:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,975,453
Активни 152
Страници 5,963
За един ден 1,302,066

Триумфът на Борисов изхвърля Цацаров

Правителството възлага на външната политика да пребори пред Европа корупцията и бандитизма
Снимка: БГНЕС
Валери Симеонов заслужава потупване от Борисов заради искрената си възхита от неговия дипломатически триумф.
"Не съм ласкател, но триумфът на Бойко Борисов е външната политика", обяви вицепремиерът Валери Симеонов пред Би Ти Ви в коментар за успехите на кабинета "Борисов-3" през първите 100 дни управление. Към казаните от него две истини може да се добави трета: "А един мармот завива шоколада в станиол".

Няма майтап, на стотния ден на сегашния кабинет България тръгна по нов път благодарение на външната си политика. Ако се съди по огласената в началото на август Програма за управление на правителството за периода 2017-2021 г., държавата ще стане дипломатическа вместо парламентарна република. Тя залага на външната си политика, а не на върховенството на закона, за да убеди Европа и света, че е правова държава. Прокуратурата свива скромната си активност, а главният прокурор Сотир Цацаров, бидейки декоративен елемент в борбата с престъпните структури, получава добра перспектива да се прехвърли в дипломацията.

Програмата се състои от 128 страници, а най-важното е казано още в началото. Първите приоритети са във външната политика, за да не се изложим пред чужденците. Най-отпред е председателството на ЕС през 2018 г., което е краткосрочна цел, защото е половингодишно, а веднага след него е общият раздел за външната политика. В него пък доминираща цел е "Присъединяване на България към Шенген и еврозоната (както и) отпадане на Механизма за сътрудничество и оценка".Трите задачи имат общ знаменател,защото изпълнението им се спъва от един и същ фактор - корупцията на високо равнище и организираната престъпност, или казано с други думи, недосегаемата мафиотска система на управление.

България изпълнява техническите критерии за членство в Шенгенската зона, но не може да влезе в нея, защото някои държави, не вярват, че нейният корумпиран елит е способен да пази надеждно външните граници на ЕС. Тя покрива и числовите критерии от Маастрихт за влизане в еврозоната, но Европейската централна банка не се доверява на същия елит, който допусна и участва в източването на КТБ, четвъртата по големина банка в държавата. Накрая Европейската комисия не може да отмени своя контролен Механизъм за сътрудничество и проверка, без прокуратурата и съдът да представят видими доказателства, че се борят с корупцията на високо равнище и организираната престъпност, което означава най-сетне да вкарат в затвора някоя знакова фигура.България се върти в омагьосан кръгДокато не бъде прекратен механизмът, Холандия и вероятно други държави няма да я пуснат в Шенген, защото изрично поставиха такова условие. Няма да й помогне и Франция, защото президентът Еманюел Макрон каза на Борисов да чака за появата на друг Шенген, а не да се натиска за сегашния. Що се отнася до еврозоната, държавата няма как да докаже финансова порядъчност, без да изобличи крадците от КТБ и техните съучастници по върховете на властта. Така излиза, че всичко се свежда до едни и същи лица, които са призвани да решат проблема, докато именно те са проблемът. Как да стане? Да си признаят и влязат в затвора по своя воля е невъзможно, защото, както се казва на днешен език, са в конфликт на интереси. Техният интерес е да узаконят окраденото чрез безконфликтно съжителство с правосъдието. Остава само една възможност и тя е записана в програмата на правителството - проблемът да отпадне чрез усилията не на правосъдието, а на външната политика.

Ето защо звучи безсмислено всичко по-нататък в програмата, поставящо задачи за "гарантиране на ефективна, бърза и справедлива съдебна власт, включително чрез продължаване на съдебната реформа и борба с корупцията", за "създаване на нов ред за преследване на корупцията по високите етажи на властта, преминаване на тези дела в специализирания съд и прокуратура", а също за "изпълнение на 17-те препоръки от 10-годишния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка". Да вземем за пример 7-ма и 8-ма препоръка от доклада, който вероятно вече е позабравен, защото бе публикуван през януари. В тях се очаква "реформа на прокуратурата", като два пъти се изтъква нуждата от създаване на "механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост". С други думи се изисквапрокуратурата макар и независима, да не е безотчетнаОсвен това тя трябва наистина да докладва, че е постигнала в съда осъдителни присъди срещу влиятелни фигури - нещо, което толкова много й липсва.

Понякога брюкселският език звучи усукано и за по-голяма разбираемост последният доклад на Еврокомисията е опростен. В него се казва на чист български: "Доказателство за успеха на усилията за борбата с корупцията ще се изразява в това обществеността да вижда, че престъпленията могат да бъдат разкрити и че по отношение на извършителите се осъществява ефективно наказателно преследване". Гледаме, но точно това не виждаме. Тъй като приключили дела с осъдителни присъди на големци все още няма, Брюксел даде в 12-ата си препоръка възможност за частично изпълнение: "Да се създаде механизъм за публично отчитане на напредъка по дела за корупция по високите етажи на властта, за които вече има информация в публичното пространство". Ако досега е отчитан някакъв напредък, винаги е бил към оправдателни присъди. България се прочу с признаване на бивши министри за доказано невинни, но за осъдени няма сведения. Повдигнатите напоследък обвинения срещу Трайчо Трайков и Симеон Дянков няма как да ги разстроят, защото са позната сценка преди излизането на поредния доклад.

Затова ЕК записа, че "ще изисква нов подход от страна на българските органи, най-вече с цел да се постигнат трайни резултати по делата за корупция по високите етажи на властта". Речено сторено. Ето ви нов подход: вместо чрез правосъдието властта ще отговаря на Брюксел чрез дипломацията. На нея бе възложено да води кампания подлозунга "Махнете механизма!"Впрочем и той не е нов, защото вече бяха правени хилави акции, включително и с участието на български евродепутати от всички политически сили. По този въпрос няма разлика между леви, десни и центристи, защото през годините всички са се изредили на власт и са се придържали към правилото да не търсят сметка за корупция на предишните, за да не ги сполети същото, когато си тръгнат. Не само в Румъния, но и в България затворите биха могли да се напълнят с "правителства" в пълен състав, но точно затова призивът на управляващите е "да не следваме румънския модел".

Въпреки отпускарското безгрижие навлизаме в много важен период. Ще разполагаме само с няколко месеца след ваканцията на депутатите и съда до излизането на следващия евродоклад преди Коледа. Вижда се, че най-важните препоръки на Брюксел няма да бъдат изпълнени и следователно механизмът за наблюдение няма да отпадне. България ще го носи на шията си и като председател на ЕС от началото на идната година. Такъв срам досега не е бивал в Европа - доказано негодна в правовия смисъл държава да определя дневния ред на европейското законодателство. Срамът ще бъде смазващ, ако ЕК реши да награди Румъния за усилията й, като прекрати действието на механизма само за нея, а го остави за България.

Премиерът Бойко Борисов съзнава какво се задава и затова развива бурна външнополитическа дейност с надеждатада изпроси снизходително отношение от "началниците"Вече няма важна персона в Европа, с която да не се е прегръщал и целувал. Пуснал е в действие най-силното си оръжие - личната харизма, която на българска земя дава резултати, но в чужбина има несигурен ефект. Може да се очаква, че старанията му ще се засилят с наближаването на крайния срок. Ако успее, ще заеме позата на национален герой, защото ще постигне пробив едновременно към непомрачено европредседателство, към влизане в Шенгенското пространство и към отваряне на чакалнята на еврозоната. Валери Симеонов и други поетични души ще го възхвалят в нови медийни изяви. Съдът и прокуратурата няма да имат друга работа, освен да му стискат палци. А главният прокурор ще може да се оттегли - ако не в дипломацията, както се пробва за кратко един негов предшественик, поне в медитацията, за да разсъждава какъв е смисълът от собственото му съществуване в държавата.
Карикатура: Христо Комарницки
---------
 Светослав Терзиев
18
7577
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
30 Август 2017 20:47
Така излиза, че всичко се свежда до едни и същи лица, които са призвани да решат проблема, докато именно те са проблемът. Как да стане?


Я-а-а, и в нашето дело за имотна измама като че ли се е получило нещо такова. И понеже няма как да стане, ще си загубим имотите.
30 Август 2017 21:13
всичко се свежда до едни и същи лица, които са призвани да решат проблема, докато именно те са проблемът.
30 Август 2017 21:18
Авторът не е ли вече в Брюксел, че така е настръхнал?
30 Август 2017 21:37
Твърде е притеснително, когато един човек превърне в средство за своето препитание плюенето по Бойко Борисов. Все пак, аз имам един призив към г-н Терзиев: Като толкова ги разбира нещата, скоро има избори за европейски парламент, явява се, печели ги, скрива топката на всички човекоподобни там. Толкова простичко и логично... а и парите ще са малко повече, отколкото припечелва с плюене....
30 Август 2017 21:45
... Така излиза, че всичко се свежда до едни и същи лица, които са призвани да решат проблема, докато именно те са проблемът. ...
- Аааа, не така, авторе. Я виж каква сговорна дружина държава управлява...
30 Август 2017 21:48
Той Терзиев може и да се кандидатира - има всичко, което е необходимо. Ти , обаче, ще продължиш да гласуваш за недоразумението което ни "управлява" . Просто нямаш друг избор .
30 Август 2017 21:53
След като има всичко, ще спечели. И ще оправи всичко в Брюксел, без да се целува с никого. Толкова е простичко.
30 Август 2017 21:55
"Не съм ласкател, но триумфът на Бойко Борисов е външната политика", обяви вицепремиерът Валери Симеонов


Бойко би бил никой, ако не беше стъпил на раменете на Гиганта!
http://mejdu-redovete.com/най-смешните-снимки-и-гафове-на-презид/
30 Август 2017 21:56
И ще оправи всичко в Брюксел

От какъв зор да оправя? Нали вече ще е в Брюксел?
31 Август 2017 00:17
Знаят, те началничите, всичко знаят, че оставиха червената буржоазия да управлява, само мир да има.
31 Август 2017 07:03
31 Август 2017 09:15
Време е да почнем да се учим от съседите. От кои ли - ами от Турция , например.
Тя вече показа среден пръст на Меркел и на ЕС, но си е с бързо нарастваща икономическа мощ.
Което й дава самочувствието да се репчи на целия свят. Нима там няма корупция... няма как да няма ! При това традиционна, чак регламентилана.
Същото си е и в Италия, Испания, Франция и Германия, но за тях не е удобно да се повдига този въпрос ! Там тая "глава" са я затворили, не ги барайте !
От друга страна, Макрон е прав - за какъв --й ни е Шенген ? Или пък Еврозоната ? Разните "колумнисти" тук ще се постараят да ни убедят , че без Шенген и Еврозоната не сме баш европейци ...нещо като турциците, да речем ...
31 Август 2017 09:24
и в България затворите биха могли да се напълнят с "правителства" в пълен състав

31 Август 2017 09:45
Много хубав текст!
31 Август 2017 11:38
Светослав Терзиев

Г-н Борисов, какво говоря - генерал Борисов, дипломатично се е отдръпнал, за да види по-добре вътрешните проблеми, от вън - навътре! И междувременно триумфира, според сновящият из България, като сакарско прасе* - Симеонов!
* те са дребни и много подвижни.
31 Август 2017 14:38
Тиквоний управлява от десетина години, ако не бъркам, но на Него все още са Му виновни комунистите социалистите.
А на поклонниците Му са им виновни от Брюксел.

Значи в сегашната управа виновни няма. Всичко е цветя и рози. Тчк.
31 Август 2017 15:02
Една от култовите карикатури на Комарницки!

Бях я позабравила ...
31 Август 2017 18:42
Светослав Терзиев
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД