:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,471,497
Активни 123
Страници 11,739
За един ден 1,302,066

През 2030 г. Фандъкова удари в земята Борисов

Мутрокрацията ще й бъде вечно признателна, че резервира столицата за собствено ползване
Светослав Терзиев


Столичната кметица Йорданка Фандъкова надмина всички амбиции на партийния си бос Бойко Борисов. Той прави магистрали за хората, а Фандъкова ще ги качи на най-нови и свръхскъпи коли, загрижена за тяхното здраве. Не всички. Ще започне с правоимащите, които и сега се разпознават по луксозните возила, паркиращи под прозорците на софийското кметство и на други привилегировани места.

Схемата е гениална със своята простотия (нали гениалните неща са прости). Кметицата се е наредила до управниците на 8 от най-богатите столици в Европа, като е подписала на 25 октомври писмо с молба до Еврокомисията и Съвета на ЕС да въведат още по-строги еконормативи за колите, така че и най-новите в момента да овехтеят с една директива и да станат негодни да циркулират в държавите от ЕС през близките години. Тя зове да се въведе стандартът Евро-7, който в момента не съществува и ще се появи в производство през 2019 г., чиято цел е да изравни по нисък праг на автомобилните газове дизеловите и бензиновите коли. Според нея и съмишлениците й в Париж, Рим, Мадрид, Амстердам, Копенхаген Брюксел, Хелзинки и Виена още до края на тази година трябва да се уеднаквят националните норми в пунктовете за технически контрол, да се въведат до 2025-2030 г. масово автомобили с ултраниски и нулеви емисии на вредни газове, а регламентите за въглероден двуокис да се допълнят със задължителни цели за продажба на коли с нулеви емисии. Така до 2050 г. европейските градове ще трябва да се освободят напълно от въглеродните газове ("пълна декарбонизация").Странна е припряността на авторите на писмото,които настояват, че "близките месеци са решаващи" за предприемане на действия на европейско равнище. По някакво съвпадение "близките месеци" са точно по време на задаващото се председателство на България в Съвета на ЕС. Това означава, че Фандъкова е изпратила през Брюксел писмо до България (разбирай премиера Бойко Борисов) да се заеме с тази работа. Тя и патронът й много добре знаят, че трудно ще скрият греховните си мисли зад благовидното перде на чистия въздух, и затова търсят европейска помощ. На българите най-лесно се пробутват удобни за властта непопулярни мерки, ако се опаковат в панделка "Произведено в Брюксел".

Какво да правим? - така ни задължава комисията, за да не понесем европейски санкции, биха обяснили те на 90% от гражданите на страната (а не само на столицата), които биха изпаднали от категорията порядъчни водачи на МПС. У нас само 10% си позволяват да купуват нови коли, а 90% разчитат на внесени от ЕС употребявани автомобили. Екзотичните хибриди и електромобилите заемат едва 0.08% и 0.009% от автопарка. Държавата е толкова далеч от най-съвременните продукти на автомобилостроенето, колкото е далеч от най-новите изтребители във ВВС на НАТО. Задаващата се социална дискриминация личи отдалеч. Критики има и в другите столици, подписали писмото, което започва с обръщението "Скъпа Европейска комисио..." Но то е огласено само на страницата на софийското кметство, защото темата е стара и се дискутира отдавна във всички градове (около 200 в ЕС), които плавно въвеждат мерки за изчистване на въздуха. Парижкото кметство, което на 1 юли 2016 г. забрани циркулирането в работни дни на коли, произведени до 1997 г., отговаря по следния начин на въпроса "Не е ли антисоциална забраната на най-старите коли?": "Разбираме колко е трудно на някои да изоставят колите си и не желаем да предизвикваме несправедливост и допълнителна социална слабост... За да сме заедно с вас, въвеждаме помощи за замяна на вашите коли с други решения за мобилност - Аутолиб (електромобили за споделено ползване), Велиб (велосипеди за споделено ползване), Пас Навиго (карта за целия градски транспорт), коли с добавена електрическа помощ и пр. Метрополията на Голям Париж позволява на жителите на Париж и на 130 общини на нейната територия да се възползват от финансова помощ за придобиване на "чисто" превозно средство на две или четири колела".

Отказалите се от кола на възраст поне 10 години имат право на държавна помощ от 10 000 евро за купуване на по-нов автомобил, кметството дава до 400 евро за покупка на електрически велосипед, също 400 евро годишно получават отказалите се от коли, за да си купят карта за цялата градска мрежа Пас Навиго, по 50 евро годишно се отпускат за абонамент на услугата Аутолиб и пр.Но нерде Телиш, нерде ПарижДокато Фандъкова сложи на мушка над 90% от автопарка в столицата, "засегнатите от забраната частни коли в Париж представляват 1% от автопарка, а лекотоварните коли са 2%", пише кметството на френската столица. Вижда се, че не може една и съща мярка да се въведе едновременно на места с различни икономически възможности.

Има и още един важен въпрос, от който зависи благоденствието на хората. Щом управляващите у нас държат толкова много на нормативите от Брюксел, че дори си ги просят сами, защо останаха 11 години глухи към неговите предписания за борба с корупцията на високо равнище, т.е. в собствените им среди. Корупцията ограбва всички и затова при толкова бедно население точно въртящите се около властта се открояват със свръхскъпи возила. Такава концентрация на луксозни коли не се наблюдава в столиците, подписали заедно с Фандъкова писмото. Служители от Еврокомисията, посещаващи България, неведнъж са изразявали учудването си колко много джипове и други ненужно скъпи за личен превоз коли се тъпчат в центъра на София.Изненада предизвика в Брюксели демаршът на Фандъкова и компания. В момента стандартите за чист въздух не се покриват от 23 държави при 28 страни членки. Заради азотния двуокис, чиито източници са не само двигателите с вътрешно горене, но и ТЕЦ-овете, Еврокомисията е започнала наказателни процедури срещу Германия, Франция, Испания, Италия и Великобритания (всички са получили последно предупреждение през февруари). А срещу Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Унгария, Полша и Португалия наказателната процедура е в начална фаза - официално предупредително писмо.

Заради фините прахови частици (PM10), които се отделят не само от двигателите с вътрешно горене, но и от накладките на спирачките, т.е. и от електромобилите, са в ход наказателни процедури срещу 16 държави: България, Белгия, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Швеция. Почти всички са получили мотивирано становище от Брюксел, а само две - България и Полша - са дадени на Съда на ЕС. На 5 април съдът в Люксембург се произнесе в подкрепа на Комисията срещу България. Впрочем точно в Люксембург вървят най-новите коли в ЕС със средна възраст 6 години. Там средните доходи са 10 пъти по-високи в сравнение с България.

Така стигаме до класическата мъдрост "Видяла жабата, че подковават вола, и вдигнала крак". Какво предстои при среща между натиска от Брюксел и мазохизма на България? Отстранете 90% от автопарка в страната и ще получите почти нулеви емисии на вредни газове при следната картина: от една страна, мутровелможи със суперекологични коли, от друга страна, роми с каруци, а по средата празно пространство, което всъщност е българското население.СНИМКА: СО
.
Снимка: Светослав Терзиев
Електромобили за споделено ползване Аутолиб в Париж. Общината във френската столица работи от години за разнообразяване на средствата за транспорт, така че спирането само на 1% от леките коли да не бъде социална дискриминация към хората с по-стари возила.
32
8619
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
07 Ноември 2017 20:08
Пак питам : тая внуци няма ли ? Българският морал и традиции повеляват, бабите да си гледат внуците.
07 Ноември 2017 20:38
*
07 Ноември 2017 21:01
*** Не са проблемът автомобилите. Въздухът е със замърсяване над нормата само зимъска. Кюмюрът и дървата са проблемът, ама не изглежда новаторско да ги забраниш тях.

Съгласно поръчан и платен от общината анализ (включен в Програмата за качество на въздуха), 97% от замърсяването от транспортни средства се дължи на мръсните улици. Така че госпожата и всички мпс да замени с електромобили, ще постигне 3% намаление на замърсяването от транспорта. Или 1.2% от общото. Виж, ако вземат да мият редовно улиците, ще е друга бира. Общината планира до 2020 г. да започне да мие улиците веднъж месечно. Бравос!

Ама няма кой да го прочете тоя анализ.
07 Ноември 2017 21:32
Общината планира до 2020 г. да започне да мие улиците веднъж месечно

При бай Тошо се миеха всяка нощ! А при нас дори не се мете от два месеца – страшна мръсотия на две крачки от Орлов мост! Но ни взимат огромни пари за данък смет! Срамота е! Грабеж посред бял ден!
07 Ноември 2017 22:04
Когато по прашна улица мине автомобил с висока скорост, се вдига невъобръзим думан от прах и е без значение дали това е електромобил, дизел или бензинов. Но когато на върха на пирамидата са бучнати тикви, няма глава, която да вдене простата истина. А изхвърлянията на ТАЯ само показват какво е истинското презрително отношение на ОПГто към раята, пречкаща се между колелата им.
07 Ноември 2017 22:33
С отвращение към управляващите!
07 Ноември 2017 22:53
Фандъкова, вы хоть понимаете теперь - чего вы натворили ?
07 Ноември 2017 23:15
Ало, Утринния, ти руснак ли си или българин? Или просто си хейтър!
07 Ноември 2017 23:59
Suhar, веднага отговарям: засичал съм я в Южния парк да бута детска количка с внуче.
08 Ноември 2017 01:24
Столичната кметица


Кметка, кметка - самоназначила се при това, щото не спечели последните избори и в общината цял месец подир тях трепериха дали няма да бъдат касирани.

Да не се бърка с кметша - какъв език си имаме, а! Възхитете се!
08 Ноември 2017 03:08
*
08 Ноември 2017 04:42
Според нея и съмишлениците й в Париж, Рим, Мадрид, Амстердам, Копенхаген Брюксел, Хелзинки и Виена


Веднъж и Фандъкова да заеме европейска позиция.

Тябват много по-строги критерии за всички автомобили. Или вън от града. България се е превърнала в авто-гробището на Европа.

п.с. Чудно ми е само, сега както се е наредила редом до кметовете на Париж, Рим, Мадрид, Амстердам, Копенхаген, Брюксел, дали Фандъкова смята да бъде редом до тях юли месец на София Прайд, така както всички кметове на европейски столици откриват гей-парадите или пак ще се крие?
08 Ноември 2017 04:52
Чудно ми е само, сега както се е наредила редом до кметовете на Париж, Рим, Мадрид, Амстердам, Копенхаген, Брюксел, дали Фандъкова смята да бъде редом до тях юли месец на София Прайд, така както всички кметове на европейски столици откриват гей-парадите


Е те тук налучка най-животрептящия проблем на запуснатото и занемерано шопско село с кърската му кал баш из центъра и неидентифицираните възтъмнички субекти, щъкащи изобилно пак там, дааа! Да ти имам дерта!
08 Ноември 2017 09:14
комунягите


Това определение за Бойко Методиев Борисов ли се отнася - той е известен с това, че къта партийния си билет за членство в БКП като зеницата на очите си и е готов да прежали всякакви държавни постове, но не и нея.
08 Ноември 2017 10:14
Добре дошли в най-новата тоталитарна система ЕС.

Първо политически затворници
Второ забрана да си караш колата, да се топлиш и т.н. мрете вий о презрени пролетарий.

Ако ни е останал поне малко имунитет януари да срутим сграда в която ще се намира плявата и да се отървем от нея като я избесим.
08 Ноември 2017 10:30
Кметка
Няма такава дума. Поредния новобългаризъм. Ама какъв език си имаме, всеки може да си измисля нови думи.
08 Ноември 2017 10:31
Забравих.
Светослав Терзиев
за статията.
08 Ноември 2017 10:51
Въздухът е със замърсяване над нормата само зимъска. Кюмюрът и дървата са проблемът, ама не изглежда новаторско да ги забраниш тях.

През март бях командировка в едно градче между Варшава и Краков. Докато пътувах през пампата въздухът беше пълен с дим от изгорели въглища. Явно всички по селата се отопляваха на въглища.

Определено трябва да се подобри качеството на въздуха в София. Първата стъпка трябва да е почистването на улиците. Досега не съм срещал по-мръсен град от моята родна София.
08 Ноември 2017 12:25
Интересно, как Мелбърн, който е към 5млн. души и автомобилен парк с този на цяла България - 4 млн. мпс-та (с големите "мак"-ове които бълват като локомотиви) и няма никакви норми за газове, години наред е в десетката на "The most livable city in the world"?
08 Ноември 2017 12:52
Не мога да си позволя читава нова кола, а таралясник няма да си взема (ако и да имам роднина вносител и още по-тънко да мога да мина). Питам защо трябва да търпя разни нещастници егоисти и глезльовци мизерни да ми тровят въздуха, слуха и рахатлъка при пресичане с гробниците си? по-добре да са само 50 хил. (бито то и крадци и мошеници) отколкото сега хора с десетки проценти по-малки заплати от моята да ми влошават здравето.
08 Ноември 2017 13:11
по-добре да са само 50 хил. (бито то и крадци и мошеници)

Тъй де, хора на уважение. Удари им няколко теманета. Целуни им ръката, пък и другаде може, щом заслужават...
08 Ноември 2017 14:02
Шок и ужасТ. Искат да отнемат на Ганьо най-милото - 20 годишната трошка
И се почва един рев, ред сълзи, ред сАполи, ред ядни писания...
Стига хленчихте, има градски транспорт.
08 Ноември 2017 15:26
Мдам, може следващият кмет да се окаже червен. Или син.
С тези еко идеи...

Проблемът на някои хора е, че се имат за големи капацитети.
Така Куневица предаде 4-те блока на АЕЦ-а.
И вместо да бълват евтин ток, пием по една студена вода.
08 Ноември 2017 15:52
StefanST 07 Ноември 2017 23:15
Ало, Утринния, ти руснак ли си или българин? Или просто си хейтър!
Сте, цитира ти Путин. Той така се обърна към американците по повод бъркотията която създават по света.
08 Ноември 2017 17:08
Има стара БГ поговорка - Зелен кон и умен даскъл няма!
08 Ноември 2017 17:28
Ще ги мия и два пъти на ден, ако ме направите кмет и ми разрешите да събирам от собственика на всяко МПС, паркирано до тротоар на подложената на миене улица ТАКСА за измиването й на неговия/нейния автомобил, независимо таралясник ли е, или пък модерно лимо! В размер на 100 лева например, платима до 2 дни след миенето, и при неплащане - е-дерегистриране, направо в хедофиса на КАТ, чиито органи пък от третия ден могат да КОНФИСКУВАТ дерегистрираното МПС!
За месец ще ви лъсна Софията! Ама не ме правите кмет!

08 Ноември 2017 17:54
Питам защо трябва да търпя разни нещастници егоисти и глезльовци мизерни да ми тровят въздуха, слуха и рахатлъка при пресичане с гробниците си?

Приемете го, че са си платили. Ако Ви се виждат много пърдящите в едно с Вас, решението е просто - вдигат се данъците. Сиреч "услугата" поскъпва.
Иначе, за точен отговор са нужни точни дефиниции - как Ви е отровен въздуха (геохронологически "чистата атмосфера" от окиси е отровено с кислород и азот. Точно тия два гЪза ги е нямало в атмосферата. А също и мъглата/чистата вода, която трови повечето дихатели), защото всеки астматик може да твърди, че му е отровен въздуха.
Също е нужна дефиниция за "рахатлък" - какво означава? Шматкане по уличното платно или блеене на тротоара, и двете съоръжения изградени с данък-автомобил и "винетка". Защото някак се не е морално, дори бих казал нагло да рахатясвате с данъците на другите.

Шок и ужасТ. Искат да отнемат на Ганьо най-милото - 20 годишната трошка
Връщаш данъците, платени за тия 20 години с лихва, равна на реалната инфлация, и нямаш проблем да вземеш на Ганьо колата. Щото комунизмът свърши - няма как да си налагаш тъпотиите си/отнемане/национализация/конфискация, когато гражданите са изрядни пред Закона.
Утре някой друг идиот ще каже, че самолетите замърсяват въздуха в София. В други ден, дизелът на чуждото въоръжение трови въздуха в Ново село. Следват пушачите под ножа и накрая сите дихатели на простотии.
Ей тука има едни "умници", дето дават акъл: "чомадан, вокзал и беж в тайгата на чист въздух". Гарантирам, че в Верхоянск, Якутия, микрограм NО2 няма да вдишате при −47,0 °C до −67.6. (замръзва при −11.2 °C). А от небето ще падат снежинки СО2 (замръзва при −78.5 °C ). А на платото в Антарктида (−89.2 °C) дори няма да може де издишвате СО2 - ще ви се лепи на гърлото като сладолед.
08 Ноември 2017 18:23
паркирано до тротоар на подложената на миене улица ТАКСА за измиването й на неговия/нейния автомобил,

Не е ли по-добре тая дейност да се планира - с една годишна такса от 1000 лв. за автомобил плюс още 2000 лв. за паркиране в града? И данъкът на сградите трябва да се вдигне до същия размер - рони се мазилката, образува финни прахови частици и дихателите се задъхват като астматици. А също и дърветата да се обложат с данък, особенно тополите и липите - задръстват дихателите с полени. Ако не стигат парите (за борсова търговия с въглеродни квоти), ще се обложат с данък вятърът, вулканите и земетресенията, единствените съществени замърсители, докарващи дихателите до смърт.

Ще ги мия и два пъти на ден
Канализацията дали ще издържи? Щото при "естественото миене" (вали дъжд) улиците стават гьолове. Има и по-елегантно решение - фонтани, които преди разсъмване разпръскват микро капчици вода (мъгла, която адсорбира всички окиси, микро частици и на разсъмване кондензира върху ... автомобилите за почистването им ). А през дена - цели капчици, особено в горещо време и благодарение на парниковия ефект на водата (основната причина за появата на Живота) температурата става поносима при тяхното изпарение.
08 Ноември 2017 18:49
Аполитичен, Вие нямате софийско жителство, нали ? ябанджия някакъв ще да сте!
08 Ноември 2017 19:57
Don't worry! През 2006 ни плашеха, че като влезем в ЕС, ще забранят шкембе чорбата... Интересно какво крият зад тази пушилка.
08 Ноември 2017 21:31
Както проф. Иво Христов спомена, 80% от местните не могат да схванат, че повечето 20-30-100 годишни трошки (минали редовен технически преглед и отговарящи на определени изисквания), които не са дизелови, карат на газ пропан-бутан, при който вредните продукти от горенето са в пъти по-ниски от тези на един съвременен бензинов автомобил. Но това няма никакво значение, защото преследваните цели са съвършено други. Както личи и от коментарите на някои тукашни умчовци, трудно е да се скрие презрението към обикновените редови българи, неуспели да хванат пътя през Терминал 1. Търси се благовиден претекст, за да им отперат по още един "справедлив"...
09 Ноември 2017 05:09
Гледах вчера един репортаж. Богатите са възмутени, че плащат високи данъци за новите си, мощни автомобили. А окъсаните с трошките плащат малко. Ха сега да видим каква е целта на упражнението. Това е същото като с другите данъци, с които се фукат управниците: трябва да се прехвърли плащането им на масата балъци. За да се помогне на доволните от прехода благоденстващи да си спестят разходите. Заради вас нямат места за паркиране, висят в задръстванията. Вие въобще какво си въобразявате??? Първо ви изритаха от улиците, сложиха ви такси за паркиране, за да ви подсетят да не нахалствате, но не ви дойде акъла, ей!
Проблемът с въздуха не може да се реши, докато столицата е пренаселена и презастроена. И продължават да се гъчат там от села и паланки. Все се копа и строи, а имало прахове частици? Повечето трошки са на газ и не замърсяват. Ако искаха да бъдат заменени с електромобили, щяха да им свалят цените и да осигурят станции за зареждане. нищо такова няма. Но тук се сещаме за онази гигантска далавера с климата, която ще струва трилиони. Електромобилите са част от нея, от изкуственият растеж, който се предвижда. Подобно на ВЕИ-тата. Крушките, прахосмукачките и т.н.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД