:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

С популизъм бедност не се бори

Данък "богатство", необлагаем минимум и рязко вдигане на осигурителните прагове ще доведат до по-голяма безработицата, а не до по-високи доходи
Снимка: БГНЕС
Покрай въпроса за ниските доходи на българите ръководствата на синдикатите периодично "яхват" и темата за въвеждане на данък "богатство".
В два поредни дни двата най-големи български синдиката, съгласувано или не, подеха поредна популистка кампания. В понеделник започна инициатива, подкрепена от КТ "Подкрепа", с гръмкия наслов: "Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци!". В нея се настоява за въвеждане на необлагаем минимум и за различни ставки по ДДС за определени стоки. Ден по-рано, в неделя, от КНСБ разпратиха становище до Народното събрание и Тристрания съвет с искания за далеч по-сериозни промени в данъчното законодателство, сред които въвеждане на данък "богатство" и рязко увеличаване на минималния осигурителен доход.

Моментът не е подбран случайно. Предстои дебат и приемане на бюджета за следващата година. И е очевидно, че това отново ще бъде използвано за обсъждане на идеи, обявявани за защита на "най-бедните слоеве от населението". Парадоксът е, че част от исканията на синдикатите, маскирани под тези идеи, всъщност биха работили точно



срещу интересите на хората, които са с най-ниски доходи,



защото са най-неквалифицирани.

"Подкрепа" залага на национална подписка и разчита на подкрепата на "Българска антибедност мрежа", сдружение "Солидарна България", "Колектив за обществени интервенции", "Автономен работнически синдикат", АБВ, "Движение 21", "Българската левица", "Зелена партия" и на куп леви икономисти и политици. До момента на представянето на подписката тя е била "уважена" от 450 души, става ясно от публикации в медиите. Те настояват да има необлагаем минимум за доходите на физическите лица поне до текущия размер на минималната работна заплата - 460 лева месечно, както и за въвеждане на намалени ставки на ДДС от 9% (каквито са за туризма) за вода, основни и детски храни, базови медикаменти, учебници и книги.

Темата за необлагаем минимум се появява непрекъснато вече десет години поред, откакто бе въведен 10% пропорционален данък върху доходите на физическите лица, по време на едно откровено ляво управление. За това десетилетие, въпреки световната финансова криза, средната брутна заплата по изчисления на Института за пазарна икономика (ИПИ) нараства от 431 на 962 лв. месечно. Впрочем, през тази година данните сочат, че средната работна заплата твърдо надхвърля 1000 лв. Проблемът не е в липсата на необлагаем минимум, а в ниската квалификация и в непригодността на твърде много хора за работа според съвременните изисквания на бизнеса. Това няма да се промени с измислени стимули от типа на 40 лева допълнителни лева месечно, както обясняват инициаторите на подписката на "Подкрепа", просто защото тези хора ще продължат да остават извън пазара на труда.

Единната ставка по ДДС у нас е с още по-дълга история - повече от две десетилетия - и досега работи нормално. Единственото изключение е за туристически услуги, продавани на външни пазари, като първоначално те се облагаха със 7, а сега - с 9%. Много съмнително е дали намаляването на ставката за избрани стоки ще доведе и до намаляване на цените. Ще се случи по-скоро обратното, срещу което уж се борят синдикатите - ще се увеличи печалбата на търговците. Освен ако държавата не се намеси с пределни или държавно определяни цени - нещо, от което се отказахме преди около четвърт век.

В своето становище от КНСБ отиват още по-далеч. И залагат на идеи, някои от които могат да бъдат опасни и



би трябвало да бъдат пресечени още в момента на замислянето им



Въвеждането на необлагаем минимум, връщането на пропорционална скала на облагане на доходите и данък "богатство" са били нееднократно застъпвани в последните години от БСП, която дори вкара в парламента съответен проектозакон. Той така си и остана проект. Засега БСП мълчи по новите инициативи, но вероятно е въпрос на време да се включи в тази вълна.

От КНСБ искат да се увеличи максималният осигурителен доход на сума 10 пъти над минималната заплата. Доходите, превишаващи максималния осигурителен доход, да се облагат с 20%. Друга мярка е успоредно с промяната на пропорционалния данък да се интегрира и семейното подоходно облагане като цялостен модел на прилагане. И още - да се обмисли въвеждането на данък "богатство" - за допълнителни жилища, скъпи автомобили, скъпи вили и яхти. Предлага се и въвеждане на данък върху финансовите транзакции (0.1 на сто) и повишаване на данъка върху приходите от дивиденти от 5 на 10%.

В момента максималният осигурителен доход е 2600 лева. Средният осигурителен доход през юли 2017 г. достигна 811.75 лв., а според националната статистика за периода от 1 август 2016 г. до 31 юли 2017 г. е бил 797.70 лв. Искането на синдиката за вдигане горната граница до 4600 лева би довело само до излизане на повече бизнеси в сивата икономика и до заобикаляне на новите правила, от което никой няма да спечели. Повишаването на ставката за облагане за хората със заплата над 4600 лева ще засегне ограничен кръг работещи, а те със сигурност ще намерят достатъчно начини да избегнат това повишение. В крайна сметка, ефектът за бюджета ще е нулев. За данък "богатство" дори не си струва да се говори - поредна популистка теза, която би имала нулев ефект. Подобни идеи, между другото, се лансират в държави в дълбока финансова криза, а не в страна като България, в която бюджетът е на плюс и



по-важно е как да се формират резерви



срещу бъдещи кризи, вместо излишъкът да се "изпуква" в края на всяка година, често за спорни проекти и плащания.

За семейно подоходно облагане е по-добре синдикатите да не споменават. То така и не бе въведено пълноценно в последните две десетилетия, въпреки непрекъснатите обещания. В момента се прилагат само зачатъци на този модел. Аргументът, че с него ще се преодолее демографската криза, изглежда смешен - проблемите за младите българи са най-вече липсата на перспектива заради несигурната правна и икономическа среда. И ако тази среда не се промени, мижавите облекчения от няколко десетки или дори неколкостотин лева годишно просто не се вземат под внимание.

Най-проблемно си остава искането на КНСБ за осигурителните доходи. Неслучайно в момента работодателите отказват да преговарят за тяхното увеличение. Защото механичното вдигане на осигурителния доход натоварва работодателите и води единствено до съкращаване на разходи и на работни места. И в момента данъчноосигурителната тежест у нас по официална статистика е над 33%. Според други обективни изследвания надхвърля 40%.

Популистките идеи в България обикновено се радват на внимание и на известна симпатия. Инициативата за така наречения безусловен базов доход, която трябваше да събере над милион подписа, за да се разгледа от Европейската комисия и от Европарламента, бе ентусиазирано подкрепена у нас. Всяка страна имаше определена квота в този милион. България преизпълни своята, но европейската подписка се провали. Референдум за този доход в Швейцария, смятана за най-демократичната страна в света, да не говорим, че не е и сред бедните, отхвърли идеята. Тези дни тръгна нова подписка за нова общоевропейска инициатива - да има еднакво заплащане за еднакъв труд в страните от Европейския съюз. Начинанието се нарича "Доходен съюз". От българска страна в инициативата участва ВМРО-БНД. Вероятно е пак у нас да има ентусиазъм, но на европейско ниво подписката да пропадне. Просто защото популизмът може да изглежда ефектно, но в реалната икономика е вреден. За разлика от нашите синдикалисти, обикновените хора в нормалните страни са го разбрали отдавна.

33
3125
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
12 Септември 2017 20:28
*
12 Септември 2017 20:33
Ся ... Веднъж ме реализираха заради един мислител.
12 Септември 2017 20:40
Нашта скромна родина е последният бастион на неолиберализма.
Тва нямаше да излезе ф Ториграф, на сайта на Кейто, на надгробния камък на Айн Ранд, на оловния саркофаг, съдържащ останките на The Milk Snatcher, нито даже ф писанието на Сула ф края на тая седмица.
12 Септември 2017 20:51
Данък богатство ... имаме тогава когато се облага адекватно собствеността/а и тогава парите би трябвало да отиват по-близо до собствениците, щото това са местни данъци/. А не доходите - щото доходите се крият и отиват в един огромен общ кюп и после се разпределят от "бащицата". А собствеността не може да се крие.

После - вдигането на доходите може да бъде по два начина - чрез абсолютно увеличаване на заплатите измервано в пари, и в втори - в това със същите заплати да се купуват повече стоки. И ако първият вариант всички го виждат, той не води до добра икономика, щото всичко става внос по тоя начин. При втория.. има шанс за българските производители. А не всичко да е само търговия и внос.
12 Септември 2017 20:52
Популизъм е малкото име на демокрацията. Развитите държави.. обират останалите за да имат пари за демокрация и хубав живот.
12 Септември 2017 21:38
бас държа, че авторът не знае какво е популизъм и следователно нямам намерение да чета брътвежи, базирани на незнание
12 Септември 2017 21:39
Социалните искания са си съвсем на място, обаче, за да се реализират, общественият слой, който ги поставя, трябва да има свое представителство във властта. БСП е исторически компрометирана, значи - трябва нова лява партия.
12 Септември 2017 22:23
Неолиберализъм, неолиберализъм, ама бактисахме вече, де!
Па и дори неолиберализмът не е задължително да е безкрайно тъп и нелогичен.
Ми само като прочетеш в подзаглавието как необлагемият минимум ще увеличи безработицата и ти идва да фанеш да пуцаш по некой ураган...
12 Септември 2017 22:31
Ма как па ви не омръзна едни и също глупости да повтаряте 25 години по радио, телевизия и вестници, да ви ... у неолибералите, ега?
12 Септември 2017 22:52
Нн-даа!
Болезнено и правдиво!
И със страхотен завършек! - право в очите на неолибералните български козарчета.
12 Септември 2017 22:54
Добре, нека няма необлагаем минимум. Нека най-бедните плащат пак 10% данък колкота и сега. Но оттам натанък данъкът прогресивно да расте и богатите да плащат 30-40-50 и повече процента дънък, както е в нормалните държави.
12 Септември 2017 23:03
Профсъюзните педали да си гледат работата, която е да притискат частни работодатели със стачки и организиране на работниците.
.
.Естествено като подлоги на олигарсите в БГ, проф. педалите никога не са направили стачка в частно предприятие, а се специализират в разсипване на средната класа с постоянното вдигане на осигуровките.
.
Недоразумение е и участието на боклуци като Пламен Димитров в почти институционализираните организации като Тристранния съвет.
12 Септември 2017 23:09
Айде, айде! Да не видим и ние нещо. Французите за същото протестират, та и ние като тях!
12 Септември 2017 23:13
Що ни четете бе? Айде, аз съм сталинист - ми рекиджа? Що ни го читете бе?
12 Септември 2017 23:16
боклуци като Пламен Димитров
Тва ли ни е проблема? Айде бе, Горский
12 Септември 2017 23:20
Какъф е Пламен Димитров и колко е ляво бесепето има точно никакво отношение към проблема с ескалиращото неравенство. Първите две са фпечатления, а третото е факт.

12 Септември 2017 23:22
а третото е факт.
Факт. И се питаш, тез кво замъгляват?
12 Септември 2017 23:26
не знам кво. Не е сериозно да се ръга нищо незначещата "средна заплата" в съчинението, нито пък "популизма", нито пък "квалификацията" на желаещите сносен живот.
12 Септември 2017 23:26
След двете статии за прелестите на хипермаркетите миналата седмица и този пасквил мога да кажа: дотук съм с в-к "Сега". Беше много хубав вестник, чета го от самото му създаване. Но - всичко се променя. Сбогом.
13 Септември 2017 00:59
В нея се настоява за въвеждане на необлагаем минимум

Дюшеш.
Сичките тарикати с необлагаем минимум. Пенционерите да се спасяват как могат...
13 Септември 2017 01:21
Дюшеш.
Сичките тарикати с необлагаем минимум


Проблемът е, че това се приема за неделима част от обстановката. Не може без тарикатите, тъй ли? Може, и още как. По някаква необяснима причина обаче, повечето хора не щат тва да се "случи" и "реализира".
13 Септември 2017 01:30
Проблемът е че има дървени философи дето сакат да ръчкат копчетата без да знаят кво може да стане. Теа същите фалираха България три пъти за 45 годин. И я докараха до просешка тояга. В името на равенството...
13 Септември 2017 01:50
Нали не си оная от клипа "комунистите са виновни за всичко"? Не са виновни никви комунисти. Не виждаш ли, че за някои хора правила няма? Това не са комунисти, а именно тарикати. Тях затвор не ги лови, по това ще ги познаеш.
13 Септември 2017 01:53
Проблемът не е в липсата на необлагаем минимум, а в ниската квалификация и в непригодността на твърде много хора за работа според съвременните изисквания на бизнеса.

Вярно е, че ниската квалификация и непригодността на твърде много бизнесмени, политици и журналисти е проблем, но необлагаемият минимум би им дал сигурност и възможност ... за започнат нещо, от което разбират.
13 Септември 2017 06:06
Разкарай неолиберализма! Иначе той тебе ще разкара!
13 Септември 2017 09:41
Не виждам никакъв проблем за работодателите да се въведе необлагаем минимум върху доходите на физическите лица. Не биха имали проблем и с различната ставка на ДДС за отделни групи стоки. Явно воят е против т.нар. "данък богатство" и както винаги са изключително гласовити.
13 Септември 2017 09:59
Заговори ли някой за ДДФЛ извън контекста на данъчната система, значи или е пропагандист, или нищо не разбира. Еле пък дали плосък данък доход е справедлив или не. Би бил справедлив и икономически обоснован, ако беше единствения данък в държавата. Само че той е елемент от една система. Истината за българската данъчна система е, че тя е най-стръмно регресивна в Европа със сигурност, а може би и в света. Регресивната данъчна система води до голямо социално разслоение, което даже според либералните икономисти е вредно за икономиката. Всички косвени данъци имат регресивен характер. Социалното осигуряване в България също е с регресиен характер, защото има таван. Първичното разпределение на доходите в капиталистическата икономика има регресивен характер, тъй като зависи много повече от властовата позиция, отколкото от приноса. За да компенсират частично (забележете, г-н Цигуларов: частично) всички регресивни ефекти, "нормалните" държави прилагат прогресивно подоходно облагане и диференцирани ставки на ДДС.
13 Септември 2017 10:49
Простата истина е , че западните инвеститори не са много против да дават сравнително добри заплати в България.
Но тия, които назначават за свои мениджъри у нас са предимно българи-майцехпродавци, които не признават ни закон, ни КТ, в стремежа си да се докажат на своите западни господари. И така се е наложил един БАШИБОЗУШКИ модел на менижмънт, който е обхванал всички нива до такива цветисти негови представители като Кирил Домузчиев, Благой Рагин, Божидар от Камарата и пр.
13 Септември 2017 11:54
И така се е наложил един БАШИБОЗУШКИ модел на менижмънт, който е обхванал всички нива до такива цветисти негови представители като Кирил Домузчиев, Благой Рагин, Божидар от Камарата и пр.


Те тия тримата са кокорбашиите. Единствено са квалифицирани в алчност и наглост.

А да. Попрочетох "творбата" отгоре-отгоре, защото в нея са събрани накуп всичките тъпи преджваквания през последните тридесетина години, които на практика ни докараха до днешното положение. А положението е кофти, ама мнооого кофти.
13 Септември 2017 18:07
Такива простотии са правени още през 14-ти век,и са блестящо описани в началото на 19-ти век от Александро Мадзони в романа му "Годениците".Този пък роман е издаден на български в поредицата "Световна класика" през комунистическо време.Тези келеши,които оглавяват синдикатите,дори и това не са прочели.Иначе щяха да са наясно с катастрофалните последици на мероприятията,които предлагат.
13 Септември 2017 18:09
Впрочем, през тази година данните сочат, че средната работна заплата твърдо надхвърля 1000 лв.


Средният осигурителен доход през юли 2017 г. достигна 811.75 лв., а според националната статистика за периода от 1 август 2016 г. до 31 юли 2017 г. е бил 797.70 лв.


Ясно се вижда, че автора неможе едно от следните:
1. Да смята;
2. Да си чете произведенията;
3. Да прилага ЗДДФЛ (ДОД се изчислява след приспадане на осигуровките и признатите разходи);

Препоръка - да вземе за си попълни тази година данъчната декларация (сам).

Уточнение: всеки закон засяга "само" ограничени групи от населението - няма неограничени групи от същото ...
13 Септември 2017 19:56
...ескалиращото неравенство.

Такова е имало от време оно, ама нали трябва да се оправдае членския внос, да се пошуми, да се появим по телевизията! Всички са доволни, телевизиите - социално ангажирани, репортерите показват журналистически мускули, полицаите пък, демонстрират колко са полезни за обществото - нито една бъркотия не трябва да мине без тяхно участие! Ако няма такива - ще ги създават. С една дума - кипи безсмислен труд на гърба и за сметка на народонаселението.
14 Септември 2017 21:43
Ясно се вижда, че автора не може едно от следните:

И да можеше да смята, пак не може да се направи корелация между "средна работна заплата" и "среден осигурителен доход". Единствено само при държавните служители и приравнените на тях средният осигурителен доход е почти равен на средната работна заплата. При останалите два милиона работещи е коренно различно. Има едни сто хиляди "работещи" (самоосигуряващи се горди президенти на нано-фирми и тям подобни консултанти и грантаджии), които са със средна "заплата" от 7000 лв. и среден осигурителен доход от 520 лв.; има други 90 хил., които са средна заплата от 3500 лв. и осигурителен доход от 2600 лв. (максималния праг). А всички останали се водят на заплата с 10% по-висока от осигурителния доход, но реално вземат 10% по-малко от осигурителния доход. Ей това лицемерие мотивира всички да "точат" осигурителните системи на максимум (фалшиви болнични, полу-щатове, неплатени отпуски или пък фиктивни дълги творчески отпуски, дневни надници-признавани за месечно осигуряване; инвалидност, категоризация). И сега тия невидими борци за справедливост, конкуриращи се с невидимата ръка на пазара, един пръцльо ги обвинява в популизъм.

Аз само не разбирам - след като всички ги "стяга чипика" в осигурителните системи (30% пряко данъчно облагане, дето уж били "наши пари" според екс-шефа на НОИ Христосков и синия адвокат Иван Нейков), за какво са тия локуми за 10% върху доходите? На всичко отгоре не са и 10% ("признати разходи" от 10% до 70% при пчеларите). Дори и необлагаем доход да се въведе или прогресивно облагане на доходите, без да се решат "осигурителните въпроси" няма да има никакъв резултат.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД