той, Лилето и Фльор на първата сесия през януари... Опитвам се, но не мога...
27 Август 2017 22:58
Развихри си въображението, но едва ли е толкова богато. А това, че ни се надсмиват го знам от първа ръка. И сблъсъци съм имала, заради овластени....няма да кажа какво, щото ще обидя публичните личности и ще ме баннат
27 Август 2017 23:02
Това на обезверен френски ли съм го казал?
Ами, не може всеки да вярва в Светиня Му до безпредел. Или може и да може - някой без мозък... Знам ли?
27 Август 2017 23:04
В крак със сезона Фльор може да ги посреща със ски грейка и раница...
П.п. С флорални мотиви, разбира се!
27 Август 2017 23:05
Ми този дял на вестника не се нарича "Факти", а "Наблюдател". Аз не си спомням кога за последно тук са били отразявани обективно факти.
27 Август 2017 23:14
Фльор дьо ла Фльор?
27 Август 2017 23:19
Много ми се иска да знам какво би сторил авторът на статийката ако беше на мястото на Бойко Борисов. Впрочем, мисля, че всички ние добре можем да си представим картинката. Никога няма да забравя едно изречение на Богдан Филов: "Българските професори толкова се подмазвали на немските, че чак направили лошо впечатление." Аман от дървени философи и такива, които само знаят акъл да дават!...
27 Август 2017 23:20
Ми да! Обаче нещо след нощното фръцкане с дисагите и по голи рамена, в петък не пърхаше около Него в двореца... Да не би пък да е била с Брижит и Деси сред кактусите в Балчик...
Тревожа се за нея! Толкова фина професионалистка! Само Лилето е по-близо до Мона Лиза...
27 Август 2017 23:22
Със сигурност нямаше да плещи дебилизми от сорта на "Всички тука парле ву франсе"!
27 Август 2017 23:27
Със сигурност нямаше да плещи дебилизми от сорта на "Всички тука парле ву франсе"!


Ако е за това - да си бяхме държали царя - той щеше да му говори на френски като на роден език. Ама вие и него не щете. И Господ да дойде, и него ще го плюете....
27 Август 2017 23:30

Анани_Ананиев
27 Авг 2017 23:27


Изявлението Ви увисва, щото кралят на Флойд друго имаше предвид
27 Август 2017 23:34
Ами защо не си го задържахте Симо Две? Нищо - сега се радвайте на гавазина му.
За да бъдем по-либерални - посочете ЕДНО смислено нещо от публичните бисери на Светиня Му в петък. Едно. Или се надявате, че на 4 очи е говорил като Сенека...
27 Август 2017 23:35

Изявлението Ви увисва, щото кралят на Флойд друго имаше предвид


Боя се, че каквото и да ми увисне, това няма да Ви донесе нищо повече от краткотрайно, инфантилно удоволствие. Истината е, че трябва най-накрая да спрем да се плюем едни други и да започнем да работим заедно. не разбирам как очаквате някой друг да ни уважава, след като ние тук не можем да се търпим и гледаме да си издерем очите един на друг....
27 Август 2017 23:41
Боя се,


С основание, щото не идеше реч за това, на кого какво му виси или стърчи

Аз? Рамо до рамо в единен строй със строеваците на Цецо? С калинкажа? И ако може да ме ръководят, нали? Е, нЕма такъв виц
27 Август 2017 23:50
[И ако може да ме ръководят, нали? Е, нЕма такъв виц /quote]

Ами явете се на избори, спечелете ги и ръководете Вие. Нали от всичко разбирате и по всички въпроси сте наясно? Аз обещавам да гласувам за Вас. И след като вече спечелихте моя глас, моля Ви само за едно нещо - да си припомните една вехта фраза и никога да не я забравяте: “Стресни се племе закъсняло!Живееш ли, мреш ли ти незнаеш. След тебе поколение иде цяло,какво ще му завещаеш?”
27 Август 2017 23:53
Няма нужда от толкова нерви и толкова помпозност, щото и псетата в махалата разбраха, как ТОЙ, респ. Цецо печели избори. Без тези номера, моля! Уважавайте опоненти си, моля, не сте на партийна сбирка!
27 Август 2017 23:57
Защо да сме опоненти? Не искаме ли всичките едно и също - добруването на нашата мила България?!... На Родината, на единствената?... Ама няма да се оправим като си чешем езиците и като намираме "маана" един на друг. Работа трябва...
28 Август 2017 00:11
Не искаме ли всичките едно и също


Очевидно - не! Друго обяснение за карикатурите възседнали държавата - няма! За тяхното царуване/управление романи в много части ще могат да се напишат за в бъдеще и то само при условие, че все още съществува държава България. Считайте, че го казвам от личен опит
28 Август 2017 00:14
Не знам дали си давате сметка, че отстрани Вие също изглеждате като карикатура... Хайде да спрем да се плюем и да тръгнем заедно по някакъв път напред, толкова ли мразите всичко живо, та това Ви се струва невъзможно?!...
28 Август 2017 00:17
28 Август 2017 00:22
Не знам дали си давате сметка, че отстрани Вие също изглеждате като карикатура.


Не знам дали Вие си давате сметка, че аз съм изключително наясно точно как изглеждам отстрани. Уверявам Ви, че съм изключително критична към себе си

Разбира се, Вие не сте длъжен да ми вярвате, както и аз на Вас...
28 Август 2017 00:23
Терзиев, Гаспадин Терзиев, в превод от руски героят Ви може да е Целувач, Поцелуйко е тежък русизъм...
28 Август 2017 00:24
Уверявам Ви, че съм изключително критична към себе си
Не щеш ти да плеснеш с ръце и да прегърнеш тиквите, и да тръгнеш в крак с тях.
28 Август 2017 00:26
Поцелуйко е тежък русизъм...


Горе ръцете, господин Терзиев! Вие не сте никакъв европеец...според

Хамел, ти това как си го представяш?
28 Август 2017 00:27
Тукана тръгна партийна поезия от декадата "Дайте да дадем!" След 7 години простотия и бъркоч, хайде всички заедно! Сериозно! Каквото било-било... Тцъ! Мерсим! Каквото си надробихте, ще си го изсърбате. И после - компания на Симо, Иванчо и РаданКъ...
28 Август 2017 00:29
Хамел, ти това как си го представяш?
Чесно? Никак
28 Август 2017 00:55
Това, че продадените роби от България, пардон командированите работници принудени да мизерстват при западноевропейския стандарт с български месечни заплати равняващи се на дневни надници са само 15 839 души е много добре. Това означава, че засегнатите робовладелци, пардон предприемачи, са 20-30 човека. Означава, че въпроса може да бъде поставен на принципна основа, колкото и някои от тези 20-30 човека да го приема прекалено лично.

Експлоатацията на работниците е нещо лошо ! Робската експлоатация нещо още по-лошо. Да използваш незнанието и безизходицата в която си поставил група хора, за да ги ограбваш е признак на криминален морал.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД