:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,336,957
Активни 160
Страници 6,012
За един ден 1,302,066
Дилеми

Колко пожарникари трябва да гасят един пожар?

Въведен бе стандарт за брой хора в екип с ясното съзнание, че няма как да бъде изпълнен. След това набързо го отмениха
СНИМКА: АРХИВ СЕГА
Един пожар - един пожарникар, казва последната промяна в закона.
"Колко пожарникари са нужни, за да загасят един пожар?" На този въпрос търсят отговор управляващите през последните дни. Въпросът всъщност е перифразиран от виц, но такава е и ситуацията в МВР, тъй че изненади няма. Не е учудващо и че парламентът действа по смехотворен начин, въпреки че темата е изключително сериозна.

Преди няколко дни депутатите приеха промяна в Закона за МВР, според която един пожарникарски екип може да се състои и от двама души. Условието е да става дума за населено място с до 5 хил. души. С тази поправка се избягва изискването всеки екип да се състои от трима пожарникари. Абсурдното в случая е, че тази поправка бе приета, след като управляващите се уплашиха от протести, тъй като първоначално обявиха намерение да закриват пожарни в малки градове. Промените минаха, без изобщо да се държи сметка как това ще се отрази на самите пожарникари. По-правилно е да се каже - на пожарникаря, защото в екип от двама души огнеборецът е сам. Другият е шофьор, който отговаря за пожарната кола.

Как се стигна дотук? От години се говори, че трябва да бъде приет стандарт за броя служители в един екип. Срещу това имаше съпротива от страна на самото министерство, защото подобно нещо може да им докара нови главоболия - например трябва да назначат още хора, с които да могат да изпълнят изискването. Това, разбира се, означава още пари, обучения, назначения и т.н. В крайна сметка стандарт бе приет в наредба на МВР още през септември 2015 г. На министерството бе дадена достатъчно дълга отсрочка, за да се справи с организацията - стандартът влезе в сила едва през август тази година.За почти две години обаче като че ли нищо не е свършеноОт няколко седмици вътрешният министър Валентин Радев започна да "подготвя" публиката, че ще се закриват пожарни служби. Не бе обяснено кои точно, а беше спомената само бройката 12, както и службите в Пампорово и Боровец. Обяснението - в Боровец например за една година е имало само 3 пожара. Оказа се обаче, че на закриване подлежи и пожарната в Брусарци. Хората там бързо излязоха на протест, а властта още по-бързо се уплаши от тях. Спешно на място бяха пратени вътрешният министър и шефът на пожарната Николай Николов.

"Вие не сте знаели, не ви е обяснено какво става. Тук съм по поръка на премиера. Разбирам вашата болка и за мене е очевидно, че никой досега ни ви е обяснил и не ви е казал за ситуацията в пожарната", заяви Радев при срещата си с жителите на Брусарци. След това обеща, че службата няма да се закрива. А в парламента вече е бил внесен законопроект за промяна на стандарта за екип. Това се случва по инициатива на ГЕРБ, сред вносителите е бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

"Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението предвижда преструктуриране на службите си с осигуряване на трима души в един екип. Въпреки това щатната численост на най-малките звена за пожарогасене и спасяване ще позволи спазване на това изискване, само в случай че не съществуват незаети вакантни длъжности и освен това служителите отсъстват от работа единствено поради ползване на редовен платен годишен отпуск.Всяко излизане в друг вид законоустановен отпуск,командировка или участие в курсове за повишаване на на квалификацията, както и наличието на незаети щатни бройки ще води до невъзможност дадена структура да изпълни нормативно определеното изискване за трима души в екип. Във връзка с това е необходимо да се предвиди възможност за изключения от общото правило, с което да се допусне в населени места с население до 5000 души да се осъществява и в екипи от двама служители. По този начин ще се осигури възможност за по-своевременна реакция в малките населени места и предприемане на първоначални действия, незастрашаващи безопасността на екипите, до пристигането на помощ", пише в мотивите към законопроекта.

От тях стават ясни няколко неща. Първо, през последните две години абсолютно всички отговорни фактори са били наясно, че стандартът за трима души няма как да бъде изпълнен. Просто защото толкова хора в службите по места няма. Въпреки това стандартът е бил въведен. Още по-смешна е реакцията на управляващите, след като стана ясно, че хората по места ще протестират, ако пожарните бъдат закрити. ГЕРБ решиха, че трябва да променят цял закон. Настрана остава спорът дали цялото законодателно усилие си е струвало, защото пожарни все пак няма да се закриват. Проблемът е другаде - ако някога МВР поиска пак да въведе стандарт за екип от трима души, законът пак ще трябва да се променя. Което значи, че пак ще трябва да се минава цялата парламентарна процедура. Какво пречеше стандартът да се регламентира в наредба, както е в момента, остава загадка.

Но това е по-малкият проблем. По-страшно е, чедвама души може и да не успеят да се справят с един пожарИли както заявиха в отворено писмо до депутатите наскоро от полицейския синдикат СФСМВР: "Не е нужно да сте експерти, за да стигнете до очевидната истина - в по-малките населени места температурата на горене не е по-ниска, нито отделяните при горенето газове са по-малко токсични, отколкото в големия град".

Това може да доведе до много сериозни последици. Главното, разбира се, е, че животът на някой пожарникар може да бъде застрашен. Което автоматично значи, че и на нуждаещите се от помощ също. А за тези проблеми скоро няма да се намери решение.

От повече от две години вече се говори за 250 нови назначения в пожарната. Очевидно към момента ги няма. И това е ситуацията при условие, че бяха окрупнени и районните спасителни служби и пратени в пожарната. Т.е. ако се играе със статистиката, може да излезе, че там всъщност трябват съкращения, а не назначения.

Ето каква е ситуацията в пожарната към момента: В малките районни служби има по 11 щатни бройки. Дори при 100% заети не може да се изпълни изискването за трима души в екип. "Недостигът е 185 щатни бройки", твърдят от МВР. Отпускането им е предложено на вътрешния министър още през лятото на миналата година, като тогава идеята е била бройките да се отпуснат от резерва на МВР. Предложението е разгледано от комисия, която преценява, че отпускането на нови щатни бройки чрез трансформиране на свободни длъжности в самата главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Това предложение е одобрено от министъра. Повече от година по-късно обаче в щата на пожарната все още има над 130 незаети места.

И така, след две години мотаене все пак се реши, че стандартът за трима души в екип е вреден, и затова бе дадена възможност той да се заобикаля. Което върна ситуацията отпреди години. Безсмислените усилия ще продължат и занапред, това е сигурно.
СНИМКА: АРХИВ СЕГА
При големи пожари МВР мобилизира значителен ресурс. Стандартът за трима души в екип бе важен за реакцията при по-малките.
СНИМКА: АРХИВ СЕГА
МВР има нови пожарни, но не и хора, които да работят на тях.
3
6648
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
05 Декември 2017 20:09
Накрая ще остане само един...Пожарникар
05 Декември 2017 22:55
Обяснението - в Боровец например за една година е имало само 3 пожара.
Гусин министър, знаеш ли как беше старото име на Боровец? ЧАМКОРИЯ! А знаеш ли как гори ЧАМ? По-добре да не знаеш. Едно време го продаваха на връзки за подпалки!
06 Декември 2017 09:52
Нещата са толкова прости, в умните държави за го измислили отдавна, само нашите закостенели мислители не могат да измислят.
Аз съм бил пожарникар 22 години, и знам много добре как стоят нещата. Нека да дам пример - до 2000 година в София имаш войничета пожарникари, обикновено на камиона екипа беше от 2 щатни и 2 войничета. На пожар в опасните места НИКОГА не се пускаха да влизат войничетата, те се грижеха за нещата извън пожара, просто нямахме право морално да ги излагаме на опасност, все пак те не са доброволно там. Как е в други държави - в малките градчета накъде дори 100 % са доброволци, обикновенно хора с някой занаяти и т.н., карат базово обучение и дежурят, общината ( държавата) им осигурява сграда, екипировка и автомобили. Някъде дори не им се плаща директно а имат бонуси от общината - не плащат данъци и т.н.. Какво пречи в малките градчета - няма високи сгради, няма големи или въобще няма значими и опасни прозиводствени помещения - да се приложи това - 1-2 от екипа щастни и обучени и тренирани пожарникари, още 1-2 "общински". Пожарите в такива населни места са доста локални, достатъчно е почти винаги само един пожарникар да влезе в горящата зона, другите само го поддръжаст отвън.
Да не говорим в другите държави е въпрос на чест да бъдеш такъв пожарникар, минават се серизони прегледи и обикновено тези хора се гордеят с това, че са пожарникари. Не си мислете че и българи няма да се намерият такива.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД