:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,508,948
Активни 125
Страници 7,673
За един ден 1,302,066

Дела за конфискация за 25 млн. лв. зависят от тълкувателно решение

Противоречивата съдебна практика засегна и процесите за отнемане на имущество от Христо Бисеров и семейството му
Снимка: БГНЕС
Христо Бисеров и Ивайло Главинков (двамата в средата) вече нямат наказателни дела. Процесите за конфискация на имуществото им обаче са висящи.
Прекратяването на наказателното дело абсолютна пречка ли е за иска за конфискация по Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество - този въпроси виси пред Върховния касационен съд (ВКС), а отговорът ще дойде с тълкувателно решение. То ще има силата на закон. Тълкувателното дело е образувано през октомври 2016 г. по искане на един от съставите във ВКС, който се е сблъскал с казуса покрай прекратено дело за конфискация на Окръжния съд в Кюстендил. До 22 декември т.г. по тълкувателното дело се чакат становища от специалисти по европейско право.

От тълкувателното решение зависи съдбата на всички висящи дела за конфискация, водени срещу хора с прекратени наказателни производства, или такива, които са били признати за невинни от съда. В тази графа попадат и казусите на бившия зам.-председател на ДПС и парламента Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков.

В момента пред съдилищата висят 19 граждански дела за конфискация на незаконно придобито имущество на обща стойност 25 564 241 лв., по които срещу ответниците вече няма наказателно производство. Данните бяха предоставени на "Сега" от комисията за конфискация. Тези дела биха били засегнати от тълкувателното решение. И ако върховният съд постанови, че липсата на наказателното дело, заради което е започнала проверката на имуществото, е процесуална пречка за иска за конфискация,тези дела ще трябва да бъдат прекратениЗа сравнение на числата - през цялата 2016 г. са влезли в сила 31 съдебни решения за конфискация на имущество на обща стойност 16 874 445 лв.

От 19-те дела, които са под въпрос заради тълкувателното решение, 13 са на първа инстанция, 1 е на втора и 5 са пред върховния съд. От Върховния касационен съд обясниха за "Сега", че при тях има 6 спрени дела в очакване на тълкувателното дело. По принцип няма пречка делата да се гледат от долните инстанции. Задължението за спиране заради тълкувателното дело е само пред върховния съд.

Двете дела за конфискация, свързани с бившия зам.-председател на ДПС и на парламента Христо Бисеров и семейството му, са илюстрация на противоречивата практика на съдилищата по темата. Съдебните регистри показват, че Софийският окръжен съд е прекратил дело за конфискация от съпругата и доведения син на Бисеров - Мария Бисерова и Ивайло Главинков. Друго дело за конфискация пък е насрочено от Софийския градски съд за март догодина.

Искът на КОНПИ срещу Главинков, майка му и управляваната от него фирма - "Солари Елов дол" е на стойност 4 081 099 лв. От Главинков се търсят равностойността на фирмени дялове, наличности по банкови сметки, давани от него заеми на фирми, спечеленото от продажба на акции. Искът срещу Бисерова е за двуетажна вилна сграда с разгъната застроена площ 152 кв. м и гараж в Долна баня, която се намира в съседство с голфклуб. Всичко това е подробно описано в обявлението по делото, публикувано в "Държавен вестник".

През май 2016 г. Главинков и майка му пращат молби до Софийския окръжен съд делото за конфискация срещу тях да бъде прекратено, тъй като е прекратено наказателното дело срещу Главинков. Към молбите си те прилагат постановлението на Софийската градска прокуратура от февруари 2016 г. Главинков се позовава и на съдебна практика, според която езадължително да има обвинение през цялото време,докато продължава процесът за конфискация и че ако наказателното производство е прекратено, защото не е извършено престъпление, това е абсолютна пречка за допустимостта на исковете на комисията за конфискация. В този смисъл има и определение на Върховния касационен съд от 2016 г.

Така през юни 2016 г. Евгения Генева от Софийския окръжен съд приема аргументите на защитата, оставя без разглеждане исковете на КОНПИ и прекратява делото. Година по-късно Софийският апелативен съд в състав - Иванка Ангелова, Диана Коледжикова и Красимир Машев, потвърждава прекратяването. Като докладчикът по делото - съдията Машев, е на особено мнение.

КОНПИ обжалват с аргумента, че законът за конфискация не прави връзка между установена престъпна дейност и иска за отнемане на незаконно имущество. Но мнозинството в апелативния състав възприемат съжденията на окръжния съдия. Ако срещу човекът няма дело, всички действия и актове на КОНПИ срещу него биха били незаконни, пишат двамата апелативни съдии. Докладчикът по делото Красимир Машев обаче не е съгласен. Според него прекратяването на наказателното дело не пречи на гражданския процес за конфискация. Той припомня, че по стария закон за конфискацията влизането в сила на осъдителна присъда беше задължително условие да тръгне процес за отнемане в полза на държавата. С действащия закон се възприе различен подход - да се отнема в имущество, което е придобито от незаконен източник, макар и да не е доказано с влязла в сила присъда, че проверяваното лице е извършило престъпление, от което евентуално би могло да е въпросното имуществото. Затова и развоят на наказателното производство, заради което е започнала проверката на КОНПИ,няма отношение към иска за конфискацияПредположение за незаконен произход на имуществото може да се направи, ако се установи несъответствие от поне 150 хил. лв. между притежавано и доходи.

Според Машев има законови механизми за защита на неприкосновеността на частната собственост. Като например това, че комисията започва проверка само след сезиране от прокурор за повдигнато обвинение. Съдията цитира и конституционното дело, свързано със закона за конфискацията, както и мотивите към проектозакона. Намира и практика на върховния съд, че изискването проверяваното лице да е привлечено като обвиняем трябва да е налице само към момента на образуване на съдебното производство за конфискация, но не и в неговите следващи етапи и до неговото приключване.

Сега казусът с делото на Главинков е във Върховния касационен съд. През март върховните съдии Мария Иванова, Олга Керелска (която сега е член на Висшия съдебен съвет) и Ваня Атанасова спират процеса, защото се чака тълкувателно решение по казуса.

В Софийския градски съд (СГС) обаче през март ще тръгне друг процес за конфискация. По него ответници заедно с Бисеров отново са Главинков и Бисерова. Искът срещу бившия зам.-председател на ДПС и на парламента е заради делото срещу него за укриване на данъци, по което Бисеров беше оправдан на три инстанции. Градските съдии отказват да прекратят производството по конфискация, както иска Бисеров, като се позовават на оправдателната присъда. Мотивите на градските съдии са, че гражданският процес по конфискация се развива независимо от наказателното дело и неговия изход.На Бисеров е отказано и спиране на делото,докато не излезе тълкувателното решение, тъй като висящ процес се спира по тази причина само пред касационната инстанция.

Според обявлението в "Държавен вестник" искът в градския съд срещу Бисеров, съпругата му и Главинков е за отнемане на имущество на обща стойност 1 980 475.99 лв. Комисията претендира за конфискацията на къщата на Бисерови, която се намира в центъра на София. Искат и семейната им кола "Дайхатсу Териос", която е струвала 11 790 лв. през 2015 г., както и 12 хил. лв., които семейството е получило от продажбата на "Мерцедес". Комисията настоява да получи и парите с лихвите от банкова сметка на Бисеров за общо 27 491 евро. От Мария Бисерова се иска паричната равностойност от продадените й акции в две дружества "Солар проджектс" ЕАД и "Инниммо солар" ЕАД. Става дума за общо 277 265 лв. Както й парите й по банковата й сметка - 1500 лв. и 184 хил. евро, дадени от нея назаем на Главинков. От Главинков се претендират парични средства, прехвърлени от сметката на Бисеров в женевска банка до сметката на Главинков в Скопие - 314 529 долара. Както и втори транш за 117 192 евро.ОБЕЗЩЕТЕНИЕ

Заради прекратеното си дело Главинков съди прокуратурата за 30 хил. лв. обезщетение, показват съдебните регистри. Заседанието по този процес е насрочено за февруари догодина, показват съдебните регистри. Разследването срещу Главинков е прекратено от прокуратурата заради недоказаност на обвинененията за пране на пари и укриване на данъци (според официално съобщение на прокуратурата, б.а.). Обвинението му за нарушения на банковото законодателство пък пада, тъй като влиза в сила на по-благоприятна редакция на НК. От прокуратурата тогава съобщиха, че Швейцария е отказала да разкрие банковата тайна и затова разследването не е събрало достатъчно безспорни доказателства, за да обоснове престъпния произход на паричните средства.КОНПИ НА СЪД

Заради отказа на КОНПИ да предостави информация за разходите си по делото за конфискация от шефа на фалиралата КТБ Цветан Василев "Сега" заведе дело срещу комисията. Въпросите бяха какви разходи са направени във връзка с проверката на имуществото на Василев и семейството му - в това число разходи за копирни услуги и всякакви други плащания освен заплатите на служителите. Председателят на комисията Пламен Георгиев отказа информацията по тази тема с мотива, че става дума за търговска тайна. Не беше дадена и информация дали властите в Швейцария са уважили искането на комисията за възбрани върху имущество на Василев там.

Искът срещу Василев, съпругата му, дъщеря му и 24 свързани с него фирми е за 2.2 млрд. лв.
1
2652
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
06 Декември 2017 22:37
В България законите, вместо да се изпълняват, се "тълкуват". Факт...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД