:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 258
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нова такса "солидарност" ще оскъпи водата

Бедните ще плащат символично за първите 1.5 кубика
Снимка: БГНЕС
България има 90 хил. км ВиК мрежа, 6000 водоизточника и над 90 пречиствателни станции, а голяма част от тях плачат за ремонт. На снимката: Багер подготвя дейностите по реконструкция на водопровода и канализацията по столичния бул. "Сливница".
ВиК мрежата в България се нуждае от колосални инвестиции и поскъпването на водата е неизбежно. С нова такса "солидарност" - по 10 ст. за кубик, държавата ще се опита да попълни част от дефицита от 8 млрд. лв., нужни за справяне със загубите на вода и проблемите със снабдяването. Това ще залегне в изцяло нов тарифен модел, разписан в стратегията за водния сектор. Стратегията се готви в партньорство със Световната банка и ще бъде представена в края на годината, съобщи вчера зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова по време на форум за ВиК сектора.

Идеята е натрупаните от бъдещата такса средства да се разпределят за инвестиции в региони като Добрич и Разград, където водата и сега струва скъпо, защото се налага да се изпомпва. В новата стратегия са предвидени и тарифи за бедните. Социално слабите българи ще плащат символични сметки, ако ползват до 1.5 кубика вода на човек месечно, съобщи Медиапул. Ако обаче надхвърлят това потребление, те ще трябва да плащат по цените, определени за останалите от енергийния регулатор.

В момента ВиК операторите работят по петгодишни планове за развитие, където са залегнали и по-високи цени до 2020-2021 г. Част от операторите поискаха увеличение с до 50%. За справка - в София през пролетта водата вече бе увеличена с 18%, а ново повишение с 9% се очаква да има още от 1 януари.

Въпреки изсипаните основно от европейските фондове милиарди във водния сектор през последните 8 години ситуацията не е добра, каза Ивайло Касчиев, директор на дирекция "ВиК услуги" в КЕВР. Нещо повече - България остава лидер в ЕС по загуби на вода - над 60 на сто, а авариите във ВиК мрежата са намалели незначително.

Експертните разчети показват, че ВиК секторът има нужда от около 12 млрд. лв., за да достигне европейските изисквания. До 2023 г. има осигурени около 4 млрд. лева от еврофондовете - основно по "Околна среда" и Програмата за развитие на селските райони. Остава дупка от около 8 млрд. лева, която трябва да се запълни. Източниците са увеличаване на цената на водата, частно финансиране и намаляване на разходите, посочи зам.-министър Крумова.



ФИНАЛНО

Крайното решение за новите цени на водата в София от Нова година е в ръцете на регулатора, но той едва ли ще одобри стойности, които са много по-различни от заложените в плана на концесионера "Софийска вода". Така, ако КЕВР одобри повишението, от 1 януари столичани ще плащат по 2.31 лв. за кубик с ДДС вместо както досега - по 2.15 лв. за кубик с ДДС. Повишение се планира и през следващите години, като през 2021 г. цената се очаква да стигне 2.68 лв. за кубик с ДДС, показва бизнес планът на компанията.
35
4783
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
21 Ноември 2017 19:19
Социално слабите българи ще плащат символични сметки, ако ползват до 1.5 кубика вода на човек месечно, съобщи Медиапул.
Де е теклооо...пак ще тече Факултето, Столипиново..
21 Ноември 2017 19:48
Писал съм го и пак ще го напиша.
В града, в който живея много, цигани си купиха къщи в квартал в чертите на града и излязоха от гетото. Та една такава гражданка се оплаква на съседа си, че хич не е хубаво в новия квартал, защото трябва да плаща ток, вода, данък сграда, смет и възнамврява да се върне обратно в гетото, защото там никой не я търси за нищо.
Докога политическите плужеци ще защитават интересите на енергийните, водните и всякакви други монополисти, на гърба на изрядните платци? Докога ще пълним джоба на EVN-ни, ВиК- та и вся остальная сволоч?
Таксата "солидарност" е заради загубите в циганските махали, където изтичат милиони литри вода без да се заплащат.
Очаквайте скоро и такса "солидарност" за тока, защото единици са тези, които плащат в махалите. Писаха за една такава къща в Пловдив, където манго изкарал една пружина за легло на двора, подкачил към нея кабели и я ползвал за печка, докато играели на карти!
Айде и на вас да ви ...
21 Ноември 2017 19:59
Един съсед, навремето шеф на ВиК, казваше, че ако технологичните загуби на вода за Варна са 60%, градът отдавна да е потънал. Водата се потребява, просто не се отчита. А пък наща вода вече е 2,93, а не се помпи, и цената се вдига редовно всяка година и без Световна банка. А фирмата е общинска.
21 Ноември 2017 20:45
Малее,тези с басейните да му мислят
21 Ноември 2017 20:51
Не може толкова скъпа инфраструктура да се плаща само с цената на консумираната вода. Трябва да се плаща и от тези които не консумират но са включени във ВиК. Щото и за тях дружествата правят разходи.

Т.е. трябва да се премине на абонаментен принцип, като абонамента да покрива постоянните разходи.. а цената на водата да покрива променливите разходи, зависещи от потреблението.

Ако в един квартал само 1 консумира вода.. това значи ли, че той трябва да плаща за всички ремонти по ВиК в квартала? Колко трябва да му струва кубика вода в тоя случай?

ВиК не е само купуване на вода - това е доставка на питейна вода до съответния абонат, във всеки един момент - когато човекът поиска. Отделно има и отвеждане на мръсната вода, пак във всеки един момент. Това не се измерва само с консумираната вода.. ако човек иска да плаща само за консумираната вода.. до ходи да си пълни водоноска от язовира и да изхвърля мръсната вода.. чак в пречиствателната станция.

Обаче .. удобно е за управляващите и за богатите.. да се плаща само по тоя начин.. щото те са тези с многото заключени и неизползвани имоти.. но пък включени във ВиК мрежата. Същото се отнася и за ел. ток. И за боклука.. и за кварталните улици.. ремонта им и почистването им.


Не знам как е по света.. но съм почти сигурен, че ВиК е част от инфраструктурата на общината, т.е. трябва да се плаща и с данъците върху имотите. Щото имот без ВиК.. без Ел. ток/аналогично/ - какъв имот е?

Или ВиК инфраструктурата трябва да се плаща на абонаментен принцип, или трябва да бъде включена в общинската инфраструктура.. щото без ВиК - каква общинска инфраструктура може да има? Според мен, щом даден имот е в регулация и има достъп до ВиК, Ел. ток , Сметоизвозване - то този имот трябва да плаща за общите разходи по поддръжката на инфраструктурата за ВиК, Ел.Ток и сметоизвозване. И само променливите разходи.. да се смятат на база консумация. Че то в момента всичко се прехвърля на малкото консумиращи. И естествено парите не стигат.. а пък цените растат постоянно.
21 Ноември 2017 20:54
Кубик и половина - здравейте, некъпайци! Тоалетната е 6 литра на пускане. Пералнята - още толкова (да речем някоя кратка програма). Съдовете се мият на ръце.
А, чакай, говорим за бедни. Те не се къпят, не акат, не се перат, не мият посуда...
Да ви пикам и на световната банка (не беше ли там Кристалина???)! Защо не се плаща според потреблението, а загубите да се поемат от ВиК-то? Че, ако загубите се калкулират в сметките на изрядните, как ще накараш монополиста да търси къде тече? Точно никак - при него загуби няма. Че даже и норма на печалба. Срам...
21 Ноември 2017 20:54
Бедните ще плащат символично за първите 1.5 кубика Трябва да почнат да отчитат водомерите с един знак след десетичната запетая.
21 Ноември 2017 21:34
Баце обеща 1000 евро средна заплата, а той каквото каже го прави.

Обаче нищо не каза за цените...

21 Ноември 2017 21:45
Според същата банка социално поносимият разход за ВиК услуги е до 4% от средният доход за страната. Правете му сметката!
21 Ноември 2017 21:48
Не са проблем бедните.. ами тия дето не консумират достатъчно за да си платят даже постоянните разходи. А те въобще не са малко. И ако бедните са Х, то тия дето не консумират достатъчно/заключени имоти, имоти използвани веднъж на месец или година/.. са 10*Х

И всички тия разходи се ступват удобно върху тия които консумират и живеят в България.
21 Ноември 2017 21:49
Датчаните бяха достигнали към началото на XXI век потребление от 110 литра на човек дневно. Не мисля, че по-нисък разход е възможен. БДС предвижда осигуряване на 360 литра на човек дневно.
21 Ноември 2017 22:13
Във Великобритания сметката за вода бе правопропорционална на стойността на имота. Водомери нямаше. Не знам дали и днес е така.
21 Ноември 2017 22:17
Мик,

Дали в доклада на масти/ести/те експерти от СБ има и думичка в духа на първия твой пост! Обзалагам се (на кило ракия), чу няма!
Обсолютно си прав! Така е и за тока, и за парното! Даже и за боклука е така!

Ама с такива боклуци, които от 26 години биват в НС депонизирани, веднъж на четири години (напоследък и по-често) съответните закони (за питейната вода, за тока, за боклука) също ще са пълен БОКЛУК! Никаква работа не (ни) вършат!
22 Ноември 2017 00:23
стратегията се готви в партньорство със Световната банка


Съгласно набързичко и тайничко подписания от Близашки договор с американците, който божем оглавяваше служебно правителство, назначено сал да подготви изборите! Защо чужденци като Веолия, изритани от собствената си Парижка община, чиито чиновници са уличени в лобиране за неоправдано високи цени на водата в съседна Румъния, и некви отвъдлоквени банки се разпореждата с нашата вода! Тукашните хм... управленци не чуха ли докъде се докараха с водата някои латиноамерикански държави, допуснали чужденци да се разпореждат със собствените им водни ресурси!
22 Ноември 2017 06:38
Аблепсия,
ми щото боклуци са и в СОС, както някогашният състав, май при Стефанчо Софиянския още, я даде водътъ на софиянци на чужденците, така и сегашният състав, който не смее да ги изгони от София!
22 Ноември 2017 09:43
Докога политическите плужеци ще защитават интересите на енергийните, водните и всякакви други монополисти, на гърба на изрядните платци? Докога ще пълним джоба на EVN-ни, ВиК- та и вся остальная сволоч?

28 години капитализъм (в София 1 кубичен метър вода от 0,04 ст. скочи на 2,23 лева) - 28 години грабеж, разруха и дебилизация (браво Гришо) ...
22 Ноември 2017 09:46
Тукашните хм... управленци не чуха ли докъде се докараха с водата някои латиноамерикански държави, допуснали чужденци да се разпореждат със собствените им водни ресурси!

"Тукашните хм... управленци" са типична туземна колониална администрация.
Парламентът прие с гласовете и на патриотарите Закона за концесиите - жална ни майка...
22 Ноември 2017 09:47
А колосалните печалби на Веолия защо не се инвестират?
22 Ноември 2017 09:49
Въпросът е кой ще гушне допълнителните парички от оскъпяването?
Война да бяхме загубили, нямаше толкова скъпо да ни излезе.
22 Ноември 2017 10:17
Стига с тая "Веолия" бе! В повечето градове фирмите са общински, а цената е по- висока от софийската.
22 Ноември 2017 10:20
Вижте, като давате примери в кои държави сметките са високи, а в кои - ниски, имайте предвид и кой и за какво взима парите. Искате Веолия да взима и за инфраструктура. А дали Веолия е изплатила цялостно цената на инфраструктурата, за която да събира пари? Веолия са частници. Дават-получават. Тези тинтири-минтири за социално поносима норма на поскъпване на цената са чисто робовладелство.
22 Ноември 2017 10:21
А пък законодателството е направено в интерес на ВиК и Ел монополистите и продължава да се променя- пак в техен интерес.
А за София се сърдете на правителството- излива куп пари в София и е тотално зарязало останалата България, особено Северната. София расте без ограничения, щото другаде вече не се живее. По- голям град- по- голяма мрежа.
22 Ноември 2017 10:23
Обаче .. удобно е за управляващите и за богатите.. да се плаща само по тоя начин.. щото те са тези с многото заключени и неизползвани имоти.. но пък включени във ВиК мрежата. Същото се отнася и за ел. ток. И за боклука.. и за кварталните улици.. ремонта им и почистването им.


Добре, разходите за поддържане на инфраструктурата ще бъдат поети от собствениците на имоти. Редно е обаче в общинските избори тогава да участват само собственици на имоти в съответната община и то пропорционално на данъка, който плащат. Освен това трябва да имат право да гласуват за кметове и общински съветници във всички населени места, в които имат имоти. Не може някой, който не плаща данъци да има право да гласува, само защото е пълнолетен.
22 Ноември 2017 10:24
Ами половин България се се изтресли при Веолия. И още прииждат. На Веолия е дадена най-хубавата вода в Европа и готова инфраструктура за без хич. И СБ се е загрижила именно за плячката на Веолия.
22 Ноември 2017 10:31
tatyana1
22 Ноември 2017 10:21
А пък законодателството е направено в интерес на ВиК и Ел монополистите и продължава да се променя- пак в техен интерес.
Ами, Танче, сигурно при вас във ВИНС-а и по радиото може и да повтарят и подесетват колко е лошо държавата да има някакви активи, но там, където конкуренцията е невъзможна, трябва да има държавен монопол. Ако ВиК беше държавен монопол, в цената на водата нямаше да се включва като основна компонента трупането на богатства от собствениците. Щеше да струва само колкото струва. И да - нямаше да е на печалба.
22 Ноември 2017 11:45
Да се отчете колко пари са похарчени по европейските програми за подмяна и ремонти на водоснабдителната мрежа и колко са потънали някъде, кой е виновен за това и чак след това да искат ново увеличение на цената. Иначе - "облякъл се Илия пак в тия" след няколко години.
22 Ноември 2017 12:07
Ако някой прочете мотивите защо се иска увеличаване на водата ще установи, че ВИНАГИ съществува израза "В бизнес плана на фирмата е заложено увеличаване на печалбата с ... % и за дас е постигне това е необходимо увеличаване на стойността на услугата с ... %".
Винаги се говори, че фирмата иска по-висока печалба. Ами да си иска - ние защо трябва да се съгласяваме. Ако не им харесва - развалят концесионния договор и се махат.
22 Ноември 2017 12:24
Ами да си иска - ние защо трябва да се съгласяваме.
Че нас, плебса, кой ни пита? Съгласяват се управниците ни. Които свенливо се крият зад някакви анализи на Световната банка. Че тази банка се занимава само и единствено с грабеж на бедните! За да стават още по-бедни. А водният сектор е от люмимите на СБ - там грабежът е най-лесен!
Джон Пъркинс, нарекъл се сам "финансов убиец" разказва най-подробно как се случват нещата - има филм с него в тюбата. Точно подобни "доклади" ли, "анализи" ли са в основата на нещата. Някой изобщо контролира ли разходите, които Веолия като концесионер "отчита" пред контролиращия изпълнението на концесионния договор? Ако е като концесионера на летищата... Тури му пепел, сипи му вода...
22 Ноември 2017 12:38
Победителят взима, победеният дава, завоевателят граби, предателите са съгласни на всичко. Това е положението. Само нов Народен съд над виновниците за националната катастрофа ще е справедливо възмездие.
22 Ноември 2017 12:48
Т.е. трябва да се премине на абонаментен принцип, като абонамента да покрива постоянните разходи.. а цената на водата да покрива променливите разходи, зависещи от потреблението.

А кой ще проверява тия постоянни разходи, или това ще е нещо като машина за печатане на пари?
22 Ноември 2017 12:50
Ами да си иска - ние защо трябва да се съгласяваме
Ами защото може би България е окупирана страна, и много неща се решават от друго място.
22 Ноември 2017 13:49
Н16
22 Ноември 2017 12:48

Кой проверява цената на водата?
22 Ноември 2017 16:31
Аблепсия спомена за латиноамериканските бунтове за водата, ами дали ще узреем и ние...да изхвърлим чуждите концесионери и родните местни бандити...Нагли та нагли, помните ли, че искаха да слагат данък и на кладенците! Да не са ми го изкопали те, хайде де!
22 Ноември 2017 18:20
Каквоставабе? Нали частника беше добър стопанин?! Демокраците подарихте всички ВиК на "инвеститори", ни едно не остана държавно. Къде са инвестициите ви питам?
22 Ноември 2017 19:15
Тия всичките - веиката, параджии, енерго, пътната агенция, здравната каца - дерат като за световно и никой не им търси отговорност, защото всички от там смучат.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД