:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Вържи парламента, да е уредена държавата

Висшите държавни назначения повече не трябва да се оставят в ръцете на депутатите
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Договорките между политическите сили са постоянен елемент от работата на депутатите.
Колкото и да е противно постоянното лъготене на политиците, още по-дразнещо е тяхното безочие. Въртят безспирно сделки зад гърба на гражданите, а после най-нагло говорят за почтеност, откритост и обществен интерес. И понеже определят правилата, по които работи цялата държава, цинизмът им се просмуква навсякъде и пропуква и институциите, и обществото.

Ето десетилетия наред се вайкаме, че съдебната власт тъне в корупция и шуробаджанащина. А хората, които системно разлагат системата с безспирното си кадруване по всичките й нива, тънат в удобните кресла на парламента. Същият, дето уж трябва да е еманация на народния суверенитет и интерес, всъщност обслужва единствено изгодата на няколко партийни групировки, стремящи се към собствено лоби в независимата по конституция съдебна власт.

И с присъщото им дебелоочие вече дори



не се опитват да прикриват щенията си



Това се видя ясно на преминалото наскоро изслушване на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на Народното събрание. ВСС е институция с централно значение за родното правосъдие. Неслучайно мнозина го наричат "правителство на съдебната власт", тъй като той приема бюджета й, управлява имотите й, назначава, освобождава, понижава и наказва магистрати. Затова и претендентите за ВСС трябва да бъдат гледани не под лупа, а под микроскоп - да се види дали са компетентни в професионален план и чистоплътни - в морален. Тук идва решаващата роля на Народното събрание, което с приет от самото него закон си поверява отговорността да подбере част от състава на ВСС.

Какво се получи на практика? Изслушването пред парламентарната правна комисия беше насрочено за 7 септември, третия работен ден на депутатите след лятната им ваканция. По това време отдавна никой не помнеше за какво става въпрос. И изведнъж - кастинги, изслушвания, колегии, съдии и прокурори. Дори опозицията не се обади поне седмица преди това,



за да разпали малко огъня на обществения интерес



После ново двайсет, изслушването започна от 9 ч. сутринта, а редовното пленарно заседание на парламента се оказа насрочено за 13 ч. Това оставяше 4 часа време за 18 кандидати. По някакви си десетина минути, в които всеки трябваше да очертае представата си за състоянието на съдебната власт, проблемите и техните решения, перспективите за бъдещето. Да отговори на запитвания на депутатите. Как да стане това?

Още тогава се разбра, че никой не взима изслушването насериозно. Впечатлението се затвърди в хода на процедурата, когато стана ясно, че депутатите нямат намерение дори да се възползват от правото си да зададат на кандидатите допълнителни въпроси. Членовете на комисията мълчаха и дремеха по местата си с неприкрито отегчени лица. Някои от по-нахалните даже подканваха магистратите към "експедитивност" все едно говорят на касиерката в кварталната бакалия. Бързо стана очевидно, че изслушването се прави проформа, колкото да се отчете, че е имало такова. Претупва ли се така процедурата, положението е ясно - парламентарните политически сили вече са се разбрали кои от кандидатите ще финишират като победители в състезанието (въобще да не споменаваме изтеклата дни преди това в някои медии схема 4:3:2:2 - ГЕРБ - 4-ма членове, БСП - 3-ма, ДПС - 2-ма, ОП - 2-ма. А измамената общественост ще трябва да се задоволи с препоръката на шефа на комисията Данаил Кирилов "да се търси позитивното" (поне да ни беше просветлил как).

Това обаче става все по-трудно с натрупването на подобни случаи през годините. Независимо дали става въпрос за приемането на закони, или попълването на състави на държавни органи, парламентът свикна да гази безогледно обществения интерес,



за да излязат тънките партийни сметки



Най-яростни политически врагове, които буквално допреди минути са се ругали пред цяла България, внезапно замлъкват и гласуват дружно, когато нещата опрат до разпределение на постове и ресурси. Как иначе да си обясним безпрецедентното единодушие (195 гласа "за", вкл. ГЕРБ и БСП), с което Теодора Точкова беше избрана през 2015 г. за шеф на съдебния инспекторат - друг ключов орган за правосъдната система. Със загриженост за обществения интерес ли? Или просто с най-безопасния за всички партии избор? Както и новия състав на Комисията за енергийно и водно регулиране същата година, одобрен със 145 гласа, където намериха място хора на РБ, ГЕРБ, ДПС, БСП, ПФ, че и БДЦ.

Списъкът с безпринципни договорки може да бъде продължен с новата/стара управа на БНБ, която приюти същите лица, ръководили централната банка по време на кризата с КТБ. Издънки в задкулисните сделки се получават общо-взето само когато



някой ключов играч остане недоволен от раздадените карти,



както патриотите през юли т.г., които откриха колко неподходящи са кандидатите на ГЕРБ за Комисията за финансов надзор, чак когато се стигна до гласуването им в пленарната зала.

Червената нишка, която преминава през тази картинка, е вездесъщото присъствие на политическите партии. Тяхното влияние е просмукало публичните институции и ги води към корупция и упадък. Политическите договорки са неизбежни. Затова и трябва да се търси начин да се изземат от ръцете на партиите легалните възможности да влияят върху избора на хора, заемащи високи държавни постове. Дори и това да означава да се намали ролята на парламента в подобни процедури. Подобна идея вече се лансира по отношение на ВСС от неправителствени организации, които искат увеличаване на професионалната квота в органа, т.е. магистратите най-вече да избират своите представители. Това може да стане само за сметка на парламентарната квота. Подобен подход може да се приложи и спрямо други важни държавни органи. И да покаже изход от порочния кръг, в който ни вкарват законово установените възможности на политиците да прокарват влиянието си в публичните институции.
11
2107
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
13 Септември 2017 08:29
подписвам се с две ръце под тази статия
13 Септември 2017 09:52
Не само съдебната власт не бива да бъде излъчвана от НС. Абсолютно същото важи и за изпълнителната. Само така може да се постигне, истинско разделение на видовете власт.
Относно това обаче:
Подобна идея вече се лансира по отношение на ВСС от неправителствени организации, които искат увеличаване на професионалната квота в органа, т.е. магистратите най-вече да избират своите представители.

, откъде накъде... що за дива и безумна идея?
Щом магистратите ще упражняват власт над народа... единствено народа може да ги упълномощава с нея. Разглеждането на висшите органи на съдебната система, само като някакво си правителство над магистратите е некоректно, понеже същите тези магистрати упражняват немалка власт, а тях кой ще ги избира и назначава- тяхното магистратско правителство ли!?! Това е несъмнен конфликт на интереси, ощетяващ народния суверенитет... Единствения начин е, народът да избира пряко, най-висшите магистрати в съда и прокуратурата, а те подобно на министър-председатели избиращи и назначаващи по-нисшите министри... да назначават по-младшите магистрати...
13 Септември 2017 10:17
Законодателната власт да не се дава на Парламента. Партиите да се забранят или да добият статут на Въздържателни дружества. ВСС да не се разпорежда с правораздаване. Правилно ли разбрах? Само не разбрах КОЙ да управлява. Чакам автора да го посочи поименно.
13 Септември 2017 10:43
Затова и трябва да се търси начин да се изземат от ръцете на партиите легалните възможности да влияят върху избора на хора, заемащи високи държавни постове.

Пълна дивотия. Авторът очевидно не е наясно, че тъкмо парламентарно представените партии са единствените избрани от народа и според Конституцията са изпълнители на неговата воля (колкото и неразумна да е тя понякога).
Впрочем, като се изземат от партиите, в чии ръце ще се дадат тези легални възможности ?
13 Септември 2017 10:45
морски възел- затягащо ухо. Сигурен и надежден- за врата.
13 Септември 2017 10:54

Minderbinder
13 Сеп 2017 10:43
Мнения: 4,139
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP


Пълна дивотия. Авторът очевидно не е наясно, че тъкмо парламентарно представените партии са единствените избрани от народа и според Конституцията са изпълнители на неговата воля (колкото и неразумна да е тя понякога).

Колкото и да е тъжно, но при настоящата ни дълбоко покварена система, това наистина е така.
Впрочем, като се изземат от партиите, в чии ръце ще се дадат тези легални възможности ?

Струва ми се, авторът е недвусмислен... директно и изцяло на магистратската каста...
13 Септември 2017 12:20
Това е малко абстрактно; малцинство са хората на които им се налага да ползват съдебната система по един или друг начин (или четат весници); защо да гласуват за други?
Въпреки това на ГЕРБ все пак им е за последно във власта. И по какво съдя? Ами не е по утайка от кафе - съдя по сметките си за вода. Последните ми две сметки за вода са 12 и 10 кубика, като отделно имам начислени допълнително още 7 и 12 кубика служебно - и не изгледа да е грешка, а е част от настоящата политика и процедури и методи на ВиК. До следващите избори има много време, ама и от ВиК от рано са почнали с предизборната агитация. Сладури .
13 Септември 2017 12:52

AVG
13 Сеп 2017 12:20
Мнения: 338
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Това е малко абстрактно; малцинство са хората на които им се налага да ползват съдебната система по един или друг начин (или четат весници); защо да гласуват за други?

Не мога да се съглася...
Съдебната власт, може наистина да изглежда малко встрани от ежедневието на мнозина от хората, но тя е и последната възможна инстанция /с редки и много специфични изключения/. Това я прави напълно равноправна на останалите видове власт. Авторът на статията и там разните пишман непеошки, за които споменава, просто ни препоръчват да установим у нас, някаква си теокрация без Бог, понеже стане ли съдебната система зависима единствено от себе си, то предвид пълномощията и, тя бързо ще се окаже доминиращия вид власт в България, което е в пъти по-неприемливо, дори от СЕГА установилото се печално положение в държавното ни устройство...Такова безумие не бива да се допуска в никакъв случай.
13 Септември 2017 14:00
Няма как да няма парламентарен контрол. Само посочвам че не е достатъчно да го има само на институционно ниво в една или друга степен; трябва да го има и на практика, а на практика е трудно да го има когато става дума за неща които са далеч от живота на хората които на теория го упражняват тоя контрол.
Така че една голяма част от една функционираща демокрация зависи от това опозиционните партии да са мега добри в комуникацията с потенциалните избиратели, защото потенциалния избирател е мързелив и незаинтересован навсякъде по света. Доброволните агитатори за разни партии на запад ходят от врата на врата, и често не са никак малко на брой (например). Естествено има и такива които си осигуряват вниманието на потенциалните избиратели чрез генерирането на постоянен скандал - което предполагам също е валидна комуникационна стратегия, в някакъв времеви план.
За сметка на всичко това обаче кофтито мениджмът се проявява и в други сфери, които вече може и директно да засягат потенциалният избирател.

13 Септември 2017 18:50
Ах колко бързо и някак неочаквано стигнахме до идеята за озаптяване на върховния държавен орган!
Как, извинете, да тълкувам заглавието - като призив за премахване на парламентарната демокрация или напротив?!
И цялата тази дунанма в полза на кого?! На магистратите?!
За които нищичко не знаем, но трябва да сме априори убедени, че те непременно ще избират членове на ВСС-то в наш интерес?!

Не знаех че слънчасването има толкова голяма продължителност...
14 Септември 2017 00:01
Парламентарен контрол върху съдебната система няма и не би трябвало да има. Лошото е, че на депутатите все пак им е даден могъщ, кадрови инструмент за влияние и изграждане на зависимости в нея- квотата на НС. Съвсем естествено е при това положение, чрез този инструмент те да развихрят в съдебната система, див непотизъм, корупция, симония и пр. от този сорт... компрометирайки я напълно в очите на суверена...и с право. Такава съдебна система, гарантирайки единствено пълна безнаказаност за политическата класа и нейните кукловоди, вече всъщност става много вредна за народа и държавата като цяло...
Затуй най-добре би било... висшите магистрати на избори. И друг път съм питал- след като юристи охотно се кандидатират на избори за депутати, че даже и за Президент, какво толкова пречи да се кандидатират и за ключовите магистратски длъжности? Това, че народът не се бил интересувал от тази материя е напълно недоказано твърдение. Нека се обявят такива избори, примерно за главен прокурор, нека се явят публично кандидатите... всеки със своята програма и историята на професионалната си кариера, пък да видим... доколко е тази незаинтересованост. Уверен съм, че положението ще се окаже в пъти по-добро, от това да научаваме от подслушани разговори в някакъв кенф в Банкя... как всъщност е бил избран главния прокурор...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД