:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,577,709
Активни 220
Страници 1,933
За един ден 1,302,066

Инжектоплякторчета за борба с корупцията

Създава се поредният орган за политическа саморазправа, без да се даде никаква гаранция за защита на подателите на сигнали
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
От връткане и бламиране на управляващата коалиция няма да й останат сили да приеме читав закон. Камо ли такъв за борба с корупцията.
Инжектоплякторче е нищо незначеща дума, с която се забавлявахме като деца. Целта е да се правиш на интересен пред ония, дето не знаят какво е инжектоплякторче. Примерно - питат те какво правиш. Отговаряш - правя си инжектоплякторчета. А будалата срещу тебе се чуди какво ли ще да е това. И пита. Ти му се смееш - е, как така не знаеш какво е инжектоплякторче. Бъзикаш го известно време и толкова. Детска радост.

А инжектоплякторче е нищо. Точно като борбата с корупцията у нас - уж сме много заети, правим нещо, полагаме усилия, произвеждаме съдържание, а резултатът е, че лъжем будалите. Което не е и чак такова постижение. И така вземането на антикорупционни мерки всъщност произвежда инжектоплякторчета, които продаваме в Брюксел.Борбата с корупцията сваля маските на всяко правителствоТова се случи в парламента с т.нар. антикорупционен закон. Депутатите решиха, че подаващите сигнали до бъдещата нова мегаагенция няма да бъдат защитени и всеки може да ги съди до дупка, ако антикорупционното звено не открие никакви нарушения на този, срещу когото е сигналът. Казано най-просто: кой е тоя луд, дето ще подаде сигнал за корупция? Ами никой. Или само ако е по поръчка, както е и в момента.

Историята на българските институции не е сред най-бляскавите и всеки е наясно, че дори целият свят да знае, че еди-кой си е корумпе до мозъка на костите, това не значи нищо. Сто на сто прокуратурата няма да му намери нищо, а ако все пак го направи, в съда ще бъде внесено по такъв начин, че единствената възможна присъда е невиновен. И няма абсолютно никакъв повод да се съмняваме, че новата агенция за борба с корупцията ще работи по различен начин. Тъй или иначе това ще бъде механичен сбор на неработещи в момента институции от типа на БОРКОР и Комисията за конфликт на интереси.

Затова трябваше новият закон да даде поне минимални гаранции за защита,ако някой луд все пак се осмели да подаде сигнал.Но не би. Управляващите наистина не се интересуват от борба с корупцията, въпреки декларациите, че им е приоритет. Оплетени са в свади за лифтове, концесии на плажове и в признания от типа "пак ни извъртяха". Това бе реакцията на вицепремиера Валери Симеонов, който сякаш от вчера се занимава с политика. Но имаше и друга доста показателна реакция - на правосъдния министър Цецка Цачева, чието ведомство написа антикорупционния законопроект. "Трябваше да се гласува предложението на правителството да не се повдигат обвинения на свидетелите. В това отношение Народното събрание бламира предложението на правителството", заяви тя. Но вместо към така наречените си коалиционни партньори насочи гнева си към президента, че казал, че ще наложи вето, преди още целият закон да е приет. Е, кой още вярва, че от коалиция, в която се връткат и бламират, може да излезе нещо читаво. Герберско-патриотичната колаборация можеда произведе само нискокачествен продукт,подкован с обещания за нещо друго - аз на тебе лифта, ти на мене - Закона за концесиите.

И тъй като законопроектът вече е приет, трябва да се знае, че в окончателния му вариант е записано, че подателите на сигнали за корупция ще трябва да се идентифицират с всичките си данни - имена, адрес, ЕГН и т.н. Анонимни не се приемат. В това има известна логика, но в родната обстановка нещата стоят по следния начин - един човек първо трябва да се пребори със страха да застане с всичките си данни в сигнал срещу друг, вероятно доста по-силен от него - началник, чиновник, полицай, прокурор, съдия и т.н. После трябва да се надява, че някой приятел на съответния няма да му изнесе цялата информация от бъдещата мегаагенция. Нужно ли е изобщо да се напомня с какво блестят две от основните й звена - БОРКОР и Комисията за конфликт на интереси. Първото с липса на идея защо съществува, а второто - с тефтерчето на председателя си, в което пишеше кой да се удари, а Д.П. бе превърнат в 10. Накрая идва надеждата, че сигналът трябва да се счете основателен. Щото иначе може да има дело срещу подателя му. Нека не забравяме, че винаги има възможност същият писач на сигнал да бъде разследван от прокуратурата и за набеждаване, ако антикорупционното звено не открие нищо.

Ключов момент от работата на бъдещото мегазвено е правомощието да иска прилагането на СРС-та. Може само да се гадае колко скандала ще се завъртят покрай тези СРС-та, като се има предвид констатацията на Националното бюро за контрол на специалните средства, че и в момента нарушенията са стотици.

За всичко това изобщо нямаше да има нужда да се говори,ако имаше нормални институции. Но няма.И редно е да се каже, че ще се роди още една такава. Назначенията в бъдещата антикорупционна комисия ще бъдат изцяло политически, както е и във всички останали звена - при конфликта интереси, във Висшия съдебен съвет и на куп други места. В този смисъл няма никаква опасност бъдещото антикорупционно звено да разследва тия, които са го назначили. Но пък за сметка на това ще е добре платено - шефът му ще взима 90% от заплатата на шефа на парламента. Останалите ще взимат по 80% от заплатата на председателя. За да правят инжектоплякторчета.
10
4285
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
02 Януари 2018 20:39
Корупцията в България не се бори от "Инжектоплякторчета", а от Бокошишицацароплякторчета и в това е проблема.
02 Януари 2018 21:14
Инжектоплякторче е нищо незначеща дума, с която се забавлявахме като деца.

Значи не сте чували за трънджикипляктор и воден магадавур?
02 Януари 2018 21:26
Представете си само за миг, че, въпреки всичко и всички, накрая се видим с годен за прилагане, съобразен с Конституцията, ефективен и ефикасен закон за превенция и противодействие на корупцията. И този закон започне да се прилага. В държава като тази, с оглед мащабите на корупционните практики, ще последва ни повече ни по-малко институционален катаклизъм, мор, испанска инфлуенца. Правосъдната ни система, отчаяна, ще бедства сред море от наказателни производства. С оглед потопа, нищо чудно Бог да подшушне на някой почтен старец да кове ковчег, та да прибере по двенки от всяко, да не станат зян. Че покрай пламъка на сухото ще запуши и суровото. Тази картина на Божи гняв и вселенско наказание и кара нашите мъдри сановници да не бързат с подобен закон. Разбира се, някакво ерзац нормативно недоноШче ще бъде отчетено, като за председателството, хонорара, премията или пък дори и за бог да прости. И ... толкова. Никога, ама никога, по тези места антикорупционен закон няма да видите да върши работа. Щото а е свършил работа, а са се залутали сонм дебили с въпроса Абе, къде е батко!
02 Януари 2018 21:57
Firmin
02 Яну 2018 21:26

При сегашната власт законите са без значение.
02 Януари 2018 22:22
Никога, ама никога, по тези места антикорупционен закон няма да видите да върши работа.

03 Януари 2018 08:57
Затова трябваше новият закон да даде поне минимални гаранции за защита,
ако някой луд все пак се осмели да подаде сигнал.
Но не би.Спомням си воплите в същата тая газета (би трябвало да проверя, дали и автора не е бил същият, но ме мързи) против допуска на анонимни сигнали в проекта за антикорупционен закон, изготвен от М.Кунева, в който такива гаранции за защита имаше. Тоест, няма угодия ... защо ли?
03 Януари 2018 10:39
Толкова много сили за коментиране аспекти на корупцията без зачитане, че корупцията е незначителна спрямо водещият причинител на сегашните актуални злини.
Сега хората страдат не от корупция, а от липса на защита срещу вредното влияние от парите. Допусканата държавна грешка е водещия причинител за нарастване на щетите.
За устойчив държавен просперитет е необходима защита срещу вредното влияние от парите.
03 Януари 2018 10:58
Д-р Перемянов 03 Януари 2018 08:57

Спомням си воплите в същата тая газета (би трябвало да проверя, дали и автора не е бил същият, но ме мързи) против допуска на анонимни сигнали в проекта за антикорупционен закон, изготвен от М.Кунева, в който такива гаранции за защита имаше. Тоест, няма угодия ... защо ли?

Как може да те мързи да провереш дали авторът е същия, хем да да твърдиш, че "няма угодия"?!? Защото ако друг журнасти го е твърдял, ти на какво основание имаш претеции към "същата тая газета"?

Още ли те мързи?
Първом проверявай, пък след това с претенциите!
03 Януари 2018 11:05
Бачо, указания давай дОма, ако обичаш... газетата ползва повече от един автор, ако ме разбираш...
07 Януари 2018 01:05
Инжектоплякторче е нищо незначеща дума, с която се забавлявахме като деца.

Не е вярно! Всеки технически грамотен човек знае, че инжектоплякторът е основен компонент на тракторизиращото устройство, предназначено за перфориране на джапанки 42-ри номер.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД