:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,540,861
Активни 120
Страници 15,652
За един ден 1,302,066

В ЕС тече невидима данъчна революция

България печели от офанзивата срещу офшорките и криенето на данъци
БГНЕС
Еманюел Макрон и Бойко Борисов отделиха сериозно внимание на темата за командированите работници и социалния дъмпинг по време на посещението на френския президент в България.
Когато се говори за данъци, най-често хората имат предвид данъчни ставки. Това е видимата страна на данъчната система, която е сравнително позната и прозрачна. В много европейски страни обаче има и една друга, невидима, дори секретна страна на данъчното облагане. До скоро за тази тъмна страна не се знаеше нищо, а дори сега имаме само откъслечна информация. Разкриването на тайните обаче предизвика истинска революция в данъчното облагане.

Годината е 2013. На изслушване в Американския сенат е поканен не кой да е, а Тим Кук, шеф на компанията Apple. Председателят на подкомитета по разследванията сенатор Левин хвърля бомбата и разкрива тайна, пазена 20 години - Аpple е натрупала 100 милиарда долара в Ирландия. Чрез сложна схема, използваща пролуки в законодателството и секретни договорки с данъчните власти, тези пари не са обложени нито в САЩ, нито в Ирландия, нито никъде по света.

На следващата година избухва скандалът Luxleaks (Люксембургските досиета). Изтичат данни за секретни сделки в Люксембург, чрез които са предоставени данъчни облекчения на 340 международни компании. Откриват се подобни практики в Белгия, Холандия и други страни. Всички те се пазят в пълна тайна десетилетия наред, под заплаха от затвор (Люксембург дори осъди тези, които разриха скандала!).На практика се оказва, че данъчните ставки нямат значениеРедица компании са си договорили специални условия, така че да не плащат почти никакви данъци. Политиците обясняват, че водят лява или дясна данъчна политика чрез увеличение или намаление на данъчните ставки, но реално тайно се раздават данъчни изключения на избрани. Често компаниите нямат никаква дейност в съответната страна, просто са регистрирали там кухо дружество, през което се преточват печалбите от цяла Европа. Заводът може да е в Германия или Франция, но печалбите се оказват на съвсем друго място - и необложени.

За новия еврокомисар по конкуренцията Маргарете Вестагер това е златна възможност. Дирекцията по конкуренцията през повечето време се занимава с банални въпроси - например дали е допустима подкрепа от няколко милиона за селско летище в Испания или за българските пощи. Сега има възможност да докаже смисъла на съществуването си, като се заеме с далеч по-мащабни и същностни проблеми. Едни компании да плащат нормални данъчни ставки, а други да не плащат нищо - това е равносилно на държавна помощ, която изкривява конкуренцията и е забранена в Европа. Няма как да има общ пазар, аконякои компании са "по-равни" от другитеРазследването на ЕК установява, че Apple се е договорила с ирландската данъчна администрация да плаща вместо данък минимална сума - равна на 0.005% от печалбите през 2014 г. Спестеният данък е близо 13 милиарда евро. Белгия е предоставила подобни данъчни облекчения на 35 компании в размер на 700 милиона евро. Люксембург и Холандия са дали десетки милиони на "Фиат" и "Старбъкс" и т.н. Въпреки силното лобиране и политически натиск Еврокомисията постановява тези неплатени данъци да бъдат платени заедно с лихвите. Това е голям шамар за целия бизнес с офшорната данъчна оптимизация. Но това не е всичко.

Разкритията доведоха до редица промени. ЕС задължи всяка страна членка да информира останалите 27 за подобни тайни данъчни решения. Ирландия изцяло премахна пролуките в закона, макар да е против данъка за Apple. Големите международни компании бяха задължени да публикуват отчети за приходи и платени данъци страна по страна, за да може да се следи дали не прехвърлят печалбите си. Правилата за ДДС бяха променени, така че онлайн магазините да плащат ДДС в страната, в която доставят стоките, а не всичко да се декларира в необлагаеми кухи структури.

Паралелно течеше и единоще по-заплетен сюжет, достоен за шпионските романиГодината е 2007. Асистентката на швейцарски банкер преписва на хартия имената на 2500 клиенти с активи от над 2 милиарда долара и продава данните на черния пазар. Тя е осъдена за икономически шпионаж - но през 2010 г. данните стигат до немската данъчна служба. През следващите години Берлин отделя милиони за купуване на други подобни бази данни от черния пазар. Швейцарската данъчна тайна е пробита, а германците са потресени от размера на укритите печалби и доходи. Същите чувства изпитват и зад океана, във Вашингтон, поради което налагат солени многомилиардни глоби на швейцарски банки.

През 2015 г. Швейцария най-накрая подписа споразумение с ЕС за автоматичен обмен на данни за банковите сметки, който ще влезе в сила през 2018 г. Същото се случи и с други подобни финансови центрове като Лихтенщайн, Сан Марино и пр. Вековната швейцарска банкова тайна беше отменена - заради един списък с 2500 имена.

Но това не е краят на историята. Последвалият Панамагейт публикува 11 милиона файла с данни за 200 хиляди офшорни фирми. Това беше силен удар по цялата офшорна индустрия, която се крепи на конфиденциалност. Друг тежък удар беше фалитът на кипърските банки, където големите вложители загубиха милиарди. Трети удар се задава подготовката на общ европейски "черен" списък на офшорните зони, от който ще последват и наказания.

Всичко това защитава и увеличава данъчната основа в ЕС. Но възниква въпросът къде да се обложи тази данъчна основа? Австрийският канцлер се оплака, че "Амазон" и "Старбъкс" имат големи обороти в Австрия, а плащат по-малко данъци от будка за хот-дог. При неуспешно обжалване Apple ще плати 13 милиарда данъци в Ирландия, но справедливо ли е всички печалби от дейността в Европа да се обложат в една-единствена малка страна? Много дигитални компании са базирани в САЩ, но имат голяма дейност в Европа, за която не плащат никакъв данък - въпреки че местните конкуренти плащат солидни данъци.

Тук се появява старият спор за товакъде е границата между данъчната конкуренция и укриването на доходиОбикновено се приема за легитимно една страна да предложи по-ниски данъчни ставки, за да стимулира икономиката и да привлече реални инвестиции. При офшорните зони моделът е друг - там няма реални инвестиции, а просто компании-пощенски кутии, през които формално минават приходи, с цел да се избегнат данъци. С други думи, не е приемливо доход, изкаран в една страна, да се "преточи" в друга страна с цел данъчна "оптимизация". Където е бизнесът, там трябва да е и облагането.

Това е по-лесно да се каже, отколкото да се приложи на практика. За една петролна рафинерия е сравнително по-лесно да се дефинира къде е бизнесът и колко са печалбите, но е много по-трудно при дигитални компании като Uber, Airbnb, Амазон, Netflix и т.н. С тази задача са се заели сериозно финансовите министри от ЕС в последните седмици, като същевременно движат и по-мащабния проект за обща консолидирана данъчна основа - при която чрез единна европейска формула да се разпределят печалбите на мултинационалните компании в отделните страни от ЕС. Естествено, страни като Люксембург и Ирландия не са много щастливи от тези предложения!

Инициативата на френския президент Макрон за ограничаване на командированите работници е в същата посока. Сега, ако местна френска фирма вземе строителен обект, тя ще плати във Франция данъци и осигуровки. Ако обаче една полска фирма вземе обекта и прати полски работници, и фирмата, и работниците ще плащат данъци в родната Полша. Франция не е щастлива, защото дейността и работниците са на нейна територия, но данъците и осигуровките се плащат в Полша. Макрон не казва нищо против поляците имигранти, защото те си плащат данъците и осигуровките във Франция. Проблемът му са точно командированите, които намаляват облагаемата база.Къде стои България по тези въпроси?За нас е полезно да се ограничат нелоялните практики и тайните данъчни споразумения, чрез които се избягват данъци. От една страна, това ще върне играта в легалното поле - държавите ще се конкурират чрез данъчни ставки и бизнес среда за привличане на инвестиции. От друга страна, ще се намалят възможностите за пренасяне на печалби в чужбина или в офшорки - нещо, което не е съвсем изчезнало, въпреки относително ниските данъчни ставки у нас. Така ще се осигури по-висока събираемост при същите данъчни ставки.

Между другото, по една или друга причина, през 2016 г. за първи път от много години "Лукойл-Нефтохим" декларира печалба в България - почти 120 милиона лева.

Тук основният въпрос е покрай плявата да не изгорим и сеното. Едно е да се защитава данъчната основа от избягване на плащане или изтичане в офшорки - това е приемлива цел. Съвсем друго е да се преследва унификация на данъците и осигуровките, намалявайки възможностите за конкуренция и привличане на инвестиции. В САЩ наистина има едни и същи федерални данъци и осигуровки, но това е така, защото там има общ бюджет, обща пенсионна система, обща социална система. Такива неща в Европа няма, затова и данъчните ставки трябва да са национална отговорност.

Специфичен е въпросът с командироването на работници. За нас, разбира се, е изгодно български работници да се командироват временно в чужбина, да изкарват високи заплати там, но да плащат данъци и осигуровки тук. Това пълни хазната тук, а в същото време тези хора не са емигранти.

По сегашните правила се позволява 2-годишен период за командироване, а Макрон иска да го намали наполовина, след което да обложи командированите с френски данъци и осигуровки. Понеже решението се приема с мнозинство, нямаме право на вето, но все пак можем да отстояваме срокът да не се намалява толкова рязко и да няма тежки регулации за командировките, свързани с международните товарни превози - един от успешните български отрасли. В коалиция с Румъния и Хърватия, както и с други нови членки, можем да се преборим за по-мек компромисен вариант и да го обвържем с друга обща цел, например влизането на трите балкански страни в Шенген.
 .
 Георги Ангелов
ЕПА/БГНЕС
ЕС се опитва да намери най-ефективните мерки срещу смаляването на данъчната основа и прехвърлянето на фирмени печалби с цел да минимизира облагането.
23
9955
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
12 Октомври 2017 20:18
Браво, Гоше.
Явно много врагове си е спечелил ЕС. Не било само жужето.
12 Октомври 2017 20:19
Опитът на ЕС, и по-скоро на ЕК, да подложи на РЕАЛНО данъчно облагане компании от калибъра на споменатите от Ангелов фирми, е единственото начинание на Брюксел, което ми импонира!
12 Октомври 2017 20:30
Да се чуди човек, защо тогава Холандия е един от най-големите инвеститори в България. Както и Кипър.
12 Октомври 2017 20:38
А що се отнася до данъка върху доходите - това е най-лошият данък.. след ДДС. Щото трябва да се облага богатството.. ама тогава богаташите няма да могат да крият доходи и данъци. Нищо, че разходите които прави държавата са пропорционални на богатството на хората.. например на имотите им.. на колите им.. на яхтите им.

Обаче плаща се данък върху дохода.. който по една случайност.. само бедните и средната класа плащат. Богатите .. те инвестират и данък върху дохода почти не плащат...


Единственият данък който има смисъл е данък върху собствеността и с него да се покриват нуждите за поддържане на държавната инфраструктура .. щото колкото по-богат е един човек.. толкова повече използва държавната инфраструктура - около скъпите му имоти има много улици - добре поддържани, има съдии които бдят да не би някой да открадне скъпия имот.. има полицаи които охраняват.. по една случайност по-скъпите имоти - повече ги охраняват. Боклуците се изхвърлят по-често.

Сега данъчната система е така организирана, че да не засяга богатите - те са недосегаеми. Всички останали плащат. Като най-голяма част от доходите и богатството си плащат - бедните и средната класа.

Освен това облагането на доходите увеличава яко неравенството, щото бедните и средната класа много по-трудно могат да настигнат богатите щото им се взема непропорционално повече пари във вид на данъци от богатите. Същото е и за фирмите - малките фирми не могат да стигнат големите.

12 Октомври 2017 20:40
Ако имахме адекватен данък върху собствеността - например имотите.. офшорките нямаше да са толкова изсмукващи държавата.

Ако имахме данък върху продажбите/данък оборот/ пък нямаше да има толкова много кражби да ДДС както и директни кражби от бюджета. А и данъкът щеше да е 2-3 пъти по-нисък. Освен това щеше да ограничи фирмите които само префактурират.. тия с политически гръб. Дето стоят на входа и на изхода и цоцат на корем.
12 Октомври 2017 21:14
Преди около две години Путин подписа един закон около който се вдигна голямо крякане. Той само каза нещо подобно- Тука работят тука да плащат данъци , а където искат да се регистрират
12 Октомври 2017 22:06
Авторът не споменава нищо за американските данъчни оазиси, които не само не бяха замесени в горните скандали, но и привлякоха капитали. Препоръчвам му да прочете тази интересна статия Офшорна геополитика.
12 Октомври 2017 23:39
Россия и Китай обойдутся без доллара: объявлено о создании платежной системы в рублях и юанях

12.10.2017 - 18:28

Система PVP (payment versus payment, платеж против платежа), позволяющая проводить сделки в двух различных валютах, была запущена в понедельник после одобрения Народного банка Китая.


http://rusvesna.su/news/1507821914
12 Октомври 2017 23:56
mick, живея под наем, карам кола на лизинг, тоест нямам собственост. Хайде сега да ми обложиш нулите. Мислете бе хора.
13 Октомври 2017 00:20
При офшорните зони моделът е друг - там няма реални инвестиции, а просто компании-пощенски кутии, през които формално минават приходи, с цел да се избегнат данъци.

Офшорките не са баш точно "пощенски кутии, през които минават приходи". От една страна могат да бъдат аргумент, че продажбите са ниски - офшорката купува (формално) на занижени цени и продава на пазарни. (практика а ла Баневи) - и да не се плащат заплати и осигуровки на произвелите стоката. От друга страна офшорките са авоар за акумулиране на корупционни средства (плащане не свързано с разход на труд. Сиреч консултация/лекция, дадена от министър), които според либертастите (Красен Станчев) били инвестиции за развиващите се икономика (да се чуди човек що украински и руски олигарси не инвестират направо, а през офшорка ... в чужд футболен отбор).
Не на последно място са изключително удобна "кутия" за престъпния бизнес - от търговия на отрови (наркотици) до търговия на оръжие (ония Тойоти на "уцелените джихадисти" бяха закурени от офшорна компания, доставила и оръжието за тях). А уж има международни споразумание за контрол на оръжията, наркотиците и ядрения материал.
13 Октомври 2017 01:57
Освен панамския и кипърски офшорен бизнес няма да е лошо да бъдат ударени и американските, британските и холандските офшорки.
Освен това би било много навременно и изготвянето на един подробен списък на прахосниците на данъчни постъпления и криминализиране на това деяние - а дано! Ама надали!
13 Октомври 2017 02:26
ЕС,ЕС, дайте да видим какво правят и в ЕАЭС.


Заседание Высшего Евразийского экономического совета

В.Путин: Уважаемые коллеги!

Совокупный ВВП Евразийского экономического союза увеличился в текущем году на 1,8 процента. Позитивная динамика фиксируется в стратегических производственных отраслях: в промышленности рост составил 2,4 процента, в сельском хозяйстве – почти 1 процент, расширились грузовые, пассажирские перевозки соответственно на 6,9 и на 7,8 процента. Возросли объёмы внешней торговли союза – плюс 26 процентов, а положительное сальдо экспортно-импортных операций превысило 77 миллиардов долларов. При этом доля машин, оборудования и транспортных средств достигла 17,5 процента.


http://oko-planet.su/
13 Октомври 2017 06:56
Никоя,
прочети пак казаното от Мик!
На въпроса Ваш - данъкът ще се събира от хазаина на жилището, и от собственика на актива, отдаден на лизинг!
13 Октомври 2017 07:28
nikoia
12 Октомври 2017 23:56

Собственикът ти плаща данъци, ти плащаш такъв наем, че да му покриеш данъците и да има даже печалба. Същото е и с лизинговата кола.

ПлесNick - опс и ти си написал същото. Явно още не съм се събудил.
13 Октомври 2017 10:50
Собственикът ти плаща данъци, ти плащаш такъв наем, че да му покриеш данъците и да има даже печалба. Същото е и с лизинговата кола.

Нали се сещате, че лизинга се предоставя от ЮЛ обикновено, а имотите дори да са на физ. лица много бързо могат да бъдат прехвърлени на фирми.
13 Октомври 2017 11:44
nikoia
13 Октомври 2017 10:50

Не схванах. ФЛ или фирми.. има ли значение за данъците върху собствеността?
13 Октомври 2017 17:25
При наличната грешна европейска парична система и 1000 данъчни реформи да се направят европейците болезнено ще страдат.
Европейската централна банка не може да спаси от актуални злини, защото няма необходимата компетентност.

Съществуват две възможности:

Първа: Прилагане на грешна парична система.
Налична е водеща причина за щети.

Втора: Прилагане на подобрена парична система.
Подсигурен е национален просперитет.

14 Октомври 2017 10:11
Ето това е глобализация, а наивниците с "евро-атлантически ценности" си мислеха че е направена за тях, да пътували където искат, да ходели където "оценявали труда им достойно". А то било за парите на хипер богатите.

Отдавна пишем тук, че най-богатите изобщо не плащат данъци, но ни обявяваха за потни ушанки и червени. 100 милиарда не обложени с данъци! После вярвайте на либералната пропаганда, че се забогатявало с ум и труд, по 18 часа в денонощието!
14 Октомври 2017 11:47
и да няма тежки регулации за командировките, свързани с международните товарни превози - един от успешните български отрасли.

- Точно този отрасъл държавата също удушава и тук. Няколкото големи български или филиални фирми работещи само на западния превозен пазар, бяха изнудени да превозвали с камиони купени, лизинговани и минаващи ежегодишно на тех. преглед тъдява!!!

Което си е отвсякъде безумие.

- Значи отиват хората да работят там и си взимат местен, тамошен инструмент, който въобще не припарва в България. Но НЕ, инструментът трябвало да се влачи от България за работа там, да се преглежда всяка година, пак и пак тук - а ние всички знаем с какво качество се извършват тези миманси наречени "прегледи" на МПС-тата. Което е много по-скъпо като цяло, в България. Цялата галимация се оказа непосилна и утежнява допълнително, финансово, фирмите. Тогава много тънкия слой натрупана сланинка изчезва, печалбата е минимална в жестоката конкуренция на този пазарен сегмент и фирмите трябва да търсят начини да фокусничат или да затварят кепенците ТУК. От което данъчният приход за държавата в този сектор намалява или свършва. Хората се наемат в чуждестранни фирми при други условия и извън България, а данъците се плащат другаде.

Прибавено към цялата мизерия идват и хвалените "Постижения" на Макрон като министър. Те бяха именно в защита на френския пазар от външната конкуренция, създали допълнителни прегради под мантията "грижа за човека", докато действителността бе точно обратна - целта бе да се отърват, естествено, от източноевропейските "тахтаби" налазили Запада.
16 Октомври 2017 11:25
А ето че СЕГА и тук (както и http://www.segabg.com/article.php?sid=2017100900040001001) един друг досегашен апологет на днешната пазарна икономика, започва да прави и хубаво впечатление. До толкова, че човек моментално се сеща, че плъховете първи напускат потъващия кораб.
16 Октомври 2017 11:28
"Няма как да има общ пазар, ако
някои компании са "по-равни" от другите"

Се е изцепил корифеят-апологет на близо тридесет годишната антипазарна икономика, която вече унищожи България с любезното и "безкористно" съдействие и на Георги Ангелов. До сега този ни обясняваше, че икономиката ни е пазарна, а не антипазарна. През това време, много хора, вкл. и моя милост горещо му препоръчвахме, да не говори такива глупости, защото се излага.
16 Октомври 2017 11:29
Дами и господа! Представям ви Георги Ангелов: http://antipropaganda.eu/Ekspertite.html
19 Октомври 2017 13:39
Къде стои България по тези въпроси?

Дискът с данните,даден ни от Германия още не е стигнал до НАП,парите(1,5 млрд.$) завлечени от външно-търговските дружества ги няма.(Кольо Парамов по ТВ BIT)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД