:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Оставки на кметове предвещават предсрочни избори в Турция

Анкара конфискува стотици учебници заради пропаганда на ФЕТО
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Турското министерство на образованието ще конфискува 518 учебника, за да премахне от тях "противоречиво съдържание" и пропаганда на Фетуллахистката терористична организация (ФЕТО), както властите наричат мрежата от последователи на проповедника Фетуллах Гюлен (на снимката). Очаква се кампанията да продължи до 2019 г., пише турският в. "Хюриет дейли нюз". Обявяването й идва месец след като турският президент Реджеп Ердоган заяви в реч при откриване на академичната година, че ще бъдат предприети действия за справяне с големия брой оплаквания за съдържанието на учебниците. Обсъждането на учебници, за които се смята, че имат съдържание, свързано с ФЕТО, вече беше част от дневния ред на управляващите. Особени критики получи учебник по религиозна култура и морални знания за 7 клас, който съдържа цитат от бившия заместник-ректор на университета "Хитит" Осман Егри, който в момента е на съд заради предполагаеми връзки с Гюлен, припомня БГНЕС.
Кметът на Анкара обяви, че подава оставка в събота, съобщи "Хюриет дейли нюз". Вчера поста си напусна Реджеп Алтепе, кметът на четвъртия по големина град на Турция - Бурса, населен с изселници от България и Балканите. Оставката на дългогодишния ръководител на голямата община с около 3 милиона население е по искане на турския президент и председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Ердоган, припомня БГНЕС. Ердоган още преди време бе приканил "тримата големи кметове", както популярно наричат ръководителите на големите общини на Истанбул, Анкара и Бурса, които са от управляващата партия, да подадат оставки, обвинявайки ги в несправяне със задачите. Кметът на Истанбул Кадир Топбаш подаде оставка преди дни.

На референдума през пролетта за увеличаване на правомощията на президента 17 от 30-те големи града гласуваха против промяната. Оттогава Ердоган заговори за нуждата от обновяване на местните власти, припомня БНТ. Гьокчек бе кмет на Анкара в продължение на 23 г. Той спечели пет последователни мандата и бе смятан за особено лоялен към турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Близки до управляващата ПСР коментатори обясняват отстраняването на кметовете на трите големи метрополии на Турция с това, че Ердоган прави планове за възможни предсрочни избори. На местата на отстранените кметове се предвижда да бъдат назначени нови, верни на Ердоган кадри, за да се гарантират нужните гласове на електората на парламентарните избори и на изборите за президент, предвидени за 2019 г. Последните допитвания за нагласите на електората на ПСР показват около 50 на сто подкрепа за изборите. Но в предстоящите до изборите 2 години този процент няма изгледи да се увеличи. Предвид международната конюнктура, икономическите трудности и политическите събития, изглежда трудно ПСР да достигне и надхвърли 50-те процента. И за да не допусне загуба на гласове до 2019 г., а също и за да спре възхода на опозиционното движение на Мерал Акшенер, се твърди, че ПСР може да изтегли президентските и парламентарни избори, предвидени за 2019 г., и те да се проведат в края на месец юли на 2018 г., т.е. преди местните избори. При този вариант ПСР се надява на подкрепата на националистите на Девлет Бахчели. В същото време се твърди, че в средите на ПСР има и много несъгласни с идеята за възможни предсрочни парламентарни и президентски избори. Според тях този вариант ще е по-скоро в ущърб на ПСР, предаде БГНЕС

Междувременно вчера лидерът на основната турска опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу призова президента Ердоган да свика предсрочни избори, съобщиха турските медии. "Той кара кметове на турски градове да подават оставки. Такъв човек не може да заема президентския пост в Турция. Страната се управлява с помощта на заплаха, шантаж и натиск...Ще защитим демокрацията", каза Кълъчдароглу. "Нека не чакаме още 17 месеца, нека ги проведем сега", допълни той.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Кадир Топбаш бе кмет на Истанбул в продължение на 13 години и обяви още на 22 септември, че ще подаде оставка след критиките на Ердоган.
1
1009
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
25 Октомври 2017 09:08
Върви уверено по стъпките на Сталин.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД