:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 436,945,027
Активни 159
Страници 12,684
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Тоталитарните методи няма да спрат радикалния ислям

Българските мюсюлмани не са рискова религиозна общност, смята проф. Цветан Теофанов
Проф. Цветан Теофанов
Проф. Цветан Теофанов е завършил арабска филология в Багдадския университет. Специализирал е в университета в Кайро и Оксфордския център за ислямоведски изследвания. Преводач на Корана и на ислямска религиозна литература. Член на Европейския съюз на арабистите и ислямоведите, Британското дружество за близкоизточни изследвания и Американското ориенталистично дружество.

------------

- Проф. Теофанов, какво е мнението ви за законодателните промени, които предвиждат лицензиране на Ислямския институт в България и въвеждане на изпити за имамите според утвърдена от образователното министерство програма?

- Не виждам проблем Ислямският институт да получи акредитация, ако отговаря на държавните стандарти и нормите за академизъм. Той е единственото висше учебно заведение у нас, което подготвя кадри за вероизповеданието, макар и малко на брой. Приемат се не повече от трийсетина човека на година за редовно и задочно обучение. Хубаво е тези младежи да получават легитимни дипломи. Обучението им у нас е за предпочитане пред това в чужбина, но ако решат друго, акредитирането на института няма да ги спре, нито пък някакви забрани за напускане на страната.

Ако целта от споменатата законодателна инициатива, както и въвеждането на изпити за имамите, е да се ограничи опасността от радикализъм, това ми се струва наивна и безсмислена идея. Познавам много добре учебните планове и програми на Ислямския институт и смятам, че те не дават никакви основания за безпокойство. Съмнявам се също, че радикално настроен имам не би бил способен успешно да издържи изпита за благонадеждност. Още повече и защото ислямът позволява да се скриват истинските убеждения, ако обстоятелствата налагат. Не мога да си представя, че изпитите за имами ще се провеждат от някакви чиновници по министерствата, когато дори експертите се разминават в тълкуването си на радикалния ислям.

- Какво ще кажете за финансирането на ислямските училища?

- Българската държава следи обучението в ислямските училища, но финансирането им е недостатъчно. Това се отнася за цялата ни образователна система и май за цялата държава. Без помощ отвън не само училищата, но и мюфтийствата, и джамиите не могат да осъществяват нормалната си дейност. Даренията не може да се забранят. Ислямът поощрява събирането и отпускането на средства за хора в нужда. Това е религиозно задължение и не бива да се тълкува непременно като опасност. Риск крие чуждата намеса в религиозните дейности, във възпитанието на младите мюсюлмани, в налагането на непривичен за нас начин на живот, в публикуването на литература, която предразполага към радикализъм или към изолация на мюсюлманите. Не можем да спрем също специализациите и обучението на наши граждани в чужбина. С тоталитарни методи, лов на вещици, любителски съдебни процеси, информационни димки, политически лозунги не бихме могли да решаваме такива важни проблеми.

- Има ли навлизане на радикален ислям в България?

- Навлизането предполага масовост сред българските мюсюлмани, в което се съмнявам. Но всъщност що е радикален ислям? Този термин вече се употребява в публичното пространство почти автоматично, като стереотип, и дори като синоним на ислям. От доктринална гледна точка е трудно да се докаже, че някой проповядва радикален ислям, а не консервативен фундаментализъм например. Историята на тази религия и нейните първоизвори предоставят поле за различни тълкувания и позволяват манипулации, както впрочем и всяка религия.

- Не трябва ли да има контрол?

- Разбира се, официалните институции като мюфтийствата, джамиите, религиозните училища подлежат на контрол от компетентните органи. Но радикализмът би могъл да се проповядва най-вече извън тях на частни събирания, в тесен кръг, сред съзаклятници. Изключвам масовост на явлението. Българските мюсюлмани не бива да се третират като рискова религиозна общност. Не бива да се изолират и капсулират. Ако условията в страната подхранват разпространението на крайни ислямски учения, те могат да стигат до склонния да ги приеме и от компютъра вкъщи. Проповядването на насилие, враждебност, агресия, убийства трябва да се наказват с цялата строгост на закона.

- Но защо шумно прокламирани съдебни дела като това в Пазарджик - за проповядване на радикален ислям, се влачат с години и са в задънена улица?

- Банална е представата за емисари, които шетат из Родопите. Може и да е така, но радикалният ислям се разпространява главно чрез глобалната мрежа. Нека не забравяме, че т.нар. Ислямска държава току-що обяви създаването на "виртуален халифат". Той ще привлече милиони мюсюлмани по света, без да се налага да напускат своето местожителство и да участват в бойни действия. На практика такава "държава" не подлежи на унищожение. Битката е за умовете и сърцата на хората.

- Кои държави имат влияние за разпространение на радикален ислям у нас?

- Едва ли радикална дейност се провежда по официални държавни канали. Това става чрез различни неправителствени организации, езикови курсове, културни центрове, отделни проповедници и т.н. Но не бива да се подхожда анблок, непременно с презумпция за престъпна дейност. Саудитска Арабия публично обвини за това Катар, но и самата тя отдавна е подозирана за същия грях. По-важен е въпросът има ли радикалният ислям почва сред българските мюсюлмани. Доскоро и моя милост даваше оптимистични отговори, но условията се променят динамично и към проблема трябва да се подходи с необходимата сериозност и задълбоченост, без да се демонизират мюсюлманите като цяло. По обясними причини Турция стои най-близо до нашите мюсюлмани. Оттам не бихме могли да очакваме проповядване на крайни възгледи в смисъл на верска нетърпимост и упражняване на насилие. Арабски държави и Иран също се интересуват от вероизповеданието и в една или друга степен оказват подкрепа. Не е тайна, че ислямските държави се конкурират помежду си и се борят за влияние.

- Кои са рисковите групи в България, които могат да попаднат под заплахата от радикализиране?

- Радикализацията не е присъща на нашето общество, включително и на мюсюлманите. Тя идва отвън по всякакви пътища. Свидетели сме на феномена "глобализиран ислям" - емигранти се връщат към ислямската си идентичност. Или първичната, или идентичността на своите родители. Под рискова група разбирам склонността към екстремизъм. Вълната от бежанци и емигранти носи всякакви намерения, но това не означава да третираме всеки от тях като потенциален терорист. Напоследък се говори за радикализиране на ромите - твърдение, което едва ли отговаря на истината. Социалните фактори обаче заслужават специално внимание. Бедността, безработицата, отчаянието, невежеството са най-податливата на радикализиране почва. Процесът на радикализация не може да бъде спрян чрез административни или законодателни мерки. Той е свързан с геополитиката и се генерира от ситуацията в Близкия изток. В момента кризата се задълбочава и сме твърде далече от подобна развръзка.

- Отшумява ли вълната на политическите формации с антиислямистка реторика или успехите на партии като Алтернатива за Германия показват, че този популистки потенциал все още е значим?

- Ислямофобията не датира от днес. Алтернатива за Германия и другите популистки формации в Европа намират достатъчно основания за своята пропаганда. Лъженовините също им помагат да печелят привърженици, но изхождат и от реални явления и събития. Тези настроения гласно или негласно навлизат и в родното публично пространство, включително в медиите. Западните общества са много толерантни, но актовете на тероризъм и опитите да се подчини на чужди норми местният начин на живот не може да не се отразят на отношението към емигрантите. Това рефлектира върху исляма и Корана, които се възприемат като главни виновници за кризата. Страхът от исляма не е подклаждан само от манипулатори, а от реални актове на насилие, на сблъсък между култура и варварство. Това се извършва в името на исляма и колкото и истински вярващите умерени мюсюлмани да се разграничават от варварството, тази мрачна сянка виси над тяхната религия. Изход виждам в образованието, в проповядването на умерен ислям, в интегрирането на емигрантите, които приемат нашата култура. Европа не може да промени начина си на живот, за да угоди на едни или други чужди традиции.
6
3458
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
13 Октомври 2017 11:40
След всички, които бълваха глупости по темата, най-после човек който знае какво говори. Не е ясно дали казва всичко което знае, но това е втори и трети въпрос.
13 Октомври 2017 13:19
В основата си причините за тези процеси се коренят освен в лошото състояние на икономиките на ислямските държави и в цивилизационната изостаналост на обществото им в културен и научен план. Всичко това води до увеличаването на броя на безработните и радикално настроени млади хора в ислямския свят. Следователно съществува пряка корелация между социално-икономическите условия и в частност, безработицата и ниското образователно равнище, от една страна, и ниското ниво на жизнения стандарт, от друга. Тези фактори, наред с религиозния фанатизъм, водят до нарастването на екстремизма от всякакъв вид в мюсюлманските общества. Така се създава благодатна почва за разрастване на тероризма и се стимулира активността на терористичните организации в Близкия Изток, като тя постепенно прелива и отвъд неговите граници.

https://biacg.com/index.php/2017-05-23-12-22-51/item/102-2017-10-13-08-40-52
13 Октомври 2017 14:51

Mikele
2017-10-13 13:19:20


Да, това е разпространеното мнение у нас... дори уважаемият професор отгоре, очевидно също го споделя:
Социалните фактори обаче заслужават специално внимание. Бедността, безработицата, отчаянието, невежеството са най-податливата на радикализиране почва.

, но уви по всичко личи, че то не е изцяло вярно /извинявам се, че пускам долния линк повторно!.. Правил съм го преди време и под друга тема... /:
Натисни тук

Явно за сунитските мюсюлмани, твърде често, радикалният Ислям се превръща в своеобразно четвърто и пето, започвайки даже още някъде откъм то трето... ниво едновременно... на небезизвестната пирамида на Маслоу...
13 Октомври 2017 16:27
emo1971
13 Октомври 2017 14:51
Според мен е необходимо да се разграничават естествените процеси, касаещи голяма група от социума и процеси, които са предварително планирани и направлявани в него. "Арабската пролет" не е естествен процес. Тя е изкуствено създадена и стартирана. Парадоксалното е, че тя е била необходима на мюсюлманите, но фактически се използва в тяхна вреда. Също, както и техните диктатори са били използвани от запада за да държат региона под свой контрол, докато в него има петрол и този петрол им е необходим. Просто се променят обстоятелствата. Ставащото в Сирия също не е естествен процес. От двете страни воюват мюсюлмани "контрактници", които много добре си правят сметка какво рискуват и какво ще спечелят. Останалите фактори са допълнение и частично донякъде помагат или пречат на процесите. Според мен проф. Теофанов сравнително точно е отразил обстоятелствата и същността по темата.
И при сунити, и при шиити има както светски настроени, така и фундаменталисти.

В тази връзка може да си зададем въпроса: "Кое е това, което не е дало на арабите възможността от водещи в древноста в математиката, медицината, астрономията, географията, правото и др. да продължат да се развиват? Дали проблемът е в религията или е нещо друго?
14 Октомври 2017 04:11
В тази връзка може да си зададем въпроса: "Кое е това, което не е дало на арабите възможността от водещи в древноста в математиката, медицината, астрономията, географията, правото и др. да продължат да се развиват? Дали проблемът е в религията или е нещо друго?

На няколко пъти съм се опитвал да дам тук отговор на този въпрос. Наскоро обаче се натъкнах на доста добре поднесено обяснение, напълно съвпадащо с моите възгледи и предишни писания, но по-добре аргументирано и по-изчерпателно... обаче и доста длъжко...
Все пак го препоръчвам горещо на всеки интересуващ се от темата... заслужава си напълно времето отделено за прочита му: Натисни тук
17 Октомври 2017 00:57
линкът не работи

Все пак го препоръчвам горещо на всеки интересуващ се от темата... заслужава си напълно времето отделено за прочита му: Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД