:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,447,492
Активни 73
Страници 38,359
За един ден 1,302,066
Казус

Съдът на ЕС реши, че бриджът не е спорт

Приходите от играта на карти не могат да бъдат освободени от ДДС, както настоява британско дружество
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Международният олимпийски комитет класифицира бриджа като спорт през 1998 г.
Бриджът не е спорт, решиха магистратите в базирания в Люксембург Съд на ЕС, който в продължение на месеци размишляваше върху въпроса дали има основание приходите от състезанията да бъдат освободени от данъци на базата на евродирективата за ДДС, приета през 2006 г.

Съдиите разгледаха казуса от гледна точка на директивата, без да се занимават с понятието "спорт" по принцип, изрично се подчертава в публикуваното решение. Според тълкуването им на евроразпоредбата за ДДС всеки вид спорт трябва да съдържа "физически компонент, който не е несъществен". Бриджът обаче не отговаря на това изискване. Съдът припомня, че при липсата на определение на понятието "спорт" във въпросния евродокумент, то този термин се установява в съответствие с обичайното му значение в даден език, като се съблюдава контекста, в който се използва, и целите, за които се използва от правната уредба. За магистратите в контекста на случаите на освобождаване от ДДС, понятието "спорт", използвано в директивата, го свежда до дейности, отговарящи на обичайното значение на това понятие и характеризиращи се с"физически компонент, който не е несъществен".Магистратите се произнесоха по жалба на Английския бридж съюз, според който печалби от спортен бридж не трябва да се облагат с ДДС. Организацията, която има около 55 000 членове, провежда турнири и взема входни такси от играчите. Тя е поискала от британските власти да й възстановят ДДС на базата на директивата, според която услуги, свързани със спорт, трябва да бъдат освободени от плащането на налога. Дружеството настоява, че има право да се възползва от описаните изключения, на които е разрешено да не плащат ДДС "при предоставянето на определени услуги, свързани със спорта или физическото образование".

Данъчната администрация в Лондон обаче отхвърля молбата на бридж дружеството с мотива, че от плащането на налози са освободени вид услуги, тясно свързани със спорт, при който има съществен физически компонент.Бриджът обаче не изисква физическа дейноств този смисъл от състезателите, а само мисловна и заради това не отговаря на изискването. Английският бридж съюз обжалва решението на данъчните и тогава е сезиран специализиран по финансовите дела съд в Обединеното кралство, който пък иска Съдът на ЕС да се произнесе дали в случая е налице "спорт" по смисъла на директивата за ДДС. Бриджът "използва логика, памет и планиране и може да бъде дейност, полезна за умственото и физическото здраве на редовно практикуващите я лица, но не е спорт", е становището на магистратите от ЕС.

Решението е сериозен удар за Английския бридж съюз, който се надяваше, че ще спечели, след като през юни т.г. един от генералните адвокати на Съда на ЕС Мачей Шпунар заяви, че за спорт трябва да се приема дейност, която включва "трениране на умствената или физическа форма по начин, който се смята за полезен за здравето и доброто състояние на гражданите". Той изрази увереност, че бриджът помага да се стимулира мозъчната дейност, особено при по-възрастните хора. Генералният адвокат Шпунар също така отбеляза през лятото, че Международният олимпийски комитет (МОК) е сред организациите, които "нарочно включват умствени спортове или подкрепят дейности без физически елемент". МОК класифицира бриджа като спорт през 1998 г.

Независимо от предимствата на играта за мозъка съдът в Люксембург не приема становището на Мачей Шпунар и в решението си пише също, че "дейности за истинска почивка или отмора" не могат да се приемат за спорт.

Съдиите обачене отнемат напълно надеждата на Английския бридж съюзда си върне парите от ДДС. Според магистратите приходите от бридж може да бъдат освободени от ДДС, ако се докаже, че тази игра на карти е съществена част от британската култура. Това може да стане, "ако с оглед на начина на практикуване на тази дейност, на историята й и на традициите, към които принадлежи, тя заема такова място в социалното и културно наследство на дадена страна, че може да се смята за част от нейната култура", се казва в решението на Съда на ЕС.

От Английския бридж съюз обявиха, че решението е "изненада и разочарование". Според дружеството с освобождаването на спорта от ДДС той ще стане по-евтин и достъпен, а освен това ще бъдат привлечени и нови инвеститори.

Дебати дали бриджът е спорт текат от доста време. В Австрия, Белгия, Дания и Франция той е класифициран като спорт за данъчни цели, но в Ирландия и Швеция приходите от него се облагат с налози. Във Великобритания сериозни спорове се водят от 2011 г., когато беше одобрен Законът за благотворителната дейност. В него е включена дефиниция за спорт, който според законодателите са "активности, които популяризират здравословния начин на живот, включително физическото и умственото здраве". Привържениците на бриджа настояваха, че играта на карти благоприятства "умственото здраве" и затова тя е спорт. През 2015 г. Върховният съд на Великобритания реши, че бриджът не е вид спорт, който трябва да бъде финансиран с държавни средства. Тогава в съдебната зала успешно беше защитена тезата, че бриджът не е повече спорт от "седенето вкъщи с книга в ръка".

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Съдът на ЕС в Люксембург след дълъг размисъл реши, че бриджът не може да се смята за спорт.
Снимка:secondhalflli.org
Бриджът "използва логика, памет и планиране и може да бъде дейност, полезна за умственото и физическото здраве на редовно практикуващите", пише в съдебното решение.
11
2812
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
07 Ноември 2017 20:33
някъде другаде в Британската империя мислят по друг начин:


http://www.jannersten.org:1500/~server/IBPA/archive/Awards/2013_IBPA_Awards.pdf
07 Ноември 2017 20:59
Преди около 10 години бриджът бе на ръба да стане олимпийски спорт (зимна олимпиада). Но каквото й да попадне в ръцете на евробюрократите, то моментално се опорочава. По тяхната логика шахматът също е заплашен - стоиш и мислиш. Друго си е да има търкал.
07 Ноември 2017 21:05
"Преди около 10 години бриджът бе на ръба да стане олимпийски спорт..."

Солт Лейк Сити 2002 г. лично Самаранч лобираше по въпроса. но американците прецакаха работата, не европейците - искаха да свалят шефа на Световната федерация - европеец. а легендата беше, че в Юта били набожни и карти...

и да добавя - единственият колективен интелектуален спорт. чудесно възпитава работата в екип.

ПП имам някъде в архивите си поздравително писмо от Батето, тогава член на МОК и шеф на БОК, до шефа на бридж федерацията по случая - предстоящото приемане на спорта в олимпийското семейство. някъде 2000-2001 г. беше.
07 Ноември 2017 22:05
Най-тъпото в цялата работа е, че някаква евродиректива определя кое е спорт. А смешното е, че англичаните напускат ес.
08 Ноември 2017 07:22
нека им на англичаните! Щом напускат "гьоля" - никакъв гювеч за тях! Гювечът е само за държавите.членки! Може да се убедим в това твърдение - подаваме молба за бридж-БЕЛОТА, и да видите как ЕС-овският Съд одма ще ни го признае за спорт, ако не олимпийски (и без това на олимпиади вече не ходим!), то за НАЦИОНАЛЕН!
08 Ноември 2017 08:09
Тогава и шахът не е спорт.
08 Ноември 2017 09:18
Бриджът "използва логика, памет и планиране и може да бъде дейност, полезна за умственото и физическото здраве на редовно практикуващите", пише в съдебното решение.


Не виждам защо не и покерът да не стане спорт, после и олимпийски. Смятам, че покерът има много повече последователи от бриджа.

Интереснот е, че навремето като се учехме на бридж, той носеше официалното название спортен бридж. Сега, защо спортният бридж не е спорт не ми става ясно.
08 Ноември 2017 09:19
Дефиницията за спорт трябва да е съзтезание, на което може да се залага. Нищо повече.
08 Ноември 2017 09:28
"Магистратите се произнесоха по жалба на Английския бридж съюз, според който печалби от спортен бридж не трябва да се облагат с ДДС."

С ДДС не се ли облагаше стойността на доставката("всяка възмездна облагаема доставка на стока или услуга"? Печалбата се облага с корпоративен данък.
08 Ноември 2017 09:56
братята,

и сега си е спорт. т.е. спортният бридж.

то по принцип всяка игра може се практикува и като спорт. ако правиш разликата ще ме разбереш.

а дефиницията ти е за хазарт. прочети закона за хазарта и може разбереш.

ако си обърнал внимание в дописката нещата вървят около това да бъдат върнати едни пари или да не бъдат върнати.

покерът в много държави е признат за спорт когато се играе в един конкретен вариант. бриджът като спорт се практикува по правилата на ABCL, а робер бриджа /познат у назе като плафон/ се играе като хазарт.

големия проблем бриджът да се легитимира като олимпийски спорт е това, че преди години се сформира федерация на т.н. ментални спортове и към него се залепиха разни игри - табла, покер, шах и т.н. които чрез него се стремяха да "пробият" в олимпийското семейсто, или най-малко в собствените си страни. защото спортният бридж по всички критерии отговаря да е олимпийски спорт. други не се вместват, или не желаят по определени въпроси - шахът не приема допинг контрола например, и така нещата си остават висящи до не се знае кога.

а за покера, братята, да те светна - в БГ е признат за спорт в един от вариантите му. но държавата не позволява регистрация на клубове по покер, в които да се практикува. нали ти става ясно защо? пак за пари иде реч. щото играчите няма са в казината...
08 Ноември 2017 10:12
Сетих се за вица:
Влиза Големия Джо в бара, вижда хубава дама, сяда до нея и започва да я ухажва... Дамата го гледа, слуша и накрая казва:
– Джо, да ти обясня нещо за мене – сутрин се събуждам до жена...
– И аз така - казва Джо.
– Цял ден мисля за жени...
– И аз така - казва Джо.
– Вечер лягам с жена...
– И аз така - казва Джо.
– Ох, глупако, опитвам се да ти кажа, че съм лезбийка...
– И аз така - казва Джо по инерция, замисля се и продължава: Брей, цял живот си мислех, че съм каубой, а чак сега разбрах, че съм лезбийка...
--------------------
Та и аз – повече от 40 години си мислех, че играя спортен бридж, пък сега евросъдът друго казва...
Какво ли още ни чака?...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД