:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България не е като Ботсвана. За съжаление

Защо за икономиката e важно институциите да са силни и как колапсът на политическия модел става все по-вероятен
Юлиан Войнов
Когато Ботсвана става независима през 1966 г., тя е една от най-бедните страни в света. Има само 12 километра павиран път, а сред цялото население има едва 22-ма висшисти и стотина граждани със средно образование. Освен това е заобиколена от враждебни режими - Южна Африка, Намибия и Зимбабве. Въпреки тези изходни условия през следващите 50 години Ботсвана се превръща в единствената стабилна икономика в Африка, поддържайки един от най-високите икономически ръстове в света и постигайки най-високия БВП на глава от населението в Субсахарска Африка - еквивалентен на този в Естония, Унгария и Коста Рика.

Ако Ботсвана е имала такова голямо струпване на неблагоприятни условия, как тя се е справила с тях? Това е станало възможно благодарение на здрави и решителни институции. Именно те са се превърнали в основа на икономическото развитие. Какъв е приносът им? Налагат "върховенството на закона" - работеща съдебна система, която установява и защитава правата на собственост и предлага защита срещу експроприацията. Това насърчава капиталовите инвестиции. Насочват факторите на производство (земя, работна ръка, капитал и предприемачество) по-ефективно и осигуряват финансиране за стартиращи бизнеси. Това позволява на фирмите да влязат на пазара, способствайки за ръста на икономиката. Поддържат демокрацията, която се характеризира с ясно разделение на властите.

Корупцията, която съгласно дефиницията на Индекса за възприятие на корупцията (ИВК) е "злоупотреба с власт в частна полза", често е белег на нефункциониращи институции и е неразривна част от много развиващи се икономики. Високата корупция, което включва незаконни действия като подкупи и злоупотреба с власт,действа като спирачка на икономическия растежТя отклонява публични средства към частни ръце. Отклонява държавни приходи, което води до неефективно насочване и използване на производствените фактори. Създава недоверие между гражданите, което води до дезинтеграция на социалния капитал. Задълбочава неравенството на доходите, като малкият процент богати може да се обогати допълнително чрез задкулисни договорки и сделки.

Световната банка определя държавното управление като "начин на използване на властта в управлението на икономическите и социалните ресурси на една страна за нейното развитие". Доброто управление е критично важно за икономическия растеж и развитието на една държава, защото то определя доколко хората използват своите таланти и енергия в създаването на иновации, в осъществяване на производство и в създаването на работни места или напротив, в извличането на рентен доход и в лобиране за получаване на политическа протекция. Опитът на Световната банка показва, че индикаторите на възникващите пазари често са значително по-ниски от тези на развитите държави по отношение на: отчетност на правителството пред своите граждани; политическа стабилност и липса на насилие; ефективност на правителството, измерена чрез качество на политическите решения и на публичните услуги.

В края на краищаталошото управление може да унищожи една държава много лесноТова е особено валидно за малките държави, които са доста по-рискови от гледна точка на потенциалните инвеститори, отколкото са големите.

След падането на комунизма изходните условия в България са доста по-добри в сравнение с Ботсвана. Страната ни се намира в развитата Европа, има промишленост и инфраструктура, а в началото на 90-те години дори е в челото на световните класации по образованост на населението си. С една дума, България има всички дадености да се превърне в просперираща и добре подредена държава.

За съжаление се случва точно обратното и страната фалира два пъти през първите 7 години от своето демократично развитие, предприятията са разграбени и фалирани, населението масово емигрира, образователното ниво се срива, държавните системи функционират зле или изобщо не функционират, корупцията е ендемична, неравенството в доходите драстично, ефективността на правителството - посредствена. Почти 30 години след началото на прехода България е най-бедната страна в ЕС, приета там по милост, на базата на политическо решение през 2007 г., като основната заслуга за нейното приемане в съюза, както и в НАТО през 2004 г., се дължи на умишлено неглижирания факт, че българското правителство се опълчи на Русия през 1999 г. по време на Косовската криза, когато не допусна руски самолети да прелетят над територията на страната.

Причината за мъчителния преход са основно неработещите и завладени институции, в които се назначават партийни активисти без нужната и дори с нулева професионална подготовка. Най-високите постове се раздават или на "верни" кадри, или се поставят зависими хора, които се държат в подчинение с компромати.Как изглежда съвременна България?Върховенството на закона е заменено с върховенството на партийния лидер, който или изобщо не зачита законите и управлява въпреки техните разпоредби, или ги променя така, че да паснат на неговите интереси, често пъти в крещящо противоречие на правните принципи.

Липсата на правова защита на частната собственост отблъсква външни инвеститори. Неслучайно България има най-ниските нива на преки чуждестранни инвестиции като дял от БВП след кризата от 1996 - 1997 г. Допълнителен фактор за спада са и непрекъснатите заплахи към чуждите инвеститори за експроприация на предприятията им (случая с ЕРП-тата през 2013 г.), както и публичното говорене за въвеждане на закони със задна дата, свързани с преразглеждане на приватизацията. И практикуваното насилствено отнемане на бизнеси - т.нар. рейдърство, с прякото участие на държавни институции (случаят с "Дунарит" от последните месеци или с "Белведере" преди това) отблъскват чуждите инвеститори.

Нарушава се принципът на разделение на властите. В България е възможно например премиерът да нахлуе на заседание на ВСС или да "укаже" на председателя на Народното събрание да подаде оставка - нищо че според Конституцията България е парламентарна република.

България сесвлича надолу във всякакви международни класации,като се започне от Индекса за възприемане на корупцията, мине се през Индекса за свобода на словото и се стигне до класацията на Световната банка за правене на бизнес. Всичко това говори за брутално влошаване не само на бизнес средата, но и на базовите демократични устои, върху които се крепи държавността в България. Липсва отчетност на правителството пред своите граждани, което е свързано с отказ от предоставянето на жизненоважна информация, чрез която гражданите да могат да взимат информирани решения (строителството на АЕЦ "Белене", изграждането на газов хъб, строителството на магистрали и съоръжения, отдаването на обекти на концесия и т.н.).

Поради тази причина липсва политическа стабилност, което предизвиква непрекъснати политически кризи, случващи се на все по-кратки интервали, както и ескалация на напрежение и противопоставяне в обществото и между различни негови групи и членове. Правителството се характеризира с изключително ниска ефективност, а качеството на предоставяните публични услуги отбелязва драстичен спад.

В крайна сметка България се превръща в систематичен проблем на Европейския съюз и единствената причина към страната да не се упражнява систематичен натиск е нейната икономическа и политическа незначителност, което намалява желанието за изразходване на енергия от страна на европейските институции. Но това състояние е крайно неустойчиво и колапс на политическия модел в страната става все по-вероятен. Приближаващото европейско председателство на България става все по-удобна територия за разгаряне на политически страсти, а това компрометира не само нас, но и ЕС като система, която може ефективно да решава вътрешните си проблеми.
Снимка: БГНЕС
В България правилата са нещо твърде относително. Затова чуждите инвестиции са кът и дори с щедрата подкрепа на евробюджета икономиката не може да надхвърли 4% икономически ръст. А новите магистрални отсечки излизат златни.
Снимка: ЕPA
Ботсвана е независима държава едва от 1965 г. През 1966-1999 г. икономиката й расте с по 9% годишно, като поставя световен рекорд за най-продължителен висок ръст. Африканската страна има диамантени находища. 70% от територията й е заета от пустинята Калахари. На снимката: изглед от столицата Габороне.
22
6254
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
05 Декември 2017 20:52
За всичко са виновни комунистите:

https://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
05 Декември 2017 21:19
Войнов,бегай в Ботсвана. Къв го дириш в България? Кеф ти демокрация,кеф ти диаманти
05 Декември 2017 21:29
Онзи ден сравнявах БВП то на Ботсвана, Габон, Гренада и Родината. Явно Войнов се е вдъхновил...
05 Декември 2017 21:42
Когато Ботсвана става независима през 1966 г., тя е една от най-бедните страни в света. Има само 12 километра павиран път, а сред цялото население има едва 22-ма висшисти и стотина граждани със средно образование.

Единствено Ази задавам идиотски въпроси...

1) От кого става независима Ботсуана през 1966 г. - не се пише.
2) След като при колонизаторите е била: (цитирам!):
2а) "една от най-бедните страни в света."
2б) "Има само 12 километра павиран път, а сред цялото население има едва 22-ма висшисти и стотина граждани със средно образование.",

то какво става с непрекъснатото дуднене на РобПрес, че едно време в колониите живот са си живели, здравеопазване, образование, култура - и то само и единствено благодарение на богатата, мъдра, грижовна и любяща Метрополия, която не само нищо не е вземала като природни ресурси и не е експлоатирала местното население, но точно обратното - Метрополията е късала от залъка си, за да храни и образова аборигените...

А тук във форума що идиотизми са се изписали за любовта и щедростта на Метрополиите към колониите...


05 Декември 2017 21:51
Когато Ботсвана става независима през 1966 г., тя е една от най-бедните страни в света. Има само 12 километра павиран път, а сред цялото население има едва 22-ма висшисти и стотина граждани със средно образование.

Излишно е да обяснявам, че след като не видях от кого се е освободила Ботсуана, прекратих четенето.
05 Декември 2017 22:29
Ботсвана получава независимостта си от Великобритания пред 1966 г. и оттогава започва нейното забележително развитие. (Вики)
Разбра ли? Страна, притежаваща богати диамантени находища започва да се развива след като англичаните се измитат! Били са протекторат Бечуаналенд. Както България. Лошо,че нямаме диаманти.
05 Декември 2017 23:10
ОБЛАК 05 Дек 2017 22:29
Ботсвана получава независимостта си от Великобритания пред 1966 г. и оттогава започва нейното забележително развитие. (Вики)Разбра ли?

Аз ги знам тия работи, защото едно време бях луднал по Географията.
И не пише що така били заобградени от враждебни режими, а не се съобщава, че тез враждебни режими са били ЮАР и тогавашната им колония Намибия, както и от Родезия.
Но в статията не го пише...
05 Декември 2017 23:10
Силна държава има навсякъде, с изключение на банановите републики.
Нали това беше целта - банани + република = демократична власт.
06 Декември 2017 02:24
В по-богатите държави като Германия и САЩ една трета от работниците може да се нуждаят от преквалифициране, докато бедните страни, които разполагат с по-малко средства за инвестиции в автоматизация, няма да бъдат засегнати, сочи анализът.

06 Декември 2017 05:01
Повърхностна нечитаема тромава статия със стил, като доклад на ТКЗС. Не успях да издържа да я дочета.

Първо, процесите в една държава, включително и институциите й, не са добри или лоши, просто така, и не висят във въздуха, а са отражение на процесите в обществото й. Обществото и неговите основно икономически отношения са първичното, а институциите вторичното. Институциите в България са такива, каквито са, защото са изградени и отразяват реални обществени отношения, а не заради едни лоши хора, които като ги сменим с други добри и нещата ще се оправят. Наивност от незнание.

А пък за Ботсвана, дори само да сме гледали "Боговете сигурно са полудели", то ще видим макар и бегло, това което можем да прочетем от статистиката - огромна пустинна територия, малко над 2 милиона население и огромни природни богатства (диаманти, злато, масло, никел, мед, манган, кобалт, олово, цинк, въглища, азбест, сяра, талк, бром, платина, уран), между които едно основно - диаманти.

Ботсвана е все едно Либия при Кадафи, само дето либийците реално ползваха богатството си за народа си, а те не ги изнасяха, оставяйки само голям БВП в статистиката.
06 Декември 2017 08:44
Като за африканска държава Ботсвана се представя доста успешно.

Макропоказателите и са на нивото на България. БВП на калпак абсолютно същото...


http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2017/02/weodata/weorept.aspx?pr.x=57&pr.y=8&sy=2016&ey=2016&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=616%2C918&s=NGDPDPC%2CPPPPC&grp=0&a=


Съвсем друга бира е как се преразпределя това БВП. Данни за "средна работна заплата" поне аз не успях да открия...

06 Декември 2017 08:45
Хубава статия, а троловете сигурно са полудели.
Видели вратовръзката на автора и се отказали да четат статията.
06 Декември 2017 08:52
защо прeмълчава авторат чe прeподаватeли лeкари инжeнeри получават 10-15 пъти по голeми заплати от eвразийския съюз?!
06 Декември 2017 08:57
Aпропо има и по успешни от Ботсвана африкански държави.

Примерно Габон и Екваториална Гвинея !

Те са по-добре и от България, като "сухи цифри"...
06 Декември 2017 09:12
драги войнов,
християнския персонализъм не освобождава човека от необходимостта да поназнайва малко история, най-нова история II-ра част му викат на това.
ква намибия и кво зимбабве в 1966-та, бе приятел , че и с враждебни режими

няма лошо да чете човек от нета, че и другите да учи. ма требе да си подбира правилните източници. а за тва е нужно да е учил и от книги. а не да пляска безкритично първата му попаднала географска карта.

сори, приятел, за забележката.
06 Декември 2017 11:01
Някои от фактите статията са лекичко изкривени, но духът е съвършено верен. Политическата класа в Ботсуана никога не е работела на принципа "След мен и потоп" и хвърляла вината за проблемите на предишното управление. А на тема защита на околната среда, която не е спомената в статията, можем само да завиждаме с горчиви сълзи на очи. Стотици хиляди квадратни километри буш, суперограничено строителство на туристически обекти с почти нулево въздействие върху природата, липса на цекоминевци и други подобни любители на бетонирането.
06 Декември 2017 11:27
Поредния псевдо-либертариански поплак. Откъде ги копаете бе, редакцийо, такива фейк-пророци?
06 Декември 2017 12:38
Изпуснат е един дребене, дребен детайл. Концесията за добив на диаманти.
50 процента за Де Бирс, 50 процента за Ботсвана.
Оттам тръгва всичко.
За справка, за нашето злато ние искаме 1,5 процента....По съвети на пазарни фундаменталисти...
06 Декември 2017 14:20
The birth of Jwaneng Mine

In May 1978 De Beers Consolidated Mines Ltd and the Government of Botswana signed an agreement to establish Jwaneng Mine. Debswana is a company in which the Botswana Government and the De Beers Consolidated Mines Ltd each hold a 50% share. Construction of the mine and the township commenced rapidly, the former coming into full production in July 1982. The Mine was officially opened by the then President of Botswana, His Excellency Sir Ketumile Masire in August 1982.

On this occasion, the President said: "Not only would Jwaneng Mine bring benefits to the community in the southern part of the country, but that it would also increase Botswana's revenue in foreign exchange, thereby helping to finance development throughout the entire country."

The official opening of Jwaneng Mine The official opening of Jwaneng Mine

The commissioning of Jwaneng placed Botswana among the most important diamond producers in the world.

In 1982, former President, Sir Ketumile Masire said at the official opening of Jwaneng Mine: "Jwaneng Mine is not just any new mine but a true prince of mines - a gem in the world of gems". The Botswana diamond mining industry may be characterised as the lifeblood of the country, nurturing the entire population to a higher standard of living and better quality of life. Diamonds provide more than 70 per cent of Botswana's foreign exchange.


http://www.debswana.com/About-Us/Pages/Our-History.aspx
06 Декември 2017 14:25
Да обобщим дискусията...

Юлиан Войнов


Юлиан Войнов е магистър по финансов мениджмънт от Стопанска академия-Свищов и магистър по Икономика от Университета в Манчестър....
Учредител на ДСБ. Понастоящем е учредител и финансист на Коалиция ДЕСНИТЕ и автор на икономическата им програма. Водач е на листата в 24 МИР-София.


https://offnews.bg/interviu/iulian-vojnov-nie-sme-desni-zashto-da-predadem-ubezhdeniata-si-384584.html
06 Декември 2017 15:11
Хубава статия!
06 Декември 2017 15:15
Е, доста е манипулативна, пропуска най-важното, но пък много хубава!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД